52 Rregullat bazike te etikes dhe moralit Islam

Allahu xh.sh i tha profetit tone Muhamedit a.s

Me te vertete ti je ngritur lart me nje moral madheshtor(Kalem 4)

Ndersa profeti a.s u tha te gjithe muslimaneve bazat e moralit ne Islam.

1)Vepra jane sipas qellimeve (Pjese hadithi Buhariu)
2)Kush vepron ne fene tone dicka qe nuk eshte prej saj ajo I kthehet atij e refuzuar (Hadithi plote Muslimi)
3)Feja eshte keshille e sinqerte (Pjese hadithi Muslimi)
4)Pastertia eshte gjysma e besimit(Pjese e hadithit Muslimi)
5)Hallalli eshte I qarte dhe Harami eshte i percaktuar qarte prandaj kini kujdes nga gjerat e dyshimta(Pjese nga hadithi Buhariut)
6)Nuk e varferon ose e pakeson pasurine bamiresia dhe sadakaja, (pjese hadithit Muslimi)
7) Allahu vetem se ja shton krenarine atij qe fal (pjese hadithit Muslimi)
8)Kujt Allahu ja do te miren e ben ate te kuptoje fene e Tij (Hadithi plote Buhariu)
9)Shpirtat jane si ushtaret e nje armate kur gjejne kualitete bashkohen ndermjet tyre, kur jane te kundert largohen prej njeri-tjetrit.(Muslimi)
10)Bindja eshte vetem ne ceshtje te mira, nuk ka bindje ne mekate(Pjese hadithi Buhariu)
(Nuk ka bindje ndaj krijeses ne kundershtim me Krijuesin)( Imam Ahmedi).
Nese dikush ju urdheron per mekate mos ju bindni atij (Ibn Maxhah, Hasen sheik Albani)
11)Nuk ka dem dhe te demtuar (ne Islam)(Ibn Maxhah Hasen)
12) Genjeshtra te dergon drejt veseve dhe mekateve (Sinqeriteti te dergon ne miresi) (Buhari)
13)Kush vepron ne fene tone nje te mire ka shperblim per te dhe te gjithe ato qe e pasojne ate ke kjo e mire(Dhe e kunderta per te keqen)(Pjese hadithi Buhariu)
14)Cdo intoksinant eshte alkol dhe cdo alkol eshte haram(Buhariu)
15)Ke e le mbrapa vepra e tij nuk e perparon prejardhja e tij (Muslimi)
16)Miresia eshte morali fisnik(Muslim)
17)Njerzit jane si devete nga 100 te tilla mezi gjen nje te sakte per udhetim (hadithi plote Buhariu)
18)Padrejtesia eshte erresire ne diten e gjykimit (Buhariu)
19)Pasoje te keqen me te mire qe ta fshije ate (Pjese hadithi Termidhiut “Hasen Sahih”)
20)Nuk i eshte dhene dikujt miresi me e madhe se durimi (Pjese nga hadithi Buhariu)
21)Prej Islamit te mire te dikujt eshte largimi nga gjerat te cilat nuk i bejne dobi (Hadithi plote Termidhiu “Hasen”).
22)Kujdesu tek ajo qe te ben dobi ty, dhe mbeshtetju Allahut e mos u bej pesimist ose mos u deshpero.. (pjese hadithit Muslimi) .23)Kush i perngjason nje populli ai eshte prej tyre(Hadithi plote Ebu Daudi “Sahih”)
24)Nuk e pickohet besimtari nga gjarperi ne te njejtin vend dy here.(Hadithi plote Buhariu)
25)Kush armiqeson mikun e Allahut, Allahu atij do ti shpalle lufte (Pjese e hadithit Buhariu)
26)Kush na mashtron ne ai nuk eshte prej nesh(Pjese e hadithit Muslimi)
27)Allahu ka percaktuar miresine tek cdo gje … . (Pjesa e hadithit Muslimi)
28)Nuk ka zbrit Allahu semundjen vetem se ka zbritur dhe ilacin per te(Hadithi plote Buhariu)
29)Kush nuk meshiron, nuk meshirohet(Hadithi i plote Buhariu)
30)Nuk eshte i forte ai qe fiton ne dyluftim por ai qe permban veten nga zemerimi.(pjese nga hadithi Buhariu)
31)Ti trajtoje te te tjeret ashtu sikurse do te donte qe te tjeret ta trajtonin ate..(Pjese nga hadithi Muslimi)
32)Qendro ne dynja si i huaj ose si udhetar(Pjese nga hadithi Buhariu)
33)Me te vertete Allahu eshte i Miri dhe nuk pranon vetem se te miren(Pjese nga hadithi Muslimi)
34)Shembulli i shoqerise se mire dhe shoqerise se keqe eshte si shembulli i pronari i parfumit dhe kovacit, tek pronari i parfumit mundet prej tij te ndiesh eren e mire, ose behesh pronar i saj, ose merr prej eres se mire te parfumit.Dhe persa i perket kovacit ose do te djegi rroben tende ose do te marresh nga ai eren e keqe. (Hadithi plote Buhariu)
35)Dy miresi qe shumica e njerzve i shperfillin Shendeti dhe Koha e lire (Hadithi plote Buhari)
36)Muslimani eshte ai qe i ruan muslimanet nga dora dhe gjuha e tij (Buhariu)
37)Secili prej jush eshte bari dhe secili eshte pergjegjes per kopene e tij (ate qe i ka nenpergjegjesine dhe administrimin e e tij)( Pjese hadithi Buhariu)
38)Te kapesh fort mbas poseduesit te fese (ne cdo rrethane tenden(Pjese hadithi Buhariu)
39)Beni durim se ne te vertete nuk vjen kohe tek njerzit vetem se ajo pas saj eshte dhe me e keqe se e paraardhesja derisa te takoni Zotin tuaj (Hadithi plote Buhariu)
40)Mesoje se ndihma dhe fitorja vjen me durimin, clirimi mbas ngushtesise dhe lehtesimi mbas veshtirsise (pjese hadithit Termidhiu Hasen )
41)Kurani do jete argument pro teje ose kundra teje (Pjese e hadithit Muslimi)
42)Te gjithe njerzit gdhihen si shites te veteve te tyre ose i lirojne ato ose i shkatarrojne ato (Pjese hadithit Muslimi)
43)Me te vertete, kjo fe eshte e lehte, dhe nuk ashperson fene ndonjeri vetem se ajo e mund ate(I veshtirsohet) orientohuni dhe iu afrohuni se vertetes pergezoni dhe lehtesoni ..,.(Pjese e hadithit Buhariu)
44)Kush beson Allahun dhe diten e gjykimit o te flase drejte ose te heshte(Buhariu)
45)Kush beson Allahun dhe diten e gjykimit ta nderoje komshiun e tij(Buhariu)
46)Me i mire prej jush eshte me i mire me familjen e tij(Termidhiu Hasen Sahih)
47)Mos perbuzni prej te mires asgje.(Muslimi)
48)Allahu eshte i Bukur dhe do te bukuren (Pjese nga hadithi Muslimit)
49) Allahu i ngre disa njerez ndersa disa te tjere i ul ne doren e Tij eshte peshorja,( drejtesise) (Pjese e hadithit Buhariu)
50) Kush kerkon te permbahet per te qene i virtytshem do ta bej Allahu ate te paster (dhe te dlire te padjallezuar) dhe kush kenaqet me ate qe Allahu i ka dhene do ta bej Allahu ate te vetemjaftueshem te pasur (Pjese nga hadithi Buhariu)(koment shpjegues qe ti vetemjaftoje ajo qe ka dhe te shijoje keshtu sekretin e pasurise qe eshte vetekenaqja me ate qe ke)
51)Shiko tek ai qe eshte poshte teje (ne ceshtjen e dynjase) dhe jo tek ai qe eshte mbi ty sepse do ndiheshe inferior dhe sdo te pelqeje kjo gje dhe nuk do kenaqeshe me miresite e Zotit qe ke momentalisht (Muslimi)
52)Nese njeriu vdes i nderpriten atij veprat e mira pervec tre prej tyre, Sadakaja rrjedhese, dituria e dobishme dhe femija I mire qe lutet per te.(Hadithi i plote Muslimi)

Ps: Eshte shkruar “hadithi plote” ose “pjese nga hadithi” per te kuptuar lexuesi se hadithi nuk eshte i gjithi kur thuhet “pjese nga hadithi” ndersa kur thuhet “hadithi I plote” atehere eshte vendosur i gjithe hadithi i transetuar.Kush ka veretje ne kuptimet apo perkthimet e haditheve eshte I mirepritur ti bej.