Close
Duke shfaqur rezultatin 1 deri 7 prej 7
 1. #1
  Njeri Maska e BluPower_blu
  Anėtarėsuar
  27-05-2002
  Vendndodhja
  Atje-Ketu.Diku
  Mosha
  38
  Postime
  671
  Faleminderit
  0
  6 falenderime nė 6 postime

  Punime seminarike nga Studentet e See-University

  Fabrika per prodhimin e lendes se pare PLUHUR dhe PVC-profileve, Dyer, Dritare nga plastika dhe alumini, DINO-profiles.

  SHENIME TE PERGJITHSHME MBI FABRIKEN
  DINO- profiles

  Qyteti I Gostivarit shtrihet ne veri-perendim te Republikes se Maqedonise, ne pjesen e siperme te fushes se Pollogut dhe ne pjesen malore rreze malit Sharr. Qyteti I Gostivarit eshte qender ekonomike dhe administrative e Komunese se Gostivarit, I cili gjendet 60 km ne veri-perendim te Shkupit, pran autostrades Shkup - Oher, dhe me nje lartesi mesatare mbidetare prej 528 m.Pervec lidhjes nepermjet autostrades, qyteti I Gostivarit si qender ekonomike dhe administrative, lidhet edhe nepermjet hekurudhes me Shkupin, me qytete tjera te Maqedinise, si dhe me pastaje edhe me komunikacionin nderkombetare hekurudhore.Po ne kete qytet gjendet edhe Fabrika ose qendra private prodhuese e veteme dhe me e madhe ne Maqedonin perendimore per prodhimin e lendes se pare - PLUHUR per prodhimin e PVC-profiles, dyerve, dritave nga plastika dhe alumini, DINO-profiles.Fabrika DINO-profiles eshte themeluar me 07. Mars. 1994, se pari si nje ndermarrje e vogle dhe me nje kapacitet mesatare vetem per prodhimin e konstruksioneve per dyere dhe dritare te plastikes, ndersa ne fund te vitit 2001 dhe ne fillim te vitit 2002 me ndihmen e Kompanise Gjermane per prodhimin e PVC-lendes se pare, zgjeroi kapacitetin e saje prodhues me maqina shume me te medhaja dhe shume moderne drejte prodhimit te PVC-lendes se pare pluhur.Fabrika DINO-profiles, eshte e regjistruar ne Gjykaten Ekonomike te Qarkut ne Shkup, me numer te papkes se regjistrite dhe gjygjit te regjistrimit, regj. nr. 3028/94 dhe papkes se regjistrmit me nr. 1-48390-0-0-0-0. Veprimtari themelore e DINO-profiles eshte prodhimi I drejtperdrejt I lendes se pare, PVC-pluhurit plastik per prodhimin e dyerve dhe dritareve nga plastika, me maqina dhe teknike te persosour bashkekohore drejtperdrejte nga Gjermania.Fabrika DINO-profiles gjithashtu eshte e regjistruar edhe per nje numer te madhe veprimtarish te dores se dyte brenda Republikes dhe jashta saje. Ne kuader te DINO-profiles veprojn disa kapacitete prodhuese dhe joprodhuese edhe ate: N.T.P Rostfrei, Hotel Restoranti IGNATIA, si dhe dy kapacitete tjera prodhuese te cilat do te aktivizohen ne kuadrin e DINO-profiles vitin e ardhshem.Te gjitha keto objekete te Fabrikes DINO-profiles jane te vendosura ne Gostivar dhe rethin, ndersa lokacioni kryesor gjendet ne zonen indusrriale te qytetit, ne afersi te autostrades M-26, Shkup-Oher. Objektet e vendosura ne kompleksin DINO-profiles, Gostivar, jane te shperndara ne menyre te jashtezakonshme ne aspekte te makro dhe mikrorelacionit, sepse jane te lidhura me te gjitha drejtimet ne qytete, ndersa gjithashtu eshte mundesuar lidhje me komunikacionin hekurudhor, I cili gjendet ne afersi.Pjesa e dispenzuar e objeketeve gjendet ne zonen e re te projektuar, ne lartesi 2,0 km, gjegjesisht ne 5,0 km ne lidhjen tjeter me rrugen magjistrale Shkup – Oher.

  HAPSIRA DHE KARAKTERISTIKAT E LOKACIONIT

  Siperfaqa e pergjithshme ku shtrihet pjesa e objekteve te Kompleksit DINO-profiles, eshte 24584 m2, nga e cila 8600m2 jane te mbuluara (aula prodhuese dhe ndertesa), kurse 16984 m2 jane depo te hapura me kopsht te gjelberuar dhe infrastrukturE tjeter. Objekti prodhues eshte I vendosur ne rreth 2 km ne lidhjen tjeter te rruges magjistarle, me siperfaqe te pergjithshme 2700 m2, nga e cila 1000 m2 jane te mbuluara, aula prodhuese dhe ndertese per prodhimin e PVC profileve, dyer dhe dritare te plastikes, ndersa pjesa tjeter eshrte depo dhe gjelberim.

  SHENIME TE PERGJITHSME MBI FABRIKEN
  DINO-profiles

  DINO-profiles eshte themluar ne pranver te vitit 1995, me kapital baze prej nje personi, dhe eshte e regjistruar ne te gjitha organet kompetente te shtetit, ndersa pas disa viteve veprimtari si ndermarrje prodhuese e nivelit te dyte, tani me ne fillim te vitit 2002 zgjeron veprimtarin e saje proshuese. Veprimati themelore e Fabrikes DINO-profiles eshte prodhimi I lendes se pare pluhur, per prodhim te PVC-profiles, dyer, dritare te plastikes dhe aluminit me konstruksione dhe madhesi te ndryshme.
  Fabrika tani me nga niveli I mesem I prodhimit, I takon nivelit te larte, dhe ka nje kapacitet te prodhimit prej 5 minita, nje komplet. Kapaciteti baz I themelimit te DINO-profiles eshte privat prej nje pesoni, me vepromatrin e tije 30 vjecare ne Sloveni.Ne kete vende me piperfaqe te pergjithshme prej 20,000 m2 eshte I perqendruar kompleksi per prodhimin e lendes se pare pluhur dhe te PVC profileve, dyer dhe dritare te plastikes, e gjithe kjo me maqina digjitale dhe paisje bashkekohore nga Gjermania.Transporti hyres-dales I Fabrikes DINO-profiles eshte I lidhur drejtperdrejt me rrugen kryesore te Gostivarit, e cila lidhet me teje me autostraden Shkup-Oher.Transporti I brendshem I Fabrikes eshte I kombinuar me teknologji bashkekohore nga Gjermania, me mjete te nevojshme transportuese bashkekohore dhe me mejete tjera ndihmese varesisht nga nevojat e ndermarjes.Transporti I jashtem I Fabrikes, nga vete hyrjet e deri te te gjitha pjeset tjera prodhuese dhe sherbyese eshte zgjidhur gjithashtu me infrastruktur bashkekohore, d.m.th, mundeson qe puna te fuksionoj normalisht dhe ne menyre shembullore.
  Kapaciteti I Fabrikes DINO-profiles ne aspket te energjise elektrike, ne kompleksin e tije disponon tarfostacion vetjak 30/04, dy transformatore me fuqi 5 MW 380/220V, 90 HZ, me mundesi per zgjerim. Gjithashtu edhe energjin e nxemjes e siguron nga stacioni vetejak per nxemje. Nxemja eshte e kombinuar, eshte kaloriferike ne aula prodhuese kurse me radiator ne ndertesen administrative. Uji per pije si dhe ai teknologjike merren nga ujesjellesi I qytetit, me kapacitet 101/sekond. Duhet theksuar gjithashtu se eshte e mundshme maraj e ujit (sidomos te atij teknologjik), edhe nga bunaret vetjak, te cilet do te jene pjese e programit tone per zhvilim e metejshme.

  FURNIZIMI ME LENDEN E PARE

  Furnizimi per prodhimin e lendes se pare vjene dreteperdrejt nga Gjemnaia, prej kompanise se njohur prodhuese Gjemane KOMMERLING. Perndryshe, kjo eshte fabrika me e madhe ne Europe ne porodhimin e PVC profileve, per dyer dhe dritare te plastikes, me nje tradit mbi-100 vjecare te prodhimit, me mbi 300,000 te punsuar ne gjithe boten, me teknik dhe teknologjit digjitale me te persosour te prodhimit dhe me perfaqesimet e saja ne gjithe boten.

  PROCESI I PRODHIMIT

  DINO-pofiles eshte fabrika e pare e keti lloji ne Maqodoni dhe me gjere ne ballkan, me programin e lendes se pare per prodhimin e aluminit dhe palstikes nga programi PVC-profils, me trashesi prej 20 mm, me konstruksione dhe dimenzione te ndryshme sipas deshires se konsumatorit, me qendrueshmeri te profileve -40' dhe +80', me qendrueshmeri ndaj zjarit deri me 1700'C.
  DINO-profiles ofron sherbim dhe kualitet te larte te prodhimeve te saj, me garancion 7-vjecar dhe qendrueshmeri te prodhimeve 25-vjecare, dhe eshte ne bashkpunim te drejt-pedrejte me KOMMERLINGUN, si ne procesin e prodhimit, kontrolli, montimit, edhe ate me njerez te aftesuar per keto lemi.

  Procesi I prodhimit kryhet drejtperdrejt me maqina komplet digjitale dhe me periudh kohore 5-minuta. Prodhimi tani me zhvillohet ne 4-lidhje paralele, ku jane te kycura te gjitha maqinat digjitale ne proidhim dhe tani me orar pune prej 24-h-digjital. Me prodhim nga Granulati, te PVC-profileve, dyer, dritare ose thjesht d.m.th. nga materija pluhur (materija e pare) prodhohen profile te ndryshme te plastikes, edhe ate me nje kapacitet prodhues mbi 150 elemente brenga nje orari ditore.
  Fabrika gjithsejte numeron 20 punetor, pasi qe gjithcka tani me eshte digjtale dhe ne kotrollin e kompjutorit, edhe ate 8-te te kycur drejtperdrejt ne procesin e prodhimit, si dhe ekipin e saje te montimit te perber nga eskpekte vendas, nen kontrollin e atyre Gjerman, edhe ate 50 elemente te montuar brenda nje orari pune.

  Si ne porocesin e prodhimit, ashtu edhe ne ate te montimit ndermja eshte ne bashkpunim me ekipin Gjerman, me mjete te pesosura per montim te njohura si Turbo-Shtrafi, duke depertuar edhe ne trashesi te ndryshme te betonit.
  Maqinat digjitale te prodhimit ju garatojn precizitet, efikastiet, me te gjitha testet e nevojshme te cialve u nenshtrohet cdo prodhim si; kendet, vendi I vendosjes se qelqit, etj.

  DINO-pofiles gjithashtu ka edhe perfaqesimet e saja ne disa shtete te Ballknait dhe Europes si; Kosove, Sloveni, Itali, Koaci, etj. DINO-profiles, ka aritur rezulltate te kenqashme gjate prodhimit si dhe ne kenaqjen e kerkesave te konsumatorve te saje ne pergjithsi. DINO-profiles sherbimet e saja dhe me pervojen e saje 10 vjcare eshte ranguar ne vendin e pare, dhe tani me zgjerimin e prodhimit te te lendes se pare pluhur, ka aritur kulminacionin e saje nersa sa I perket planeve per te ardhmen, ne planin zhvillimor ka ambicije ti kanaqe tregjet edhe me gjere Ballkanit, me gjithe programin e saje prodhues te tanishem dhe ate qe parashikohet si risi ne te ardhmen. Gjithashtu, eshte parapar edhe bashkepunim me shume firma tjera te huaja si; EDIL-plastik nga Italia, etj.

  Sa I perket vitit ne vijim, si prioritet themelore I Fabrikes DINO-profiles eshte pergaditja per zgjermin e kapacitetit te prodhimit, pervec lendes se pare per PVC - pluhur te plastikes, edhe me prodhimin e materialite baze per gypa ujesjellsi, me maqina shume moderne dhe digjitale nga Gjermania si dhe shume profile tjera te cilat gjenden ne tregun Gjerman.


  PROCERI I MARKETINGUT

  Ashtu sikurse qe eshte I oragniziuar procesi I prodhimit, edhe procesi I marketinguT te Fabrikes DINO-profiles, eshte I organizuar ne menyren me te shkelqyer nepemjet ekspozimeve te shumta dhe te ndyshme te prodhimeve te saja si brenda ashtu edhe jashte vendit, nepermjet realkamave te shumta si ne Televizion, Radio, ne Internet me veb-faqene e saje te dizajnuar shume bukur dhe ne menyre profesionale, ku mund te verehen ekspozimet e konstruksioneve te shume prodhimeve te saja si: dyer, dritare te plastikes te formave dhe madhesive te ndryshme. Per cdo informate mund te drejtoheni ne numrat e telefonit ose ne veb-faqen e DINO-profiles.

  PLANIFIKIMI - Procesi I planifikimit kryhet ne menyren me te organizuar edhe ate nga menaxheri gjenaral. Ajo cka e dallon shume Fabriken DINO-profiles, eshte se udhehiqet nga nje menaxhere shume e re, e afte dhe e gateshme te perballoje cdo sfide. Mund te them liridht se plotesion te gjitha kushtet per te qene menaxhere shume e suksesshme. Kete e ajo e ka deshmuar edhe me te ariturat e shumta te fabrikes, sidomos gjate ketyre pese viteve te fundit kur ajo eshte ne krye te fabrikes.
  Planet, perpilohen, pergaditen nga mnenaxherja nga keshilltaret e saje per kete lemi te proshimit, si dhe nga arkitekti I specilaizuar.

  ORGANIZIMI - Lirisht mund te theme se edhe procesi I oragnizimit te puneve rejedhe shume mire dhe normalisht, nene kontrollen e menaxherit gjeneral, dhe te punetorve te cilet jane drejtperdrejte te kycur ne procesin e prodhimit, pasi qe gjithcka kryhet ne menyre digjitale.

  UDHEHEQJA – me ndermarjen udheheq menaxheri gjenaeral ne te gjitha aktivitetet brenda dhe jashta vendit, bashk me grupin e te besuarve te tije, te cilet tani me ne Fabriken DINO-profiles luajne rrolin e keshilltareve ne prodhime. Gjithashtu edhe te gjitha vendimet tjera qe kan te bejne me prodhimin ne pergjithesi meren nga menaxheri gjenerale.

  KUADRI – pasi qe Fabrika tani me tere procesin e prodhimit e ka ne menyre digjitale me maqina shume te persosura prodhuese, numri I punetoreve nuk eshte shume I madhe. Ndersa kuadri eshte i ushtruar, aftesuar dhe te profesionalizuar si ne procesin e parodhimit ashtu edhe ne montimin e prodhimeve te veta.


  P.S Te gjitha informacionet e shenuara jane te marura dhe te konsultuara drejtepedrejte nga menaxherja e Fabrikes DINO-profiles.  Punimi seminarik I studentit:
  Arben Muslija See-university
  Shendeti ne trupin e shendoshe

 2. #2
  Njeri Maska e BluPower_blu
  Anėtarėsuar
  27-05-2002
  Vendndodhja
  Atje-Ketu.Diku
  Mosha
  38
  Postime
  671
  Faleminderit
  0
  6 falenderime nė 6 postime

  International Bussines

  ...
  Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ganoid : 02-10-2003 mė 10:35
  Shendeti ne trupin e shendoshe

 3. #3
  Njeri Maska e BluPower_blu
  Anėtarėsuar
  27-05-2002
  Vendndodhja
  Atje-Ketu.Diku
  Mosha
  38
  Postime
  671
  Faleminderit
  0
  6 falenderime nė 6 postime
  TATIMI MBI TE MARRAT PERSONALE PERLLOGARITJA,
  PAGESA DHE EVIDENTIMI I OBLIGIMIMEVE
  Punimi © Powered by Valbon Ismaili
  Materiale te punuar nga ana e studenteve

  Tatimi mbi te marrat personale eshte nje nder burimet kryesore i te ardhurave te bugjetit te Republikes se Maqedonise.Vet fjala e ketij lloj tatimi tregon se me te njejtin behet tatimimi personal, ndersa baza per tatimim jane te marrat personale nga te gjitha burimet, rrogat dhe te marrat te tjera nga mardhenje pune, te marrat nga veprimtarit e pamvarura dhe te marrat nga veprimtarit bujqesore.Per te marrat e pergjithshme nga te gjitha burimet te cilat nje person i realizon brenda nje viti kalendarik i njejti eshte i detyrar te dergoj fletparaqitje tatimore mbas mbarimit te vitit .Ne baz te te dhenave nga fletparaqitja tatimore vjetore por edhe ne baze te te dhenave zyrtare,organet per te hyra publike e caktojn rezultatin perfundimtar vjetor te tamimit te te marrave qe duhet ta paguaj personi perkates per te gjitha te hyrat e tij te realizuara gjat vitit paraprak.Gjat vitit do person pagon akontacione te tamitm personale mbi marratper te gjitha te hyrat e tij te veqanta. Megjithate vet personi nuk ben llogaritjen dhe pagesen e akontacioneve te tatimit. Perderisa te hyrat te cilat i realizon i pranon si pagese nga ndonje subjekt i regjistruar ne forme te caktuar ligjore, ateher paguesi i te ardhurave eshte i detyrauar te logaris dhe te paguaj akontacion per tatim personal per do pagese te veqnte(veqnerisht). Perderisa personi realizon te ardhura nga shitja e prodhimeve te veta ose dhenjes ne sherbim personave te tjere fizik ateher organet e te hyrave publike me kete akt-vendim e percaktojn shumen e tatimit personal mbi te marrat te cilen personi duhet ta paguaj akontativish gjate vitit para vendimit final te detyrimit per tatimin mbi te marrat personale dhe te gjitha te hyrave te tjera.Procedura per tatimimin e te marrave personale eshte caktuar nga ligji per tatimin mbi te marrat personale . Ne kete ligj jane rregulluar te gjitha pyetjet lidhur me kete lloj tatimimi, te obliguarit tatimor, baza tatimore, lehtesimet dhe lirimet, detyrimet dhe afatet per pagese dhe te ngjashme.
  Te marrat personale-
  Kuptimi dhe llojet
  Te marrat personale ne pajtim me ligjin paraqesin te gjitha te marrat qe do ti realizoj i obliguari tatimor ne baze te :
  mardhenieve te punes; kontrates per perkohesisht ose kohepaskohe kryerjes te sherbimeve ne organet shteterore te personave te vendit ose te huaj;
  kontrates per perkohesisht ose kohepaskohe kryerjes te sherbimeve nete personave te vendit dhe te huaj te cilet kryejne veprimtari te pemvarura ;
  te marrat personale te caktuara ne pajtim me nenin 6 te ligjit per tatimin mbi te marrat personale perveq te marrave te cilat jane te liruara nga tatimimi;
  Sipas kesaj te hyrat qe kene karater te te marrave personale jane:
  rrogat dhe te marrat e tjera plotsuese ne baze te mardhenjeve te punes; pensionet;
  te marrat e anetareve te organeve udheheqese dhe te organeve mbikqyrese te shoqerive tregetare;
  te marrat e funksionereve, deputeteve, keshilltareve dhe te tjereve bartes te funksioneve publike;
  te marrat e sportisteve profesionalist;
  te marrat per kohen gjate pushimeve mjeksore;
  te marrat per kohen e mungeses ne pune(do punetori i takoj 7 dit);
  te marrat per punen e gjyqetareve, gjykatesve, udheheqes te ndermarrjeve falimentuiese te cilat nuk kan vendim te te punesuareve ;
  te marrat per personat e akademise se shkencave te R Maqedonise;
  rroga e realizuar me pune jashte shtetit ne baze te maredhenjeve te punes se bazuar ne vend;do e ardhur tjeter e veqante ne baze te kontrates per perkohesisht ose kohepaskohe te kryerjes se sherbimeve te personave juridik dhe fizik;te marrat e tjera personale te cilat ne vend me para paguhen me : bona, akcione, mallra, vertetim parash ose ne ndonje menyr tjeter qe ka per qellim pagese parash .
  a). Baza per perllogaritjen e
  tatimit mbi te marrat personale
  Akontacionet e tatimit mbi te marrat personale i llogarit dhe i paguan paguesi i te marrave personale per do pagese te veqante.
  Ne pajtim me ligjin e tatimit mbi te marrat personale baze per perllogaritjen e tatimit mbi te marrat personale paraqesin :
  bruto rroga e realizuar, bruto shuma e te marrave plotesuese ne baze te mardhenieve te punes e zvogeluar per kontributet dhe lirimet personale ;
  bruto pensioni i realizuar i zvogeluar per kontributet dhe lirimet personale ;
  bruto shuma e te marrave te anetareve te organeve udheheqese dhe organeve mbikqyrese te shoqerive tregetare te cilet nuk jane realizuar nga mardhenia e punes
  bruto shuma e te marrave te funksionereve deputeteve, keshilltareve dhe bartesve te funksioneve publike te cilet nuk jane realizuar ne mardhenije pune
  bruto te marrat e realizuara ne baze te spotistit profesionist ;
  bruto te marrat e realizuara per kohen e pushimit mjeksor e zvogeluar per kontributet dhe lirimet personale;
  bruto te marrat e realizuara per kohen e mungeses ne pune e zvogeluar per kontributet dhe lirimet personale;
  bruto shuma e te marrave te gjyqtareve, gjykatesve, udheheqesve te ndermarrjeve falimenruese te cilet nuk jane te punesuar ne institucionet perkatese te cilat nuk jane realizuar ne baze te mardhenijeve te punes;
  bruto roga e realizuar me pune jasht shtetit ne baze te mardhenjeve te punes e bazuar ne vend e zvogeluar per kontributet dhe litimet personale;
  bruto shuma e te marrave te anetareve te akademise se shencave te maqedonise te cilet nuk jane realizuar ne baze te vendimit te punes;
  bruto shuma e te marrave e seciles te hyre te veqante ne baze te kontrates per perkohesish ose kohepaskohe e kryerjes se sherbimeve te personave juridik dhe fizik te cilat nuk jane te realizuara ne baze te mardhenjeve te punes;
  bruto rroga ,respektivisht bruto shuma e te marrave plotesuese ne baze te maredhenies se punes se personave te jashtem fizik jorezident te cilen e realizone prej punes ne rezidence te RM
  bruto rroga, respektivisht bruto shuma e te marrave plotesuese ne baze te mardhenjeve te punes e e realizon rezidenti i cili punon ne vende te jashtme ne konzullate dhe organizata nderkombetare ne RM te zvogeluara per kontributet dhe lirimet personale.
  vlera nominale e bonave vertetimeve te parave (qeqet) akcioneve.
  mimi i cili do te arrihej me shitjen e mallrave ne rast se te marrat personale jane paguar ne mall;
  a). Akontacionet e tatimit mbi te marrat
  personale perllogaritet mvaresisht nga
  shuma e te marrave si baze tatimore edhe ate
  Ne baze tatimore mujore
  Deri 30.000.00 15%
  Mbi 30.000.00 4.500.00 den+18%te pjeses se te ardhurave mbi 30.000.00den
  Me kete perkujdeset principi i tatimimit progresiv respektivisht me shum tatim per te ardhura me te medhaja .
  Akontacionet e tatimit mbi te marra personale nese perllogariten ne shumen neto te te marrave personale te cilat paguhen si rroga ose te hyra te tjera plotesuese ne baze te mardhenjeve te punes, si pensioni, te marrat e sportisteve profesionalist, te marrat gjat pushimit mjekesor, te marrat per kohen e mungeses ne pune ose rroga e realizuar jasht shtetit ne baze te mardhenjes se punes ne vend behet ne menyrat siq vijon :
  -Neto shuma zvogelohet per lirimet personale e caktuar ne shumen mujore ;
  -Bazes se caktuar ndryshohet ne menyren e ardhshme;

  Ne bazen tatimore mujore Propishana stapka
  Prej 25.000.00den [30.000x(100-15)=25.000] 100 15% baza x 15 85
  Mbi 25.000.00 den 4.500.den + (pjesa e te ardhurave mbi 25.500.00den x18.82)
  Niveli i bruto rroges percaktohert mbas llogarijes se neto rroges. Ajo paraqet shumen e neto rroges dhe tatimin personal mbi te ardhura i
  perllogaritur i theksuar ne baze te ligjit i shumezuar per 100 dhe i pjestuar me 68 (100-zbirot na stapkite na pridonesite na platite koi iznesuvat 32%).
  Shembull :Perllogaritja edhe pagesa e e tatimit mbi te marrat personale prej rroges e bruto rroges se paguar punetorit per muajin nentor 2001 ne shumen neto prej 60.000.00den
  I Bruto =(28.000-25.000)x15+32.000x18=4.500+7.024 85 85 gjithsej i perllogaritu tatim mbi te marrat personale 11.524.00 den
  I Bruto= 60.000.00=11524.00=71.524.00 den
  Perllogaritja e kontributev II bruto
  II Bruto=71.524.00x100=105.182.00x32%=33.658.00 68
  II Bruto=71.524.00+33.658.00=105.182.00den
  Shuma prej 105.182.00 den paraqet bazen per perllogaritjen e kontributeve.
  -SPI........................................21.20%= 22.298.00 den
  -shendetesi...............................9.20%= 9.677.00 den
  -punesimi.................................1.60%= 1.683.00 den
  Gjithsej kontibute te llogaritura 33.658.00 den

  Gjithsej bruto rroga e perllogaritur esthte 105.182.00denare neto+taimi mbi te marrat personale + kontributet
  =60.000.00+11.524.00+33.658.00 den.
  Akontacionet e te marrave personale personale bazuar ne baze te :
  -te marrave te anetareve te organeve udheheqese dhe te oraganeve per mbikqyrje te shoqatave tregetare ;
  -te hyrat e funksionreve, deputeteve, keshilltareve, dhe bartesve te tjere te funksioneve publike;
  -te hyrat per punen e gjyqtareve, gjykatesve, udheheqes te falimentuesve te cilet nuk kane vendim pune ne institucionet ose shoqerit perkatese;
  -te marrat e anetareve te akademise se shkenceve te RM;
  -do e marr e realizuar veqanerisht ne baze te kontrates per kohe paskohe ose perkohesisht kryerjes se funksioneve te personave juridik dhe fizik;
  perllogaritet me ndryshime ne hapat perllogaritese prej 15% per neto pagesen deri 25.000.00 den dhe 18% per neto pagese mbi 25.000.00 den, pa u kreyer zbritja e lirimeve personale (2.500.00den ose 30.000.00 ne vit).
  Shembull:
  1.Eshte paguar neto shtese ne baze te kontrates se lidhur me parsonin ?AB? prej 20.000.00 den.
  Tatimi mbi te marrat personale i neto shumes se paguar prej 20.000.00den eshte 3 .529.00 den
  20.000.0 x15 = 3.529.00 den 85
  Bruto te hyrat jane 23.529.00 den (20.000.00+3.539).

  2. Bruto detyrime per udheheqesin e falimentueses i cili nuk ka vendim pune ne shoqerin perkatese per muajin nentor 2001 eshte 90.000.00.
  Tatimi mbi te marrat personale i perllogaritur per bruto detyrime eshte 15.300.00. Nuk beht lirimi tatimior per shka se per per te hyrat e realizuara nuk eshte zasnivan mardhenije pune , respaektivisht keto te hyra nuk hyn ne bruto te marra personale 30.000.00x15%+60.000.00x18%=4.500.00+10.800.00=15. 300.00den. Neto te hyrat e udheheqesit te falimentueses jane 74.700.00 den(90.000.00-15.300.00).
  3. Eshte paguar neto shume per udheheqesin e falimentueses i cili nuk ka vendim pune ne shoqerin perkatese per muajin nentor 2001ne shume prej 74.700.00 denare. Tatimi mbi te marrat personale per neto shumen e paguar prej 74.700.00den eshte 15.300.00 den.
  25.500.00x15+49.200.00x18=4.500.00+10.800.00+15.30 0.00 den 85 82
  Bruto te hyrat jane 90.000.00 (74.700+15.300)

  Perllogaritja e akontacioneve te tatimit mbi te marra kur pagesa e rrogave behet pjeserisht(parcialisht) Kur pagesa e rroges per muajin behet ne pjese, paguesi i do pagese te veqante perllogarit akontacin te tatimit mbi te ardhura personale te kategoris 15%, sipas formules perkatese. Neto pagesa ne pjese x15 85 Paguesi eshte i detyruar per pagesen e rrogave pjeserisht perkrah tatimi mbi te ardhura te perllogaris dhe paguaj edhe kontribute prej rrogave.
  Me akontacionin e fundit per muajin (te paguar ne pjese) paguesi eshte i detyruar te pregatise prellogaritjen perfundimtare te tatimi mbi te marrat personale, e cila pregatitet ne menyre te njejte siq eshte shpjegimi ne pjesen ?menyra e perllogaritjes se akontacioneve per tatimin mbi te marrat personale dhe nderrimi i kategorive tatimore?.
  Obligimin per pagesen e tatimit mbi te marrat me pagesen e fundit te akontacioneve te rrogave paguesi e verteton si ndryshim te tatimit mbi te marrat personale dhe kontributeve te perllogaritura prej rrogave mbas perllogaritjes perfundimtare dhe tatimi mbi te marrat personale dhe kontributet i paguar per te cilat paraprakisht jane bere pagesa te veqanta ne muaj. Lirimi personal kur rroga mujore eshte paguar ne pjese tek me shume pagues. Detyruesi tatimor i cili e realizon rrogen mujore ne pjese ne me shme pagues, lirimi tatimor (i theksuar me ligj)do te behet perkatesisht nga ditet e punes, te kaluara ne secilin pagues veqanerisht, por jo me shume se 2.500.00 den per muajin per te cilin kryhet pagesa e rroges. Kjo vlen edhe per detyruesit te cilet kane filluar pune brenda muajit ose pranojne rroge per nje pjese te muajit si dhe per pune me orar te shkurtuar . Kur rroga dhe te hyrat e tjera personale nga mardhenje pune per muajn eshte me e vogel se lirimi personal mujor e caktuar ne pajtim me ligjin, ne kete rast lirimi personal mujor behet me caktimin e madhesise se te marrave personale neto .
  Shembull: per perllogaritjene lirimeve personale
  -person ?XX? per muajin gusht 2001, ka realizuar bruto te hyra nag rroga nga mardhnje pune ne shume prej 20.000.00 den edeh ate :
  -tek paguesi ?A? ka punuar 96 ore ne muaj (respehtivisht 12 dite pune),ka pranuar neto te hyra ne shume prej 10.434.00 den ;
  -tek paguesi ?B?ka punuar 88 ore ne muaj (respektivisht11 dite pune), ka pranuar neto te hyra ne shume prej 9.565.00.den.
  Perllogaritja e lirimit personal :
  - lirimi personal mujor ...............................2.500.00 den
  - dite pune ne muajin gusht ........................23 repektivisht 184 ore
  - lirimi perspnal per nje dite ......................(2.500:23)108.69565 den
  Tek paguesi ?A? lirimi personal eshte 1.305.00 den (12 dite pune x108.696565).
  Tek paguesi ?B? lirimi personal eshte 1.195.00 den (11 dite pune x 108.696565).
  Obligimet e evidentimit dhe afatet e detyruara
  Paguesi i te marrave personale (rrogave ) eshte i detyruar ne organet e entit per te hyra publike te dergoj perllogaritje mujore te paguesit te rrogave(obr. PDD-MP) per tatimin personal te perllogaritur , kontributet prej rroges dhe gjithsej rrogat e perllogarotura qe kane per detyrim ti paguaj ne vendet e punesimit .
  Perllogaritja dorezohet ne diten e pageses (perderisa e njejta eshte bere krejtesisht), respektivisht ne diten e pageses se pjeses se fundit (perderisa e njejta paguhet ne pjese), dhe me se fundi 8 dite qe vijne mbas muajit per te cilin dorezohet perllogaritja. Nese rroga e paguar mbas afatit te dorezimit te perllogaris per muajin e caktuar ndryshon nga e dhena ne fleten e dorezuar PDD-MP, dorezohet ?Permiresimi i perllogaritjes? e cila paraqet perllogaritje te re per muajin.
  Paguesit e te marrave personale jane te detyraur per do pagese te obrazecot ti jepet ekzemplar nga perllogaritja per akontacjonin e paguar te tatimit te te zmarrave dhe kontributet . Pguesi gjithashtu eshte i detyruar organit per te hyra publike ti dorezoj referim vjetor paguesit te te ardhuave obrPDD-GI per bruto te marrave e realizuara detyruesitm per perllogaritjen dhe pagesen e tatimit personal dhe kontributet mbas zbritjes dhe gjithsje neto te marrat e paguara, me se vonti deri ne 15 shkurt vitin e ardhshem. Ne afatin e njejte per paguesin eshte i detyruar edhe detyruesit ti jape perllogarijen e mbledhur per akontacionet e paguar per tatimin mbi te marrat dhe kontributet.
  Shendeti ne trupin e shendoshe

 4. #4
  Njeri Maska e BluPower_blu
  Anėtarėsuar
  27-05-2002
  Vendndodhja
  Atje-Ketu.Diku
  Mosha
  38
  Postime
  671
  Faleminderit
  0
  6 falenderime nė 6 postime
  ju lutem shkruani shqip ne forum
  Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ganoid : 03-10-2003 mė 05:31
  Shendeti ne trupin e shendoshe

 5. #5
  Njeri Maska e BluPower_blu
  Anėtarėsuar
  27-05-2002
  Vendndodhja
  Atje-Ketu.Diku
  Mosha
  38
  Postime
  671
  Faleminderit
  0
  6 falenderime nė 6 postime
  .
  Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ganoid : 03-10-2003 mė 05:32
  Shendeti ne trupin e shendoshe

 6. #6
  KURIOZ
  Anėtarėsuar
  05-03-2003
  Mosha
  38
  Postime
  153
  Faleminderit
  0
  0 falenderime nė 0 postime
  bravo

 7. #7
  Njeri Maska e BluPower_blu
  Anėtarėsuar
  27-05-2002
  Vendndodhja
  Atje-Ketu.Diku
  Mosha
  38
  Postime
  671
  Faleminderit
  0
  6 falenderime nė 6 postime

  PLANIFIKIMI DHE ORGANIZIMI I MARKETINGUT

  PUNIM SEMINARIK:

  Lėnda e marketingut
  Prof. Dr. Nexhbi Veseli

  Punoi studenti:
  Skender Mustafi ID: X10303

  Universiteti I EJL-s , Tetovė 2003


  Hyrje

  Ka kohe qe eshte i qarte ndikimi i marketingut ne ndryshimin e raporteve te ndermarrjes me tregun dhe ndermarrjes me konkurencen. Marketingu si teresi eshte jetesore ne ekonomine e sotme qoft me raport ne tregun e mbrendshem ose me tregun boterose. Marketingu si tersi aplikohet ne ndermarrje gjat gjithe procesit te xhirimit te mjeteve xhiruese duke filluar nga elementi imput dhe duke mbaruar me autputin. Gjat analizes sone ne do te thellohemi dhe do te analizojme vetem dy faza te ciklit te aplikimit te marketingut ne ndermarrje.
  Drejtperdrejt do te paraqesim thelbin e alpikimit te planifikimit te marketingut ne ndermarrje dhe organizimit te marketingut ne ndermarrje ne pikpamje profesionale dhe do te japim analize mbi aplikimnin e ketyre dy elementeve ne ndermarrjet ne vendin tone. Edhe pse nje analize e gjere do te na mungoje sepse aplikimi I ketyre elementeve ne ndermarrjet ne vendin tone eshte shume I vogel mund te themi se ne shumicen e ndermarrjeve eshte jo aplikativ per shkak te ndikimit te shum kushteve te mjedisit tone dhe te structures profesionale te ndermarrjes. Keshtu per aplikimin e planifikimit te marketingut dhe te organizimit te marketingut ne ndermarrje marrja e vendimit duhet te kaloje neper disa faza:
  1. Duhet vleresuar nga drejtori I ndermarrjes plani dhe organizimi
  2. Formimi I grupit operativ te marketingut
  3. Shfrytezimi I konsultanteve te jashtem te marketingut
  4. Formimi I trupit organizativ te marketingut ne ndermarrje
  5. Mbajtja e seminareve per marketing
  6. Punesimi I talenteve kreativ te marketingut .
  Keto jan elemente kyce per zhvillimin e nje marketingu professional modern ne kuader te nje ndermarrjeje ne tregun boterore . Keto elemente ne ndermarrjet tona ne pergjithesi nuk mund te I shohim por vetem perberes te ketyre elementeve mund te shihen si aplikime ne menyre stihike pa organizim professional.  APLIKIMI I PLANIFIKIMIT TE MARKETINGUT

  RENDESIA DHE QELLIMI I PLANIFIKIMIT

  Rendesia e aplikimit te marketingut ne ndermarrje ne pergjithesi eshte analizuar ne shume raste sepse marketingu ne ekonomin moderne eshte jetesore(vital) per ndermarrjen qe don te thot qe te ekzistyoj ndermarrja ne treg duhet aplikuar dhe duhet organizuar marketingun. Kurse aplikimi I planifikimit te marketingut bent e mundur qe ndermarrja te zhvilloje strategji e cika I mundson pershtatjen e afarizmit ne ndryshimet e vazhdueshme te tregut dhe ne kete menyre arritjen e sukseseve dhe realizimin e qellimeve. E rendesishme ne organizim eshte shpejtesia e pershtatjes se veprimeve te ndermarrjes me ndryshimet e tregut qe nenkupton se sa me shpejt dhe ne menyre me efikase ndermarrja te I pershtatet ndryshimeve te tregut aq me e suksesshme do te jet dhe ne te kunderten do te jet e pa suksesshme dhe ne humbje te sigurt. Nga kjo e kuptojm se cdo ndermarrje angazhohet per nje verpim sa me te shpejt ne pershatje efikase ne treg.
  Shtrohet pyetja:
  A mundet te e beje kete pershtatje ndermarrja dhe pse?
  Mundesia e pershatjes se aktiviteteve te ndermarrjes me ndryshimet e tregut eshte e lidhur ngusht dhe mvaret na pergatitja per keto ndryshime. Pergatitja eshte rezuktat I angazhimit te stafit professional te marketingut ne ndermarrje dhe I zhvillimit te nje tradite te aplikimit te marketingut ne pergjithesi ne ndermarrje.
  Nje angazhim dhe organizim I ketille ne pergjithesi ne ndermarrjet tona mungon edhe nese aplikohen elemente te planifikimit te marketingut ato sigurisht behen ne menyre stihike pa organizim profesional dhe me paraqitje te momentit.
  Me nje organizim dhe aplikim te planifikimit ndermarrja parasheh sfidat dhe rreziqet qe I kanosen ne treg dhe ne zhvillimin e vet te mbrendeshem dhe ne kete menyre paraqet strategji me te cilat I tejkalon ato me pasoja te vogla ose edhe pa pasoja mvaresisht nga aftesia creative e bordit te marketingut.
  Parashikimi I sfidave ne ndermarrje dhe jasht saj nga ana e personelit nuk mund te behet vetvetiu por me analiza edhe ate duke bere planifikim afatgjat ose afatshkurter.Keshtu me planifikim kohore arrihet nje pasqyre mbi tregun dhe reagimet mund te jen te koheshme.Nga kjo nuk duhet kuptuar se rezultatet e planifikuara nga ana e stafit do te jen te njejta mne rezultatet konkrete afariste qe do te arrihen nga ndermarrja gjat periudhes se planifikuar,por ato do te jen te peraferta dhe do te determinojne suksesshmerine e ndermarrjes.Megjith relativitetin e rezultateve te planifikimit ato kane vleren e vet te madhe per ndermarrjen ,posacerisht planifikimi afatgjat i veprimeve te marketingut te ndermarrjes I cili eshte I njohur edhe si planifikimi strategjik.Planifikimi afatgjat per analiz ne vete perfshin elementet e marketing miksit ,resurset materiale , resurset njerezore per pershtatjen e aktiviteteve te ndermarrjes ne tregun dhe ndryshimet e cdohershme ne treg.
  Nje plan te ketille strategjith ndermarrjet ne vendin tone nuk e aplikojne fare, as qe e konstruktojne , edhe pse ne shohim elemente te nje planifikimi professional ato jane vetem nje veprim I bere vetvetiu porn e menyre jo profesionale por i dale si produkt i aftesise creative te udheheqesve te ndermarrjes. Shkak kryesor per mungesen e nje veprimi kreativ profesional ne aspekt te marketingut eshte mungesa e personelit competent per veprim marketingu ne shumicen e ndermarrjeve dhe labiliteti i madhi i veprimeve ne tregun e pergjithshem shteteror dhe organeve shteterore. Gjithashut ndikim te madh ne kete drejtim ka edhe mungesa e tradites per aplikim te planifikimit te marketingut ne ndermarrjet tona ne pergjithesi.Perparimi I afarizmit ne kete drejtim eshte I dukshem ne vendin tone dmth. Shihet qart ndikimi I mungeses se organizimit dhe planifikimit te marketingut ne pergjithesi e posacerisht mos aplikimi I organizimit te planifikimit te marketingut.
  Ne anen tjeter edhe pse shumica e ndermarrjeve bashkekohore bejne planifikimin e aktiviteteve te paraqitura si plani I biznesit disa afarist nuk preferojne dhe jane kunder aplikimit te planit formal duke argumentuar kete me rezikun e ndryshimeve te shumta dhe te pa parapara te mjedisit afarist keshtu qe ndryshimi I mjedisit kerkon dhe ndryshimin e planit ne zbatimin praktik. Megjithat,te dalurat qe behen per organizimin e planifikimit dhe aplikimin e planifikimit te marketingut jane te medha.Harmonizimi I te dalurave dhe te hyrave duhet te jet me efekt pozitiv keshtu qe duhet vleresuar organiuzimin e planifikimit dhe aplikimin e planifikimit dhe te dalurat qe behen per kete veprim dhe te hyrat qe behen nga ky veprim qe te kemi rezultat pozitiv financiar.Per te kuptuar rendesine e planifikimit te marketingur dhe aplikimit te tije duhet analizuar disa faktore dhe duhet njohur thelbin e tyre sic jan:
  1. Kompleksitreti I aktiviteteve – qe duhet te ndermerren nga ana e ndermarrjes
  2. Nderlidhshmeria e aktiviteteve–qe paraqet shkallene lidhjes shkak-pasoje ndermjet aktiviteteve be ndermarrje
  3. Kohezgjatja e aktiviteteve qe ndermerren ne ndermarrje gjat procesit te prodhimtarise
  4. Rreziku afariste qe merret paraprakisht per tejkalimin e ciklit duke perballuar mundsit e deshtimit te mundeshem ne treg
  5. Cmimi I deshtimit qe duhet kompenzuar gjat procesit per te vazhduar ne gjendje normale aktivitetet e mepasme nga ana e ndermarrjes.
  Nga kjo mund te shihet se aplikimi I marketingut ne treg boterore dhe ne tregjet e vecanta tre shteteve te zhvilluara eshte mese I nevojshem dhe jetesore per ndermarrjen. Por keto eleme-nte na tregojne dhe rendesine e organizimit te planifikimit te marketingut dhe aplikimit te marketingut ne kushte te vecanta te ndermarrjes dhe gjat veprimeve te vecanta te nderma-rrjes.Nje rendesi te vacant te organizimit dhe te planifikimit te veprimeve te ndermarrjes e paraqet fakti se ne Shtetet e Bashkuara nga 100 % e ndermarrjeve qe regjistrohen gjat nje viti afariste ne fund te vitit afariste mbeten nga ato vetem 20 %. Dmth eshte I dukshem ndikimi I nje organizimi paraprak I planifikimit te marketingut dhe veprimeve te ndermarrjes.Per te tejkaluar ndryshimet e vazhdueshme te tregut dhe vazhdimin e jetes se ndermarrjes ne treg duhet planifikuara ne menyre te suksesshme gje e cila arrihet duke e njohur strukturen e planit te marketingut.Shtrohet pyetja se si duket struktura e planit te marketingur dhe sa eshte kompleksiv? Dhe me pare potencuam se rendesia e planit te marketingut percaktohet nga ndikimi i faktoreve te permendur gje qe na len mundesi te kuptojme se edhe struktura e planit te marketingut eshte e varur drejtperdrejt nga ndikimi I atyre faktoreve. Por ne raste konkrete te ndermarrjeve ne realitet per t’u definu plan konkrete duhet qe fillimisht udhehe-qesit e ndermarrjes te percaktojn dy karakteristika kryesore te ndermarrjes edhe ate :
  a) Misionin e ndermarrjes dhe
  b) Qellimet e afarizmit te ndermarrjes
  qe ne kete menyre te renditen elementet konkrete ne strukturen e planit te marketingut.Edhe pse me vlere te madhe do te ishte qe misioni I ndermarrjes te I printe planifikimit, prap se prap ne praktike kjo ndodh ne te pakten e rasteve. Ne anen tjeter synimet afariste (qellimet) ndermarrjet I percaktojne paraprakisht per zotimin e tregut, shitjes dhe fitimit.
  Duhet potencuar se qellimet dhe misioni nuk duhet identifikuar si te njejta sepse ato ne te vertet kan dy kuptime te ndryshme ku :
  a) Synimet financiare te afarizmit I paraqesin qellimet dhe
  b) Synimet me te larta e paraqesin misionin e ndermarrjes.
  Pa marr parasysh llojin e synimeve te ndermarrjes ato duhen te jen efektive ,kurse ne vecanti qellimet duhet te jen te matshme dmth.Te percaktuara ne vlere financiare.Analizen financiare e mundeson plani I afarizmit duke analizuar
  • Ndermarrjen
  • Tregun
  • Produktet ( Sherbimet) dhe
  • Menaxhmentin dhe personelin
  Don te thot me analizen e ketyre elementeve kyce te zinxhirit te prodhimit dhe fitimit mund te merren vendime ne planifikimin e marketingut dhe aplikim te planit ne praktinen e ndermarrjes. Dmth mund te behet plani strategjik. Ne anen tjeter plani I marketingut si pjese perberese e planit te marketingut ben analizen dhe programimin e aktiviteteve te tregetimit te produkteve dhe sherbimeve te ndermarrjes ne treg Keshtu qe ben vleresimin e rrjedhave financiare te ndermarrjes ne treg dhe vleresimin e vet ndermarrjes ne krahasim me tregun dhe konkurencen. Duke vleresuar keto elemente ndermarrja hap mundesine e percaktimit te qellimeve reale ne treg. Vlera e qellimeve te konsumit te gjere dhe vlera e produkteve te konkurences jane nje piknisje e permbajtjes se planit te marketingut , ku me analizen e ketyre dy elementeve ndermarrja percakton strategjin afariste per tejkalimin e pengesave dhe mbicmimin e produktit qe e plason ne treg perball konsumatorit dhe perball produktit te konkurences.
  Analiza e pergjithshme e te hyrave financiare si rezultat I tregetimit nuk mund te jet productive nese asortimenti I produkteve ne ndermarrje eshte I gjere , sepse duhet patur parasysh shum elemente dhe faktore qe jane te lidhur ne menyre te drejtperdrejt ose ne menyr te terthort me produktin dhe me cmimin e produktit e qe ndikojne ne perpilimin e planit te marketingut dhe ne vendosjen per investime te metutjeshme. Keshtuqe analize te posacme te tegjitha elemente-ve te planit te marketingut u behet perms planit interaktiv te marketingut. Duke kalkuluar ndryshimet e mundeshme ne mjedis dhe ndermarrje , ne produktin e ndermarrjes dhe konkuren-ces , ne zhvillimin teknologjik. Keshtu behet plani interaktiv per produktin e caktuar dhe ne ate menyre merren vendimet per ose kunder lansimit te investimeve per produktin e ri ne treg.
  Pa dyshim elementet kyce per planin e marketingut dhe planin interaktiv te marketingut jane:
  • Produkti
  • Cmimi
  • Promocioni
  • Distribusioni
  Kjo na len te kuptojme se piknisja ne planin e afarizmit eshte definimi I misionit te ndermarrjes dhe qellimeve te afarizmit , keshtuqe nje plan efektiv I afarizmit duhet te mundesoje analizen interactive financiare per cdo alternative te mundeshme te veprimit ne treg.
  Literature:
  1. Nexhmi Rexha , Bazat e Marketingut , Kapitulli X Plani I Marketingut , f. 291-302


  APLIKIMI I ORGANIZIMIT TE MARKETINGUT NE NDERMARRJE

  Perdallim nga aplikimi I planifikimit te marketingut aplikimi I organizimit te marketingut ne ndermarrjet tona eshte me I perhapur edhepse jo ne menyre te organizuar dhe profesionale prap se prap aplikohet. Organizimi si rrjedhoj e planifikimit perfshin organizimin dhe krijimin e harmonis mes elementeve konstruktive te ciklit te prodhimit dhe shitjes. Ne nje numer te madh te ndermarrjeve tona sherbimi I marketingut ka zenevdesuar sherbimin komercial duke zgjeruar veprimtarine ne fushen e promocionit , sidomos reklames dhe disa veprimeve tjera.Ne anen tjeter ashtu sikur qe ndermarrja duhet pershtatur mjedisit ashtu edhe sistemi I marketingut te ndermarrjes duhet pershtatur sistemit tregtar te vendit ku gjendet ndermarrja. Keshtuqe mvaresisht nga oferta e pergjithshme dhe kerkesa e pergjithshme ne treg mvaret dhe modeli I organizimit te marketingut qe do te buhet te perdore nje ndermarrje e caktuar.
  Keshtu parimisht ekzistoj shum lloje te organizimit te marketingut ne ndermarrje por me te rendesishme jane: organizimi
  • Funksional - kur ndermarrja deshiron te aftesoje kuadrin professional per kryerjen e detyrave te specializuara ,dmth aktivitetet e ndryshme te marketingut drejtohen nga specialist te funksioneve te ndryshme te marketingut
  • Prodhues – aplikohet kur ndermarrja ne treg ofron asortiment te gjer prodhimesh
  • Gjeografik – aplikohet kur ndermarrja mbulon nje teritor te gjer gjeografik
  • I Kombinuar – kur kombinohet llojet e organizimeve te mesipoerme
  • I segmentuar – dmth sipas pjeseve te tregjeve ku ndermarrja plason produktin. Ky lloj organizimi eshte me I pershtatur ne organizimin e marketingut ne ndermarrje.
  Dmth ne mvaresi nga menyra e funksionimit te ndermarrjes dhe mvaresisht nga kushtet dhe faktoret qe ndikojne ne ndermarrje dhe mvaresisht nga kapaciteti I ndikimit te atyre faktoreve ndermarrja aplikon formen e caktuar te organizimit te marketingut.
  Pervec mernyra e organizimit te marketingut mvaret nga kushtet ndikuese te mjedisit ne ndermarrje dhe fuqia ndikuese e ndermarrjes ne mjedis gjithashtu menyra e organizimit te marketingut mvaret edhe nga lloji I veprimtarise qe e kryen ndermarrja ne afarizem. Keshtu ne menyre te ndryshme organizohet marketingu ne ndermarrjet produktet e te cilave jan per plasim ne tregun e konsumit te gjere (final) dhe ne menyre tjeter ne ndermarrjet produktet e te cilave jane per tregun e konsumit afariste. Keshtuqe ndermarrjet qe prodhojne produkte per tregun final duhet duhet specifikuar aktivitetet e tyre drejt arritjes se cilesise se organizimit ne aktivitetet si : furnizimi me lende te pare ,me cmimin fitimprures , arritjenj e kualitetit te produktit te xhiruar dhe krijimin e cmimit te lakmueshem per produktin e prodhuar , por me me rendesi eshte arritja e inovacionit ne momentin e duhur dhe ne vendin e duhur.
  Ne anen tjeter ndermarrjet angazhimi I te cilave eshte prodhimi I produkteve per konsumin afariste angazhohen drejt arritjes se cilesise se produktivitetit ,kualitetit dhe prodhimit ne kohe te duhur dhe cmim te ulet per produktin final I cili do te jet si input per tregun afariste .
  Organizimi I ndryshem per keto dy lloje te tregetimit eshte I patjetersueshem.
  Ne ndermarrjet tona ne pergjithesi aplikimi I organizimit te marketingut ne ndermarrje haste me shpesh se sa aplikimi I planifikimit te marketingut sepse gjat organizimit te pergjithshem te organizimit te funksioneve te ndermarrjes behet dhe aplikimi I organizimit te marketingut por jo ne menyre profesionale por ne menyre stihike. Ne menyre te pa organizuar profesionalisht. Kjo per tregun ton nuk eshte edhe aq tragjike per ndermarrjet sepse edhe mjedisi ne pergjithesi eshte I tille por per te bere konkurence ne tregun boterore apo per te bere shkembime me shtete tjera jasht vendeve Ballkanike atehere kuptohet rendesia e ndikimit te mos aplikimit te marketingut ne ndermarrje.  Literatura
  2. Nexhmi Rexha , Bazat e Marketingut , Kapitulli X Plani I Marketingut , f. 303-312
  3. Boshko Jaqovski Makreting , Shkup 2000
  4. Shkeputur nga “Udheheqja me marketingun” F. Kotler , Boshko Jaqovski Makreting , Shkup 2000
  Shendeti ne trupin e shendoshe

Tema tė Ngjashme

 1. Greva e urise - 1991 - Shembja e komunizmit
  Nga BlueBaron nė forumin Historia shqiptare
  Pėrgjigje: 6
  Postimi i Fundit: 11-02-2012, 20:10
 2. Shinasi Rama: Ju rrėfej kujtimet e mia mbi lėvizjen e dhjetorit '90
  Nga Xhuxh Xhumaku nė forumin Historia shqiptare
  Pėrgjigje: 36
  Postimi i Fundit: 13-12-2009, 21:54
 3. Skandali i ambasadorit shqiptar nė SHBA, Fatos Tarifa
  Nga Pride nė forumin Tema e shtypit tė ditės
  Pėrgjigje: 53
  Postimi i Fundit: 30-11-2007, 17:18
 4. 50 Universitetet mė tė mira nė Botė!
  Nga Davius nė forumin Mentori akademik
  Pėrgjigje: 37
  Postimi i Fundit: 21-06-2006, 07:03
 5. 50 Universitetet mė tė mira nė botė
  Nga Brari nė forumin Tema shoqėrore
  Pėrgjigje: 0
  Postimi i Fundit: 04-01-2005, 08:22

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
 • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
 • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
 • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
 •