N tregjet ushqimore t Tirans, mimet e frutave dhe t perimeve mund t'i gjesh aktualisht n nivele dy her m t larta se n tregjet e shumics. N rast se domatet tek tregu i Uzins Dinamo i gjen me 100 lek pr kilogram, ato kushtojn 200 lek tek shitsit me pakic t lagjeve. Nj kg rrush n tregun e shumics kushton 70 lek, ndrsa n tregjet e pakics e gjen me 150 lek pr kilogram1. Bamjet tek shumica shiten me 100 lek ndrsa n njsit e tregtis me pakic kushtojn 200-220 lek/kg. Po kshtu, specat shiten me 50 lek tek shumica, pr t'u transformuar me mim deri n 120 lek pr kg pran konsumatorve, q nuk shkojn dot tek tregjet e shumics. E njjta situat paraqitet me t gjitha mimet e fruta-perimeve. Pr muajin q sapo lam pas, koh kur dhe mimet filluan t merrnin t prpjetn, sipas Institutit shtetror t Statistikave, ndryshimi vjetor i mimeve me pakic t artikujve kryesor n treg ishte 4.2 pr qind. Nj vit m par ky ndryshim ishte 2.8 pr qind. Sipas INSTAT-it, indeksi i grupit "Ushqime dhe pije joalkolike" shnoi nj rritje prej 4.3 prqind. Brenda ktij grupi rritja m e madhe prej 10.2 prqind vrehet n nngrupin "zarzavate prfshir patatet". Ktu mund t prmendim rritjen e mimit t domateve me 35.3 prqind, kastravecave me 16.0 prqind, patllxhaneve me 36.4 prqind, specave me 23.6 prqind, bamjeve me 21.7 prqind etj. Indeksi i nngrupit "Buk dhe drithra" shnoi nj rritje prej 11.4 prqind, rritje kjo e shkaktuar nga rritja e mimit t buks me 17.8 prqind. Edhe indeksi i nngrupit "fruta" shnoi nj rritje prej 4.1 prqind, ku mund t prmendim rritjen e mimit t portokalleve me 33.2 prqind, shalqinit me 15.7 prqind, pjeshkve me 19.0 prqind, kivit me 8.3 prqind, dardhave me 5.4 prqind, mollve me 3.3 prqind etj. Gjat muajit gusht mimet jan rritur pothuajse n t gjitha nngrupet e tjera t ktij grupi, ku mund t prmendim rritjet n nngrupet, "vajra dhe yndyrna " me 2.3 prqind, "Qumsht djath e vez" me 2.1 prqind, "peshk" me 0.8 prqind dhe "mish" me 0.1 prqind. Indeksi i grupit "Pije alkolike dhe duhan" shnoi nj rritje prej 0.4 prqind, ku mund t prmendim rritjen e mimit t pijeve alkolike me 1.1 prqind dhe mimit t cigareve me 0.1 prqind.

Balkanweb