Syri!

Syri i njeriut nganjehere krahasohet me nje kamera te gjalle mahnitese. Ai ka nje lente te perkryer qe mund te fokusoje imazhet qe shihen ne nje distance prej disa centimetrash deri ne disa kilometra. Ai ka nje mekanizem qe pershtatet automatikisht me ndryshimin e intensiteteve te drites, dhe nje film teper te ndjeshem dhe ne dispozicion te vazhdueshem ( retina).
Rrezet e drites futen ne sy permes kornese ( thierzes), membranes se forte se jashtme qe mbulon kokerdhokun e syrit dhe i ruan formen. Rrezet kalojne me pas permes se cares ne iris
(pjesa me ngjyre e syrit). Kjo e care eshte pupila ( bebja) qe ngushtohet apo zgjerohet automatikisht duke kontrolluar
sasine e drites qe futet. Rrezet fokusohen nga lentja e cila zgjerohet ne te gjithe gjatesine e saj per objektet qe ndodhen lart dhe trashet per objektet qe ndodhen afer.
Imazhet e fokusuara bien mbi retinen qe ndodhet prapa kokerdhokut te syrit.


Veshi!

Valet e zerit kapen se pari nga llapa e veshit te jashtem i cili mbledh ato dhe i drejton per ne kanalin degjimor. Pastaj valet godasin daullen e veshit ose membranen timpanike qe shtrihet gjate fundit te brendshem te kanalit degjimor dhe e bejne ate te dridhet. Tre Kockat e veshit te brendshem (te quajtur cekici, kudhra dhe yzengjia) i cojne keto dridhje te kermilli i veshit, nje organ ne forme spiraleje ne veshin e brendshem.
Dridhjet e zerit qe futen ne kermillin e veshit krijojne vale ne lengun qe ai permban. Keto vale bejne qe nje ndarje delikate, membrana bazilare te ndryshoje formen e saj.
Frekuencat e ulta shkaktojne nje dhembezim ne membranen bazilare afer kermillit te veshit,ndersa frekuencat e larta shkaktojne nje dhembezim afer fundit tjeter ne maje te kermillit te veshit. Kur membrana bazilare deformohet nga nje vale zeri qe vjen ne te,organi i Kortit gjithashtu zhvendoset. Ky organ permban receptoret degjues, nje koleksion qelizash me zgjatime ne forme qimesh. Siper tij eshte membrana tekstoriale. Lengu te kermilli i veshit e shtyn lart membranen bazilare
keshtu qe qelizat me zgjatime ne forme qimesh ferkohen me membranen tektoriale. Ky veprim shkakton menjehere impulse nervore ne nervin degjimor i cili percjell mesazhet deri ne
lobet temporale te trurit!