Rrugdalja nga gjendja e rnd shpirtrore
Shejhul-Islam ibn Tejmie, Mukhteser el-Fetaawa el-Misrijje

Pyetje: Cili sht ilai pr nj njeri t pllakosur nga nj smundje shpirtrore;
nj njeriu q gjendet n shtrngimin e shkatrrimit? far t bj njeriu q
sht kapluar nga prtacia? Si t bhem nj q ndihmohet nga Allahu ?
Cila sht zgjidhja pr nj njeri t mposhtur nga konfuzioni, pasi, kurdo q ai
prpiqet ti kthehet Allahut, e pengojn dshirat dhe, kurdo q krkon t jet
produktiv, e ndjek dshtimi?

Prgjigje:
Ilai i tij sht n kthimin tek Allahu, n vazhdimin e lutjeve q i mson nga
pejgamberi, dhe n zgjedhjen me kujdes t kohve kur lutjet marrin
prgjigje, si sht pjesa e fundit e nats, koha mes ezanit dhe ikametit, gjat
sexhdes dhe pas namazit.

Po ashtu ai le t msoj dhikrin e mngjesit, t mbrmjes, dhikrin para gjumit,
dhe le tu rezistoj me durim gjrave q e parandalojn nga kjo, se do t jet
vetm shtje kohe para se Allahu ti drgoj ndihmn nga Ai dhe tia
shkruaj imanin n zemrn e tij.

Le t sigurohet ai po ashtu q ti kryej t gjitha obligimet, prfshir pes
koht e namazit t dits, s brendshmi dhe s jashtmi, meq namazi sht
shtylla e fes.

Gjithashtu shumica e fjalve t tija t jen fjalt La hawle we la kuwwete illa
billahil-Alijul-Adhijm / Ska ndryshim t gjendjes e as fuqi pr ndryshim,
prvese nprmjet Allahut t lartsuar e t madhrishm. Nprmjet ksaj
thnieje, njeriu do t jet n gjendje t bart barrt m t rnda, t prballet
me t gjitha tmerret, dhe t arrij rrethanat m t mira.

Kurr ai t mos lodhet duke u lutur dhe duke i krkuar Allahut, se lutja do
t marr prgjigje pr sa koh q ai t mos ngutet e t thot: U luta, por nuk
mora prgjigje.

Le ta dij se fitorja sht me durim, qetsimi me ankth, dhe vshtirsia me
lehtsim.

Dhe ska njeri q mund t arrij ndonj form mirsie, qoft ai pejgamber,
qoft m pak se kjo, prvese me durim.

Lavdi Allahut!