Cilat tema, tekste duhet t lexoni pr t fituar konkursin e gjuh-letrsis, n Fakultetin e Historis dhe Filologjis n Tiran? Ky i fundit e ka hedhur tashm n internet programin msimor q duhet t shfrytzoni kt vit pr t fituar gjuh-letrsin. Shekulli po ua bn t njohur, bashk me nj model testi pr kt lnd.

Konkurset, programi dhe modeli i testit pr gjuh-letrsi


E. Spaho

far duhet t msoni pr t fituar gjuh-letrsin?


P R O G R A M I (Pjesa speciale )

PR KONKURSIN E PRANIMIT N FAKULTETIN HISTORI -FILOLOGJI, Universiteti i Tirans
VITI AKADEMIK 2005 2006

12 shtator-konkursi

DEGA GJUH-LETRSI

A. GJUH SHQIPE
I. FONETIK, DREJTSHKRIM DHE DREJTSHQIPTIM
Fonetika: Klasifikimi i bashktinglloreve.
Rrokja dhe theksi.
Drejtshqiptimi dhe drejtshkrimi i zanoreve t theksuara.
Drejtshkrimi dhe drejtshqiptimi i zanores t patheksuar paratheksore dhe pastheksore.
Drejtshqiptimi dhe drejtshkrimi i grupeve t zanoreve ie, ue, ye.
Drejtshqiptimi dhe drejtshkrimi i bashktinglloreve t zshme n trup dhe n fund t fjals.
Drejtshqiptimi dhe drejtshkrimi i fjalve me prejardhje t huaj.
II. FJALFORMIM
Fjala dhe njsit prbrse t saj: morfemat, morfemat fjalformuese dhe trajtformuese.
Mnyrat e formimit t fjalve n gjuhn shqipe.
Fjalt e prbra dhe drejtshkrimi i tyre.
Fjalt e prngjitura dhe drejtshkrimi i tyre.
III. MORFOLOGJI
Emri: trajtat e emrit, prdorimi i emrave n trajt t shquar dhe t pashquar; emrat q ndrrojn gjinin n shums, prdorimi i emrave t gjinis asnjanse.
shtje t norms te shumsi i emrave.
Prdorimi i shkronjave t mdha n shkrimin e emrave t prvem dhe t emrtimeve t prveme.
Mbiemri: shumsi i mbiemrave t nyjshm e t panyjshm. Emrzimi i mbiemrave.
Formimi i gjinis femrore t mbiemrave.
Premri vetor: lakimi dhe prdorimi i drejt i trajtave rasore t tij. Trajtat e shkurtra dhe t bashkuara t premrave vetor, vendi dhe prdorimi i tyre; drejtshkrimi i trajtave t shkurtra te bashkuara
Premri dftor: veorit leksikore dhe gramatikore; prdorimi i tij n gjuhn shqipe.
Premri pronor: kuptimi dhe veorit gramatikore t tij; lakimi i pronorve, prdorimi i pronorve t emrzuar; prdorimi i pronorit i vet.
Premrat pyets: prdorimi i drejt i kush dhe cili.
Premri lidhor: veorit e prdorimit t premrit q dhe i cili
Premrat e pacaktuar: prdorimi dhe drejtshkrimi i tyre.
Folja: kategoria e diatezs, ndrtimet veprore dhe psore
Mnyrat e foljes; kuptimet kryesore t mnyrave dhe t kohve t foljes dhe veorit e prdorimit t tyre
Format e pashtjelluara t foljes.
Formimi i ndajfoljeve.
Lidhzat: njohuri t prgjithshme mbi lidhzat dhe problemet drejtshkrimore t tyre, lidhzat bashkrenditse dhe nnrenditse.
IV. SINTAKS
Grupi sintaksor: llojet e grupeve sintaksore dhe struktura e tyre.
Gjymtyrt kryesore t fjalis; prshtatja e kallzuesit me kryefjaln.
Gjymtyrt e dyta: kundrinori, rregullat e prdorimit t trajtave t shkurtra me foljen kallzues; rrethanori dhe llojet e tij, rendi i rrethanorve t veuar n fjali; prcaktori, prcaktori i veuar, ndajshtimi i veuar dhe i paveuar dhe piksimi i tyre, rendi i prcaktorve t nj gjymtyre; prcaktori kallzuesor, llojet, rendi i tij n fjali, veorit e prdorimit t nyjave t kallzuesorit mbiemr.
Gjymtyrt homogjene: prdorimi i nyjave, parafjalve e pjeszave para gjymtyrve homogjene; prshtatja e mbiemrit ose emrit q prcakton nj varg gjymtyrsh homogjene.
Fjalia e prbr me bashkrenditje, llojet, kuptimi dhe ndrtimi i tyre.
Fjalia e prbr me nnrenditje; llojet, kuptimi dhe ndrtimi i tyre.
Ligjrata e drejt (dialogu, citati), ligjrata e zhdrejt. Kthimi i ligjrats s drejt n t zhdrejt.
LITERATURA
1. Libri i gjuhs shqipe pjesa I dhe II (pr shkollat e mesme pedagogjike dhe t gjuhve t huaja), Shtpia Botuese e Librit Shkollor 2003
2. Drejtshkrimi i gjuhs shqipe, Tiran, 1973.
3. Rami Memushaj, Shqipja standarde (krert I, III dhe IV), Tiran, 2002.
4. Gjovalin Shkurtaj, Kahe dhe dukuri t kulturs s gjuhs shqipe, Tiran, 2003.

Shnim. N munges t teksteve t shkolls s mesme, mund t prdoren tektet e gjuhs t klass VVIII.

B. LETRSI
Gjinit dhe llojet letrare
Stilistika letrare (figurat letrare dhe funksionimi i tyre).
Njohuri themelore pr metrikn.
Lirika popullore nnllojet e saj.
Eposi kombtar prmbajtja, personazhet, ndrtimi, koha e krijimit.
Analiza e poemave homerike, veorit artistike, pasqyrimi i marrdhnieve shoqrore t kohs.
Eskili si nj nga dramaturgt e mdhenj t kohrave. Analiz e tragjedis Prometeu i lidhur.
Vepra dramaturgjike e Sofokliut. Analiz e Antigons.
Letrsia romake dhe prfaqsuesit e saj kryesor n rrjedhn e shekujve. Virgjili, analiz e poems Eneida.
Dante Aligeri si pararends i Rilindjes. Analiz e Komedis Hyjnore.
Krijimtaria letrare e Shekspirit. Analiz e tragjedis Makbethi dhe Hamleti.
Molieri, vepra kryesore, kritika dhe satira q ato prcjellin. Analiz e komedis Mizantropi.
Struktura dhe shumllojshmria e veprs letrare t Gtes n kontekstin e lvizjes letrare t kohs. Analiz e Faustit.
Bajroni. Vepra letrare. Analiz e poems ajld Haroldi.
Hygoi. Vepra letrare. Romani Viti nntdhjet e tre.
Balzaku. Vepra letrare. Analiz e romanit Xha Gorioi.
Floberi. Vepra letrare. Analiz e romanit Zonja Bovari.
Tolstoi. Vepra letrare. Analiz e romanit Lufta dhe paqja.
Dostojevski. Krijimtaria e Dostojevskit. Romani Krim e ndshkim.
Krijimtaria e Bodlerit. Lulet e s keqes.
Franc Kafka. Romani Procesi.
Xhojsi. Veori t Prroit t ndrgjegjes n veprn e tij.
Kamyja. Analiz e romanit I huaji.
Heminguej. Plaku dhe deti.
Beketi. Duke pritur Godon.
Letrsia humaniste e shekullit XVI-XVII. Marin Barleti. Vepra e Buzukut, Budit, Bardhit, Bogdanit.
Autort e letrsis s Rilindjes: De Rada, Dara, Zef Serembe, Naim Frashri, Ndre Mjeda, ajupi, Asdreni.
Autort e letrsis mes dy luftrave botrore: Konica, Fishta, Noli, Poradeci, Koliqi, Migjeni, Kuteli.
Autort e letrsis s sotme shqiptare. P. Marko, J. Xoxa, I. Kadare, M. Camaj, D. Agolli, K. Trebeshina, A. Podrimja.

Shnim: Programi i letrsis bazohet n njohurit e fituara n shkolln e mesme.

I. PJESA E PRGJITHSHME

Testi i prgjithshm prbhet nga programet e lndve q zhvillohen n vitin e katrt (ose ne vitin e fundit) n shkolln e mesme t prgjithshme si m posht:
1. Njohuri pr shoqrine, viti II
2. Gjeografi viti III
3. Histori viti IV
4. Filozofi viti III
5. Informatik viti IV


TESTI I GJUH-LETRSIS

1. N cilin rast emrtimi gjeografik sht shkruar drejt:
a. Oqeani i ngrir i Veriut
b. Oqeani i Ngrir i veriut
c. Oqeani i Ngrir i Veriut
d. oqeani i ngrir i veriut
e. Pa prgjigje

2. N cili rast emrtimi gjeografik sht shkruar drejt:
a. Maja e Korabit
b. Maja e korabit
c. maja e korabit
d. maja e Korabit
e. Pa prgjigje

3. N cili rast sht shkruar drejt emrtimi i mposhtm:
a. Monumenti i Shpalljes s pavarsis
b. Monumenti i shpalljes s Pavarsis
c. monumenti i shpalljes s Pavarsis
c. Monumenti i shpalljes s pavarsis
e. Pa prgjigje

4. N cili rast sht shkruar drejt ky emrtim:
a. Shqipria Verilindore
b. Shqipria verilindore
c. shqipria verilindore
d. shqipria Verilindore
e. Pa prgjigje

5. Zanorja e patheksuar sht shkruar gabim n fjalt:
a. Furrtar, kishtar, lojtar, pishtar
b. Mushkri, krrab, shplaj, krrrusem
c. Coptim, pemtari, fardi, gjithkombtar
d. Pa prgjigje

6. N cilin rast grupet emrore jan prdorur me kuptim t figurshm:
a. Mendime t qarta, dallg t mdha, rrezet e diellit
b. Det mendimesh, dalllg t thinjuara, agimi i jets
c. Mjegull e dendur, gjethe t verdha, gjethe dafine
d. Dimr i ftoht, rrnjt e lisit, shtpi e vjetr
e. Pa prgjigje

7. N vargjet: Hanko mos kalo mbi varre/ se t vdekurit i ngjalle/ t gjallt i vdiqe fare/ fjalt me t zez jan:
a. Sinonime
b. Homonime
c. Antonime
d. Metonimi
e. Pa prgjigje

8. N vargjet: Malet me gur/fushat me bar shum/arat me grur/m tutje nj lum/ sht prdorur:
a. Shkallzimi
b. Elipsa
c. Kundrvnia
d. Paralelizmi
e. Pa prgjigje

9. N vargjet: Kalojn male e kalojn lugje/kalojn bjeshk e kalojn asht/ kalojn dit e kalojn net/nrob t zotit kurrkund shasin/ sht prdorur:
a. Elipsa
b. Anasjella
c. Enumeracioni
d. Prsritja
e. Pa prgjigje

10. N vargjet: Div dragoi i Dragobis/ trim tribun i vegjlis, sht prdorur:
a. Pyetja retorike
b. Simbolizmi tingullor
c. Prsritja
d. Enumeracioni
e. Pa prgjigje

11. Cila prej etapave t mpioshtme nuk i prket projektit si nj model t shkruari:
a. Qllimi
b. Objektivat
c. Organizimi
d. Kalendari veprimtarive
e. Pa prgjigje

12. Fjala prfundoj sht formuar:
a. Me parashtesim
b. Me prapashtesim
c. Me parashtesim e prapashtesim njeherazi
d. Me kompozim
e. Pa prgjigje

13. Fjala nguros sht formuar:
a. Me parashtesim
b. Me prapashtesim
c. Me paranyjzim
d. Pa prgjigje

14. Thoni gjymtyr e fjalis sht fjala me shkronja t zeza:
Malsort kishin dat malit
a. Kundrinor
b. Rrethanor vendi
c. Rrethanor mnyre
d. Kallzuesor
e.Pa prgjigje

15. Thoni gjymtyr e fjalis sht fjala me shkrona t zeza:
N dhomn sipr jetonte nj plak e vetme
a. Prcaktor
b. Rrethanor vendi
c. Kundrinor
d. Ndajshtim
e. Pa prgjigje

16. Cila sht fjali pyetse trsore:
a. Ku po na ojn kshtu?
b. Pse i mblodhe buzt?
c. A prflet miku mikun?
d.Cili fliste pr meritat e Xhevahirit?
e. Pa prgjigje

17. N fjalin: Pa zrat e fmijve, shtpia do t ishte e zbrazt ka marrdhnie:
a. Kushti
b. Shkaku
c. Qllimi
d. Kundrshtimi
e. Pa prgjigje

18. Cila sht fjali e prbr me nnrenditje kohore:
a. Nuk e dinte sa koh kishte kaluar me gjum
b. Sa m shpejt t asfaltohen rrugt, aq m shpejt do t lvizin mallrat
c.. Vajza ishte zgjatur aq shum sa ia kishte kaluar sms
d. Sa jam me t, nuk kam pse t qahem
e. Pa prgjigje

19. ǒfunksion kryen premri pyets n fjalin: ǒqndrim mbajti nna?
a. Kundrinor i drejt
b. Prcaktor
c. Kallzuesor
d. Rrethanor
e. Pa prgjigje

20. N ciln fjali premri lidhor ka funksionin e kundrinorit t zhdrejt me parafjal:
a. Kjo sht knga q u kndohet trimave
b. N dorn e djatht mbante stilografin me t cilin kishte shkruar disa libra
c. Iliri u kthye nga shokt q po e pritnin
d. Qllimi q i vuri vetes e detyronte t shkonte diku larg
e. Pa prgjigje

21. Cila sht figura q mbizotron n vargjet:
Arratisur/syrgjynosur/rraskapitur e katosur/as i gjall, as i varrosur
a. Metafora metonimia
b. Hiperbola
c. Epiteti
d. Pa prgjigje

22. M far rime sht shkruar kjo strof e Kadares
Ti ike udhs s pafundme/ku zverdhin drurt gjetherns/mbi gokse pellgjesh tani tundet/i arti medajon i hns
a. Rim e prputhur
b. Rim e kryqzuar
c.Rim e prmbysur
d.Rim e brendshme
e. Pa prgjigje

23. Vllimi Lulet e vers sht prmbledhje n gjinin:
a. Epike
b. Lirike
c. Dramatike
d. Epiko-lirike
e. Pa prgjigje

24. Katarsisi, sipas Aristotelit, sht cilsi:
a. E fabuls
b. E komedis
c. E tragjedis
d. E liriks sociale
e. Pa prgjigje

25. Cila nga kto vepra sht roman:
a. Makbethi
b. Odisea
c. Andrra e jets
d. Don Kishoti
e. Pa prgjigje

26. Cili sht vargu m i prdorur n poezin popullore shqiptare:
a.Gjashtmbdhjetrrokshi
b. Tetrrokshi
c. Dymbdhjetrrokshi
d. Gjashtrrokshi
e. Pa prgjigje

27. eta e profetve sht vepr:
a. E Ndre Mjeds
b. E Pjetr Bogdanit
c. E Gjon Buzukut
d. E Hasan Zyko Kamberit
e. Pa prgjigje

28. Cili sht dokumenti m i vjetr i shqipes s shkruar?
a. Formula e pagzimit
b. Formula e pendimit
c. Formula magjike
d. Formula e gjakut
e. Pa prgjigje

29. Romantizmi arbresh z fill me:
a. Zef Seremben
b. Jul Varobobn
c. Gavril Darn t Riun
d. Jeronim de Radn
e. Pa prgjigje

30. Dy heronjt kryesor t veprs Knga e sprasme e Bals jan nisur pr t gjetur:
a. T dashurat e zemrs
b. Thesarin e humbur
c. Zulm a varr
d. Vendqndrimin e armikut
e. Pa prgjigje

31. Vepra Bagti e bujqsi sht:
a. Himn pr natyrn shqiptare
b. Kushtrim pr lirin e atdheut
c. Prshkrim historik
d. Himn fetar
c. Pa prgjigje

32. Andrra e jets e Ndre Mjeds sht vepr me karakter:
a. Filozofik
b. Historik
c. Atdhetar
d. Politik
e. Pa prgjigje

33. Nntitulli Prrall i veprs Doktor Gjilpra t Konics lidhet me:
a. Autobiografin e autorit
b. Me ndrthurjen e ngjarjes s mundshme me t pamundshmen
c. Me nj prmbledhje folklorike
d. Me nj gabim shtypi
e. Pa prgjigje

34. Prbrse e rndsishme n konceptin lasgushian pr dashurin sht:
a. Udhtimi
b. Harresa
c. Pendimi
d. Malli
c. Pa prgjigje

35. Novela Gjaku e Ernest Koliqit v n qendr dukurin:
a. E gjakmarrjes
b. E mitmarrjes
c. E mrgimit
d. E prostitucionit
e. Pa prgjigje

36. Si i quan Kuteli prozat e veta:
a. Tregime
b. Rrfenja
c. Novela
d. Skica
e. Pa prgjigje

37. Cili prej vargjeve prfaqson novatorizmin e Migjenit n letrsin shqiptare?
a.Vargu katrrroksh
b. Vargu aleksandrin
c. Vargu i lir
b. Vargu i rimuar
e. Pa prgjigje

38. N romanin Kronik n gur rrrfimi kryhet n :
a. Vetn e par
b. Vetn e dyt
c. Vetn e tret
d. Nuk ka rrfim
e. Pa prgjigje

39. Nj prej elementve m prfaqsues n poetikn e poezis s Dritro Agollit sht:
a. Vshtrimi
b. Rrfimi
c. Udhtimi
d. Pa prgjigje

40. N cilin variant gjuhsor sht shkruar vepra e Martin Camajt?
a. N gjuhn standarde
b. N gegrishten letrare
c. N toskrishten e Konics
d. Pa prgjigje

41. Karakteristik pr romanin Odin Mondvalsen sht:
a. Mungesa e rrjedhs kronologjike t ngjarjeve
b. Ritmi klasik i t rrfyerit
c. Fundi i lumtur
d. Deus ex machina
e. Pa prgjigje

42. Romani Nata e Ustiks prcjell ngjarje t:
a. Lufts kundr turqve
b. Lufts s Ftoht
c. Lufts antifashiste
d. Lufts kundr gjakmarrjes
e. Pa prgjigje

43. N veprn e Homerit Iliada, Helena sht simbol:
a. I bukuris s prsosur
b. I heroizmimt
c. I besnikris bashkshortore
d. I atdhedashuris
e. Pa prgjigje

44. Cili nga personazhet e Homerit sht i pranishm n t dyja veprat e tij:
a. Akili
b. Hekuba
c. Odisea
d. Hektori
e. Pa prgjigje

45. Te Prometeu, zjarri i vjedhur ishte nj dhurat e vyer pr:
a. Perndit e Olimpit
b. Njerzit
c. Oqeanidet
d. Muzat
e. Pa prgjigje

46. Antigona i kundrvihet urdhrit t Kreontit duke:
a. Varrosur vllezrit e vdekur
b. Dashuruar birin e Kreontit
c. Braktisur vendlindjen
d. Vrar veten
e. Pa prgjigje

47. N veprn Eneida t Virgjilit, autori v n themel t ngjarjeve:
a. Plhurn e Penelops
b. Dashurin e Eneut
c. Zbulimet gjeografike
d. Iden e fatit t paracaktuar
e. Pa prgjigje


48. N tragjedin Makbethi t Shekspirit, profecit e tri magjistricave jan:
a. Mjet kompozicional
b. Propagandim idesh
c. Krcnim
d. Urim
e. Pa prgjigje

49. N veprn e Floberit prirja e personazhit kryesor, Ema, pr t ndrruar e pr tu zhgnjyer pafundsisht, quhet:
a. Floberizm
b. Donkishotizm
c. Mizantropizm
d. Bavarizm
e. Pa prgjigje

50. Spleen sht nj gjendje shpirtrore e trajtuar n poezit:
a. E Bodlerit
b.E Xhojsit
c. E Bajronit
d. E Dantes
e. Pa prgjigje

51. Me ciln nga veprat e poshtshnuara sht analogjike vepra Uliksi e Xhojsit:
a. Duke pritur Godon
b. Odisea
e. Procesi
f. Lufta dhe paqja
e. Pa prgjigje

52. Te vepra Xha Gorio e Balzakut do personazh e plotson kuadrin e romanit me:
a. Nj tem dhe ide t re
b. Nj arritje teknologjike
c. Nj thashethem t ri
d. Nj teori t re
e. Pa prgjigje

53. Romani Krim e ndshkim i Dostojevskit sht ndrtuar si analiz e thell:
a. E psikologjis s dashuris
b. E t fshehtave t natyrs
c. E qytetrimit perndimor
d. E psikologjis s krimit dhe rrjedhojave t tij
e. Pa prgjigje


54. Duke pritur Godon sht vepr:
a. Realiste
b. Absurdi
c. Romantike
d. Klasike
e. Pa prgjigje

55. Parimi i ajzbergut n veprn e Heminguejit lidhet me:
a. Epokn e akullnajave
b. Prshkrimin gjeografik
c. Procedimin artistik
d. Titullin e veprs
e. Pa prgjigje

56. N komedin e ajupit Katrmbdhjet vje dhndr vihen n loj:
a. Marrdhniet e vjetruara familjare
b. Marrdhniet midis njeriut dhe shtetit
c. Marrdhniet ndrmjet njeriut dhe zotit
d. Marrdhniet midis dy t rinjve
e. Pa prgjigje

57. Pr t realizuar nprmjet kompjuterit nj dokument n trajt teksti sht m i prshtatshm Microsoft:
a. Photo Editor
b. Exel
c. PowerPoint
d. Word
e. Pa prgjigje

58. Pr t kryer punime me nj PC (Kompjuter) duhet q ai t ket patjetr:
a. Disket
b. Printer
c. RAM
d. Hard Disk
e. Pa prgjigje

59. Ju keni prdorur programin Microsoft Access pr t realizuar nj pun. Kur fikim kompjuterin ky program mbetet n:
a. RAM
b. Hard Disk
c. ROM
d. Asnjra prej tyre
e. Pa prgjigje

60. Nj trsi informacionesh q lidhen me nj studim, prfaqsojn nj vllim prej 1,5 Giga byte. Kjo sasi informacioni sht e barabart me:
a. 1 500 Mega Byte
b. 1 572 864 Kilo Byte
c. 150 000 000 Byte
d. 1 600 Mega Byte
e. Pa prgjigje

61. Liqene akullnajor jan:
a. Liqenet e Lurs
b. Ohrit
c. Shkodrs
d. Dumres
e. Pa prgjigje

62. Procesi dhe format e karstit n Shqipri lidhen me shkmbinjt:
a. Magmatik
b. Glqeror
c. Argjilor
d. Ranor
e.Pa prgjigje

63. Minerali i hekur-nikelit n Shqipri lidhet me shkmbinjt:
a. Magmatik
b. Glqeror
c. Argjilor
d. Ranor
e. Pa prgjigje

64. N rajonet fushore t Shqipris mbizotrojn proceset e :
a. Grumbullimit t materialeve t transportuara nga ujrat rrjedhse
b. Erozionit
c. Shpatit (rrzime, rrshqitje etj.)
d. Asnjri prej tyre
f. Pa prgjigje

65. Shtrirjen m t madhe e ka relievi:
a. I ult
b. I mesm
c. I lart
d. Asnjri prej tyre
e. Pa prgjigje


66. Koncepti i imagjinats si shkak i gabimeve i takon:
a. Monteskjes
b. Rusoit
c. Volterit
d. Dekartit
e. Pa prgjigje

67. Iluzioni i kundrvihet:
a. Dshirave
b. Realitetit
c. T vrtets
d. Asnjrs prej tyre
e. Pa prgjigje

68. N fillim ne mendojm dhe pastaj i veshim mendimet tona me fjal i takon:
a. Mendimit platonian
b. Mendimit eleat
c. Mendimit klasik psikologjik
d. Mendimit t zakonshm
e. Pa prgjigje

69. Imagjinata sht terren i dyfisht i krijimit dhe kuptimit artistik sipas:
a. Bodlerit
b. Didroit
c. Delakruaja
d. Dikush tjetr
e. Pa prgjigje


70. Ndaj kujt prdoret, sipas ekzistencializmit, koncepti i ekzistencs:
a. Bots
b. Natyrs
c. Njeriut
d. Pa prgjigje

71. Bashksia Islamike Shqiptare sht:
a. Sekt
b. Kult
c. Eklesi
d. Dinominejshn
e. Pa prgjigje

72. Nga modelet e komunikimit prmban kodet dhe feedback:
a. Uiver-Nes
b. Shanon-Uiver
c. Uis
d. Pan
e. Pa prgjigje

73. N gjuh ndryshon m shpejt:
a. Fondi themelor
b. Leksiku
c. Sintaksa
d. Asnjra prej tyre
e. Pa prgjigje

74. far prfaqson anketa sociologjike:
a. Hetim i bazuar n intervist t lir
b. Metod mbledhjeje informacioni me pyetsor rreth nj problematike
c. Shqyrtim informacioni n dokumente
d. Krahasim t dhnash statistikore
e. Pa prgjigje

75. Kundrejt kulturs prkatse gjuha prbn:
a. Nj element ansor
b. Sistem sistematik i mbyllur
c. Element qndror i gjuhs
d. Dukuri q i kundrvihet asaj
e. Pa prgjigje


76. Mbreti Bardhyl (393-350 p.e.s.) ishte n krye t shtetit t:
a. Epirit
b. Ilir t Enkelejve
c. Ilir t Dardanve
d. Asnj nga kto
e. Pa prgjigje

77. Me ndarjen e Perandoris Romake n Vitin 395, Iliria u prfshi:
a. N shtetin grek
b. N Perandorin Bizantine
c. N Perandorin Romake
d. Asnj nga kto
e. Pa prgjigje

78. Vendimi i Konferencs s Londrs, 29 korrik 1913, prcaktoi:
a. Kufijt e shtetit t ri shqiptar
b. Kushtetutn e shtetit t ri shqiptar
c. Pozitn e saj juridike n shkall ndrkombtare
d. T gjitha s bashku
e. Pa prgjigje

79. Statuti Organik i Shqipris, prill 1914, ishte:
a. Paket ligjesh hartuar nga qeveria e Vidit
b. Kushtetut, miratuar nga Parlamenti shqiptar
c. Paket ligjesh miratuar nga Komisioni Ndrkombtar i Kontrollit (KNK)
d. Pa prgjigje

80. Mbledhja e Mukjes, mori vendim t krijonte:
a. Frontin Nacionallirimtar t Shqipris
b. Komitetin Antifashist Nacionallirimtar
c. Qeverin Demokratike
d. Komitetin e Shptimit t Shqipris
e. Pa prgjigje
Cilat tema, tekste duhet t lexoni pr t fituar konkursin e gjuh-letrsis, n Fakultetin e Historis dhe Filologjis n Tiran? Ky i fundit e ka hedhur tashm n internet programin msimor q duhet t shfrytzoni kt vit pr t fituar gjuh-letrsin. Shekulli po ua bn t njohur, bashk me nj model testi pr kt lnd.
e.s
far duhet t msoni pr t fituar gjuh-letrsin?


P R O G R A M I (Pjesa speciale )

PR KONKURSIN E PRANIMIT N FAKULTETIN HISTORI -FILOLOGJI, Universiteti i Tirans
VITI AKADEMIK 2005 2006

12 shtator-konkursi

DEGA GJUH-LETRSI

A. GJUH SHQIPE
I. FONETIK, DREJTSHKRIM DHE DREJTSHQIPTIM
Fonetika: Klasifikimi i bashktinglloreve.
Rrokja dhe theksi.
Drejtshqiptimi dhe drejtshkrimi i zanoreve t theksuara.
Drejtshkrimi dhe drejtshqiptimi i zanores t patheksuar paratheksore dhe pastheksore.
Drejtshqiptimi dhe drejtshkrimi i grupeve t zanoreve ie, ue, ye.
Drejtshqiptimi dhe drejtshkrimi i bashktinglloreve t zshme n trup dhe n fund t fjals.
Drejtshqiptimi dhe drejtshkrimi i fjalve me prejardhje t huaj.
II. FJALFORMIM
Fjala dhe njsit prbrse t saj: morfemat, morfemat fjalformuese dhe trajtformuese.
Mnyrat e formimit t fjalve n gjuhn shqipe.
Fjalt e prbra dhe drejtshkrimi i tyre.
Fjalt e prngjitura dhe drejtshkrimi i tyre.
III. MORFOLOGJI
Emri: trajtat e emrit, prdorimi i emrave n trajt t shquar dhe t pashquar; emrat q ndrrojn gjinin n shums, prdorimi i emrave t gjinis asnjanse.
shtje t norms te shumsi i emrave.
Prdorimi i shkronjave t mdha n shkrimin e emrave t prvem dhe t emrtimeve t prveme.
Mbiemri: shumsi i mbiemrave t nyjshm e t panyjshm. Emrzimi i mbiemrave.
Formimi i gjinis femrore t mbiemrave.
Premri vetor: lakimi dhe prdorimi i drejt i trajtave rasore t tij. Trajtat e shkurtra dhe t bashkuara t premrave vetor, vendi dhe prdorimi i tyre; drejtshkrimi i trajtave t shkurtra te bashkuara
Premri dftor: veorit leksikore dhe gramatikore; prdorimi i tij n gjuhn shqipe.
Premri pronor: kuptimi dhe veorit gramatikore t tij; lakimi i pronorve, prdorimi i pronorve t emrzuar; prdorimi i pronorit i vet.
Premrat pyets: prdorimi i drejt i kush dhe cili.
Premri lidhor: veorit e prdorimit t premrit q dhe i cili
Premrat e pacaktuar: prdorimi dhe drejtshkrimi i tyre.
Folja: kategoria e diatezs, ndrtimet veprore dhe psore
Mnyrat e foljes; kuptimet kryesore t mnyrave dhe t kohve t foljes dhe veorit e prdorimit t tyre
Format e pashtjelluara t foljes.
Formimi i ndajfoljeve.
Lidhzat: njohuri t prgjithshme mbi lidhzat dhe problemet drejtshkrimore t tyre, lidhzat bashkrenditse dhe nnrenditse.
IV. SINTAKS
Grupi sintaksor: llojet e grupeve sintaksore dhe struktura e tyre.
Gjymtyrt kryesore t fjalis; prshtatja e kallzuesit me kryefjaln.
Gjymtyrt e dyta: kundrinori, rregullat e prdorimit t trajtave t shkurtra me foljen kallzues; rrethanori dhe llojet e tij, rendi i rrethanorve t veuar n fjali; prcaktori, prcaktori i veuar, ndajshtimi i veuar dhe i paveuar dhe piksimi i tyre, rendi i prcaktorve t nj gjymtyre; prcaktori kallzuesor, llojet, rendi i tij n fjali, veorit e prdorimit t nyjave t kallzuesorit mbiemr.
Gjymtyrt homogjene: prdorimi i nyjave, parafjalve e pjeszave para gjymtyrve homogjene; prshtatja e mbiemrit ose emrit q prcakton nj varg gjymtyrsh homogjene.
Fjalia e prbr me bashkrenditje, llojet, kuptimi dhe ndrtimi i tyre.
Fjalia e prbr me nnrenditje; llojet, kuptimi dhe ndrtimi i tyre.
Ligjrata e drejt (dialogu, citati), ligjrata e zhdrejt. Kthimi i ligjrats s drejt n t zhdrejt.
LITERATURA
1. Libri i gjuhs shqipe pjesa I dhe II (pr shkollat e mesme pedagogjike dhe t gjuhve t huaja), Shtpia Botuese e Librit Shkollor 2003
2. Drejtshkrimi i gjuhs shqipe, Tiran, 1973.
3. Rami Memushaj, Shqipja standarde (krert I, III dhe IV), Tiran, 2002.
4. Gjovalin Shkurtaj, Kahe dhe dukuri t kulturs s gjuhs shqipe, Tiran, 2003.

Shnim. N munges t teksteve t shkolls s mesme, mund t prdoren tektet e gjuhs t klass VVIII.

B. LETRSI
Gjinit dhe llojet letrare
Stilistika letrare (figurat letrare dhe funksionimi i tyre).
Njohuri themelore pr metrikn.
Lirika popullore nnllojet e saj.
Eposi kombtar prmbajtja, personazhet, ndrtimi, koha e krijimit.
Analiza e poemave homerike, veorit artistike, pasqyrimi i marrdhnieve shoqrore t kohs.
Eskili si nj nga dramaturgt e mdhenj t kohrave. Analiz e tragjedis Prometeu i lidhur.
Vepra dramaturgjike e Sofokliut. Analiz e Antigons.
Letrsia romake dhe prfaqsuesit e saj kryesor n rrjedhn e shekujve. Virgjili, analiz e poems Eneida.
Dante Aligeri si pararends i Rilindjes. Analiz e Komedis Hyjnore.
Krijimtaria letrare e Shekspirit. Analiz e tragjedis Makbethi dhe Hamleti.
Molieri, vepra kryesore, kritika dhe satira q ato prcjellin. Analiz e komedis Mizantropi.
Struktura dhe shumllojshmria e veprs letrare t Gtes n kontekstin e lvizjes letrare t kohs. Analiz e Faustit.
Bajroni. Vepra letrare. Analiz e poems ajld Haroldi.
Hygoi. Vepra letrare. Romani Viti nntdhjet e tre.
Balzaku. Vepra letrare. Analiz e romanit Xha Gorioi.
Floberi. Vepra letrare. Analiz e romanit Zonja Bovari.
Tolstoi. Vepra letrare. Analiz e romanit Lufta dhe paqja.
Dostojevski. Krijimtaria e Dostojevskit. Romani Krim e ndshkim.
Krijimtaria e Bodlerit. Lulet e s keqes.
Franc Kafka. Romani Procesi.
Xhojsi. Veori t Prroit t ndrgjegjes n veprn e tij.
Kamyja. Analiz e romanit I huaji.
Heminguej. Plaku dhe deti.
Beketi. Duke pritur Godon.
Letrsia humaniste e shekullit XVI-XVII. Marin Barleti. Vepra e Buzukut, Budit, Bardhit, Bogdanit.
Autort e letrsis s Rilindjes: De Rada, Dara, Zef Serembe, Naim Frashri, Ndre Mjeda, ajupi, Asdreni.
Autort e letrsis mes dy luftrave botrore: Konica, Fishta, Noli, Poradeci, Koliqi, Migjeni, Kuteli.
Autort e letrsis s sotme shqiptare. P. Marko, J. Xoxa, I. Kadare, M. Camaj, D. Agolli, K. Trebeshina, A. Podrimja.

Shnim: Programi i letrsis bazohet n njohurit e fituara n shkolln e mesme.

I. PJESA E PRGJITHSHME

Testi i prgjithshm prbhet nga programet e lndve q zhvillohen n vitin e katrt (ose ne vitin e fundit) n shkolln e mesme t prgjithshme si m posht:
1. Njohuri pr shoqrine, viti II
2. Gjeografi viti III
3. Histori viti IV
4. Filozofi viti III
5. Informatik viti IV


TESTI I GJUH-LETRSIS

1. N cilin rast emrtimi gjeografik sht shkruar drejt:
a. Oqeani i ngrir i Veriut
b. Oqeani i Ngrir i veriut
c. Oqeani i Ngrir i Veriut
d. oqeani i ngrir i veriut
e. Pa prgjigje

2. N cili rast emrtimi gjeografik sht shkruar drejt:
a. Maja e Korabit
b. Maja e korabit
c. maja e korabit
d. maja e Korabit
e. Pa prgjigje

3. N cili rast sht shkruar drejt emrtimi i mposhtm:
a. Monumenti i Shpalljes s pavarsis
b. Monumenti i shpalljes s Pavarsis
c. monumenti i shpalljes s Pavarsis
c. Monumenti i shpalljes s pavarsis
e. Pa prgjigje

4. N cili rast sht shkruar drejt ky emrtim:
a. Shqipria Verilindore
b. Shqipria verilindore
c. shqipria verilindore
d. shqipria Verilindore
e. Pa prgjigje

5. Zanorja e patheksuar sht shkruar gabim n fjalt:
a. Furrtar, kishtar, lojtar, pishtar
b. Mushkri, krrab, shplaj, krrrusem
c. Coptim, pemtari, fardi, gjithkombtar
d. Pa prgjigje

6. N cilin rast grupet emrore jan prdorur me kuptim t figurshm:
a. Mendime t qarta, dallg t mdha, rrezet e diellit
b. Det mendimesh, dalllg t thinjuara, agimi i jets
c. Mjegull e dendur, gjethe t verdha, gjethe dafine
d. Dimr i ftoht, rrnjt e lisit, shtpi e vjetr
e. Pa prgjigje

7. N vargjet: Hanko mos kalo mbi varre/ se t vdekurit i ngjalle/ t gjallt i vdiqe fare/ fjalt me t zez jan:
a. Sinonime
b. Homonime
c. Antonime
d. Metonimi
e. Pa prgjigje

8. N vargjet: Malet me gur/fushat me bar shum/arat me grur/m tutje nj lum/ sht prdorur:
a. Shkallzimi
b. Elipsa
c. Kundrvnia
d. Paralelizmi
e. Pa prgjigje

9. N vargjet: Kalojn male e kalojn lugje/kalojn bjeshk e kalojn asht/ kalojn dit e kalojn net/nrob t zotit kurrkund shasin/ sht prdorur:
a. Elipsa
b. Anasjella
c. Enumeracioni
d. Prsritja
e. Pa prgjigje

10. N vargjet: Div dragoi i Dragobis/ trim tribun i vegjlis, sht prdorur:
a. Pyetja retorike
b. Simbolizmi tingullor
c. Prsritja
d. Enumeracioni
e. Pa prgjigje

11. Cila prej etapave t mpioshtme nuk i prket projektit si nj model t shkruari:
a. Qllimi
b. Objektivat
c. Organizimi
d. Kalendari veprimtarive
e. Pa prgjigje

12. Fjala prfundoj sht formuar:
a. Me parashtesim
b. Me prapashtesim
c. Me parashtesim e prapashtesim njeherazi
d. Me kompozim
e. Pa prgjigje

13. Fjala nguros sht formuar:
a. Me parashtesim
b. Me prapashtesim
c. Me paranyjzim
d. Pa prgjigje

14. Thoni gjymtyr e fjalis sht fjala me shkronja t zeza:
Malsort kishin dat malit
a. Kundrinor
b. Rrethanor vendi
c. Rrethanor mnyre
d. Kallzuesor
e.Pa prgjigje

15. Thoni gjymtyr e fjalis sht fjala me shkrona t zeza:
N dhomn sipr jetonte nj plak e vetme
a. Prcaktor
b. Rrethanor vendi
c. Kundrinor
d. Ndajshtim
e. Pa prgjigje

16. Cila sht fjali pyetse trsore:
a. Ku po na ojn kshtu?
b. Pse i mblodhe buzt?
c. A prflet miku mikun?
d.Cili fliste pr meritat e Xhevahirit?
e. Pa prgjigje

17. N fjalin: Pa zrat e fmijve, shtpia do t ishte e zbrazt ka marrdhnie:
a. Kushti
b. Shkaku
c. Qllimi
d. Kundrshtimi
e. Pa prgjigje

18. Cila sht fjali e prbr me nnrenditje kohore:
a. Nuk e dinte sa koh kishte kaluar me gjum
b. Sa m shpejt t asfaltohen rrugt, aq m shpejt do t lvizin mallrat
c.. Vajza ishte zgjatur aq shum sa ia kishte kaluar sms
d. Sa jam me t, nuk kam pse t qahem
e. Pa prgjigje

19. ǒfunksion kryen premri pyets n fjalin: ǒqndrim mbajti nna?
a. Kundrinor i drejt
b. Prcaktor
c. Kallzuesor
d. Rrethanor
e. Pa prgjigje

20. N ciln fjali premri lidhor ka funksionin e kundrinorit t zhdrejt me parafjal:
a. Kjo sht knga q u kndohet trimave
b. N dorn e djatht mbante stilografin me t cilin kishte shkruar disa libra
c. Iliri u kthye nga shokt q po e pritnin
d. Qllimi q i vuri vetes e detyronte t shkonte diku larg
e. Pa prgjigje

21. Cila sht figura q mbizotron n vargjet:
Arratisur/syrgjynosur/rraskapitur e katosur/as i gjall, as i varrosur
a. Metafora metonimia
b. Hiperbola
c. Epiteti
d. Pa prgjigje

22. M far rime sht shkruar kjo strof e Kadares
Ti ike udhs s pafundme/ku zverdhin drurt gjetherns/mbi gokse pellgjesh tani tundet/i arti medajon i hns
a. Rim e prputhur
b. Rim e kryqzuar
c.Rim e prmbysur
d.Rim e brendshme
e. Pa prgjigje

23. Vllimi Lulet e vers sht prmbledhje n gjinin:
a. Epike
b. Lirike
c. Dramatike
d. Epiko-lirike
e. Pa prgjigje

24. Katarsisi, sipas Aristotelit, sht cilsi:
a. E fabuls
b. E komedis
c. E tragjedis
d. E liriks sociale
e. Pa prgjigje

25. Cila nga kto vepra sht roman:
a. Makbethi
b. Odisea
c. Andrra e jets
d. Don Kishoti
e. Pa prgjigje

26. Cili sht vargu m i prdorur n poezin popullore shqiptare:
a.Gjashtmbdhjetrrokshi
b. Tetrrokshi
c. Dymbdhjetrrokshi
d. Gjashtrrokshi
e. Pa prgjigje

27. eta e profetve sht vepr:
a. E Ndre Mjeds
b. E Pjetr Bogdanit
c. E Gjon Buzukut
d. E Hasan Zyko Kamberit
e. Pa prgjigje

28. Cili sht dokumenti m i vjetr i shqipes s shkruar?
a. Formula e pagzimit
b. Formula e pendimit
c. Formula magjike
d. Formula e gjakut
e. Pa prgjigje

29. Romantizmi arbresh z fill me:
a. Zef Seremben
b. Jul Varobobn
c. Gavril Darn t Riun
d. Jeronim de Radn
e. Pa prgjigje

30. Dy heronjt kryesor t veprs Knga e sprasme e Bals jan nisur pr t gjetur:
a. T dashurat e zemrs
b. Thesarin e humbur
c. Zulm a varr
d. Vendqndrimin e armikut
e. Pa prgjigje

31. Vepra Bagti e bujqsi sht:
a. Himn pr natyrn shqiptare
b. Kushtrim pr lirin e atdheut
c. Prshkrim historik
d. Himn fetar
c. Pa prgjigje

32. Andrra e jets e Ndre Mjeds sht vepr me karakter:
a. Filozofik
b. Historik
c. Atdhetar
d. Politik
e. Pa prgjigje

33. Nntitulli Prrall i veprs Doktor Gjilpra t Konics lidhet me:
a. Autobiografin e autorit
b. Me ndrthurjen e ngjarjes s mundshme me t pamundshmen
c. Me nj prmbledhje folklorike
d. Me nj gabim shtypi
e. Pa prgjigje

34. Prbrse e rndsishme n konceptin lasgushian pr dashurin sht:
a. Udhtimi
b. Harresa
c. Pendimi
d. Malli
c. Pa prgjigje

35. Novela Gjaku e Ernest Koliqit v n qendr dukurin:
a. E gjakmarrjes
b. E mitmarrjes
c. E mrgimit
d. E prostitucionit
e. Pa prgjigje

36. Si i quan Kuteli prozat e veta:
a. Tregime
b. Rrfenja
c. Novela
d. Skica
e. Pa prgjigje

37. Cili prej vargjeve prfaqson novatorizmin e Migjenit n letrsin shqiptare?
a.Vargu katrrroksh
b. Vargu aleksandrin
c. Vargu i lir
b. Vargu i rimuar
e. Pa prgjigje

38. N romanin Kronik n gur rrrfimi kryhet n :
a. Vetn e par
b. Vetn e dyt
c. Vetn e tret
d. Nuk ka rrfim
e. Pa prgjigje

39. Nj prej elementve m prfaqsues n poetikn e poezis s Dritro Agollit sht:
a. Vshtrimi
b. Rrfimi
c. Udhtimi
d. Pa prgjigje

40. N cilin variant gjuhsor sht shkruar vepra e Martin Camajt?
a. N gjuhn standarde
b. N gegrishten letrare
c. N toskrishten e Konics
d. Pa prgjigje

41. Karakteristik pr romanin Odin Mondvalsen sht:
a. Mungesa e rrjedhs kronologjike t ngjarjeve
b. Ritmi klasik i t rrfyerit
c. Fundi i lumtur
d. Deus ex machina
e. Pa prgjigje

42. Romani Nata e Ustiks prcjell ngjarje t:
a. Lufts kundr turqve
b. Lufts s Ftoht
c. Lufts antifashiste
d. Lufts kundr gjakmarrjes
e. Pa prgjigje

43. N veprn e Homerit Iliada, Helena sht simbol:
a. I bukuris s prsosur
b. I heroizmimt
c. I besnikris bashkshortore
d. I atdhedashuris
e. Pa prgjigje

44. Cili nga personazhet e Homerit sht i pranishm n t dyja veprat e tij:
a. Akili
b. Hekuba
c. Odisea
d. Hektori
e. Pa prgjigje

45. Te Prometeu, zjarri i vjedhur ishte nj dhurat e vyer pr:
a. Perndit e Olimpit
b. Njerzit
c. Oqeanidet
d. Muzat
e. Pa prgjigje

46. Antigona i kundrvihet urdhrit t Kreontit duke:
a. Varrosur vllezrit e vdekur
b. Dashuruar birin e Kreontit
c. Braktisur vendlindjen
d. Vrar veten
e. Pa prgjigje

47. N veprn Eneida t Virgjilit, autori v n themel t ngjarjeve:
a. Plhurn e Penelops
b. Dashurin e Eneut
c. Zbulimet gjeografike
d. Iden e fatit t paracaktuar
e. Pa prgjigje


48. N tragjedin Makbethi t Shekspirit, profecit e tri magjistricave jan:
a. Mjet kompozicional
b. Propagandim idesh
c. Krcnim
d. Urim
e. Pa prgjigje

49. N veprn e Floberit prirja e personazhit kryesor, Ema, pr t ndrruar e pr tu zhgnjyer pafundsisht, quhet:
a. Floberizm
b. Donkishotizm
c. Mizantropizm
d. Bavarizm
e. Pa prgjigje

50. Spleen sht nj gjendje shpirtrore e trajtuar n poezit:
a. E Bodlerit
b.E Xhojsit
c. E Bajronit
d. E Dantes
e. Pa prgjigje

51. Me ciln nga veprat e poshtshnuara sht analogjike vepra Uliksi e Xhojsit:
a. Duke pritur Godon
b. Odisea
e. Procesi
f. Lufta dhe paqja
e. Pa prgjigje

52. Te vepra Xha Gorio e Balzakut do personazh e plotson kuadrin e romanit me:
a. Nj tem dhe ide t re
b. Nj arritje teknologjike
c. Nj thashethem t ri
d. Nj teori t re
e. Pa prgjigje

53. Romani Krim e ndshkim i Dostojevskit sht ndrtuar si analiz e thell:
a. E psikologjis s dashuris
b. E t fshehtave t natyrs
c. E qytetrimit perndimor
d. E psikologjis s krimit dhe rrjedhojave t tij
e. Pa prgjigje


54. Duke pritur Godon sht vepr:
a. Realiste
b. Absurdi
c. Romantike
d. Klasike
e. Pa prgjigje

55. Parimi i ajzbergut n veprn e Heminguejit lidhet me:
a. Epokn e akullnajave
b. Prshkrimin gjeografik
c. Procedimin artistik
d. Titullin e veprs
e. Pa prgjigje

56. N komedin e ajupit Katrmbdhjet vje dhndr vihen n loj:
a. Marrdhniet e vjetruara familjare
b. Marrdhniet midis njeriut dhe shtetit
c. Marrdhniet ndrmjet njeriut dhe zotit
d. Marrdhniet midis dy t rinjve
e. Pa prgjigje

57. Pr t realizuar nprmjet kompjuterit nj dokument n trajt teksti sht m i prshtatshm Microsoft:
a. Photo Editor
b. Exel
c. PowerPoint
d. Word
e. Pa prgjigje

58. Pr t kryer punime me nj PC (Kompjuter) duhet q ai t ket patjetr:
a. Disket
b. Printer
c. RAM
d. Hard Disk
e. Pa prgjigje

59. Ju keni prdorur programin Microsoft Access pr t realizuar nj pun. Kur fikim kompjuterin ky program mbetet n:
a. RAM
b. Hard Disk
c. ROM
d. Asnjra prej tyre
e. Pa prgjigje

60. Nj trsi informacionesh q lidhen me nj studim, prfaqsojn nj vllim prej 1,5 Giga byte. Kjo sasi informacioni sht e barabart me:
a. 1 500 Mega Byte
b. 1 572 864 Kilo Byte
c. 150 000 000 Byte
d. 1 600 Mega Byte
e. Pa prgjigje

61. Liqene akullnajor jan:
a. Liqenet e Lurs
b. Ohrit
c. Shkodrs
d. Dumres
e. Pa prgjigje

62. Procesi dhe format e karstit n Shqipri lidhen me shkmbinjt:
a. Magmatik
b. Glqeror
c. Argjilor
d. Ranor
e.Pa prgjigje

63. Minerali i hekur-nikelit n Shqipri lidhet me shkmbinjt:
a. Magmatik
b. Glqeror
c. Argjilor
d. Ranor
e. Pa prgjigje

64. N rajonet fushore t Shqipris mbizotrojn proceset e :
a. Grumbullimit t materialeve t transportuara nga ujrat rrjedhse
b. Erozionit
c. Shpatit (rrzime, rrshqitje etj.)
d. Asnjri prej tyre
f. Pa prgjigje

65. Shtrirjen m t madhe e ka relievi:
a. I ult
b. I mesm
c. I lart
d. Asnjri prej tyre
e. Pa prgjigje


66. Koncepti i imagjinats si shkak i gabimeve i takon:
a. Monteskjes
b. Rusoit
c. Volterit
d. Dekartit
e. Pa prgjigje

67. Iluzioni i kundrvihet:
a. Dshirave
b. Realitetit
c. T vrtets
d. Asnjrs prej tyre
e. Pa prgjigje

68. N fillim ne mendojm dhe pastaj i veshim mendimet tona me fjal i takon:
a. Mendimit platonian
b. Mendimit eleat
c. Mendimit klasik psikologjik
d. Mendimit t zakonshm
e. Pa prgjigje

69. Imagjinata sht terren i dyfisht i krijimit dhe kuptimit artistik sipas:
a. Bodlerit
b. Didroit
c. Delakruaja
d. Dikush tjetr
e. Pa prgjigje


70. Ndaj kujt prdoret, sipas ekzistencializmit, koncepti i ekzistencs:
a. Bots
b. Natyrs
c. Njeriut
d. Pa prgjigje

71. Bashksia Islamike Shqiptare sht:
a. Sekt
b. Kult
c. Eklesi
d. Dinominejshn
e. Pa prgjigje

72. Nga modelet e komunikimit prmban kodet dhe feedback:
a. Uiver-Nes
b. Shanon-Uiver
c. Uis
d. Pan
e. Pa prgjigje

73. N gjuh ndryshon m shpejt:
a. Fondi themelor
b. Leksiku
c. Sintaksa
d. Asnjra prej tyre
e. Pa prgjigje

74. far prfaqson anketa sociologjike:
a. Hetim i bazuar n intervist t lir
b. Metod mbledhjeje informacioni me pyetsor rreth nj problematike
c. Shqyrtim informacioni n dokumente
d. Krahasim t dhnash statistikore
e. Pa prgjigje

75. Kundrejt kulturs prkatse gjuha prbn:
a. Nj element ansor
b. Sistem sistematik i mbyllur
c. Element qndror i gjuhs
d. Dukuri q i kundrvihet asaj
e. Pa prgjigje


76. Mbreti Bardhyl (393-350 p.e.s.) ishte n krye t shtetit t:
a. Epirit
b. Ilir t Enkelejve
c. Ilir t Dardanve
d. Asnj nga kto
e. Pa prgjigje

77. Me ndarjen e Perandoris Romake n Vitin 395, Iliria u prfshi:
a. N shtetin grek
b. N Perandorin Bizantine
c. N Perandorin Romake
d. Asnj nga kto
e. Pa prgjigje

78. Vendimi i Konferencs s Londrs, 29 korrik 1913, prcaktoi:
a. Kufijt e shtetit t ri shqiptar
b. Kushtetutn e shtetit t ri shqiptar
c. Pozitn e saj juridike n shkall ndrkombtare
d. T gjitha s bashku
e. Pa prgjigje

79. Statuti Organik i Shqipris, prill 1914, ishte:
a. Paket ligjesh hartuar nga qeveria e Vidit
b. Kushtetut, miratuar nga Parlamenti shqiptar
c. Paket ligjesh miratuar nga Komisioni Ndrkombtar i Kontrollit (KNK)
d. Pa prgjigje

80. Mbledhja e Mukjes, mori vendim t krijonte:
a. Frontin Nacionallirimtar t Shqipris
b. Komitetin Antifashist Nacionallirimtar
c. Qeverin Demokratike
d. Komitetin e Shptimit t Shqipris
e. Pa prgjigje