Reformat e Tanzimatit qe filluan ne vitin 1826 me riorganizmin e ushtrise dhe shperberjen e gardes se Jenicereve ng Sulltan Mahmuti 2 synonin qe te sillnin dhe nje fryme kapitaliste dhe ne trojet shqiptare. Ne vitin 1834 pas shperberjes se sistemit Timaro-Spahik ku toka ju konfiskua feudaleve dhe ju shpernda fshatareve kundrejt nje detyrimi taksativ, qe midis te tjerave ka te beje me nje system taksimi te thjeshte ku cdo fshatar do te paguaje nje takse per token e tij. Pervec kesaj u garantua dhe barazia e njejte para ligjit per te gjithe shtetasit e Perandorise Osmane ku mund te punesohej ne zyrat e administrates cdo banor I perandorise pa asnje dallim. Keto reforma mundesuan qe pervec shkollave fetare te hapeshin dhe shkolla me karakter shteteror. Synimi kryesor I P.Osmane ishte qe shqiptaret te njiheshin sin je komb I vetem pa dallime fetare apo etnike.PPor megjithese P.Osmane synote qe te rimekembte Shqiperine me keto reforma qe ne fakt ishin reforma kapitaliste me karakter perendimor ato nuk u priten mire nga disa kryengrites te cilet me se shumti kerkonin hakmarrje sesa reforma.