Ne hartat e Ilirise, shume te huaj e ndajne Ilirine nga Epiri, duke e paraqitur kufirin e poshtem te Ilirise rreth Elbasanit te sotem. Epirin e paraqesin si Greqi edhe ndarja behet pikerisht aty ku sot ndahen dialektet e shqipes. A jane dialektet "pika ndarese" ne mes te Epirit dhe Ilirise ne antikitet, apo kjo eshte e rastesishme? A e vertetojne dialektet faktin qe Epirotet edhe Iliret kane qene popull i njejte, me dallime te vogla kulturore, qe na kane percjellur deri sot ne forme te dialekteve? Shqipja nuk eshte shkruar deri vone, por a dihet kur jane ndare dialektet?