Close
Duke shfaqur rezultatin 1 deri 5 prej 5
  1. #1
    i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    429
    Faleminderit
    0
    Falenderuar 1 herė nė 1 postim

    Kuizi - Olimpiada e Diturise

    SHQIP KLASA E V PESTE

    1. Ē’ėshtė gjuha?
    2. Ē’ėshtė filmi?
    3. Trego dallimin e letėrsisė popullore (gojore) pėr dallim nga letėrsia e shkruar?
    4. Ē’ėshtė letėrsia?
    5. Ē’ėshtė poezia?
    6. Ē’ėshtė proza?
    7. Cilat janė gjinitė letrare?
    8. Ēka shprehė poeti nė krijimet lirike?
    9. Cilat pjesė bėjnė nė lirikėn familjare?
    10. Ē’janė ninulat ose kėngėt e djepit?
    11. Ē’janė kėngėt e dasmės?
    12. Nė kėngėt popullore tė dashurisė me ēka simbolizohet vasha dhe djali?
    13. Gruponi fjalėt e mėposhtmenė grupe me rrokje tė hapura dhe tė mbyllura:
    bota, horizont, jug, veri, yll, hėnė.
    14. Ē’ėshtė theksi logjik?
    15. Ē’ėshtja kryesore a problemi themelor qė pasqyrohet me njė vepėr letrare quhet?
    16. Ideja ėshtė...
    17. Motiv ėshtė...
    18. Ē’ėshtė portretizimi?
    19. Pėr cilin pėrshkrim themi se ėshtė i jashtėm?
    20. Cili pėrshkrim quhet i brendshėm?
    21. Nė tekstin “Mėmė e birė” cilat ishin shkaqet qė u shua jeta e djalit?
    22. Cilat janė llojet e gjinisė epike?
    23. Ē’ėshtė pėrralla?
    24. Nė pėrrallėn “Zgjuarsia e Qerosit” ngjarja dhe personazhet janė tė trilluara apo
    reale dhe cilat cilėsi tė Qerosit do ti veēoni?
    25. Nė poezinė “Kroi i fshatit tonė” poeti pėrshkruan vetitė e kroit por e pėrshkruan
    edhe dashurinė qė e identifikon me kė?
    26. Me ēka realizohet pėrshkrimi i dashurisė nė poezinė “Kroi i fshatit tonė”?
    27. Ē’ėshtė strofa?
    28. Ē’ėshtė vargu?
    29. Cilat janė llojet e rrimave?
    30. Ēfarė lloj fjalish janė: Aromė pranverore. Kėshtjella e Krujės. Natė vjeshte.
    31. Kush janė pėrbėrėsit e fjalisė sė thjeshtė?
    32. Si dallohet grupi emėror kryefjalė?
    33. Plotėsoni fjalitė me grupin foljor:
    a) Shtėpia pa libra ____________________.
    b) Atdheu ynė________________________.
    34. Plotėsoni tė njejtin grup foljor pėr tė tre fjalitė:
    - Disa nxėnės tė klasės sonė __________.
    - Lira, Krenari dhe Nita __________.
    - Njė grup nxėnėsish tė klasės __________.
    35. Ēfarė tregojnė kryefjalėt nė fjalitė e mėposhtme:
    - Fėmijėt ishin tė gėzuar.
    - Libri ėshtė miku mė i mirė i njeriut.
    36. Ē’ėshtė kundrinori i drejtė dhe cilave pyetje ju pėrgjigjet?
    37. Si ndėrtohet kundrinori i zhdrejtė pa parafjalė?
    38. Me kend ėshtė i ngjajshėm kundrinori i zhdrejtė me parafjalė?
    39. Gjeni kundrinorin dhe trego llojin e tyre:
    - i shkrova njė letėr shokut...
    - Librat ndriēojnė shpirtin.
    - Ne nuk trembemi nga askush.
    40. Kush ėshtė kallzuesori i kryefjalės dhe i kundrinės sė drejtė?
    41. Gjeje kallzuesorin e kryefjalės e tė kundrinorit:
    - Ronu u zgjodh drejtor.
    - Shokėt e zgjodhėn Fjollėn udhėheqėse.
    42. Si shprehet rethanori?
    43. Si quhet mjeti shprehės me tė cilin spikatim bukurinė e nuses p.sh.
    - dhėmbėt si inxhi, shtati si selvi?
    44. Ēfarė janė fjalėt e mėposhtme?
    - Ditar, trimėri
    - Zemėrbardhė, duarartė
    - Gur, nip
    45. Si klasifikohen emrat?
    46. Ēfarė lloj kėnge ėshtė “Gjergj Elez Alija”?
    47. Si fytyrė qendrore nė skenė paraqitet motra e Gjergj Elez Alisė.
    Pėr ēka u kujdes ajo?
    48. Cila figurė letrare ėshtė pėrdorur nė vjershėn “Dimri” i Ndre Mjedės dhe si
    sajohet kjo figurė stilistike?
    49. Ēfarė funksioni kryen mbiemri nė fjali?
    50. Ēka mund tė tregon emri qė ėshtė pėrcaktori njė emri tjetėr bėrthamė?
    51. Ēfarė roli kanė pėremrat nė fjali?
    52. Ē’ėshtė epiteti?
    53. Pėrgjigju me fjalė tė pėrbėra? P.sh.
    - Ai ka shpirtė tė lėnduar
    - Ajo ka belin e hollė
    54. Ēfarė teme ka trajtuar Josip Rela nė dramėn “Nita”?
    55. Ē’ėshtė drama?
    56. Ē’ėshtė dialogu?
    57. Cili ėshtė autor i tekstit “Gjahu i malėsorėve”?
    a) Naim Frashėri
    b) Ndre Mjeda
    c) Konstantin Kristoforidhi
    58. Ē’ėshtė onomatopeja?
    59. Ēka pėrshkruan Ēajupi nė poezinė “Kopshti i dashurisė”?
    60. Numėro mėnyrat e foljes si dhe format e pashtjelluara?
    61. Ē’ėshtė tregimi?
    62. Cilat janė llojet letraro-shkencore?
    63. Ē’ėshtė ditari?
    64. Ē’janė sinonimet?
    65. Ē’janė antonimet?
    66. Nga cila gjuhė janė huazuar fjalėt: qershi, bukė, mjek, fis, stoli, nip?
    67. Ēka mbithekson shkrimtari Gjergj Fishta nė poezinė “Gjuha shqipe” dhe ēfarė roli
    luan ajo pėr kombin?
    68. Kush janė etapat e kompozicionit nė njė vepėr letrare?
    69. Cilat fjali janė fjali pyetėse tėrėsore?
    70. Si ndahen fjalitė e pėrbėra?
    71. Ē’ėshtė krahasimi?
    72. Ēfarė funksioni kryen pjesa e nėnrenditur pėrcaktore dhe ajo filluese?
    73. Kur u mbajt Kongresi i Drejtėshkrimit tė gjuhės shqipe dhe kur
    Kongresi i alfabetit tė gjuhės shqipe?
    74. Si mund tė jenė pjesėt e nėnrenditura sipas funksionit qė e kryejnė nė fjali?
    75. Kush e shkroi poezinė “Kopshti i dashurisė”?
    a) Migjeni
    b) Ēajupi
    c) Ali Asllani
    PĖRGJIGJE

    1. Gjuha ėshtė mjeti mė i pėrsosur dhe mė i rėndėsishėm qė njeriut i shėrben pėr komunikim.
    2. Filmi ėshtė njė zbulim teknik ku riprodhohet nė pėlhurė fotografia e gjallė dhe e vijueshme e ngjarjeve tė cilat janė zhvilluar para kamerės
    3. Me termin letėrsi popullore kuptojmė tėrė atė krijimtari gojore e cila nuka ka autor konkret pėr dallim nga letėrsia e shkruar (artistike) tė cilės i dihet autori.
    4. Letėrsia ėshtė lloj i artit qė e pasqyron jetėn nėpėrmjet figurave artistike tė krijuara nėpėrmjet fjalės duke shprehur njė qėndrim ideor e emocional tė caktuar
    5. Poezia ėshtė trajtė themelore e letėrsisė nė tė cilėn mendimet shprehen nė vargje.
    6. Proza ėshtė trajtė themelore e letrėsisė nė formė tė ligjeratės, nė bazė tė normave tė gjuhės sė gjallė e kalon lirshėm prej njė reshti fjalėsh nė tjetrin.
    7. Lirika , epika, dramatika
    8. Nė krijimet lirike poeti shprehė ndjenjat pėr jetėn e vet , familjen, shoqėrinė dhe natyrėn
    9. Ninulat, kėngėt e dasmės dhe vaje.
    10. Kėngė lirike ku shprehet gėzimi i madh i familjes pėr lindjen e foshnjes.
    11. Kėngė lirike ku shprehen ndjenjat, dėshirat, mendimet pėr familjen e pėr jetėn, e nė qendėr ėshtė figura e nuses dhe e dhėndrit.
    12. Vasha simbolizohet me thėllėnzėn, e djali me pėllumbin ose bilbilin
    13. Rrokje tė hapura: bota, veri, hėna.
    Rrokje tė mbyllura: horizont, jug, yll.
    14. Kur flasim ose lexojmė njė ose disa fjalė tė fjalėsshpesh i shqiptojmė me zė mė tė fortė.
    15. Tema
    16. Mendim kryesor qė pėrshkon njė krijim a vepėr letrare.
    17. Njėsia mė e vogėl tematike, pjesa mė e vogėl e krijimit letrar qė nuk mundet tė ndahet mė tej.
    18. Portretizimi ėshtė pėrshkrim i pamjes sė jashtme tė njė njeriu sė bashku me vetitė e tij shpirtėrore e morale.
    19. Pėrshkrim i jashtėm ėshtė ai ku pėrshkruhet pamja fizike dhe jepen disa tė dhėna qė e plotėsojnė pamjen e pėrgjithėshme ( koka, fytyra, gjymtyrėt, trupi, veshmbathja)
    20. Quhet ai pėrshkrim ku pėrshkruhen veēoritė karakteristike tė njė personi ( sjellja, trimėria, intriga, ndershmėria), pra paraqitet gjendja shpirtėrore: dhembja malli etj.
    21. Gjendja e vėshtirė ekonomike, varfėria, mjerimi dhe skamja.
    22. Fabula, pėrralla, tregimi, novela, romani, anegdota.
    23. Krijimet letrare ku tregohen ngjarje tė ēuditshme dhe qesharake ose qenie tė trilluara qė kanė fuqi mbinatyrore.
    24. Ngjarjet dhe presonazhet jenė reale, ndėrsa cilėsitė e tijė janė durimi dhe zgjuarsia
    25. Dashuria e tė rinjėve poeti e identifikon me rrjedhėn dhe shijen e ujit tė krojit.
    26. Pėrshkrimi i dashurisė realizohet me pjesėmarrjen e fenomeneve tė natyrės ku janė pjestarė tė barabartė pėr pėrjetimet e saj.
    27. Bashkim i vargjeve duke pasur parasysh tėrėsinė e tyre kuptimore dhe ritmike.
    28. Vargu ėshtė njėsia poetike i pėrbėrė nga njė numėr i caktuar rrokjesh.
    29. E puthur. – e mbyllur (alternative) – e kryqėzuar
    30. Kėto fjali janė fjali tė thjeshta pa folje.
    31. Grupi emėror dhe grupi foljor.
    32. Zakonisht ky grup ka si bazė njė emėr nė rasėn emėrore.
    33. -Shtėpia pa libra ėshtė si dhoma pa dritare.
    -Atdheu ynė ka nxjerrė burra tė dėgjuar.
    34. Kaluan me sukses tė shkėlqyeshėm
    35. FRYMOR . JOFRYMOR.
    36. Kundrinori i drejtė ėshtė plotėsues kryesor i foljes qė tregon qenien ose sendin mbi tė cilin bie veprimi i shprehur nga folja dhe u pėrgjigjet pyetjeve : kė? cilin? ēfarė?
    37. Me emra e pėremra nė rasėn dhanor edhe u pėrgjigjet pyetjeve: kujt? cilit? cilės? cilėt? cilat?
    38. Me rethanorėt, por dallohet nė bazė tė pyetjeve qė bėhen me pėremra pyetės e jo me ndajfolje pyetėse.
    39. - KUNDRINORI I ZHDREJTĖ PA PARAFJALĖ
    - KUNDRINORI I DREJTĖ
    - KUNDRINORI I ZHDREJTĖ ME PARAFJALĖ
    40. Njė mbiemėr , njė emėr apo njė grup emėror.
    41. - KALZUESORI I KRYEFJALĖS
    - KALZUESORI I KUNDRINORIT TĖ DREJTĖ
    42. Me emra, grupe emėrore, me parafjalė e ndonjėherė pa parafjalė edhe me ndajfolje dhe me forma qė nuk zgjedhohen.
    43. Ky mjet shprehės quhet krahasim.
    44. - TĖ PREJARDHURA
    - TĖ PĖRBĖRA
    - TĖ THJESHTA
    45. - Tė pėrgjithshėm dhe tė pėrveēshėm
    - Frymorė dhe jofrymorė
    - Konkret dhe abstrakt
    46. Kjo ėshtė kėngė epike legjendare ku personazhet paraqiten si jo tė zakonshme me fuqi mbinatyrore.
    47. Me pastėrti morale e kujdes njerėzor si dhe me sakrificėtė madhe u pėrpoq pa reshtur ta shėrojė vėllaun e sėmurė.
    48. Ėshtė pėrdorė personifikimi i cili sajohet kur njė kafshė, send a dukurie i vishen veti a tipare tė njeriut. P.sh. Dimri me kosė nė dorė.
    49. Mbiemri nė fjali kryen kryen funksion si pėrcaktor, kallzuesor i kryefjalės dhe kundrinorit tė drejtė.
    50. Sendi, vepruesin, pronarin, lėndėn, origjinėn dhe cilėsinė. P.sh. kėnga e bililit (bilbili kryen veprimin), mėsues me emėr ( cilėsi).
    51. Pėremrat nė fjali zėvendėsojnė njė emėr ose grup emėror qė ėshtė pėrmendur mė parė me qėllim qė tė shmanget pėrsėrotja e tyre.
    52. Epiteti ėshtė figurė stilistike qė sajohet kur pranė njė emri pėrdoret njė fjalė qė e pėrcakton apo e cilėson ose pėr t’i dhėnė forcė shprehėseapo bukuri artistike.
    53. SHPIRTĖLĖNDUAR
    BELĖHOLLĖ
    54. Autori nė dramėn “Nita” ka trajtuar temėn historike- largimin e arbėreshėve nga tokat e stėrgjyshave dhe vendosja e tyre nė vendbanim tė ri ( nė Zarė nė 1726)
    55. Lloj i gjinisė dramatike qė pasqyrohet jetė ndėrmjet veprimeve skenike tė presonazheve me anė tė dialogut dhe monologut.
    56. Biseda qė zhvillohet mes dy personave qė shkėmbejnė mendimet, ndjenjat dhe dėshirat.
    57. c) Konstantin Kristoforidhi
    58. Onomatopeja ose tingėllima ėshtė figurė letrare me anė tė sė cilės imitohen tingujt e natyrės.
    59. Ai pėrshkruan njė dashuri tė idealizuar ku do tė ndėrthuret dashuria ndaj atdheut dhe gruas, njė dashuri, tė thjeshtė tė lumtur baritore, largė qytetėrimit.
    60. - Dėftore, lidhore, kushtore, habitore, dėshirore, urdhėrore.
    - Format e pashtjelluara: pjesorja, paskajorja, pėrcjellorja dhe f.mohore.
    61. Tregimi ėshtė vepėr e vogėl e epit nė tė cilėn pėrshkruhet njė ngjarje e veēantė, ku marrin pjesė njė numėr i vogėl personazhesh e ndodhish.
    62. Kronika, ditari, memoaret, udhėpėrshkrimi, reportazhe, biografija, autobiografija, fejtoni.
    63. Kur njeriu shėnon ēdo gjė qė i ka ndodhur brenda ditės, shėnime tė pėrditshme e tė kohėpaskohėshme pėr njė ngjarje personale.
    64. Sinonimet janė fjalėt qė kanė kuptime tė njejtapor me fjalė e formė tė ndryshme. P.sh. rrugė- udhė , vajzė-ēikė-cucė-vashėz
    65. Antonimet janė fjalė qė kanė kuptime tė kundėrta.p.sh. luftė-paqė, errėsirė-dritė,
    66. - Qershi, fis, stoli- nga greqishtja
    - Nip, bukė, mjek- nga latinishtja
    67. Poeti e mbithekson bukurinė dhe rėndėsinė e gjuhės shqipe tė cilėn e krahason me gjėra shumė tė bukura. Gjuha ėshtė e pėrjetėshme-bashkon dhe ndritė kombin.
    68. Paraqitja e veprimit, zhvillimit (thurja) e veprimit, kulmi peripecia dhe pėrfundimi
    69. Fjali pyetėse tėrėsore janė ato fjali ku pyetja pėrqėndrohet te folja dhe pėrgjigjet janė me po ose jo.
    70. - me bashkėrenditje
    - me nėnrenditje
    71. Figurė letrare qė sajohet atėherė kur vihen pėrballė njėra tjetrės dy mendime,
    dy objekte ose dy dukuri pėr t’u krahasuar.
    72. Pjesa e nėnrenditur pėrcaktore kryen rolin e pėrcaktorit nė fjalinė e thjeshtė,ndėrsa ajo ftilluese kryen funksionin e kryefjalės apo tė kundrinorit tė drejtė.
    73. - Kongresi i Drejtshkrimit 1972- nė Tiranė.
    - Kongresi i Alfabetit tė Gjuhės Shqipe 1908 nė Manastir
    74. Pėrcaktor, ftilluese dhe rrethanore
    75. b) Ēajupi



    ANGLISHT KLASA E 5

    I CHOOSE THE CORRECT ANSWER

    1. What kind of work do you do?
    a. I work every day. b. I'm a piano teacher. c. I worked for two hours. d. Student
    2. How many hours a day do you watch TV?
    a. About two hours. b. In my living room. c. I watch the news. d. On Tuesday.
    3. What does "TV" mean?
    a. For one hour. b. Yes c. Television. d. For one hour.
    4. What do you like to drink?
    a. Coffee. b. Saturday evening. c. Two. d. With my friends.
    5. What are you doing?
    a. I'm eating. b. I ate. c. I will be eating. d. I have eaten.
    6. Where's Mike?
    a. At school. b. At eight. c. For three hours. d. No, he isn't.
    7. Where do you do your homework?
    a. With John. b. In the evening. c. About one hour. d. At home.
    8. How many hours a day do you sleep?
    a.I have slept 7 hours. b.I am sleeping 7 hours. c.Hours 7 d. I sleep 7 hours.
    9. When's your birthday?
    a. November two. b. November twice. c. November second. d. Happy birthday.
    10. Where are you from?
    a. New York. b. 1982. c. At school. d. Working.

    II FILL IN WITH THE CORRECT WORD

    1. How often _____ to the dentist?
    a) do you go b) does you go c) go you

    2. She ______ get up early on Saturdays.
    a) not b) doesn’t c) don’t

    3. My father _____ at a bank.
    a) works b) work c) do work

    4. Where _____ live?
    a) do your uncle b) does your uncle c) your uncle

    5. She _____ fluent French and German.
    a) don’t speak b) speak c) speaks

    6. ______ into the countryside?
    a) Do you often drive b) Often does you drive c) Do you often drives

    7. I _____ drinking tea.
    a) Don’t like b) doesn’t like c) not like

    8. Where _____?
    a) does they live b) do they live c) live they

    9. The teacher _____ hard every day!
    a) work b) works c) do work

    10. My mother _______ late at night.
    a) stays b) stay c) staying



    III PUT THE RIGHT QUANTIFIER

    1. There are _____ apples in the fridge.
    a) a few b) a little c) any
    2. I'd like ______ juice.
    a) a few b) a little c) a lot
    3. There aren't _____ students in that class.
    a) much b) some c) many
    4. There isn't _____ money left in my bank account.
    a) much b) some c) many
    5. Are there _____ people interested in the job?
    a) much b) many c) some
    6. How _____ salt should I use?
    a) many b) much c) some
    7. I'd like _____ beer with dinner, please.
    a) any b) a little c) a few
    8. How _____ does it cost?
    a) many b) much c) any
    9. I don't think there are _____ people at the party.
    a) many b) a lot c) much
    10. She’s got ____ books.
    a) little b) much c) many

    IV FILL IN WITH THE CORRECT PRONOUN

    1. I gave ____ a book for his birthday.
    a) him b) his c) he
    2. Is that book _____?
    a) your b) yours c) you
    3. I think ____ lives in New York.
    a) She b) her c) hers
    4. ____ neighbor comes from Italy.
    a) We b) Ours c) Our
    5. We gave _____ some chocolates after lunch.
    a) They b) them c) their
    6. _____ color is brown.
    a) It is b) Its c) It
    7. _____ boyfriend works in a bank.
    a) Hers b) Her c) She
    8. Can you help _____ with the homework?
    a) we b) our c) us
    9. That's _____ house over there.
    a) mine b) my c) me
    10. She brought _____ to school.
    a) her b) she c) hers


    V CHOOSE THE CORRECT MEMBER OF THE FAMILY

    1. Your father's sister is your ___
    a) mother b) sister c) aunt
    2. Your mother's mother is your ___
    a) sister b) grandmother c) aunt
    3. Your sister's brother is your ___
    a) brother b) father c) uncle
    4. Your mother's brother is your ___
    a) uncle b) grandfather c) son

    5. Your grandmother’s daughter is your ____
    a) mother b) aunt c) daughter
    6. Your uncle's son is your ___
    a) brother b) cousin c) father
    7. Your mother's father is your ___
    a) father b) son c) grandfather
    8. Your sister is your mother’s _____
    a) daughter b) grandmother c) aunt
    9. Your uncles children are your _____
    a) sons b) brothers c) cousins
    10. Your mum is your dad’s ______
    a) aunt b) husband c) wife

    VI COUNTRY-NATIONALITY

    1. He's from Brazil. He's ___.
    a. Brazilish b. Brazilian c. Brazilese

    2. I'm from Colombia. I can speak ___.
    a. Spanish b. Colombian c. Colombish
    3. She's from Russia. She can speak ___.
    a. Russia b. Russy c. Russian
    4. We're from Italy. We're ___.
    a. Italish b. Italian c. Italiese
    5. My friend is from Korea. He can speak ___.
    a. Korish b. Korean c. Koreanese
    6. Pablo is from Mexico. He's ___.
    a. Spanish b. Mexican c. Mexian
    7. Martha is from the United States. She's ___.
    a. American b. United Statian c. British
    8. My father is from China. He can speak ___.
    a. Chiny b. Chinish c. Chinese
    9. Gloria is from Puerto Rico. She's ___.
    a. Puerto Rich b. Puerto Rican c. Rico Puerto
    10. Pierre is from France. He can speak ___.
    a. Franchise b. Francese c. French


    VII GUESS THE PART OF THE BODY

    1. You see with your ___
    2. You hear with your ___
    3. You bite with your ___
    4. You hold with your ___
    5. You smell with your ___
    6. You eat with your ___
    7. You walk with your ___
    8. You stand on your ___
    9. You kneel on your ___
    10. You carry a backpack on your ___

    VIII PUT “a” “an” or “the”

    1. This is ___ easy question.
    2. Please speak ___ little louder.
    3. I have never seen ___ UFO.
    4. David is ___ best student in our class.
    5. What is ___ name of the next station?
    6. Peter is ____ engineer.
    7. Leonardo Di Caprio is ___ actor.
    8. I went to ___ sea during my summer vacation.
    9. Is there ___ public telephone near here?
    10. That's John. He's ___ police officer.
    ANSWERS
    Answers V grade
    I
    1.b 2. a 3. c 4. a 5. a 6. a 7. d 8. d 9. c 10. a

    II
    1. a 2. b 3. a 4. b 5. c 6. a 7. a 8. b 9. b 10. a

    III
    1.a 2. b 3. c 4. a 5. b 6. b 7. b 8. b 9. a 10. c

    IV
    1. a 2. b 3. a 4. c 5. b 6. b 7. b 8. c 9. b 10. a

    V
    1. c 2. b 3. a 4. a 5. a 6. b 7. c 8. a 9. c 10. c

    VI
    1. b 2. b 3. c 4. b 5. b 6. b 7. a 8. c 9. b 10. c

    VII
    1. eyes 2. ears 3. teeth 4. hands 5. nose
    6. mouth 7. legs 8. feet 9. knees 10. back

    VIII
    1. an 2. a 3. a 4. the 5. the 6. an 7. an 8. the 9. a 10. a








    MATEMATIKĖ KLASA E 5

    1. Cilat janė mėnyrat e tė shkruarit tė bashkėsisė?
    ___________________, ______________________, __________________________________.

    2. Kush janė numrat ēift tė dhjetėshes sė tretė?
    ______, ______, ______, ______, ______.

    3. Cilat bashkėsi i quajmė ekuivalente? _______________________________________.

    4. Cila bashkėsi ėshtė e zbrazėt ?
    a)
    b)
    c)

    5. Sa ėshtė numri i elementeve tė bashkėsisė sė zbrazėt ? ____________.

    6. Sa elemente ka bashkėsia _____________.

    7. Sa elemente ka bashkėsia ______________.

    8. Ēka paraqet prerja e dy bashkėsive ?


    9. Ēka paraqet ndryshimi i dy bashkėsive ?


    10. Nėse A∩B= Ų , atėherė A\B= ______.

    11. Nėse A∩B = A, atėherė A\B= ______.

    12. Janė dhėnė bashkėsitė A={1 ; 3 ; 5 ; 7 ; 9} dhe B={4 ; 5 ; 6 ; 7 ; 8 , 9}.
    Cilat janė elementet e bashkėsisė B\A ? _______________________________.

    13. Caktoni elementet e bashkėsisė A dhe B, nėse A\B={2 ; 6 ; 7}, A∩B= {4 ; 9} dhe
    AUB= {2 ; 4 ; 6 ; 7 ; 8 ; 9 ; 10 }.

    14. Nėse A B, atėherė AUB = ______.

    15. Nėse A∩B= Ų , atėherė si quhen bashkėsitė A dhe B ? _____________________.

    16. Ēka kupton me ēiftin e radhitur ( a , b )?


    17. Prej ēka pėrbėhet prodhimi i Dekartit SxT?


    18. Nė njė klasė ka 28 nxėnės. Nė lėndėn e matematikės tė gjithė janė tė notuar dhe asnjėri nuk ka note mė tė vogėl se 3. Notė 4 ose 5 kanė 19 nxėnės, kurse me note 3 ose 4 janė notuar 20 nxėnės. Sa nxėnės janė notuar me 3, sa me 4 dhe sa me notėn 5?

    Me notė 3 janė notuar _____ nxėnės.
    Me notė 4 janė notuar _____ nxėnės.
    Me notė 5 janė notuar _____ nxėnės.

    19. Cila bashkėsi ėshtė e fundshme ?
    a)
    b)
    c)

    20. Nė cilėn prej kėtyre operacioneve nuk vlenė vetia komutative nė bashkėsi?
    a) Ndryshimi ( \ ) b) Prerja ( ) c) Unioni ( )

    21. Nė cilėn prej kėtyre operacioneve vlenė vetia asociative nė bashkėsi?
    a) Ndryshimi ( \ ) b) Prodhimi i Dekartit ( x ) c) Unioni ( )

    22. Nėse a + b = 50, atėherė ( a – 20 ) + b = ________.

    23. Nėse a + b = 50, atėherė ( a + 10 ) + ( b + 20 ) = ________.

    24. Nėse a + b = 50, atėherė ( a – 10 ) + ( b – 30 ) = ________.

    25. Nėse a + b = 50, atėherė ( a + 30 ) + ( b – 40 ) = ________.

    26. Nėse a + b = 50, atėherė ( a – 20 ) + ( b + 30 ) = ________.

    27. Nėse a + b = 50, atėherė ( a + 100 ) + ( b – 100 ) = ________.

    28. Arta ka 250 denarė. Merita ka 150 denarė mė shumė se Arta. Vlora ka 150 denarė mė pakė se Arta dhe Merita sėbashku. Sa denarė ka Merita e sa Vlora?

    29. Nėse a – b = 30, atėherė ( a + 20 ) – b = ________.

    30. Nėse a – b = 30, atėherė ( a – 10 ) – b = ________.

    31. Nėse a – b = 30, atėherė a – ( b + 20 ) = ________.

    32. Nėse a – b = 30, atėherė a – ( b – 30 ) = ________.

    33. Nėse a – b = 30, atėherė ( a + 20 ) – ( b + 20 ) = ________.

    34. Nėse a – b = 30, atėherė ( a + 20 ) – ( b – 20 ) = ________.

    35. Vlera e shprehjes 20 – 5 ∙ 22 ėshtė ______.

    36. Vlera e shprehjes 40 – 32 ∙ 2 + 5 ėshtė ______.

    37. Vlera e shprehjes 12 – 4 : 2 + 1 ėshtė ______.

    38. Vlera e shprehjes 18 – 6 : 2 + 5 ∙ 3 ėshtė ______.

    39. Vlera e shprehjes 24 : 23 ∙ 3 – 1 ėshtė ______.

    40. Gjatė pjesėtimit tė njė numri me 9 ėshtė fituar herėsi 5 dhe mbetja 3. Cili ėshtė ai numėr?

    Ai numėr ėshtė ______.

    41. Cili numėr ėshtė pėr 18 mė i vogėl se 50? _______.

    42. Pa e kryer operacionin e pjesėtimit 7629 : 5 trego sa ėshtė mbetja ? __________.

    43. Pa e kryer operacionin e pjesėtimit 8261 : 3 trego sa ėshtė mbetja ? __________.

    44. Pa e kryer operacionin e pjesėtimit 9727 : 4 trego sa ėshtė mbetja ? __________.

    45. Pa e kryer operacionin e pjesėtimit 5614 : 9 trego sa ėshtė mbetja ? __________.

    46. Nėse a ∙ b = 90 , atėherė ( a ∙ 3 ) ∙ ( b : 3 ) = ________.

    47. Nėse a ∙ b = 90 , atėherė ( a ∙ 3 ) ∙ ( b ∙ 3 ) = ________.

    48. Nėse a ∙ b = 90 , atėherė ( a : 3 ) ∙ ( b : 3 ) = ________.

    49. Ndryshimi i njė numri dhe numrit 7 i zmadhuar 8 herė ėshtė 32. Cili ėshtė ai numėr? ___.

    50. Nėse a : b = 100 , atėherė ( a ∙ 2 ) : ( b : 2 ) = ________.

    51. Nėse a : b = 100 , atėherė ( a : 2 ) : ( b ∙ 2 ) = ________.

    52. Nėse a : b = 100 , atėherė ( a : 2 ) : ( b : 2 ) = ________.

    53. Cila shifėr duhet tė qėndron nė vend tė # ashtu qė numri 527# tė jetė i
    plotėpjestueshėm me 2
    a) 5 b) 6 c) 7

    54. Cila shifėr duhet tė qėndron nė vend tė # ashtu qė numri 226# tė jetė i
    plotėpjestueshėm me 5
    a) 8 b) 2 c) 0
    55. Cila shifėr duhet tė qėndron nė vend tė # ashtu qė numri 153# tė jetė i
    plotėpjestueshėm me 4
    a) 2 b) 4 c) 0

    56. Cila shifėr duhet tė qėndron nė vend tė # ashtu qė numri 842# tė jetė i
    plotėpjestueshėm me 3
    a) 2 b) 1 c) 6

    57. Cila shifėr duhet tė qėndron nė vend tė # ashtu qė numri 751# tė jetė i
    plotėpjestueshėm me 9
    a) 9 b) 6 c) 5

    58. Cili prej numrave nuk ėshtė i plotpjestueshėm me 3?
    a) 111 b) 1111 c) 123

    59. Cili prej numrave ėshtė i plotpjestueshėm me 4?
    a) 8522 b) 5134 c) 6716

    60. Cili prej numrave nuk ėshtė i plotpjestueshėm me 5?
    a) 1235 b) 5551 c) 6000

    61. Cili prej numrave ėshtė i plotpjestueshėm me 2 dhe 5?
    a) 6680 b) 4138 c) 4545

    62. Cilat numra i quajmė tė thjeshtė?

    63. Cilat numra i quajmė tė pėrbėrė?

    64. Numrin 30 shkruaje si prodhim tė numrave tė thjeshtė. __________________.

    65. Numrin 42 shkruaje si prodhim tė numrave tė thjeshtė. __________________.

    66. Cakto pjesėtuesin mė tė madhė tė pėrbashkėt tė numrave 36 dhe 24. __________.

    67. Cakto pjesėtuesin mė tė madhė tė pėrbashkėt tė numrave 60 dhe 45. __________.

    68. Cakto shumėfishin mė tė vogėl tė pėrbashkėt tė numrave 10 dhe 15. __________.

    69. Cakto shumėfishin mė tė vogėl tė pėrbashkėt tė numrave 12 dhe 20. __________.

    70. Cili pohim ėshtė i saktė?
    a) b) c)

    71. Cilat numra janė plotėpjestues tė numrit 18? _________________________________.

    72. Cilat numra janė plotėpjestues tė numrit 30? _________________________________.

    73. Sa ėshtė mesi aritmetik i numrave 12 dhe 18? __________.
    74. Sa ėshtė mesi aritmetik i numrave 8, 9 dhe 16? ________.

    75. Mesi aritmetik i 3 numrave ėshtė 22. Sa ėshtė numri i tretė nėse dy tė parat janė
    18 dhe 23?
    Numri i tretė ėshtė _____.

    76. Njė numėr treshifror gjatė pjesėtimit me njė numėr njėshifror jep herėsin 20
    dhe mbetje 8. Cili ėshtė ai numėr?
    Ai numėr ėshtė __________.

    77. Prodhimi i shumės sė numrave 18 dhe 12, dhe herėsit tė numrave 60 dhe 15
    ėshtė numri ________.

    78. Mesi aritmetik i tre numrave ėshtė 40. Sa janė kėta numra nėse i pari ėshtė pėr 2 mė i madhė se i dyti dhe pėr 5 mė i vogėl se i treti.
    Numrat janė: ______________.

    79. Sa kuti tė barabarta, mė sė shumti, mund tė fitohen prej 16 ēokolatava,
    24 karamelave dhe 32 bonbonave.

    80. Sa buqeta tė njejta, mė sė shumti, mund tė formohen prej 72 zambakėve
    dhe 96 karanfilėve.

    81. Copat e letrės me dimensione 48 cm dhe 40 cm, duhet tė priten nė katrorė tė njejtė.
    Ēfarė katrorė mė tė mėdhenjė mund tė fitohen dhe sa ėshtė numri i tyre?

    82. Nė 3 semafora tė ndryshėm e gjelbėrta ndizet nė kohė tė ndryshme. Te i pari ndizet pas 15 sekondave, te i dyti pas 18 sekondave ndėrsa te i treti pas 30 sekondave.
    Pas sa sekondave nė tė 3 semaforat do tė ndizet e gjelbėrta njėkohėsisht?

    83. Kur themi se pikat janė kolineare?

    84. Kur dy drejtėza kanė njė pikė tė pėrbashkėt themi se _____________________.

    85. Kur themi se dy drejtėza janė paralele?

    86. Pikat A, B dhe C janė kolineare dhe AB= 7 cm , BC= 10 cm.
    Sa centimetra mund tė jetė AC?
    a) 5 cm b) 9 cm c) 3 cm

    87. Nėse AB= 8 cm dhe BC= 15 cm, atėherė sa centimetra mund tė jetė AC?
    a) 7 cm b) 10 cm c) 24 cm


    88. Nė cilin rast pikat janė kolineare:
    a) + b) + c) -

    89. Cili ėshtė koncept themelor nė gjeometri?
    a) kėndi b) segmenti c) drejtėza

    90. Njė kėnd ėshtė 4 herė mė i madhė se kėndi i tij komplementar.
    Nga sa shkallė kanė kėndet?
    _________ dhe _________.

    91. Sa ėshtė suplementi i kėndit 56o
    a) 44o b) 34o c) 124o

    92. Njė kėnd ėshtė 3 herė mė i madhė se kėndi i tij suplementar.
    Nga sa shkallė kanė kėndet?
    __________dhe _________.

    93. Si quhen gjysmėdrejtėzat qė e formojnė kėndin? _______________________.

    94. Si quhen pikat qė shtrihen nė njė drejtėz? ______________________________.

    95. Sa shkallė ka kėndi qė formojnė akrepat e orės kur ora ėshtė 4? _____________.

    96. Ēka ėshtė korda e rrethit?

    97. Nė cilin rast pikat janė jokolineare:

    a) - b) + c) -

    98. Kur drejtėzat a dhe b janė paralele

    a) Ų b) c) Ų

    99. Sa segmente pėrcaktojnė 4 pika kolineare? _______________________.

    100. Ēka ėshtė rrezja e rrethit?

    101. Ēka ėshtė sekanta e rrethit? ____________________________________________

    102. Trefishi i kėndit 25o ėshtė:
    a) kėnd i ngushtė b) kėnd i drejtė c ) kėnd i gjėrė

    103. Trefishi i kėndit 27o20’ ėshtė :
    a) 90o b) 82o c ) 81o

    104. Katėrfishi i kėndit 13o15’ ėshtė :
    a) 53o b) 52o c ) 51o
    105. Ēka paraqet shuma e segmenteve tė vijės sė thyer?


    106. Ēfarė pozite reciproke kanė dy rrathė nėse njeri e ka rrezen 5 cm ndėrsa
    tjetri 3 cm, ndėrsa largesa ndėrmjet qendrave ėshtė 2 cm.


    107. Nėse rrathėt k1∩k2={ B , C } atėherė themi se rrathėt :
    a) priten b) takohen c ) nuk takohen

    108. Ēka ėshtė diagonale e shumėkėndėshit?

    109. Si quhet trekėndėshi ABC nėse dhe

    110. Cili kėnd quhet shtimtar?

    111. Cakto dy kėnde tė puqėta tė atilla qė njėri ėshtė 4 herė mė i madh se tjetri.

    ____________ dhe ____________.


    112. Njehsoi kėndet gjatė prerjes sė dy drejtėzave nėse njėri kėnd i ngushtė ėshtė
    5 herė mė i vogėl se kėndi i gjėrė.

    113. Cili kėnd quhet kėnd qėndror?
    __________________________________________________ ___.

    114. Sa drejtėza pėrcaktohen prej 5 pikave nėse tre prej tyre janė kolineare.
    ________________________________.

    115. Ēka paraqet simetralja e segmentit?

    116. Sa diagonale mund tė tėrhiqen te 10 kėndėshi? ______________________.

    117. Sa ėshtė krahu te trekėndėshi barakrahės me perimetėr 30 cm dhe bazė 8 cm.


    118. Cila shkronjė paraqet figurė simetrike qendrore?
    a) Z b) A c) E

    119. Cili prej numrave: 66 ; 67 ; 68 ; 69 ėshtė figurė simetrike? ___________.

    120. Cila shkronjė paraqet figurė simetrike boshtore?
    a) N b) Y c) S
    121. Cila shkronjė ka dy boshte tė simetrisė?
    a) M b) E c) H

    122. Cila shkronjė paraqet figurė simetrike qendrore dhe boshtore?
    a) X b) D c) A

    123. Sa boshte tė simetrisė ka katrori? __________________.

    124. Sa boshte tė simetrisė ka kėndi? __________________.

    125. Sa boshte tė simetrisė ka rrethi? __________________.

    126. Tregoi pjesėt e thyesės! _____________, _______________, _________________.

    127. Ēka tregon emėruesi i njė thyese?

    128. Prej 30 nxėnėsve nė njė klasė 18 janė tė shkėlqyeshėm.
    Paraqite me thyes numrin e nxėnėsve tė shkėlqyeshėm.


    129. Gjeje x nė barazimin . x =_____.

    130. Gjeje x nė barazimin: . x =_____.

    131. Gjatė zgjerimit tė thyesės me 8 fitohet thyesa _______.
    132. Gjatė thjeshtimit tė thyesės fitohet thyesa _______.

    133. Gjatė thjeshtimit tė thyesės fitohet thyesa _______.

    134. Thyesa si thyes dhjetore shėnohet:

    a) b) c)
    135. Ndėrmjet cilave numra gjendet thyesa nė boshtin numerik?
    Ndėrmjet ____ dhe ____.

    136. Ndėrmjet cilave numra natyror gjendet thyesa nė boshtin numerik?
    Ndėrmjet _____ dhe ____.
    137. Ēfarė pjese paraqet 75 cm prej 1 m. ___________.

    138. Nė njė pemishte ka 60 lule tė bardha, 90 tė kuqe dhe 30 tė verdha.
    Cila pjesė e luleve kanė qenė tė verdha?


    139. Njė rezervuar e mbushin tre gypa. Njėri gyp e mbushė rezervuarin pėr 2 orė,
    i dyti pėr 3 orė, kurse i treti pėr 6 orė. Ēfarė pjese tė rezervuarit do ta mbushin
    tė tre gypat sėbashku pėr 1 orė?


    140. Si shėnohet nė pėrqindje numri dhjetor 0,3 ? __________.

    141. Pėrqindja 160% si numėr dhjetor shėnohet:
    a) 1,6 b) 16 c) 0,16

    142. Pėrqindja 5 % si numėr dhjetor shėnohet __________.

    143. Pėrqindja 8,5% si numėr dhjetor shėnohet __________.

    144. Thyesėn paraqite nė pėrqindje. ___________.

    145. Thyesėn paraqite nė pėrqindje. ___________.

    146. Zgjidhja e barazimit 4 : x = 0,5
    a) x = 0,8 b) x = 8 c) x = 80


    147. Zgjidhja e barazimit 2,8 : x = 0,02
    a) x = 0,056 b) x = 14 c) x = 140

    148. Vlera e shprehjes ėshtė _________.

    149. Vlera e shprehjes ėshtė _________.

    150. Thyesėn shndėrroni nė numėr dhjetor dhe pastaj rrumbullakoni
    me saktėsi 0,01. ___________________.


    Pėrgjigjet:
    1) Tabelare, pėrshkruese, diagram i Venit. 2) 22,24,26,28,30 3) Bashkėsitė qė kanė numėr tė barabart tė elementeve. 4) b 5) 0 6) 4 7) pafund 8) Paraqet bashkėsi elementet e sė cilės i takojnė tė dy bashkėsive. 9) Paraqet bashkėsi elementet e sė cilės i takojnė bashkėsisė sė parė, por nuk i takojnė bashkėsisė sė dytė. 10) A 11) Ų 12) {4; 6; 8} 13) A={2 ; 4 ; 6 ; 7 ; 9 }, B={4 ; 8 ; 9 ; 10 } 14) B 15) Disjunkte 16) Elementi i parė ėshtė a, ndėrsa elementi i dytė ėshtė b. 17) Pėrbėhet prej ēifteve tė renditura ku elementi i parė i takon bashkėsisė S, ndėrsa elementi i dytė i takon bashkėsisė T. 18) Me notė 3 janė 9 nxėnės, me notė 4 janė 11 nxėnės dhe me notė 5 janė 8 nxėnės. 19) b 20) a 21) c 22) 30 23) 80 24) 10 25) 40 26) 60 27) 50 28) Merita 400 denarė, Vlora 500 denarė 29) 50 30) 20 31) 10 32) 60 33) 30 34) 70 35) 0 36) 27 37) 11 38) 30 39) 8 40) 48 41) 32 42) 4 43) 2 44) 3 45) 7 46) 90 47) 810 48) 10 49) 11 50) 400 51) 25 52) 100 53) b 54) c 55) a 56) b 57) c 58) b 59) c 60) b 61) a 62) Numrat qė kanė 2 pjesėtues 63) Numrat qė kanė mė shumė se 2 pjesėtues 64) 30= 2•3∙5 65) 42=2•3∙7 66) 12 67) 15 68) 30 69) 60 70) c 71) 1,2,3,6,9,18 72) 1,2,3,5,6,10,15,30 73) 15 74) 11 75) 25 76) 188 77) 120 78) 39,37,44 79) 8 kuti 80) 24 buqeta 81) katror me brinjė 8 cm dhe gjithėsejt janė 30 katrorė tė tillė 82) pas 90 sekondave 83) Nėse shtrihen nė drejtėzėn e njejtė 84) priten 85) nėse nuk kanė pika tė pėrbashkėta 86) c 87) b 88) a 89) c 90) 18 o dhe 72 o 91) c 92) 45 o dhe 135 o 93) Krahėt e kėndit 94) kolineare 95) 120 o 96) Korda e rrethit ėshtė segment qė bashkon dy pika tė vijės rrethore 97) b 98) c 99) 6 segmente 100) Rrezja e rrethit ėshtė segment qė bashkon qendrėn e rrethi me njė pikė tė vijės rrethore. 101) Sekanta e rrethit ėshtė drejtėz qė e pret rrethin nė dy pika 102) a 103) b 104) a 105) perimetrin e vijės sė thyer 106) takohen prej brenda 107) a 108) Diagonale e shumėkėndėshit ėshtė segment qė bashkon dy kulme tė pėrballta (jo fqinjė) 109) Trekėndėsh barakrahės kėnddrejt 110) kėndi krahėt e tė cilit shtrihen nė njė drejtėz 111) 36 o dhe 144 o 112) 30 o , 30 o , 150 o , 150 o 113) kėndi kulmi i tė cilit gjendet nė qendrėn e rrethit 114) 8 drejtėza 115) drjtėz qė e pėrgjysmon segmentin dhe ėshtė normal me tė 116) 35 diagonale 117) 11 cm 118) a 119) 69 120) b 121) c 122) a 123) 4 124) 1 125) pafund 126) numeruesi, emėruesi, vija thyesore 127) emėruesi tregon se tėrėsia nė sa pjesė tė barabarta ėshtė ndarė 128) 129) 27 130) 7 131) 132) 133) 134) c 135) 0 dhe 1 136) 2 dhe 3 137) 138) 139) tėrė rezervuarin 140) 30% 141) a 142) 0,05 143) 0,085 144) 80% 145) 75% 146) b 147) c 148) 0,23 149) 4,95 150) 1,17



    HISTORI KLASA E 5

    1.Politeizmi ėshtė besimi:
    a. nė njė zot b. nė shumė zotėra c. Kafshė

    2.Piramidat janė:
    a. Tempulli i Budizmit b. Tempulli i grekėve tė lashtė c. Varrezat e faraonėve nė Egjipt

    3.Athina pėrjetoi zhvillimi mė tė madh nė kohėn e:
    a. Aristotelit b. Saokratit c. Perikleut
    4.Lojrat e para olimpike u mbajtėn
    a. 776 p.e.s b. 753 p.e.s c. 323 p.e.s
    5.Nė epopejėn e Iliadės rrėfehet pėr
    a. Luftėn e Trojės b. Avanturat e Odiseut c. Luftėn Peleponeze
    6.Perėnditė helene jetonin nė:
    a. Atik b. Malin Olimp c. Malin Vezuf
    7.Qyeti i Romės sipas legjendės ėshtė formuar:
    a. 313 p.e.s b. 776 p.e.s c. 753 p.e.s
    8.Kryengritja e Spartakut filloi nė vitin :
    a. 74-71 p.e.s b.13.VI-323 p.e.s c. 443 p.e.s
    9.Pellazgėt ishin paraardhės
    a. Romakėve b. Helenėve c. Ilirėve
    10.Mbretėrinė e Ardianėve e themeloi:
    a. Agroni b. Teuta c. Dimitar Fari
    11.Lufta e dytė Iliro Romake filloi:
    a. 219-218 p.e.s b. 231-167 p.e.s c. 443-429 p.e.s
    12.Fisi Ilir qė luajti rol tė madh kundėr pushtimit romak ishin:
    a. Dalmatėt b. Dardanėt c. Ardianėt
    13.Dalmatėt jetonin nė brigjet e detit:
    a. Detit Adriatik b. Detit Jon c. Detit Egjej
    14.Besimi nė Zot folloi tė pėrhapet nė shekullin:
    a. I p.e.s b. II p.e.s c. III p.e.s
    15.Kryengrutja e madhe ilire filloi nė vitin:
    a. 167 p.e.s b. 6-9 c. 74-71 p.e.s
    16. Perėndija supreme tek helenėt ishte :
    a. Jupiteri b. Venera c. Zeusi
    17. Shtetin e lashtė maqedonas e formoi :
    a. Aleksandri i II b. Aleksandri III c. Perdika
    18. Krishtenizmi si religjion I barabaryt me shtetin Romak u shpall nė vitin
    a. 323 b. 753 c. 313
    19. Aleksandri i III pushtoi Egjiptin nė vitin:
    a. 333 p.es b.316 p.es c.332 p.es
    20. Kush shkrimin fonetik :
    a.Egjiptasit b.greket c. fenikasit
    21. Egjiptasit kohėn e llogaritshin sipas :
    a. Olimpiadės sė parė b. krijuesit tė bot c. sundimtari – faraon
    22.Fisi ilir dardan shtriheshin :
    a. Dalmaci b. Istėr c. Kosovė
    23. Beteja e Aleksandrit tė madh IS u zhvillua :
    a. 334 p.e.s b. 331 p.e.s c. 333 p.e.s
    24.Armata profesionale romake ishte :
    a. Flagat maqedonase b. Garda mbretėrore c. legjione
    25. Perėndesha e bukurisė tek romakėt ishte :
    a. Junona b. Lada c. Venera
    II
    26.Svingat ishin skulptura me fytyrė tė Faraonit dhe trup tė luanit: PO JO
    27.Romėn sipas historisė e themeluan vėllezėrit Romuli dhe Remi nė vitin 753 p.e.s PO JO

    28.Filozofėt e lashtė Helen ishin:Sokrati, Platoni, Aristoteli PO JO
    29.Shtetin e lashtė maqedonas e themeloi Filipi I dytė nė shekullin VIII p.e.s PO JO
    30.Krishtenizmin si religjion tė barabartė e shpalli perandori romak Konstantini nė vitin 313 PO JO
    31.Njerėzit nė parahistori besonin nė forca tė ndryshme mbinatyrore PO JO
    32.Poliset nė Helad ishin tempujt ku jetonin perėndit helene PO JO
    33.Fiset mė tė lashta helene ishin :Ahajėt, Jonėt, Dorėt, Eolėt etj. PO JO
    34.Burimet e shkruara janė: legjendat, pėrrallat, mitet etj. PO JO
    35. Mbretėrija e parė ilire ishte Mbretėrija e Enklejėve nė shekullin V p.e.s PO JO
    36.Romakėt, Ilirėt i pushtuan gjatė sundimit tė mbretit Agron: PO JO
    37.Fisi mė i madh ilir ishin Dardanėt PO JO
    38.Steti i Ardianėve kundėr Romakėve luftuan plot 60 vjet PO JO
    39.Armatėn profesionale romake Legjionėt e komandonin dy konzuj PO JO
    40.Banorėt mė tė hershėm tė Ballkanit ishin Pelazgėt. PO JO
    41.Gazetat, revistat, romanet ishin mbetja matriale. PO JO
    42.Higjri nė vitin 622 ishte ikja e Muhamedit prej Mekes nė Medinė PO JO
    43. Koha e gurit ndahet nė kohen e vjetėr tė gurit, koha e re e gurit PO JO
    44. Hirogrifet ishin shkrimi lashtė grek PO JO
    45. Spartėn e udhėheqnin dy mbretėra : PO JO
    46. Banorėt mė tė hershėm tė Balkanit ishin Pellazgėt : PO JO
    47. Agroni ishte mbret i Ardijanėve : PO JO
    48.Mbret i parė i Ilirėve ishte mbretėresh Teuta PO JO
    49. Fenerii detit ėshtė ndėrtuar nė qytetin e Aleksandrit: PO JO
    50. Njerėzit nė parahistori besonin nė forcat e ndryshme mbinatyrore: PO JO
    III
    51.Nga rrjedh emri histori?
    52.Cilat janė burimet historike?
    53.Nė cilat periudha ndahet parahistoria?
    54.Cka ėshtė monoteizmi?
    55.Cka ėshtė ateizmi?
    56.Si ndaheshte popullsija nė Spartė?
    57.Si ndahėshte popullsija nė Athinė?
    58.Kur vdiq Aleksandri i III i Maqedonisė?
    59.Ku janė paraqitė porosite mėsimit krishter?
    60.Cilėt ishin fiset mė tė hershme ilire?
    61.Cili fis ilir i dha emrin e vet shqiptarėve?.
    62.Kur filloi Lufta e dytė iliro-romake?
    63.Cili ishte fisi mė i madh ilir?
    64.Pas vdekjes sė Agronit kush e zėvendėsoi atė?
    65.Kush e themeloi shtetin e Romės sipas historisė?
    66.Ēka ishin poliset nė Heladė ?
    67. Kush e krijoi dinastine parė mbretėrore tek Ilirėt?
    68. Kur u ndėrtua muri i madh Kinez?
    69. Kur Athina perjetoi zhvillimin mė tė madh?
    70. Si ndaheshin shfaqiet teatrale ?
    71. Si quhej kultura qė ėshtė krijuar nė teritoret e pushtuara tė Aleksandrit tė III tė Maqedonisė?
    72.Cili ishte gojatori dhe shkrimtari mė i njohur Romak ?
    73. Si quhet amfiteatrimė i madh qė gjendet nė Romė?
    74. Cilat janė qytete mė tė njohura nė Maqedoni gjat sundimit Romak?
    75.Cilėt ishin tempujt mė tė njohur romak?


    PĖRGJIGJET:
    1. b; 2. c; 3. c; 4. a; 5. a; 6. b; 7. b; 8. a; 9. c; 10. a; 11. a; 12. c; 13. a; 14. b; 15. b; 16. c; 17. c; 18. c; 19.c; 20. c; 21. c; 22. c; 23. c; 24. c; 25. po; 26. Jo; 27. Po; 28. Jo; 29. Po; 30. Po; 31. Jo; 32. Po; 33.Jo; 34. Po; 35. Jo; 36. Po; 37. Po; 38. Po; 39. Po; 40. Po; 41. Jo; 42. Po; 43. Po; 44. Jo; 45. Po; 46. Po; 47. Po; 48.Jo; 49. Po; 50. Po;

    Emri Histori rrjedh nga fjala greke qė don tė thotė gjurmim, hulumtim.
    Burimet historike janė: material, gojore dhe tė shkruara.
    Nė kohėn e vjetėr, mesjetė, koha e re.
    Besimi nė njė zot.
    Mohimi i ēfarėdo perėndije.
    Spartiatėt- ushtarė, hellotėt- skllevėr shtetėror, dhe perikėt- fshatarė tė lirė rrjetar
    Qytetarė tė lirė, Domosėt fshatarė tė lirė dhe Skllevėrit
    13 qershor 323 p.e.s
    Nė librin e shenjtė Bibla
    Enklejėt, taulantėt, ardijanėt,dardanėt, albanėt, istrianėt etj.
    Albanėt tė cilėt kishin si kryeqendėr Albanopolin.
    219-228 p.e.s
    Dardanėt nė Ballkanin Qėndror.
    Mbretėresha Teuta.
    Etrurėt nė shekullin VIII p.e.s
    Qytet-shtete , Sparta Athina
    Enklejet
    sh III p.e.s.
    Nė kohėn e Perikleut 443-429 p.e.s
    Tragjedi, komedi
    Helene
    Ciceroni
    Kolesiumi -50 000 shikues
    Shkupi,Stobi-Heraklea
    Jupiteri- Pantenoni


    GJEOGRAFI KLASA E 5

    1. Prej nga rrjedhe fjala gjeografi ?
    2. Ēka studjon gjeografia?
    3. Ēfarė forme ka toka?
    4. Sa ėshtė siperfaqa e tokės ?
    5. Numroni kontinentet sipas madhėsisė?
    6. Numroni oqeanet ?
    7. Ēka quajmė gjithėsi ?
    8. Ē’ėshtė galaktika?
    9. Ē’ėshtė hėna?
    10. Sa lėvizje bėn toka?
    11. Pse nuk e hetojmė rrotacionin e tokės?
    12. Cilat janė pasojat nga rrotacioni i tokės?
    13. Ē’ėshtė ekuatori?
    14. Ē’janė meridianet?
    15. Si quhet pozita e tokės kur ėshtė mė larg diellit?
    16. Sa breze tė ngrohtėsisė dallohen nė tokė?
    17. Si ndahen hartat sipas shkallės?
    18. Ē’ėshtė busulla?
    19. Si mundemi tė orientoheni nė male?
    20. Numėroni planetet?
    21. Ēka quajmė reliev?
    22. Ē’janė malet?
    23. Si ndahen malet sipas formimit?
    24. Ē’janė vullkanet?
    25. Ē’janė tėrmetet?
    26. Ē’janė batica dhe zbatica?
    27. Ē’janc rrymat detare?
    28. Ēka dallojmė tek lumenjtė?
    29. Ē’janė liqenet?
    30. Si ndahen liqenet natyrore?
    31. Cili ėshtė liqeni mė i thellė nė botė?
    32. Numėroni faktorėt klimatik?
    33. Si ndahet atmosfera?
    34. Ēka quajmė erė?
    35. Ē’ėshtė bryma?

    PĖRGJIGJE

    1. Fjala gjeografi rrjedhe nga fjala e vjeter greke GEO-Toke dhe GRAFIEN pershkrim –dmth.PERSHKRIMI I TOKES.
    2. Gjeografia eshte shkence qe studjon te gjitha format e Tokes: relievin, klimen, ujrat, boten bimore dhe shtazore.
    3. Toka ka formen e rrumbullaket ne pole e shtypur ne ekuator e zgjeruar dmth.elipsoide.
    4. Siperfaqa e Tokes eshte 510 milion km2.
    5. Ne s. e Tokes ka 7 kontinente:Azia, Afrika, Amerika veriore, Amerika jugore, Antarktiku, Evropa, Australia dhe Oqeania.
    6. Ekzistojne 4 Oqeane:Oqeani i Qete, Oqeani Atlantik, Oqeani Indian,Oqeani i ngrire i veriut.
    7. Kupa gjysmesferike qe e shohim mbi ne e mbushur me yje dhe trupa tjere qiellor quhet GJITHESI ose KOZMOS.
    8. Eshte system yjor i perber prej 200 deri300 miliarde yjeve.
    9. Hena eshte trup i erret qiellor dhe satelit natyror i Tokes.
    10. Toka bene dy levizje 1. Rrethe boshtit te vete te paramenduar dhe nje rrethe Diellit.
    11. Sepse te gjitha sendet ne Toke rrotullohen rrethe boshtit te paramenduar prej perendimit kah lindja .
    12. Pasojat nga rotacioni i Tokes jane nderrimi i dites dhe nates.
    13. Ekuatori eshte paralelja fillestare dhe shenohet me 0°
    14. Meridianet jane vija ne forme te gjismerrethit qe I lidhin polin veror dhe ate jugor.
    15. Kjo pozite quhet APHEL dhe eshte e larguar 152 mil.km.
    16. Ne Toke dallohen pese breze te ngrohtesise:nje i ngrohte ,dy te mesem ,dhe dy te ftohte .
    17. Hartat sipas shkalles ndahen ne: plane, harta topografike harta gjeografike.
    18. Eshte instrument ne forme te ores dhe sherben per tu orientuar ne hapesire.
    19. Ne male mundemi te orientohemi per mes yllit polar, myshqeve,dhe rratheve te drunjve te prere.
    20. Merkuri,Venera, Toka, Marsi, Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni,
    21. Pamja e jashtme e siperfaqes se Tokes quhet reliev.
    22. Malet jane te gjitha ato vende ne siperfaqene Tokes qe kane mbi 500 m. lartesi mbi detare.
    23. Malet sipas formimit ndahen ne male te vjetra mollake, dhe ne male te reja vargore.
    24. Vullkanet jane ato vende ne siperfaqen e Tokes nga brendia dalin gazet e nxehta,avull tym pluhur,shkembije dhe llave.
    25. Jane dridhjke te befasishme dhe te papritura te kores se Tokes.
    26. Batica eshte ngritja e ujit te detit kurse Zbatica eshte ulja e nivelit te ujit te detit.
    27. Rrymat detare jane levizjet horizontale te ujit te detrave dhe oqeaneve.
    28. Te lumejt dallojm: burimin e vet,rrjedhjen e lumit,shtratin e lumit,luginen ,dhe derdhjen e lumit.
    29. Liqenet jane thellime te mbushura me uje ne siperfaqen e Tokes
    30. Liqenet natyrore ndahen ne l.te fushgropave ose( tektonike), te akullnajave, krastike, vullkanike dhe lumore.
    31. Liqeni me i thelle ne bote eshte i Bajkallit ne Rusi 1741 m. thellesi.
    32. Si faktore klimatike jane: gjersia gjeografike, relieve, afersia e ujrave, lartesia e maleve dhe bota bimore .
    33. Atmosfera ndahet ne keto shtresa ose sfera: troposfere, stratosfere, jonosfere dhe egzosfere.
    34. Levizja horizontale e ajrit quhet ere.
    35. Formohet gjat neteve te ftohta dhe te kthjellta, kur temperat ne Toke jane me te vogla se 0°C


    BIOLOGJI KLASA E 5

    1. Me cilin organ bima e prodhon ushqimin dhe si quhet procesi?
    2. Trego ēka thithė bima nga ajri pėr tė prodhuar ushqim?
    3. Pse lėvizin shtazėt?
    4. Mėnyrat e lėvizjes tė shtazėt janė:
    5. Me ēka marrin frymė insektet?
    6. Me ēka marrin frymė bimėt?
    7. Nė ēka zbėrthehet ushqimi gjatė frymėmarrjes?
    8. Numro pjesėt themelore tė qelizės bimore ?
    9. Cilėt janė pėrbėrėsit kryesor tė ushqimit?
    10. Si quhen organizmat qė marrin ushqimin e gatshėm ?
    11. Sipas tė ushqyerit shtazėt i ndajmė nė tre grupe ato janė:
    12. Si quhen organet me tė cilat organizmi i pranon ngacmimet ?
    13. Ēka quajmė tajitje ?
    14. Bimėt pėr frymėmarje: a. Marin oksigjen lirojnė dioksidkarboni
    b. Marin dioksidkarboni lirojnė oksigjen
    15. Si quhen vrimat nė gjeth me tė cilat mer frymė bima?
    16. Shkenca qė i studion shtazėt quhet____________.
    17. Numro proceset jetėsore te organizmat e gjallė:
    18. Mbėshtjellėsi qelizor quhet_______________, ndėrsa organeli qėndror qė dirigjon me punėn e
    organeleve tjera quhet__________________.
    19. Qelizėn nuk mund ta shohim me sy por me ___________________, i pari qelizat
    i vėrejti_____________________________ .
    20. Tė arriturat shkencore nga biologjia aplikohen nė:__________________________________
    21. Numro pesė mbretėritė e botės sė gjallė: _________________________________________
    22. Numroi dy veēoritė e pėrbashkėta tė organizmave tė gjallė:
    23. Organizma shumėqelizor i quajmė ato organizma: __________________________________
    24. Biologjia ėshtė shkencė __________________, ajo studijon ___________________
    25. Ēka janė mikroorganizmat ?
    26. Shkenca qė i studjon bimėt quhet _______________.
    27. Organizma njėqelizor quhen ato organizma _______________________
    28. Si quhen kokrrizat e gjelbra te qeliza bimore dhe ē,detyrė kanė ?
    29. Qelizat bimore dallohen nga qelizat shtazore sepse _________________________________
    30. Ē’ėshtė zinxhiri ushqimor ?
    31. Ēka ndodhė nėse qelizės ja hjekim bėrthamėn ?
    32. Trego disa qeliza qė i shohim me sy?
    33. Organizmat e gjalla nga mjedisi jetėsor marin materiet qė i nevoiten dhe i hudhin ato tė
    panevojshme kėtė dukuri e quajmė ?
    34. Nė cilin nivel tė ushqyerit vendosim prodhuesit?
    35. Cilat organizma janė tė fundit sa i takon tė ushqyerit nė natyrė?
    36. Ē'ėshtė ushqimi e ē’ėshtė tė ushqyerit ?
    37. Ēka ndodhė me materjet ushqyese nė lukth dhe zorrė ?
    38. Pse i quajm organizma autotrof dhe ēka do me thėnė fjala autotrof?
    39. Organizmave tė gjalla ushqimi ju nevoitet pėr________________________________________.
    40. Albuminet nė vete pėrmbajnė:
    a. Energji b. materia ndėrtimore c. materie rezervė d. materie shėruese
    41. Ēka duhet tė pėrmban ushqimi qė e konsumojmė:
    a. Albumine me pak yndyrė dhe sheqer b. shumė yndyrė dhe sheqer
    c. pa albumine, yndyrė dhe sheqer d. vetėm sheqer pa albumine
    42. Procesi me tė cilin bimėt prodhojn ushqimin quhet_______________________.
    43. Si quhet mbėshtjellėsi ajror i tokės?
    44. Ajri pėrmban kėto gazra:____________________________________________ ___________
    45. Gjitarėt e ujit balena, delfini, foka marin frymė me:
    a. Mushkri b. Verėza c. stome d. trake
    46. Gjatė procesit tė frymėmarrjes lirohen:
    a. Dioksid karboni b. energjia c. uji
    47. Ēka ndodhė me gjakun nė veshkė:
    a. Pasurohet me oksigjen b. pastrohet nga materiet helmuese c. lėshon materiet e pa tretshme
    48. Sheqernat organizmit u japin: a. Material ndėrtimor b. Energji
    c. materie shėruese d. materie rezervė
    49. Pėr ta kryer fotosintezėn bimės i nevoiten kėto materie:
    a. Uji me kripra minerale b. Drita diellore c. dioksid karboni d. klorofili
    50. Ushqimi qė pėrmban sheqer, vitamine dhe minerale janė:
    a. Grosha, bizelia orizi dhe patatet b.specat, molla, domatet, karota, limoni.
    c. mishi i pulės, vezėt, mishi mi viēit d. ushqimi i konzervuar.
    51. Cilat janė mėnyrat themelore tė ushqyerit?
    52. Si quhet bashkimi i dy qelizave gjinore?
    53. Ku gjindet shqisa e prekjeste njeriu, te insektet dhe te peshqit?
    54. Organizmat shtazore ushqehen:
    a Vetė e prodhojnė ushqimin. b. edhe vetė edhe tė gatshėm
    c. Me ushqim tė gatshėm d. as vetė as tė gatshėm
    55. Si e di peshkaqeni se nė afėrsi tė tijė noton shtazė e lėnduar?

    PĖRGJIGJE

    1. Me gjeth - fotosinteza
    2. Dioksidi i karbonit
    3. Pėr tė kėrkuar ushqim, pėr tė ikur nga armiku, pėr tė ndėrruar vendbanimin
    4. 1. ecja, 2. zvarritja, 3. notimi, 4. fluturimi
    5. Me trake – sistem gypor
    6. Me stome - gojėza
    7. Nė ujė, dioksid karboni dhe energji
    8. Membrana, citoplazma, bėrthama, plastidet
    9. Sheqerėrat, albuminet-proteinet, vitaminet
    10. Organizma heterotrofė
    11. 1. Barngrėnės 2. Mishngrėnės 3 . Gjithēkangrėnės
    12. Shqisa
    13. Mėnjanimi ( largimi ) i materieve helmuese t; panevojshme nga organizmi.
    14. a ( Marin oksigjen lirojnė dioksidkarboni)
    15. Stome ( gojėza )
    16. Zoologji
    17. Tė ushqyerit, frymėmarja, tajitja , ndijshmėria , zhvillimi , shumimi,
    18. membrana , Bėrthama
    19. Mikroskop , Robert Huk
    20. Mjekėsi, farmaci, bujqėsi ,industrin e ushqimit
    21. Mbretėria e baktereve, parashtazorėve dhe algave, kėpurdhave, e bimėve dhe shtazėve
    22. Ndėrtimi qelizor dhe Proceset jetėsore
    23. Qė janė tė ndėrtuara prej mė shumė qelizave
    24. Natyrore, organizmat e gjalla
    25. Organizma tė vegjėl qė i shohim vetėm me mikroskop
    26. Botanika
    27. Tė ndėrtuara vetėm prej nji qelize
    28. Plastide – Klorofil – Prodhojn ushqim
    29. qelizat bimore kan: Plastide (klorofil), kan paret ose mur qelizor dhe vakuole tė mėdha
    30. Lidhshmėria e organizmave sipas tė ushqyerit quhet zinxhir ushqimor
    31. Qeliza vdes
    32. Qelizat e portokallit, shegės, veza e pulės etj.
    33. Shkėmbim tė materieve
    34. Nė nivelin e parė
    35. Shpėrbėrėsi ose zbėrthyesit
    36. Materje e domosdoshme nė jetė, futja e ushqimit nė mbrendi tė organizmit
    37. Ato treten ose zbėrthehen pėrfundimisht qė tė mundė tė thithen nga gjaku
    38. Sepse vet e prodhojn ushqimin dhe dmth. Auto = vet ; trofos = ushqim
    39. a. Pėr ta ndėrtuar organizmin b. Pėr energji c. Pėr ta mbrojtur nga sėmundjet
    40. b Materje ndėrtimore
    41. a. Albumine me pak yndyrė dhe sheqer
    42. Fotosintezė
    43. Atmosfera
    44. Azot –78% , Oksigjen 21% Dioksid karboni 0,03%
    45. a. Mushkri
    46. a. Dioksid karboni b. energjia c. uji
    47. b. pastrohet nga materiet helmuese
    48. b. energji
    49. a. Uji me kripra minerale b. Drita diellore c. dioksid karboni d. klorofili
    50. b.specat, molla, domatet, karota, limoni.
    51. a. Shumimi gjinor dhe 2. shumimi jogjinor
    52. Pllenim ose fekondim
    53. Te njeriu – lėkura ; Te insektet - antenat dhe Te peshqit – vijat anėsore
    54. c. Me ushqim tė gatshėm
    55. Duke e ndjerė erėn e gjakut ( nė disa kilometra largėsi)



    ARSIM MUZIKOR KLASA E 5

    1.Ēka pėrdor muzika pėr mjet tė shprehjes sė saj ?
    2.Ēka ėshtė shkalla themelore?
    3.Cilat nota pėrbėjnė shkallė themelore?
    4.Sa gradė i ka shkalla themelore?
    5.Nė mes tė cilave grada gjenden gjysmė tonet?
    6.Si emėrtohen notat pėrveē emėrtimit tė solmizacionit?
    7.Si quhet shkalla themelore do-mazhore ndryshe?
    8.Ēka quajmė interval?
    9.Sa intervale gjithėsejt janė?
    10.Emėrtoni intervalet me radhė?
    11.Ē'farė vlerė tė pushimeve kemi?
    12.Ē'farė vlera tė notave kemi?
    13.Si ndahen instrumentet me tė goditur?
    14.Numėro disa instrumente me tė goditur ritmike?
    15.Numėro disa instrumente me tė goditur melodike?
    16.Ēka ėshtė ligaturė?
    17.Ēka ėshtė korona?
    18.Nė cilin grup tė instrumenteve merrpjesė violina?
    19.Si quhen instrumentet tjera harkore?
    2O.Ndėrmjet cilave grada gjenden gjysmė tonet nė shkallėn a-mol?
    21.Cilat janė shenjat e dinamikės?
    22.Numėro instrumentet frymorė?
    23.Si quhet ngritja graduale e zėritprej tė lehtės kah e forta?
    24.Si quhet zbritja graduale e zėrit prej tė fortės kah e lehta?
    25.Cilat janė instrumentet frymorė tė metalit?
    26.Cilat instrumente pėrdoren pėr muzikėn popullore shqipėtare?
    27.Ēka ėshtė tempo?
    28.Sa lloje tė tempove egzistojnė?
    29.Emėrto disa lloje tė tempove tė shpejta?
    30.Ē'do tė thotė fjala folklore?
    31.Ē'ėshtė melograf?
    32.Ēėshtė motive?
    33.Ēėshtė fraza(2 taktėshe)?
    34.Tregoni me ēfarė ritme karakterizohet muzika jonė popullore?
    35.Prej sa takteve mundet tė pėrbėhet fjalia?
    36.Numėroi taktet jo simetrike?
    37.Prej sa fjalive pėrbėhet periudha?
    38. Nė ē'farė takti ėshtė ushtrimi:




    39. Cakto intervalet:

    40. Numėro disa kompozitorė tė njohur?


    PĖRGJIGJE

    1. Muzika si mjet tė shprehjes pėrdor tingullin.
    2. Ėshtė renditja e notave prej notės DO deri te nota D02
    3. Do,Re,Mi,Fa,Sol,La,Si,Do
    4. Shkalla themelore ka 8 gradė
    5. Nė mes tė gradėve 3-4 dhe 7-8
    6. Notat emėrtohen me shkronjat e alfabetit siē janė: C,D,E,F,G,A,HG
    7. Quhet C-dur
    8. lnterval quhet largėsia ndėrmejt dy notave
    9. Gjithėsejt kemi 8 intervale M\HTP>
    10. Prima,sekonda,terca,kuarta,kuinta, seksta,septima dhe oktava
    11. Pauzė e plotė, gjysėm,katėrshe,tetėshe etj.
    12. Notė tė plotė,gjysėm,katėrshe,tetėshe dhe gjashtėmbėdhjetshe
    13. Nė ritmike dhe melodike
    14. Lodra e madhe, timpani,kastanjetat, tarabuka etj.
    15. Ksilofoni,metalofoni dhe vibrafoni
    16. Ligatura ėshtė njė shenjė e cila lidh dy nota dhe e zgjat vlerėn e notave.
    17. Ėshtė shenjė e cila zgjat notėn sipas dėshirės sė interpretuesit.
    18. Violina ėhstė instrument me tela qė i perket grupit harkor
    19. Violina,viola,violoncello, kontrabasi.
    20. Ndėrmjet gradėve 2-3 dhe 5-6.
    21. PP(pianopianissimo), P(piano), MP(mecopiano), F(forte), FF(fortefortissimo)
    22. Fyelli, kavalli, klarineti, oboa, fagoti etj.
    23. Kreshendo.
    24. Dekreshendo.
    25. Buria, tromboni,korna,tuba etj.
    26. Ēiftelia,sharkija.,lahuta,daullja,zurla,tupani,dah irja etj.
    27. Tempo ėshtė pulsimi i ndonjė kompozicioni.
    28. Tempo tė shpejtė, tė mesme dhe tė ngadalshme
    29. Allegro,vivace, presto.
    30. Folkror do tė thotė dituri(traditė) popullore.
    31. Ėshtė personi qė i notizon kėngėt e vjetra popullore.
    32. Motivi pjesa mė e vogėl e kompozicionit muzikor i pėrbėrė prej njė takti.
    33. Ėshtė njė tėrėsi muzikore e pėrbėrė prej dy takteve.
    34. Me ritme tė ērregullta ose josimetrike.
    35. Fjalia mund tė pėrbėht prej 4 ose 8 takteve.
    36. 5/8,7/8,9/8
    37. Prej 2 fjalive.




    40.L.VBethoven,Moxart, Ēajkovski etj.




    ART FIGURATIV KLASA E 5

    1. Cilat janė degėt e Artit Figurativ?

    2. Sa lloje tė vijave ekzistojnė?

    3. Numėro disa lloje tė teknikave dhe materialit vizatimor?

    4. Cili ėshtė mjeti kryesor potencues i pikturės?

    5. Cilat janė ngjyrat themelore?

    6. Cilėn ngjyrė e fitojmė me pėrzierjen e ngjyrės sė kuqe dhe tė kaltėr?

    a) gjelbėr, b) vjollcė, c) kafe

    7. Ēka e dallon njė vepėr tė skulpturės prej asaj tė pikturės?

    8. Cilat punime i quajmė si vepra Kiē?

    9. Ēka ėshtė Etnografija?

    10. Ēka ėshtė Ndėrtimi?

    11. Ēka janė pllaketat?

    12. Artisti qė merret me pikturė quhet _______

    13. Artisti qė merret me skulpture quhet _______

    14. Artisti qė merret me grafikė quhet______

    15. Artisti qė merret me dizajn e quajmė _______

    16. Plotėso vendet e zbrazėta?

    E kuqe + _______ = portokalltė

    E verdhė + kaltėr = ________

    _______ + e kaltėrt = Vjollcė

    17. Linogdhendje ėshtė teknikė e: a) pikturė, b) dizajn, c) grafikė

    18. Drugdhendje ėshtė teknikė e: a) skulpturė, b) grafikė c) pikturė

    19. Tekstura ndahet nė:

    20. Cilat janė ngjyrat e dorės sė dytė (sekondare)?

    21. A mund tė shihen ngjyrat nė errėsirė? A) PO ose B) JO



    PĖRGJIGJE

    1. Vizatimi, Piktura, Grafika, Skulptura, Dizajni dhe Arkitektura
    2. vija tė hola, tė trasha, tė drejta dhe tė lakuara, tė ndėrprera dhe tė pa
    ndėrprera, tė thyera dhe valėzuese etj.
    3. vizatim me laps, me thėngjill, tush dhe percė, pastel i thatė dhe i yndyrshėm,
    fllomaster etj.
    4. Ngjyra dhe sipėrfaqja
    5. E kuqe, e verdhė dhe e kaltėr
    6. b) vjollcė
    7. Sepse skulptura punohet nė formė tredimensionale.
    8. Ata punime tė cilat nuk kanė vlerė vizatimore dhe artistike
    9. Etnografija ėshtė shkencė e cila studion vetitė e artit popullor.
    10. Ndėrtimi ose Arkitektura ėshtė disciplinė e artit e cila merret me ndėrtime
    hapsinore pėr qėllim tė caktuar dhe pamje estetike.
    11. Pllaketi ėshtė mjet informimi, dhe ata vendosen nė vendbanime
    ku mund ti shohin njerėzit.
    12. Piktor;
    13. Skulptor
    14. Grafist
    15. Dizajner
    16. verdhe, gjelber, kuqe
    17. c) grafike
    18. a) skulptur
    19. E vrazhdė dhe e lėmuar
    20. Portokalle, gjelbert dhe vjollcė
    21. b) JO

    ARSIM FIZIK KLASA E 5

    ATLETIKĖ
    1. Cili ėshtė efekti pozitiv i vrapimit nė distanca tė shkurtra?
    2. Nė zhvillimin e cilit parametėr ndikojnė vrapimet nė distanca tė mesme dhe tė gjata?
    3. Cilat janė pjesėt pėrbėrėse tė vrapimit tė shpejtėsisė(!)?
    4. Nė mungesė tė blloqeve tė nisjes, ē’pėrdoret pėr nisjen e startit tė ulėt?
    5. Pėr ēfarė mund tė shėrbejnė dy vijat paralele?
    6. Cila disiplinė sportive rrit ndjenjėn e refleksit dhe ritmit?
    7. Nė aspekt edukativ, si ndikon atletika nė personalitetin e sportistit?
    GJIMNASTIKĖ SPORTIVE
    8. Cilat janė llojet e kapėrdimeve?
    9. Ēfarė elementi ėshtė vertikalja mbi duar?
    10. Ē’ėshtė “ylli”?
    11. Numėroji llojet e kapėrcimit mbi vegla!
    12. Ē’ėshtė trari?
    13. Cilat janė dimensionet e trarit?
    14. Cila disiplinė e gjimnastikės sportive ėshtė vetėm pėr femra?
    15. Si zhvillohet ushtrimi nė tra?
    GJIMNASTIKA RITMIKE-SPORTIVE
    16. Ēfarė ushtrimesh bėhen nė gjimnastikėn ritmike-sportive?
    17. Ē’ėshtė karakteristike pėr gjimnastikėn ritmike-sportive, vallėzimi apo lėvizjet akrobatike?
    18. Ē’bėjnė gjimnastėt me shirit?
    19. Cilat janė elementet e luajtjes me rreth?
    20. Ē’bėjnė gjimnastėt me topin?
    HENDBOLL
    21. Cilat janė format themelore tė lojės sė hendbollit?
    22. Sipas pozitės sė trupit, si ndahen pasimet?
    23. Duke u bazuar nė distancėn nga ku bėhet goditje nė portė, ēfarė llojesh tė goditjeve ka?
    24. Sipas pozitės sė topit dhe krahut, sa lloje tė goditjeve ka?
    25. Ēfarė dimensionesh ka fusha e hendbollit?
    26. Sa zgjat njė lojė nė hendboll?
    27. Cila ėshtė pėrbėrja e njė ekipi tė hendbollit?
    28. Si ėshtė pėrbėrja e ekipeve dhe lojtarėve nė njė lojė hendbolli?
    29. Sa lojtarė dhe portierė rezervė duhet tė ketė njė ekip hendbolli?


    PĖRGJIGJE

    ATLETIKĖ
    1. Vrapimet nė distanca tė shkurtra-sprint-ndihmojnė shumė nė zhvillimin e shpejtėsisė.
    2. Vrapimet nė distanca tė mesme dhe tė gjata ndikojnė nė zhvillimin e qėndrueshmėrisė.
    3. Pjesėt pėrbėrėse tė vrapimeve tė shpejtėsisė janė: starti (pėr shpejtimin e nisjes),
    vrapimi i distancės dhe arritja.
    4. Zakonisht, nė nisjen e ulėt pėrdoren blloqet e nisjes, kurse pėr mungesė tė tyre ēelen gropėzat.
    5. Nė praktikė, pėr tė mėsuar nisjen e startit tė ulėt, mund tė shėrbejnė edhe dy vija paralele.
    6. Me atletikė arrihet tė fitohet ndjenja e refleksit dhe e ritmit.
    7. Atletika edukon gatishmėrinė dhe luftėn pėr fitore.
    GJIMNASTIKĖ SPORTIVE
    8. Ka tri lloje tė kapėrdimeve;
    a) Kapėrdimi para
    b) Kapėrdimi prapa dhe
    c) Kapėrdimi fluturimthi
    9. Vertikalja mbi duar ėshtė element statik i akrobatikės.
    10. Rrotullimi anash, YLLI, ėshtė element dinamik, i cili ekzekutohet nga vendi nė tė majtė-tė
    djathtė dhe nė tė djathtė –tė majtė.
    11. Kėrcimet mbi vegla janė:
    a) Kėrcim kaluēi me kėmbė anash (hapur) dhe
    b) Kėrcim kaluēi me kėmbė tė mbledhura.
    12. Trung i gjatė e i gdhendur mirė, i vendosur mbi dy kėmbėza horizontalisht me tokėn, i cili shėrben pėr ushtrime gjimnastikore.
    13. Gjatėsia: 5m; Lartėsia: 120cm; Gjerėsia: 10cm.
    14. Trari. Kjo disiplinė ėshtė vetėm pėr femra.
    15. Ushtrimi duhet tė zgjasė pa ndėrprerje dhe me ritėm qė zgjat prej 70 deri mė 90 sekonda.
    GJIMNASTIKA RITMIKE-SPORTIVE
    16. Gjimnastėt bėjnė ushtrime me muzikė duke pėrdorur rekuizita dore qė janė nė lėvizje tė vazhdueshme.
    17. Kryhen vallėzime, e jo lėvizje akrobatike.
    18. Gjimnastėt me shirit bėjnė figura tė ndryshme tė pėrkulura nė ajėr dhe nė dysheme.
    19. Gjimnastėt rreth vetes e rrotullojnė rrethin, e hedhin dhe e kapin sėrish atė. 20. Gjimnastėt e hedhin, e godasin, e rrokullisin dhe e kapin topin.

    HENDBOLL
    21. Format themelore tė lojės sė hendbollit janė mbrojta dhe sulmi.
    22. Sipas pozitės sė trupit, pasimet i ndajmė nė:
    -pasime nga vendi
    -pasime nė ecje-vrapim dhe
    -pasime me kėrcim
    23. Ka tri lloje tė goditjeve:
    1. goditje nė portė nga vendi 6,7,9m.
    2. goditje nė lėvizje dhe
    3. goditje nga kėrcimi
    24. Ka disa lloje tė goditjeve: goditje nė lartėsi tė supit, nė lartėsi tė kokės, nė lartėsi mbi kokė, etj. 25. Fusha e hendbollit ėshtė me dimensione (40-20) metra.
    26. Koha e zgjatjes e lojės: 2x30 minuta.
    27. Janė shtatė lojtarė.
    28. Nė lojė marrin pjesė 14 lojtarė, dy skuadra me nga 7 lojtarė, prej tė cilėve njėri ėshtė portier.
    29 Pesė lojtarė janė rezervė, prej tė cilėve njėri ėshtė portier.
    urtėsia

  2. #2
    i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    429
    Faleminderit
    0
    Falenderuar 1 herė nė 1 postim
    PYETJE NGA GJUHA SHQIPE klasa e 6

    1. Dokumentet e para te shkrimit tė shqipes janė:
    2. Vepra e parė e plotė e shkruar nė gjuhėn shqipe ėshtė:
    3. Tregimi ėshtė:
    4. Cili komunikim ėshtė mė i zhvilluar dhe i pėrsosur?
    5. Si ndryshojnė stili dhe pėrmbajtja e njė porosie?
    6. Situatat e ndryshme tė komunikimit kushtėzojnė mėnyrat e ndryshme tė tė folurit ose tė tė shkruarit qė quhen.?
    7. Autobiografia ėshtė :
    8. Biografia ėshtė:
    9. Ku pėrdoret regjistri i zakonshėn?
    10. Si ndahen fjalėt nga mėnyra se si janė formuar?
    11. Ēka formojnė tėrsia e disa fjalive, qofshin tė thjeshta apo tė pėrbėra?
    12. Cilat janė kėngėt e kurbetit?
    13. Numėro fjalėt qė gjatė pėrdorimit e ndryshojnė formėn?
    14. Ēfarė funksioni kryejnė fjalėt nė fjali?
    15. Ē’kuptoni me fjalėn ngushtim brenda njė fjalije?
    16. Ē’kuptoni me fjalėn zgjėrim brenda njė fjalije?
    17. Ē’ėshtė fabula?
    18. Kur kemi shėndrrim pėsor nė fjali?
    19. Poezija patriotike i takon gjinisė lirike dhe ajo shpreh?
    20. Ēka shpreh Zef Sermbe nė poezinė “ Vrull”?
    21. Cila figur stilistike ėshtė pėrdorur nė poezinė “Vrull” tė Zef Serembes dhe qfar arrihet me pėrdorimin e kėsaj figure stilistike?
    22. Sipas llojit tė kumtimit fjalitė mund tė jenė:
    23. Kur vemė pikėpyetje dhe pikeēuditje nė njė fjali?
    24. Si formohen fjalėt e prejardhura?
    25. Formo fjalė tė pėrbėra me kėto fjalė: mik, bukur, lule:
    26. Ē’jan homonimet? dhe trego njė shembull:
    27. Si paraqet gjendjen e punėtorėve nė poezinė “Brenga” – Koēo Racini?
    28. Pėr vjershat socijale poetėt inspirohen nga?
    29. C’ėshtė strofa dhe trego llojet e saj?
    30. Sipas numrit tė vargjeve qė e pėrbėjnė strofėn dallojmė?
    31. Ē’ėshtė vargu?
    32. Cilat janė llojet e rimės?
    33. Ē’ėshtė Vargu I lirė?
    34. Cilat janė fjali dėftore mohore?
    35. Cilat fjali janė nxitėse pohore?
    36. Si mund tė ndahen fjalitė pyetėse?
    37. Ēfarė funksioni mund tė kryejne fjalėt nė fjali?
    38. Ē’janė rrethanorėt?
    39. Gjeni rrethanorėt nė fjalitė e mėposhtme dhe trego llojin e tyre:
    Koncerti u mbajt para njė jave
    Nga gėzimi nuk mė flihej.
    Ne mėsojmė pėr dituri
    Astriti punon me kujdes.
    40. Numėro disa gojėdhėna ?
    41. Si mund tė jenė fjalitė pa folje?
    42. Si ndahen fjalitė njėkryegjumtyrėshe foljore?
    43. Fjalive pavetore u mungon tėrsija kuptimore, folja apo kryefjla?
    44. Ē’ėshtė novela?
    45. Ēka na mėson fundi I novelės “Pėr sa tokė ka njeriu”?
    46. Nocioni I pėrbashkėt I fjalėve: Shkup, Tiranė, Prishtinė ėshtė:
    47. Ē’ėshtė apostrofi?
    48. Pėr ta dalluar mė mirė gjininė e emrave mbėshtetemi:
    49. Ē’ėshtė epiteti I emrit?
    50. Cilėt janė pėrcaktuesit e emrit?
    51. Ē’ėshtė alegoria?
    52. Ē’ėshtė romani ?
    53. Cila ėshtė tema nė fragmentin “Vuajtjet shpirtėrore tė Hajrisė”?
    54. Shkallėt e mbiemrit janė:
    55. Hiperbolla ėshtė:
    56. Me figurėn e Skėnderbeut Naim Frashėri nė poemėn “Historia e Skėnderbeut” cilat virtyte kryesore shqiptare i pėrmblodhi?
    57. Vepra e gjatė epiko – lirike e shkruar nė vargje ku elementet e theshta lirike gėrshetohen me rrėfime epike ku shprehet gjendja shpirtėrore e poetit nė atė moment quhet?
    58. Si formohet shkalla krahasore e ultėsisė, e barazisė dhe ajo e sipėrise e ndajfoljevė?
    59. Cfarė funksioni kryejnė peremrat ne fjali?
    60. Nė cilat rasa pėremrat kanė edhe trajtat e polta edhe trajtat e shkurtra?
    61. Ē’ėshtė romani fantastiko – shkencor?
    62. Ēka tregojnė pėremrat vetor tė vetės se parė dhe tė dytė(unė, ti,- ne, ju)?
    63. Si pėrdoren pėremrat pronor ?
    64. Cilėt pėremra tė pacaktuar nuk lakohen?
    65. Pėremri lidhor QĖ pėrdoret::
    66. Ky, kjo,, kėta, kėto, I kėtillė, I atillė, tė kėtillė, tė kėtilla . Janė pėremra:
    67. C’ėshtė kompozicioni I njė vepre letrare ?
    68. Etapat e kompozicionit janė :
    69. Nga kush varet se cili zgjedhim do t’i takojė njė folje?
    70. Nė gjuhėn shqipe disa folje nuk klasifikohen nė asnjėrin prej tri zgjedhimeve e ato formojnė…
    71. Foljet nė pėrgjithėsi veprimin e shprehin:
    72. Nė komedinė “Vėllezėri dhe interes” poeti tregon:
    73. Ē’ėshtė komedina?
    74. Ē’ėshtė reportazhi?
    75. Skenorafia ka pėr detyrė:
    76. Shqiptaret prejardhjen e kanė nga?
    77. Gjuha shqipe vjen nga:
    78. Ilirėt kanė jatuar nė brigjet:
    79. Funksionet e tė folurit midis njerzve, me shkrim apo me gojė janė:
    80. Forma e parė e gjuhėes sė folur ėshtė?
    81. Forma e dytė e komunikimit ėshtė?
    82. Funksionet e gjuhės janė:
    83. Mėnyrat e tė shprehuri me njė fjalė quhen?
    84. Regjistrat e gjuhės mund tė jenė?
    85. Njesia themelore e gjuhės ėshtė?
    86. Fjalėt qe paraqitėn nė forma tė ndryshme quhen?
    87. Fjalėt tė cilat pėrdorėn nė formė tė ngurosur quhen?
    88. Sipas mėnyrės sė pėrbėrjes fjalėt mund tė janė:
    89. Kur pėrdorėn nė fjali, fjalėt lidhen nė grupe dhe ato janė?
    90. Fjalija qė ka vetėm njė folje dhe qė lidhet me kryefjalėn e saj ,formonė?
    91. Fjalija qė ka dy a mė shumė folje quhet :
    92. Tėrsia e disa fjalive qofshin tė thjeshta apo tė pėrbėra formojnė:
    93. Komunikimi midis njerzve mund tė realizohet:
    94. Numeroj organet e tė tė folurit:
    95. Sa fonema ka gjuha shqipe?
    96. C’ėshtė rrokja?
    97. Si e dim se sa rrokje ka fjala?
    98. C’kuptojmė me fjalėn intonacion?
    99. Shqiptimi I njė rrokje me njė gjatsi mė tė madhe se rrokjet e tjera quhet?
    100. Persėritja e theksave dhe e pushimeve sipas nje rregulli tė caktuar quhet
    101. Fonemat e bashkuara formojnė?
    102. Rrokjet e bashkuara formojnė?
    103. Fjalėt e renditura njėra pas tjetrės formojnė?
    104. Fjalinė e karakterizojnė?
    105. Fjalėt qė ndryshojnė gjat pėrdorimit quhen?
    106. Fjalėt qė nuk e ndryshojnė formėn e tyre gjatė pėrdorimit quhen?
    107. Fjalėt e ndryshueshme janė?
    108. Fjalet e pandryshueshme janė?
    109. Emrat kanė:
    110. Ku i pėrshtatėt mbiemri emrit?
    111. Fjalėt e prejardhura formohen me:
    112. Fjalėt e pėrbėra formohen nga bashkimi i :
    113. Fjalėt qė kanė tė njejtėn pėrbėrje fonetike, por qė kanė kuptim tė ndryshueshėm quhen?
    114. Cilat janė funksionet qė kryen fjalėt nė fjali?
    115. Me pyetjet;pse?pėrse?pėr c”arsye? E gjejmė rrethanorin e:
    116. Ndajfoljet; bukur, mire, keq, shpejt, ngadal: shprehin rrethanorin e :
    117. Fjaletėobileri.Enė kuzhine.Kafe.Konfeksione te gatshme.Fotostudio, janė tė dhana pa:
    118. Fjalitė pa folje sipas llojit tė kumtimit .mund tė jenė?
    119. Fjalitė njėkryegjymtyrėshe foljore ndahen ne dy grupe dhe ato janė?
    120. Cilat janė mbaresat qė merr emri nė trajtėn e shquar?
    121. Ku I pėrshtatet pėremri pronorė emrit qė e pėrcakton?
    122. Pėremrat dėftor kane dy forma dhe ato janė?
    123. Shkallėt ė mbiemrit janė:
    124. Shkalla krahasore ka katėr forma dhe ato janė?
    125. Cili pėremer i ka trajtat e shkurtra?
    126. (Mua)mė+(ty)tė+(ati ,asaj)i janė nė trajten e :
    127. Sipas funksionit qė kryejnė nė pjesėn e nėnrenditur pėremret lidhorė mund tė pėrdornen si:
    128. Si pėrdoren pėremrat pronor im.ime,yt jote.jonė ,juaj;?
    129. Pėremrat pyetės cili?dhe kush?, sipas funksionit qė kryejnė ,I marrin kėto forma tė rasave
    130. Si shkruhet pėremri pyetės C”?
    131. Cilat pėremra nuk ndryshojnė sipas numrit?
    132. Fjalėt qe tregojnė njė veprim a nje gjendje tė njė njeriu ,tė njė kafshė a tė njė gjėje quhet:
    133. Sa mėnyra ka folja dhe cilat janė ato?
    134. Sipas temės dhe mbaresave qė marrin fjalet klasifikohen nė :
    135. .Ne zgjedhimin e parė hynė ato fjafė qe mbarojnė me temė nė :
    136. Nė zgjedhimin e dytė hynė fjalėt tema e tė cilave mbaron me :
    137. Zgjedhimit tė tretė i takojnė fjalėt qė mbarojnė me:
    138. Cilat folje nuk pėrfshihen nė tri zgjedhimet?
    139. Cilat janė kohėt tė foljės?
    140. Mėnyra dėftore I ka 8 forma kohėsh ,cilat janė ato?
    141. Mėnyra urdhėrore pėrdoret vetėm nė kohėn e tashme ,nė cilin numėr dhe vetė?
    142. Cilat janė format e pashtjelluara tė foljes?
    143. Fjalija qė ka dy ose mė shum folje nė njėrėn nga mėnyrat vetore ėshtė?
    144. Fjalia e pėrbėrė ndahet nė dy grupe dhe ato janė:
    145. .Llojet e fjalive tė pėebėra me bashkėrėnditje janė:
    146. .Cilat janė fjalitė e nėnrenditura?
    147. ,Monologu I brenshėm ėshtė?
    148. C’ėshtė tema?
    149. C’ėshtė vargu?
    150. Ē’ėshtė rima?

    PERGJIGJIJE GJUHE SHQIPE klasa e VI

    1. “Formula e pagėzimit” -1462 – Pal Engjėlli
    “Fjalorthi I Arnold fov Harfit” -1496
    “Perikopeja e Ungjillit” – shekulli XV – XVI
    2. “Meshari”, Gjon Buzuku – 1555
    3. Vepėr e vogėl e epit nė tė cilėn pėrshkruhet njė ngjarje e vecantė ku marrin pjesė njė numėr I vogėl personazhesh dhe ndodhish.
    4. Komunikimi me shkrim ėshtė mė I zhvilluar dhe mė I mėrsosur.
    5. Ndryshojnė sipas mėnyrės sė komunikimit, qėllimit dhe pozitės sė bashkėbiseduesėve.
    6. Regjistra tė gjuhės.
    7. Krijim letraro – shkencor nė tė cilėn autori pėrshkruan jetėn e tij nė tė cilėn ka punuar dhe jatuar.
    8. Krijim letraro – shkencor nė tė cilėn nė bazė tė dokumenteve tė bashkėkohėsve janė dhėnė tė dhėna tė jetės dhe punės sė ndonjė personaliteti, pėr njė popull pėr njė periudhė tė caktuar kohore.
    9. Nė shumicėn e situatave. P.sh. mėsuesi gjatė mėsimit, nė gazeta e revista me njė gjuhė letrare.
    10. Tė thjeshta, jo tė thjeshta – tė prejardhura dhe tė pėrbėra.
    11. Ato formojnė tekstin dhe pse janė tė pavarura, flasin pėr tė njėjtėn gjė dhe kanė njė vazhdimėsi.
    12. Janė kėngė lirike nė tė cilat pasqyrohet gjendja dhe jeta e vėshtirė e kurbetēinjėve nė dhe tė huaj, dhembjen e ndarjes si dhe mallin pėr njeriun e dashur.
    13. Emrat, miemrat, pėremrat, numrorėt dhe foljet.
    14. edhe pse u takojnė klasave tė ndryshme ato kryejnė funksione tė njejta sintaksore nė fjali.
    15. Me fjalėn ngushtim brenda njė fjalie kuptojmė heqjen e njė apo mė shumė fjalėve tė njė grupi emėror apo foljor.
    16. Fjala zgjerim brenda njė fjalie ėshtė kur nė tė shtohen fjalė tė tjera dhe kėshtu formohen grupe emėrore apo foljore.
    17. Fabulat janė tregime tė shkurta nė tė cilat kafshėt dhe bimėt luajnė rolin e personazheve qė pėrmbajnė ndonjė mėsim moral e didaktik.
    18. Kur brenda fjalisė bėhet kthim nga forma veprore nė formen pėsore . P.sh Donika reciton vjershėn. Vjersha u recitua nga Donika.
    19. Nė kėto poezi poeti shpreh dashurinė e zjarrtė qė ushqen ndaj kombit atdheut e vendlindjes.
    20. Dhembjen dhe vuajtjen e tij shpirtėrore si individ dhe si arbėresh pėr atėdheun e tė parėvė dhe nga ana tjetėr pėrpiqet ti zgjoj ato qė flejnė.
    21. Nė kėte poezi ėshtė pėrdorur kontrasti ose antiteza ku vihen ballė pėr ballė dy gjėra tė kundėrta pėr tė nxjerrė nė pah njė ide te caktuar, pėr tė vlerėsuar cilėsinė positive dhe pėr tė zhvlersuar atė qė pėrfaqėson tė keqėn.
    22. Dėftore, pyetėse dėshirore dhe nxitėse.
    23. Kur theksojmė ndonjė ndjenjė tė fuqishme emocionale.
    24. Me anė tė parashtesave dhe tė prapashtesave.
    25. Mikėpritje, bukurshkrim, luleborė.
    26. Homonimet janė fjalė qė kanė tė njejtėn pėrbėrjė fonetike (shkruhen dhe lexohen njėsoj),por kanė kuptime te ndryshme, P.sh. gaz (gėzim ) dhe gaz (lėndė), ose bel (pjes e trupit), dhe bel (vegėl).
    27. Ai paraqet gjendjen e mjerueshme tė vėshtirė, tė rėndė e tė padurueshme tė punėtorėvė nga shoqėrija e pashpitrė dhe shqetėsimin e tij pėr kėtė gjendje tė krijuar.
    28. Pėr vjershat socijalė poetėt inspirohen nga pabarazia sociale midis njerėzve, nga mjerimi dhe padrejtėsitė e ndryshme prej tė cilave vuajnė tė shtypurit.
    29. Strof quhet bashkimi I disa vargjeve tė lidhura pėr nga ana kuptimre dhe shpesh me rimė ndėrmjet tyre nga tė cilat pėrbėhet njė vjersh a njė poem.
    30. Strofa dyshe, treshe, katėrshe, (me katėr vargje) tetėshe etj.
    31. njėsia poetike qė pėrbėhėt prej njė numri te caktuar rrokjesh dhe sipas numrit tė tyre merr edhe emrin P.sh. Tetėrrokshe
    32. E puthur, e mbyllur, e kryqėzuar
    33. Vargu I cili nuk ka numėr tė njėjtė rrokjesh brenda vargut as numėr tė barabart theksash e as rime.
    34. Janė ato fjali ku veprimi nuk ndodh asnjėherė dhe shprehet mohimi.
    35. Ato fjali qė shprehin vullnetin e folsit nė formė tė urdhėrit, tė kėshillės, tė kėrkesės a tė lutjes dhe nga bshkėbisedusi kėrkohet qė ti zbatojė kėto.
    36. Tėrsore – ku mund tė pergjigjemi me po ose jo dhe tė Pjesshme atėhere kur pyetja lidhet me kryefjalėn, kallėzuesin, kundrinorin apo rrethanorin.
    37. Fjalėt ne fjali kryejnė funksionin e kryefjalės, kallėzuesorit (qė ėshtė bėrthamė e fjalisė) tė kundrinorit e tė rrėthanorit.
    38. Ato fjalė qė tregojnė njė rrethanė tė zhvillimit, tė veprimit
    39. Koncerti u mbajt para njė jave - kohe
    Nga gėzimi nuk me flihej - shkaku
    Ne mėsojmė pėr dituri - qėllimi
    Astriti punon me kujdes - mėnyre
    40. Gojdhėna e Kalasė sė Shkodrės
    Gojdhėna e Konstandinit dhe Dhoqinės
    Gojdhėna e Gjergj Elez Alisė
    Gojdhana e Urės sė shejtė
    41. Me njė pėrbėrės tė vetėm .(vetėm temėn)
    Me dy pėrbėrės tė vetėm. (temėn dhe atė qė thuhet pėr temėn).
    42. Nė fjali foljore vetore, nė fjali foljore pavetore.
    43. Kėtyre lloj fjalive i mungon kryefjala .Psh. Agon,bubellon,veson,erret,ka qetesi.
    44. Novela ėshtė lloj i ghinisė epike,vepėr,e vogėl e epit nė tė cilėn pėrshkruhet njė ngjarje e vecantė e jetės sė njeriut ndėrmjet tregimit e romanit.
    45. Kjo novelė na mėson se njeriu koprrac nuk ngopet asnjėherė.
    46. Nocioni i pėrbashkėt i ketyre fjalėve ėshtė qytet.
    47. Apostrofi ėshtė figure letrare e cila ndikon pėr ta bėrė sa mė konkrete e tė pranishme dikė qė ėshtė larg ose afėr duke iu drejtuar me thirje njė njeriu ose njė sendi tė personifikuar.
    48. Nė mbaresat e tyre qė janė
    I dhe u tė gjinisė mashkullore
    A te gjinisė femrore
    T dhe tė gjinisė asnjanėse
    49. Epiteti i emrit ėshtė mbiemri pėrcaktor i vendosur para ose pas emrit.P.sh. E gėzuara nėnė.
    50. Pėrcaktuesit e emrit janė: mbiemri, pėremri, njė emėr tjetėr, numėrori,format e pashtjelluara tė foljes, pjesėt e nėnrenditura tė fjalės.
    51. Aelogoria ėshtė ajo figure stilistike me anėn e cilės theksohet njė mendim qė nuk eshte shprehur drejtėpėrdrejt por nė mėnyrė te tėrthortė qė duhet kuptuar mirė.
    52. Lloj i gjatė i gjinisė epike qė jep njė pasqyrim tė thellė e tė shumėllojshėm tė jetės shoqėrore me njė numėr tė madh personazhesh dhe ndodhish,
    53. Tema ėshtė : fati I femrės shqiptare nė pėrgjithėsi si dhe vuajtja shpirtėrore e saj kur e ndajnė nga i biri.
    54. Pohore dhe
    - Krahasore- tė sipėrisė
    - Tė barazisė
    - Tė ultėsisė
    - Te pergjithsuar
    - Sipėrore
    55. Figurė letrare qė I zmadhon veprimet a sendet mė shumė se sa janė tė vėrteta duke pėrdorur krahasime pėr tė pėrforcuar njė mendim.
    56. Trimėrinė ,nderin,mirėsinė dhe urtėsinė.
    57. Poemė
    58. Shkalla krahasore e ndajfoljeve formohet me tė njejtat fjalė qė formohen edhe shkallėt e mbiemreve.
    59. Pėremrat kryejnė po atė funksion qė e kryejnė edhe emret si kryefjalė, kundrinor I drejtė dhe I zhdrejtė me dhe pa parafjalė si dhe rrethanor.
    60. Pėremrat nė rasėn dhanore dhe kallėzore kanė edhe trajtat e plota edhe trajtat e shkurta.
    61. Romani fantastiko – shkencor ėshtė ai krijim letrar epik nė tė cilin pėrshkruhen ngjarjet qė na duken jo tė besueshmė, jo tė vėrteta por qė mund tė realizohen nė tė ardhmen .
    62. Pėremrat e vetės sė parė dhe tė dytė numrin njejės dhe shumės nuk zėvendėsojnė emra por tregojnė folėsin dhe bashkėbiseduesin.
    63. Pėremrat pronorė pėrdoren si pėrcaktues tė njė emri dhe mė vete.
    64. Njė, ndonjė, shumė,pak,tėrė.
    65. Nė formė tė ngurosur, fare nuk ndryshon formėn sipas gjnisė,numrit dhe rasės .
    66. Pėremra dėftorė qė shėrbejnė pėr tė treguar sende a dukuri qė ndodhin afėr folėsit.
    67. Kompozicioni ėshtė ndėrtim I brendshėm I njė vepre letrare ku ngjarja nė tekst zhvillohet sipas njė rendi tė caktuar qė pėrcaktohet nga synimi pėr ta zbuluar mė mirė idenė e veprės.
    68. Paraqitja e veprimit
    - Zhvillimi I veprimit
    - Kulmi
    - Peripecia
    - Zgjidhja
    69. Se cilit zgjedhim do t`I takojė njė folje varet nga trajtat pėrfaqėsuese e cila pėrcaktohet sipas veprores sė saj (foljes nė mėnyrėn dėftore, koha e tashme, veta e parė nė njejės.
    70. Grup mė vete dhe quhen folje tė parregullta.
    71. Ne dy forma-veprore
    - joveprore
    72. Humbjen e disa traditave karakteristike tė popullit tonė si mikpritjen dhe
    dashurinė vėllazėrore familjare po nė anėn tjetėr me personalitetin e Olimbisė , e cila me dashuri tė sincert, bujari e pastėrti morale e shpirtėrore kujdeset pėr xhaxhanė,
    73. Eshtė lloj I gjinisė dramatike qė pėrfshin vepra me subjekt gazmor ,tė
    cilat godasin veset e sjelljet e kėqija tė njerėzve duke I vėnė ato nė lojė e duke I bėrė qesharake.
    74. Reportazhi ėshtė njė njoftim I shkurtėr plot jetė pėr njė ngjarje tė vėrtetė nga jeta e pėrditshme.
    75. Ta paraqes fotografinė besnike tė ambientit nė tė cilin jetojnė personazhet dhe ku zhvillohet veprimi.
    76. Ilirėt
    77. Ilirishtja.
    78. Lindore tė Adriatikut dhe tė detit Jon.
    79. Porosia folėsi, bashkėbiseduesi, gjuha e pėrdorur dhe konteksi
    80. Komunikimi me gojė
    81. Gjuha e shkruar.
    82. Funksioni shprehės, Funksion pėrshtypjeje, Funksion poetik.
    83. Regjistra tė gjuhės apo stil funksional.
    84. Regjistri i thjeshte, regjistri familjar, regjistri i zakonshėm, regjistri liberal i ngritur ose i lartė
    85. Fjala
    86. Fjalė tė ndryshueshme.
    87. Fjalė tė pandryshueshme
    88. Tė thjeshta jo tė thjeshta, tė prejardhura dhe tė pėrbėra.
    89. Grupi emeror dhe grupi foljor.
    90. Fjalinė e thjeshtė.
    91. Fjali e pėrbėrė
    92. Tekstin.
    93. Me anėn e tė folurit dhe me anėn e tė shkruarit.
    94. Mushkėrit, gabzheri, pejzat e zėrit, laringu, qiellza, zgavra e gojės, gjuha dhėmbėt dhe buzėt.
    95. 36 fonema.
    96. Tingujt qė shqiptohen me njė tė hapur tė gojės.
    97. Duke I numėruar zanoret.
    98. Me fjalėn intonacion kuptojmė ngritjen dhe uljen e zėrit si dhe pushimet a pauzat gjatė ligjėrimit.
    99. Theks
    100. Ritėm
    101. Rrokje
    102. Fjalė
    103. Fjali
    104. Lidhja dhe rendi I fjalėve, theksat, ritmi dhe intonacioni.
    105. Fjalė tė ndryshueshme.
    106. Fjalė tė pandrysgueshme
    107. Emrat, mbiemrat, pėremrat, numėrorėt dhe foljet.
    108. Ndajfolja, parafjala, lidhėza pjesėza dhe pasthirrma.
    109. Gjini, numėr, rasė dhe trajtė.
    110. Nė gjini, nė numėr, ndėrsa mbiemrat e ndryshueshėm nė gjini dhe ne rasė.
    111. Parashtesa dhe prapashtesa.
    112. I dy rrėnjėve.
    113. Homonime.
    114. Fjalėt kryejnė funksionet e kryefjalės, tė kallėzuesit, tė kundrinės, tė pėrcaktorit, tė ndajshtimit dhe rrethanorit.
    115. Shkakut.
    116. Mėnyrės.
    117. Folje
    118. Dėftore, nxitėse, pyetėse dhe thirrmore.
    119. Fjali foljore vetore dhe fjali foljore pavetore.
    120. (i) dhe (u) pėr gjininė mashkullore (a) pėr gjininė femėrore dhe (t) dhe (tė) pėr gjininė asnjėnėse.
    121. Nė gjini numėr dhe rasė.
    122. Pėr afėr – ky, kjo, kėta kėto Pėr larg - ai, ajo, ata ato.
    123. .Shkalla pohore, krahasore dhe sipėrore.
    124. Shkalla e sipėrisė, e barazisė, e ultėsisė, dhe e pėergjithėsisė.
    125. Pėremri vetor.
    126. Rasės dhanore.
    127. Kryefjale, kundrinė e drejtė, kundrinė e zhdrejtė pa parafjalė, kundrinė e zhdrejtė me parafjalė dhe si rrethanor.
    128. Gjithnjė pėrdoren pa nyje tė pėrparme.
    129. Si kryefjalė, si pėrcaktor, si kundrinė e drejtė e drejė, si kundrinė e zhdrejtė me parafjalė dhe pa parafjalė dhe si rrethanor.
    130. Pėremri pyetės ē’? shkruhet gjithnjė me apostrof.
    131. Pėremrat e pacaktuar.
    132. Folje.
    133. Folja ka 6 mėnyra dhe ato janė : mėnyra dėftore, mėnyra lidhore, mėnyra kushtore, mėnyra deshirore, mėnyra habitore dhe mėnyra urdhėrore.
    134. 3 Zgjedhime
    135. Zanore, kurse si mbaresė tė vetes sė parė njėjės marrin (j)
    136. Me bashkėtingėllore nė tė tri vetat njėjėsit pa mbaresė.
    137. Me zanore nė tė tri vetat e njėjsit nuk marrin mbaresė.
    138. Foljet e parregullta.
    139. Etashmja e shkuara dhe e ardhmja.
    140. Koha e tashme, koha e pakryer, koha e kryer, koha mė se e kryer, koha e kryer e tejshkuar, koha e ardhme dhe koha e ardhme e pėrparme.
    141. Nė numrin njėjės dhe shumės nė vetėn e dytė.
    142. Pesorja , paskajorja dhe pėrcjellorja.
    143. E pėrbėrė apo periudhė.
    144. Fjali e pėrbėrė mė bashkėrenditje dhe fjali e pėrbėrė mė nėnrenditje.
    145. Fjalija shtuese, vequese, kundėrshtore dhe permbyllėse
    146. Fjalija pėrcaktore, fjalija ftilluese, fjalija vendore, fjalija kohore, fjalija shkakore, fjalija qėllimore, fjalija kushtore, fjalija mėnyrore, fjalija krahasore, fjalija sasiore, fjalija rrjedhimore dhe fjalija lejore.
    147. Mjet letrar me anė tė sė cilit shprehen ndjenjat dhe gjendja e mbendshme shpirtėrore duke kuvenduar me vetvetėn.
    148. Tema ėshtė pasqyrimi me figura artistike I nji ane tė caktuar tė realitetit.
    149. Vargu ėshtė njėsia poetike qė pėrbėhet prej numri tė caktuar rrokjesh dhe sipas numrit tė tyre e marrin edhe emrin.
    150. Rima quhet pėrputha e plotė e rrokjeve ne fund tė dy a me shume vargjeve duhe filluar nga zanorja e theksuar.

    ANGLISHT KLASA E 6

    I CHOOSE THE CORRECT ANSWER

    1. How often do you play tennis?
    a. On Tuesday. b. For two hours. c. Almost every day. d. With John.
    2. Where do you usually eat lunch?
    a. Sandwich. b. With Jane. c. At 12:00. d. In the cafeteria.
    3. How long did you study last night?
    a. With Bob. b. In my room. c. English. d. For three hours.
    4. What kind of novels do you like?
    a. Yes, I do. b. I like spy novels. c. No, I don’t d. Novels!
    5. What is your busiest day of the week?
    a. In the morning. b. Every day. c. Tuesday. d. Last week.
    6. My mother is a good cook.
    a. I agree with you. b. I agree you. c. I agree to you. d. I agree for you.
    7. What did you do yesterday?
    a. I am swimming. b. I swim. c. I will swim. d. I swam.
    8. What did you eat last night?
    a. At six. b. Spaghetti. c. With my family. d. At home.
    9. When did you go to that restaurant?
    a. Chicken. b. With Jane. c. Last night. d. About 30 minutes.
    10. When was the last time you took a picture?
    a.A picture of Jim. b.Seven pictures. c.About four days ago. d.With my camera.


    II COUNTABLE / UNCOUNTABLE NOUNS

    1. I don't like ___ vegetables. many / much
    2. Eating ___ chocolate is unhealthy. a lot of’/ many
    3. How ___ cups of coffee do you drink every day? much / many
    4. There are ___ students. a lot of / much
    5. ___ traffic is on the freeway now? How much / How many
    6. I have ___ friends in America. a few / a little
    7. I ate ___ soup for dinner. a little / a few
    8. I don't have ___ money for lunch. any / some
    9. We don't drink ___ orange juice. many / much
    10. How ___ bread do we have in the kitchen? much / many

    III GUESS THE MISSING WORD CLOTHES

    1. We wear them to keep our hands warm. __________
    2. We wear it to keep our heads warm. __________
    3. We wrap it around our necks in winter. __________
    4. What are 'Levis' and 'Wranglers'. ¬¬¬¬¬¬¬¬¬_______________
    5. Men usually wear one around their necks. ___________
    6. We wear them on our feet under footwear. __________
    7. We wear it on top of our clothes to keep us warm. _________
    8. It has buttons up the front, a collar, sleeves and is often white. ____________
    9. This is most often worn by women and can be mini, knee or ankle length. ___
    10. Trousers or a skirt with a matching jacket is called a ___


    IV PUT THE RIGHT PREPOSITION: at on in

    1. The winner of the competition was ___ the drawing-room.
    2. Mr. Spencer sat ___ a chair
    3. Adriana used to swim ____ the sea
    4. Normally, ___ weekends I sleep until midday.
    5. “I’m staying ____ the Royal Hotel”
    6. He's arriving from Europe ___ Wednesday.
    7. Thomas was born ___ January 9th
    8. She doesn't work ___ night.
    9. Tracy waited ___ the bus station for an hour.
    10. My birthday is ___ the 25 of July.

    V QUESTION FORMATION

    1. ___ yesterday?
    a. Whose called b. Who called c. Who calling
    2. ___ talk to?
    a. Who did you b. Who you did c. Who you
    3. ___ you born?
    a. Where was b. Where are c. Where were
    4. ___ to the train station?
    a. How do I get b. How I get c. How get I
    5. ___ the flight delayed?
    a. Why did b. Why is c. Why
    6. ___ the river?
    a. How deep has b. How deep can be c. How deep is
    7. When ___ leave?
    a. should we b. we should c. should we to
    8. How long ___ waiting for me?
    a. have you been b. you have been c. have you
    9. ___ to the airport?
    a. How far is b. How far is it c. How distance is it
    10. How much ___ ?
    a. do you weight b. does your weight c. do you weigh

    VI CHOOSE THE CORRECT VERB

    1. I ___ a CD for you at the shopping center.
    a. buy b. buys c. bought
    2. I ___ return your 10 dollars next week.
    a. am b. do c. will
    3. He ___ the first page of his book.
    a. came b. tore c. broke
    4. I'm late, but I ___ on time tomorrow.
    a. came b. come c. will come
    5. Did you ___ your room?
    a. clean b. will clean c. cleaned
    6. I often ___ the floor.
    a. put away b. sweep c. cut
    7. Please ___ me.
    a. called b. will call c. call

    8. Bob ___ his wallet in the classroom.
    a. left b. leaves c. leave
    9. I'd like to ___ a message.
    a. call b. ask c. leave
    10. I ___ dinner with my friend yesterday.
    a. ate b. eats c. eat

    VII TAG QUESTIONS

    1. She works in a bank, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she
    2. She didn't eat anything, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she
    3. She doesn't talk much, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she
    4. She loves you, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she
    5. She looks very beautiful today, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she
    6. She didn't go, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she
    7. She didn't close the door, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she
    8. She doesn't drive, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she
    9. She doesn't want to go, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she
    10. She looks tired, ___?
    a. does she b. doesn't she c. did she

    VIII CHOOSE THE CORRECT ANSWER WITH “going to”

    1. What ___ this weekend?
    a. you are going to do b. are you going to do c. your gonna do
    2. I'm not sure. ___ anything special?
    a. Are you going to do b. You are going to do c. Is going to do
    3. My friend Melissa and I ___ a party. Would you like to come?
    a. am going to b. are going to go to c. go to
    4. I'd love to! __¬¬¬¬___________________?
    a. What's it going to be b. Who's go to be c. Where's it going to be
    5. It is ___ to be at Ruth's house.
    a. go b. going c. gonna
    6. What time ___ start?
    a. is it going to b. it's going to c. At 10 P.M.
    7. ____________________ invite?
    a. Who are you going to b. What you're going to c. When you going to
    8. I don't know. I think _____________________ anyone.
    a. I'm going invite b. I'm not go invite c. I'm not going to invite
    9. Why! _________ the problem
    a. Where’s b. What’s c. Who’s
    10. Nothing. ________ you coming alone?
    a. Are b. Is c. Yes!



    Answers VI grade
    I. 1. c 2. d 3. d 4. b 5. c 6. a 7. d 8. b 9. c 10. c
    II. 1. many 2. a lot of 3. many 4. a lot of 5. How much 6. a few 7. a little 8. any 9. much 10. much
    III. 1. gloves 2. hat 3. scarf 4. jeans 5. tie 6. socks 7. coat 8. shirt 9. skirt 10. suit
    IV. 1. in 2. on 3. in 4. at 5. at 6. on 7. on 8. at 9. at 10. on
    V. 1. b 2. a 3. c 4. a 5. b 6. c 7. a 8. a 9. b 10. c
    VI. 1. c 2. c 3. b 4. c 5. a 6. b 7. c 8. a 9. c 10. a
    VII. 1. b 2. c 3. a 4. b 5. b 6. c 7. c 8. a 9. a 10. b
    VIII. 1. b 2. a 3. b 4. c 5. b 6. a 7. a 8. c 9. b 10. a





    MATEMATIKĖ KLASA E 6

    1. Njė nxėnės ditėn e parė lexoi e librit, kurse ditėn e dytė mė shumė se ditėn e parė. Cilėn pjesė tė librit nxėnėsi e lexoi pėr dy ditė?

    2. Njė nxėnės ditėn e parė lexoi e librit, kurse ditėn e dytė mė shumė se ditėn e parė. Cilėn pjesė tė librit nxėnėsi e lexoi pėr dy ditė?
    a) b) c) tėrė librin
    3. Nėse x + = 1 atėherė x = _____.

    4. Nėse a – = atėherė a = _____.


    5. Nėse atėherė x do tė jetė:
    a) b) c) 1

    6. Nėse atėherė x do tė jetė :
    a) b) c)

    7. Nėse atėherė a = _____.

    8. Nėse atėherė x = _____.

    9. Nėse atėherė x = _____.

    10. Nėse atėherė x do tė jetė:

    a) 7 b) 6 c) 12

    11. Nėse atėherė a do tė jetė:

    a) 12 b) 5 c) 6
    12. Nėse atėherė a do tė jetė:

    a) 4 b) 3 c) 6

    13. Sa sekonda ka minutit?

    a) 45 b) 48 c) 50

    14. e minutit ka ____ sekonda.

    15. e numrit 10 ėshtė numri ____.

    16. e numrit 60 ėshtė numri:

    a) 30 b) 24 c) 36

    17. e njė numri ėshtė 15. Cili ėshtė ai numėr?

    a) 16 b) 20 c) 25

    18. e njė numri ėshtė 40. Cili ėshtė ai numėr?_______.

    19. Sa ėshtė e numrit 40 ?

    a) 10 b) 8 c) 16

    20. Sa ėshtė e numrit 80?

    a) 16 b) 30 c) 32

    21. Sa minuta ka nė e orės?

    a) 42 minuta b) 40 minuta c) 35 minuta

    22. e orės ka _______ minuta.
    23. Sa ėshtė perimetri i katrorit me brinjė m.

    a) 1 m b) 2 m c) 3 m
    24. Ēereku i numrit 100 ėshtė numri ______.

    25. Ēereku i cilit numėr ėshtė numri 15?

    a) 60 b) 40 c) 30

    26. Fatmiri pasi i harxhoi e parave i ngelėn edhe 150 denarė.
    Sa denarė ka pasur Fatmiri ? ____________.

    27. Sa libra ka nxėnėsi, nėse e librave tė tij ėshtė 27 ? ____________.

    28. Njė ēiklist pėr 5 orė kaloi 60 km, kurse njė kėmbėsor pėr 3 orė kaloi 15 km.
    Sa kilometra mė shumė kaloi ēiklisti pėr njė orė ?__________________.

    29. Sa bonbona i ka dhėnė gjyshja nipėrve nėse ata pasi i kanė
    ngrėnė e bonbonave u kanė ngelur edhe 6 bonbona ?________________.

    30. Litari i gjatė 32 metra duhet tė prehet nė 4 pjesė ashtu qė:
    pjesa e parė ėshtė e litarit, pjesa e dytė e mbetjes sė litarit dhe
    pjesa e tretė e mbetjes pas prerjes sė dytė.
    Sa ėshtė gjatėsia e pjesėve tė prera?______________________________.

    31. Pėr 3 orė udhėtim njė automobil ka kaluar 180 km. Orėn e parė ka
    kaluar 70 km, orėn e dytė e rrugės qė ka kaluar orėn e parė.
    Sa kilometra ka kaluar automobili orėn e tretė ?___________________.

    32. Nga 12 gjuajtje nė kosh Artani ka realizuar 9, ndėrsa Fatmiri nga 18 i ka
    realizuar 13. Cili e ka realizimin mė tė mirė ?_____________________.

    33. Sa muaj ka e vitit ? __________________________.

    34. Sa ditė ka e vitit nėse viti ka 366 ditė? _______________________.

    35. e njė numri ėshtė 90. Cili ėshtė ai numėr? ______________________.

    36. Agimi ka 600 denarė. Me e parave bleu njė libėr.
    Edhe sa para i kanė ngelur Agimit ?_______________________.


    37. Thyesa e paraqitur nė pėrqindje ėshtė :
    a) 20% b) 40% c) 30%

    38. Thyesa e paraqitur nė pėrqindje ėshtė __________.

    39. Thyesa e paraqitur nė pėrqindje ėshtė __________.

    40. 30% i numrit 20 ėshtė numri _______.

    41. 40% i numrit 30 ėshtė numri

    a) 12 b) 16 c) 6

    42. 50% i njė numri ėshtė 300. Ai numėr ėshtė :

    a) 150 b) 300 c) 600

    43. Nėse njė numėr zmadhohet 2 herė atėher themi se ai numėr ėshtė zmadhuar :

    a) 50% b) 200% c) 100%

    44. Nė njė klasė ka 25 nxėnės, prej tyre 40% janė tė shkėlqyeshėm.
    Sa ėshtė numri i nxėnėsve tė shkėlqyeshėm? ____________.

    45. Ulliri pėrmbanė 32% vaj. Sa litra vaj fitohen prej 1 tonelat ullij?

    a) 32 litra b) 320 litra c) 3,3 litra

    46. Patatja pėrmbanė 20% amidon.
    Sa amidon fitohen prej 80 kg patate? ___________.

    47. Uji i detit pėrmbanė 2,7% kripė. Sa kilogram kripė fitohen prej 1000 litra ujė deti? _____________.

    48. Trupi i njeriut pėrmbanė 76% ujė. Sa litra ujė do tė ketė njeriu qė peshon 100 kg? _____________.

    49. Prej grurit fitohet 84% miell. Sa kilogram miell fitohen prej 1000 kg grurė? ________.

    50. Ēmimi i njė libri ka qenė 1500 denarė, ndėrsa tani kushton 1200 denarė.
    Sa pėrqind ėshtė zbritja?

    a) 20% b) 18% c) 15%

    51. Njė punėtori i ėshtė rritur paga nga 12000 denarė nė 15000 dnarė.
    Sa pėrqind ėshtė rritja?

    a) 18% b) 20% c) 25%

    52. Xehja e bakrit pėrmbanė 6% bakėr. Sa tonelatė xehe duhet tė pėrpunohen
    qė tė fitohen 24 tonelata bakėr?_______________.

    53. Sa ėshtė 20% i numrit 250?

    a) 45 b) 60 c) 50

    54. Nė njė klasė me 25 nxėnės ka 9 djem. Sa ėshtė pėrqindja e vajzave nė klasė ?

    a) 64% b) 36% c) 60%

    55. Njė basketbollist nga 20 gjuajtje nė kosh i ka realizuar 11 prej tyre.
    Sa pėrqind ėshtė realizimi?

    a) 50% b) 60% c) 55%

    56. Sa kilogram sheqer fitohen prej 800 kg panxhar, nėse panxhari i sheqerit
    pėrmbanė 15% sheqer?

    a) 100 kg b) 120 kg c) 150 kg

    57. Kumbullat gjatė tharjes humbin 80% tė peshės sė tyre. Sa kumbulla tė freskėta
    nevojiten qė tė fitohen 12 kg kumbulla tė thata?

    a) 15 kg b) 50 kg c) 60 kg

    58. Vlera e thyesės sė dyfisht ėshtė: a) b) c)

    59. Njė aparat kushton 6000 denarė. Ēmimi i ėshtė zvogluar pėr 1800 denarė.
    Sa pėrqind ėshtė zbritja e ēmimit ?

    a) 30% b) 40% c) 45%

    60. Njė autobus ka kaluar 54 km qė paraqet 30% tė rrugės. Sa ėshtė e gjatė rruga?

    a) 150 km b) 180 km c) 162 km

    61. Pėr cilat dy drejtėza themi se janė reciprokisht normale?


    62. Ēka paraqet boshti i simetrisė?

    a) drejtėz b) pikė c) segment

    63. Segmenti ėshtė figurė simetrike. Ku ndodhet qendra e simetrisė?

    64. Ēka paraqet simetralja e kėndit?

    65. Shuma e dy kėndeve fqinjė ėshtė 70o. Sa ėshtė kėndi ndėrmjet simetraleve tė tyre?
    a) 70o b) 40o c) 35o

    66. Cila figurė ka 2 boshte tė simetrisė?

    a) trekėndėshi barakrahės b) trekėndėshi barabrinjės c) Drejtkėndėshi

    67. Kėndi ėshtė figurė simetrike boshtore. Cili ėshtė boshti i tij i simetrisė?


    68. Drejtėkėndėshi ABCD ėshtė figurė simetrike qendrore.
    Cila ėshtė pika simetrike qendrore e kulmit A?

    a) Kulmi B b) Kulmi C c) Kulmi D

    69. Katrori ABCD ėshtė figurė simetrike boshtore.
    Cila ėshtė pikė simetrike boshtore e kulmit B nėse boshti i simetrisė ėshtė diagonalja AC?

    a) Kulmi A b) Kulmi C c) Kulmi D

    70. Trekėndėshi barabrinjės ABC ėshtė figurė simetrike boshtore. Cila ėshtė pika simetrike boshtore e kulmit A nėse boshti i simetrisė kalon nėpėr kulmin A?

    a) Kulmi A b) Kulmi C c) Kulmi B

    71. Trekėndėshi kėnddrejt barakrahės (me kėnd tė drejt nė kulmin C) ėshtė figurė simetrike boshtore. Cila ėshtė pika simetrike e kulmit B nė lidhje me boshtin e simetrisė?

    a) Kulmi B b) Kulmi C c) Kulmi A

    72. Ku ndodhet pikėprerja e lartėsive te trekėndėshi kėnddrejt?

    a) Brenda trekėndėshit b) Te kulmi i kėndit tė drejtė c) Nė hipotenuzė

    73. Ku ndodhet pikėprerja e lartėsive te trekėndėshi kėndgjėrė?

    a) Brenda trekėndėshit b) Nė mes tė brinjės c) Jashta trekėndėshit

    74. Lartėsia me brinjėn nė kėmbėzėn e vet formon kėnd:

    a) 90o b) 45o c) 180o

    75. Si quhet pikėprerja e mesoreve nė trekėndėsh?

    a) Ortoqendėr b) Qendra e rrethit tė brendashkruar c) Pika e rėndimit

    76. Ēka paraqet mesorja e trekėndėshit?


    77. Qendra e rrithit tė brendashkruar nė trekėndėsh fitohet me pikėprerjen e:

    a) Simetraleve tė brinjėve b) Simetraleve tė kėndeve c) Mesoreve

    78. Qendra e rrithit tė jashtashkruar nė trekėndėsh fitohet me pikėprerjen e:

    a) Simetraleve tė brinjėve b) Lartėsive c) Mesoreve

    79. Ku gjendet qendra e rrethit tė jashtashkruar nė trekėndėshi kėnddrejt?

    a) Brenda trekėndėshit b) Nė hipotenuzė c) Te kulmi i kėndit tė drejtė

    80. Segmenti dhe pėrgjysmohen nė pikėn M .
    Me cilėn shenjė vėrtetohet se ?

    a) BBB b) KBK c) BKB

    81. Nė trekėndėshin ABC brinja dhe janė tė barabarta, atėherė cilat kėnde nė trekėndėsh janė tė barabarta?

    a) A =B b) A=C c) B=C

    82. Nė trekėndėshin RST , kėndet nė kulmet R dhe T janė tė barabart, atėherė cilat brinjė janė tė barabartė?

    a) b) c)

    83. Ēka ėshtė simetrale e segmentit?

    __________________________________________________ _________________
    84. Ēka ėshtė ortoqendra ?

    __________________________________________________ _________________
    85. Trego nė cilin rast segmentet mund tė jenė brinjė tė trekėndėshit.

    a) 3 cm, 5 cm , 4 cm b) 10 cm, 3 cm, 6 cm c) 8 cm, 12 cm, 4 cm

    86. Dy brinjėt e njė trekėndėshi janė b = 10 cm dhe c = 6 cm.
    Trego sa mund tė jetė brinja a?

    a) 17 cm b) 16 cm c) 5 cm

    87. Dy brinjėt e njė trekėndėshi janė 11 cm dhe 5 cm.
    Trego me numra natyrorė sa mund tė jetė brinja e tretė?
    _____________________________________________.

    88. Dy brinjėt e njė trekėndėshit barakrahės janė 8 cm dhe 3 cm. Sa ėshtė brinja e tretė?
    ______________________.

    89. Dy brinjėt e njė trekėndėshit barakrahės janė 4 cm dhe 10 cm.
    Sa mund tė jetė brinja e tretė:

    a) 4 cm b) 6 cm c) 10 cm

    90. Dy kėnde janė me krah reciprokisht normal ashtu qė njėri ėshtė kėnd i ngushtė ndėrsa tjetri kėnd i gjėrė. Nėse njėri ėshtė 50o atėherė tjetri do tė jetė:


    a) 50o b) 130o c) 150o

    91. Nėse vija e mesme e trekėndėshit ėshtė 8 cm,
    atėherė brinja bėrball sajė ėshtė _____ cm.

    92. Sa ėshtė vija e mesme e trekėndėshit nėse brinja pėrball sajė ėshtė 9 cm.

    a) 18 cm b) 9 cm c) 4,5 cm

    93. Shuma e dy kėndeve tė brendshme tė trekėndėshit ėshtė 150o.
    Sa ėshtė kėndi i tretė? ____________.

    94. Shuma e dy kėndeve tė brendshme tė trekėndėshit ėshtė 70o.
    Sipas kėndeve i cilit lloj ėshtė trekėndėshi?_______________________________.

    95. Dy kėndet e njė trekėndėshi janė 400 dhe 500 .
    Sipas kėndeve i cilit lloj ėshtė trekėndėshi?_______________________________.

    96. Dy kėndet e njė trekėndėshi janė 800 dhe 500 .
    Sipas brinjėve i cilit lloj ėshtė trekėndėshi?_______________________________.

    97. Kėndet dhe janė kėnde me krah reciprokisht paralel dhe kurse ėshtė kėnd i ngushtė dhe mund tė jetė:

    a) 70o b) 20o c) 110o

    98. Njė kėnd i ngushtė te trekėndėshi kėnddrejt ėshtė 25o, atėherė kėndi tjetėr i ngushtė ėshtė:

    a) 65o b) 155o c) 75o

    99. Njė kėnd i ngushtė te trekėndėshi kėnddrejt ėshtė 40o, atėherė dy kėndet e tjera tė trekėndėshit janė: ________________.

    100. Te trekėndėshi barakrahės kėndi nė maje ėshtė 70o. Sa ėshtė kėndi nė bazė?


    a) 20o b) 30o c) 55o

    101. Te trekėndėshi barakrahės kėndi nė bazė ėshtė 40o. Atėherė kėndi nė maje ėshtė:

    a) 50o b) 100o c) 40o

    102. Te transverzalja e dy drejtėzave paralele njė kėnd ėshtė 65o.
    Atėherė njė kėnd i gjėrė ėshtė:

    a) 135o b) 125o c) 115o

    103. Sa ėshtė hersi i numrave dhe – 0,75? ____________.

    104. Sa ėshtė prodhimi i numrave – 0,25 dhe – 4? ____________.


    105. Sa ėshtė hersi i numrave – 4 dhe 0,2? ____________.

    106. Sa ėshtė prodhimi i numrave – dhe – 2? ____________.

    107. Sa ėshtė hersi i numrave – dhe 0,2? ____________.

    108. Mesi aritmetik i dy numrave ėshtė 4. Cili ėshtė numri i dytė, nėse i pari ėshtė 3.

    109. Mesi aritmetik i dy numrave ėshtė 7. Cili ėshtė numri i dytė, nėse i pari ėshtė 3.

    a) 11 b) 5 c) 10

    110. Sa ėshtė vlera e shprehjes: ?

    a) 19 b) – 5 c) 5

    111. Sa ėshtė vlera e shprehjes: 12 – 3 • 5 ?

    a) – 3 b) 45 c) – 45

    112. Sa ėshtė vlera e shprehjes: 10 – 3 • 4 + 4 ?

    a) 30 b) 6 c) 2

    113. Vlera e shprehjes: – 10 + 2 • 4 – 20 : 5 + 3 ėshtė ________.

    114. Vlera e shprehjes: – 6 + 7 – 8 ėshtė ________.

    115. Vlera e shprehjes: I– 7 + 2 I •(– 4) ėshtė ________.

    116. Vlera e shprehjes: I– 8 + 12 I •(– 7) ėshtė:

    a) –28 b) 28 c) – 140

    117. Vlera e shprehjes: (– 8 – 12 ) : I– 5I ėshtė__________.

    118. Vlera e shprehjes: I– 8 – 12 I : I– 5I ėshtė__________.

    119. Vlera e shprehjes: 9 – 8 – 7 + 4 – 3 + 10 ėshtė ________.

    120. Vlera e shprehjes: (– 2)•(+ 3)•(– 1)•(– 4) ėshtė ________.

    121. Ēka ėshtė trapezi?


    122. Si quhet katėrkėndishi qė nuk ka asnjė ēift tė brinjėve paralele?

    123. Ēka paraqet lartėsia te paralelogrami?

    124. Deltoidi ėshtė :

    a) trapez b) trapezoid c) paralelogram

    125. Shuma e kėndeve nė katėrkėndėsh ėshtė :

    a) 180o b) 90o c) 360o

    126. Cili pohim nuk ėshtė i saktė ? Katėrkėndėshi mund ti ketė:

    a) 3 kėnde tė drejta b) 2 kėnde tė drejta c) 1 kėnd tė drejt

    127. Nėse shuma e tre kėndeve tė katėrkėndėshit ėshtė 2700,
    atėherė kėndi i katėrt ėshtė_______.

    128. Ēdo paralelogram ėshtė figurė simetrike:

    a) Qėndrore b) Boshtore c) Edhe qėndrore edhe boshtore

    129. Ēdo katėrkėndėsh ku diagonalet pėrgjysmohen ėshtė:

    a) Delltoid b) Trapez barakrahės c) Paralelogram

    130. Kush janė llojet e paralelogrameve?


    131. Cili pohim nuk ėshtė i saktė ? Diagonalet e rombit janė :


    a) Normale b) Tė barabarta c) Pėrgjysmohen

    132. Plotėso vendet e zbrazėta! Diagonalet e katrorit janė:
    ________________ dhe ________________.

    133. Te trapeze barakrahės kėndi . Sa ėshtė kėndi

    a) 70o b) 20o c) 110o

    134. Sa kėnde tė drejta ka trapezi kėnddrejt?________________.

    135. Njė kėnd i trapezit kėnddrejt ėshtė 600, atėherė tre kėndet e tjera tė tij janė:
    _________________________.

    136. Sa ėshtė vlera e thyesės ? a) b) c)

    137. Plotėso katrorin e zbrazėt! Nėse a | | b dhe b c atėherė a  c

    138. Plotėso katrorin e zbrazėt! Nėse a b dhe b c atėherė a  c

    139. Zgjidhja e barazimit a : x = b ėshtė:

    a) x = a ∙ b b) x = b : a c) x = a : b

    140. Zgjidhja e barazimit a – x = b ėshtė:

    a) x = a + b b) x = a – b c) x = b – a

    141. Vlera e shprehjes ėshtė _______.

    142. Herėsi 3: 0,06 ėshtė: a) 50 b) 5 c) 0,5

    143. Prodhimi ėshtė:

    a) – 0,54 b) +0,02 c) – 0,002

    144. Herėsi (– 3,6) : ( + 6) ėshtė:

    a) + 0,6 b) –0,6 c) – 6

    145. Vlera e shprehjes : – 4 – 3 (– 2) ėshtė ______.

    146. Vlera e shprehjes : (– 5) 2 +(– 5) : (– 2) ėshtė ______.

    147. Vlera e shprehjes : – 10 +(– 5)  2 ėshtė:

    a) – 30 b) 0 c) – 20

    148. Vlera e shprehjes : – 10 +(– 5)  ėshtė:___________.

    149. Vlera e shprehjes : (– 3) : + (– 2)  3 ėshtė:___________.

    150. Vlera e shprehjes : (– 5)  (– 0,2) : ėshtė:___________.

    Pėrgjigje:

    1) 2) b 3) 4) 1 5) b 6) a 7) 7 8) 20 9) 12 10) a 11) c 12) a 13) b 14) 50 15) 6 16) c 17) b 18) 100 19) c 20) c 21) a 22) 35 23) c 24) 25 25) a 26) 500 27) 72 28) 7 29) 15 30) 16m, 4m, 3m, 9m, 31) 61 32) Artani 33) 9 34) 244 35) 120 36) 250 37) b 38) 65% 39) 28% 40) 6 41) a 42) c 43) b 44) 10 45) b 46) 16 kg 47) 27kg 48) 76 l 49) 840 50) a 51) c 52) 400 t 53) c 54) a 55) c 56) b 57) c 58) c 59) a 60) b 61) dy drejtėza qė priten dhe formojnė kėnd tė drejtė 62) a 63) nė mes tė segmentit 64) gjysmėdrejtėz qė e pėrgjysmon kėndin 65) c 66) c 67) simetralja e kėndit 68) b 69) c 70) a 71) c 72) b 73) c 74) a 75) c 76) segment qė bashkon kulmin me mesin e brinjės sė pėrballtė 77) b 78) a 79) b 80) c 81) b 82) a 83) drejtėz qė e pėrgjysmon segmentin dhe ėshtė normale 84) pikėprerje e lartėsive tė trekėndėshit 85) a 86) c 87) 7; 8; 9: 10; 11; 12; 13; 14; 15 88) 8cm 89) c 90) b 91) 16 92) c 93) 300 94) kėndgjėrė 95) kėnddrejtė 96) barakrahės 97) a 98) a 99) 900 dhe 500 100) c 101) b102) c 103) -1 104) 1 105) -20 106) 1 107) -2,5 108) 5 109) a 110) b 111) a 112) c 113) -3 114) -7 115) -20 116) a 117) -4 118) 4 119) 4 120) -24 121) katėrkėndėsh me njė palė brinjė tė brinjėve paralele 122) trapezoid 123) largesa ndėrmjet brinjėve paralele 124) b 125) c 126) a 127) 900 128) a 129) c 130) rombi, romboidi, katrori, drejtėkėndėshi 131) b 132) tė barabarta dhe normale 133) c 134) 2 135) 900, 900, 1200, 136) a 137) normale 138) paralele | | 139) c 140) b 141) 142) a 143) b 144) b 145) 2 146) -7,5 147) c 148) -7 149) -1 150) 4



    HISTORI KLASA 6
    I
    1. Cilat janė klasat themelore nė shoqėrinė feudale?
    2. Cka ishin beduinėt ?
    3. Si quhej alfabeti sllav qė e pėrpiloi Konstantini dhe kur?
    4. Kur u bė Beteja e Bellasicės?
    5. Si quheshin organizatat zejtare dhe me cka dispononin?
    6. Cilat ishin perėnditė mė tė njohura sllave?
    7. Kur arriti fuqinė mė tė madhe Bizanti?
    8. Kur filluan dyndjet e mėdha tė popujve?
    9.Ēfarė shkolle themeloi Klimenti i Ohrit?
    10. Me cilin emėr u zavendėsua emir Ilir dhe vendi Ilirija nė mesjetė?
    11. Nga e kanė origjinėn Kastriotėt?
    12. Kur dhe ku u mbajt kuvendi i themelues i lidhjes sė parė shqiptare?
    13. Kush e krijoi despotatėn e artės?
    14. Nė cilėn moshė Gjon Kastrioti u detyrua ta jep peng tė birin Gjergjin?
    15. Ēka ndodhi nė Krujė mė 28 nėntor tė vitit 1443?
    16. Ēka ėshtė mesjeta?
    17. Kur filloi dyndja e madhe e popujve?
    18. Ku u nda shteti frank nė tri pjesė?
    19. Kush ishin kalifet ?
    20. Si quhen pėrmbledhjet e tregimeve mė tė bukura Arabe?
    21. Ku gjendet atėdheu i vjetėr i sllavėve?
    22. Cilėt janė sllavėt e jugut?
    23. Numroni fisetmė tė njohura sllave nė Maqedoni?
    24. Si quheshte kultura e hershme shqiptare ?
    25. Kush dhe kur e formoi principatėn e Arbit ?

    II
    26. Kultura e hershme shqiptare quheshte?
    a. Kultura helene b. Kultura romake c. Kultura e komonit
    27. Gjergj Kastrioti – Skėnderbeu lindja:
    a. 1444 b. 1405 c. 1468
    28. Nė vitin 1456 Skėnderbeun e tradhtoi
    a. Gjergj Aejaniti b. Lek Zaharja c. Mojsi Golemi
    29. Me garnizonin e Krujės Komandant Gjenera i ushtrisė sė Skėnderbeut
    a. Tanush Topija b. Mojsi Golemi c. Hamzė Kastrioti
    30. Rrethimi i tretė i Krujės u bė nė vitin
    a. 1467 b. 1468 c. 1474
    31. Skėnderbeu vdiq nė:
    a. Shkodėr 16 qershor 1478 b. 25 janar 1479 c. 17 janar 1468
    32. Shtetin frank e themeloi
    a. Karli i madh b. Klodoviku c. Justiniani
    33. Zoti suprem i rrufesė tek sllavėt ishte
    a. Peruni b. Lada c. Vesna
    34. Bogomilėt nė Bosnje njiheshin me emrin
    a. Katarėt b. Albigot c. Patarenėt
    35. Kontinentin e Amerikės e zbuloi:
    a.1492 Kristofor Kollumbo b.1519 Fedinando Magilani c.1497 Vasko Degama
    36. Karli i madh pėr perandor u shpall nga Papa i Romės nė vitin:
    a. 476 b. 800 c. 395
    37. Osmanėt nė Kosovė depėrtuan nė vitin
    a.1389 b.1459 c.1371
    38. Perandori lindor Romak u krijua nė vitin:
    a. 476 b. 395 c. 855
    39. Shtypshkronjėn e parė e zbuloi:
    a. Mocarti b. Nikolla Koperniku c. Johan Gutenbergu
    40. Sulltan Mehmeti i II pushtoi Konstantinopolin nė vitin:
    a.1371 b.1459 c.1453
    41. Gjergj Kastrioti Skenderbeu shpalli pavarsin e principatės sė kastriotėve me :
    a. 3.XI.1443 b. 2.III.1444 c. 28.XI.1443
    42. Alfabeti glagolik numronte
    a. 36 shkronja b. 35 shkronja c. 38 shkronja
    43. Despatotin e Artės e themeloi :
    a. Dhimitėr Progoni b. Kale Topija c. Mihajli i i Enjėll Komnon
    44. Nė kishėn e Shėn Klimentit nė Romė u varros:
    a. Naimi b. Klimenti c. Kirili

    45. Humanizmi-Renesanca u paraqit pėr herė tė parė :
    a. Nė Gjermani nė shek ulin XV
    b. Nė Francė nė shekullin XII
    c. Nė Itali nė shekullin XIV
    46. Kryengritja Nika nė Stamboll filloi :
    a. 843 b. 813 c. 532
    47. Turqit Stambollin e pushtuan :
    a. 1451 b. 1443 c. 1453
    48. Feudalizmi i hershėm filloi
    a. XVI-XXVII b. XI-XV c. V-XI
    49. Kryengritja nė Maqedoni kundėr Bizantit filloi :
    a. 985 b. 969 c. 976
    50. Pėr sekretar tė Papės nga prifti shqiptar u emėrua :
    a. Dhimitėr Fari b. Dhimitėr Progoni c. Nikolla Durrsaku.

    III
    51. Bashkėshortja e Skėnderbeut ishte Donika e bija e Gjergj Arjanitit: PO JO
    52. Kruja u dorėzua mė 25 Janar 1479 PO JO
    53. Autori i veprės kushtuar Skėnderbeut ishte Marian Barleti. PO JO
    54. Nė vitin 1250 prifti Nukolla Durrsaku u ftua nė Romė si sekretar i Papės. PO JO
    55. Skėnderbeu vdiq nga ethet nė Lezhė mė 17 Janar 1468 PO JO
    56. Islamizmi i pėrgjithshėm shqipėtarėve filloi nė shekullin XII. PO JO
    57. Libri i shenjtė arab Bibla u shpall nė shekullin VII. PO JO
    58. Mėsimi i lėvizjes bogomile nė Maqedoni pėr herė tė parė nė Maqedoni paraqitet nė shekullin X.
    PO JO
    59. Si themelues tė humanizmit nė Itali konsiderohet Franesko Petrarka nė shekullin XIV. PO JO
    60. Dante Aligeri shkroi veprėn ,,Komedia hyjnore” PO JO
    61. Nė fillim kryeqendra e shtetit tė Samoilit ishte Prespa. PO JO
    62. Kishėn e Shėn Stefanit e ndėrtoi perandori Konstantin. PO JO
    63. Beduinėt ishin fis i lashtė arab qė mirreshin me blegtori nomade. PO JO
    64. Nga fundi i shekullit VI- deri nė mesin e shekullit VII sllavėt definitivisht
    vendosen nė Gadishullin Ballkanik. PO JO
    65. Nė betejėn afėr Nishit mė 03.XI.1443 Skender Beu shfrytėzoi pėr tu kthyer nė Shqipėri:
    PO JO
    66. Mė 2.III.1444 nė Lezhė u mbajt kuvendi I lidhjes sė parė shqipėtare PO JO
    67. Karli I madh pėr perandor u shpall nė vitin 813 : PO JO
    68. Kastriotėt origjinėn e kanė nga krahina e Hasit: PO JO
    69. Beteja e kosovės u zhvillua 1355 : PO JO
    70. Shqiptarėt korėn fitore kundėr osmanėve mė 29 Qershor 1444 nė Torviol: PO JO
    72. Shtetin frank e themeloi Karli i madh : PO JO
    73. Samili vdiq mė 6.X.1014 : PO JO
    74. Si Themelues i Humanizmit nė Itali llogaritet Franēesko Petrarka : PO JO
    75. Rrugėn detare pėr nė Indi e zbuloi Magilani : PO JO


    PĖRGJIGJE
    I
    1. a. Feudalėt
    b. Bujkrobėt-fshatarėt e varfėr pa tokė.
    2. Blegtor nomad- shtetas arab.
    3. Glagolik -38 shkronja nė vitin 855.
    4. Mė 29 korrik 1014
    5. Esnafėt, dispononin me vlen, simbolin-arkėn,gjyqin-ushtrinė.
    6. Peruni, Zoti Supremi, Rufes, Velesi- Zoti i tufave tė bagėtisė, Vesna-Perėndesha e pranverės.
    7. Nė kohėn e Justinianit tė parė 527-565.
    8. Nė shekullin IV-VII.
    9. Shkollėn e lartė, universitetin e parė sllav ku u shkolluan 3500 mėsues klerik etj.
    10. Me emrin Arbėr dhe Arbėrija
    11. Nga krahina e Asit
    12. Mė 2 mars 1444 nė Lezhė.
    13. Mihajli i i Engjėll Komnoni.
    14. Nė moshen 9 vjecare.
    15. Gjergj Kastrioti- Skendėrbeu e shpalli pavarėsin e Pincipatės sė Kastriotėve.
    16. Shoqėri feudale e cila fillon nė sh.V-XVIII
    17. sh.IV-VII
    18. Nė vitin 843 me marveshjen Verdenit Gjermani Itali Francė
    19. trashėgimtarėt e Muhamedit
    20. 1001 net
    21. Nė mes maleve, karpeve dhe detit Baltik
    22 Sllovenėt, kroatėt,maqedonėt,serbėt,malazezėt,bullgarėt etj.
    23. Dragovitet, Sagovitet,strumianet berzitet
    24. kultura e komnonit
    25 Progoni 1190-1198
    26. c
    27. b
    28. c
    29. a
    30. a
    31. c
    32. b
    33. a
    34. c
    35. a
    36. b
    37. a
    38. b
    39. c
    40. c
    41. c
    42. c
    43. c
    44. c
    45. c
    46. c
    47. c
    48. c
    49. c
    50. c
    51. po
    52. jo
    53. po
    54. po
    55. po
    56. jo
    57. jo
    58. po
    59. po
    60. po
    61. po
    62. jo
    63. po
    64. po
    65. po
    66. po
    67. jo
    68. po
    69. jo
    70. po
    71.
    72. jo
    73. po
    74. po
    75. jo



    GJEOGRAFI KLASA E 6

    1. Ku gjindet R. e Maqedonise?
    2. Ēfare pozite gjeografike ka R. Maqedonise?
    3. Me ke kufizohet R. Maqedonise?
    4. Pse themi se R. Maqedonise ka pozite te volitshme?
    5. Sipas relievit c’fare vendi eshte R. Maqedonise?
    6. Sa eshte lartesia me e madhe mbi detare ne R. M.?
    7. Cilet jane faktoret kryesore qe kane ndikuar ne formimin e relievit?
    8. Si ndahen malet e vjetra ne R. M.?
    9. Sa eshte lartesia e Ruenit?
    10. Me cka eshte e njohur fushgropa e Koēanit?
    11. Cilat male e rrethojne fushgropen e Shkupit?
    12. Sa eshte i lartė m.Vodno?
    13. Cila eshte fushgropa me e madhe ne R. M.?
    14. Ku shtrihet krahina malore e Sharrit?
    15. Si quhen rrafshnaltat ne malin Sharr?
    16. Sa liqenq gjinden ne malin Sharr?
    17. Cilet jane faktoret qe ndikojne ne klimen e R. M. ?
    18. Si quhen ererat me te njohura qe fryejn ne R. M.?
    19. Cilat tipe klimatike jane me te perhapura ne vendin tone?
    20. Numroni karakteristikat e klimes malore?
    21. Ne sa pellgje derdhen lumejt e vendit tone?
    22. Cili eshte lumi me i madhe ne vendin tone dhe ku buron?
    23. Numroni deget e majta te lumit Vardar?
    24. Cilat jane deget e djathta te lumit Vardar?
    25. Numroni liqejt tektonik ne r.m?
    26. Sa eshte siperfaqa e liqenit te ohrit?
    27. Cilat lloje te pyjeve rriten ne vendin tone?
    28. Ēka dalloni ne mes kullosave dhe livadheve?
    29. Cilat jane shtazet e egra qe rriten ne vendin tone?
    30. Si quhet shkenca qe mirret me studjimin e tokave?
    31. Numroni llojet e tokave ne vendin tone?
    32. Cili eshte kryeqitet i R. M.?
    33. Nga kush mvaret shtimi i popullsise?
    34. Ē’kuptoni me termin migrim?
    35. Si ndahen migrimet?
    36. Ē’jane vendbanimet?
    37. Si ndahen vedbanimet?
    38. Ē’jane vendbanimet urbane?
    39. Vendbanimet rurale jane:
    40. Si ndahen qytetet?
    41. Cilat qytete llogariten si qytete te vogla?
    42. Sa eshte numri i banoreve ne qytetet e medha?
    43. Si ndahen f shatrat ?
    44. Si ndahen deget ekonomike ne vendin tone?
    45. Si ndahet bujqesia?
    46. Cilat jane veprimtarit sekondare?
    47. Ē’eshte bujqesia?
    48. Sa hektar toke punuese ka ne R. M.?
    49. Ē’eshte lavertaria?
    50. Cilat kultura drithrore kultivohen ne vendin tone?
    51. Cilat lloje te pemeve kultivohen ne vendin tone?
    52. Cilat jane pemet e evropes se mesme qe kultivohen ne vendin tone?
    53. Ku kultivohen mollat me teper ne vendin tone?
    54. Ku eshte e perhapur me teper hardhia e rrushit?
    55. Ē’eshte blektoria?
    56. Cilat jane deget e blegtorise?
    57. Cilat raca te lopeve ruhen ne vendin tone?
    58. Numroni disa raca te deleve ne vendin tone?
    59. Ne cilat zona blektorale prodhohet djathi?
    60. Ne afersi te cileve qytete gjindenfermat per kultivimin e shpeseve?
    61. Ē’eshte pylltaria?
    62. Ku rritet molika?
    63. Ē’eshte gjuetia?
    64. Numroni rajonet me te njohura te gjahut?
    65. Numroni hidrocentralet me te njohura ne vendin tone?
    66. Numroni termoelektranat ne vendin tone:
    67. Si ndahet industria?
    68. Cilat jane deget e industrise se rende?
    69. Si ndahet metalurgjia:
    70. Si ndahet industria e tekstilit?
    71. Numroni kompanite me te njohura te ndertimtarise ne vendin tone?
    72. Ē’eshte komunikacioni?
    73. Cilat jane deget e komunikacionit?
    74. Ē’eshte tregetia?
    75. Ē’kuptoni me termet eksport dhe import?

    PĖRGJIGJE
    1. R.Maqedonise shtrihet ne pjesen qendrore te G.Ballkanike.
    2. R.Maqedonise ka pozite te volitshme gjeografike.
    3. R.Maqedonise kufizohet me keto shtete: ne veri me R.eKosoves dhe nje pjese te Serbise, ne lindje me Bullgarin, ne jug me Greqin, ne perendim me Shqiperine.)
    4. R.Maqedonise ka pozite te volitshme gjeografike sepse neper te kalojn rruget kryesore.
    5. R.Maqedonise sipas relievit esht vend malor sepse 75% e teritorit ėshtė vend malor.)
    6. Lartesia me e madhe ne R.M. eshte te Korabi i madhe 2764m. lartesi.
    7. Faktoret kryesore ne formimin e relievit te sotem jane:faktoret e brendshem dhe te jashtem.
    8. Malet e vjetra ne R. M. ndahen ne grupin e maleve dhe te fushgropave ne perendim te Vardarit , Maqedoniae ulet, grupi i maleve dhe i fushgropave ne perendim te Vardarit.
    9. Maja me e larte ne m.e Osogoves eshte Rueni me 2252m. lartesi.
    10. Fushgropa e Koēanit eshte e njohur me kultivimin e orizit.
    11. Fushgropen e Shkupit e rrethojne keto male: Mali Zi i Shkupit m.Zheden, m.Vodno dhe m. Kitka.
    12. Mali Vodno eshte i larte 1066m.
    13. Fushegropa me e madhe ne R.M.eshte ajo e Pellagonise.
    14. Krahina malore e sharrit perfshin pjesen veriperendimore te R.M.)
    15. Rrafshnaltat qe gjinden ne malin Sharre quhen VRACA dhe RUDOKA.
    16. Ne malin Sharr gjinden 39 liqene prej tyre 27 gjinden ne R.M.
    17. Si faktore qe ndikojne ne klimen e R.M .jane : pozita gjeografike, afersia e detrave, dhe relieve.
    18. Ererat me te njohure qe fryejn ne R.M. jane Vardarac dhe Jugu.
    19. Ne RM jane me te perhapura keto tipe klimatike: klima e ndryshueshme mesdhetare, kl. e mesme kontinentale, dhe kl. Malore.
    20. Klima malore karakterizohet me dimra te gjate dhe te ftohte dhe verera te shkurta dhe te fresketa.
    21. Lumejt ne vendin tone derdhen ne tre pellgje: P. i D.Egje, P.D.Adriatik dhe P.i D . te Zi.
    22. Lumi me i madhe ne vendin tone eshte l.Vardar dhe buron ne fshatin Vrutok afer Gostivarit.
    23. Deget e majta te lumit Vardar janeepenci, Pēinja dhe Bregallnica .
    24. Deget e djathta te lumit Vardar jane: Treska, Babuna, Crna reka dhe Boshava.
    25. L.tektonik ne RM.jane. Ohrit, L.Prespes, dhe L. i Dojranit.
    26. Siperfaqa e L. Ohrit eshte 348 km2.
    27. Ne R.M. rriten pyjet gjethrenese, dhe gjethembajtes.
    28. Kullosat jane te perhapura neper viset kodrinore dhe malore kurse livadhet shtrihen neper luginat lumore.
    29. Prej tyre me te perhapura jane: ujku, dhelpra,a riu,derri i eger, dreri, lepuri , ketri etj.
    30. Shkenca qe studjon tokat quhet PEDOLOGJI--- (PEDON-TRUALL—LOGOS-SHKENCE).
    31. Llojet e Tokave ne vendin tone jane: Tokat aluviale, tokat podzole, smolnica, toka e zeze, dhe toka e kuqe.
    32. Kryeqiteti i R.M. eshte Shkupi.
    33. Shtimi i popullsise mvaret nga shkalla lindshmeria(nataliteti) dhe nga vdekshmeria (mortaliteti).
    34. Migrim dmth.zhvendosja e popullsise prej nje vendi ne vendin tjeter.
    35. Migrimet ndahen ne migrime te brenshme dhe te jashtme.
    36. Vendbanimet jane vende ku jetojn njerzit.
    37. Vendbanimet ndahen ne vendbanime urbane dhe rurale.
    38. Vendbanimet urbane jane: popullsia mirret me pune te ndryshme : industri ,zejtari, tregti, dhe pune tjera shoqerore.
    39. Ato vende ku popullsia mirret me bujqesi dhe blektori.
    40. Qytetet ndahen ne qytete te vogla, te mesme dhe te medha.
    41. Qytete te vogla llogariten ato qytete qe numri i banoreve arrin deri 10.000 banore.
    42. Qytetete medha llogariten te gjithe ato qytete qe kane mbi 50.000 banore.
    43. Fshatrat ndahen ne fshatra te dendur dhe te shperndare.
    44. Deget ekonomike ne vendin tone ndahen ne prodhuese dhe joprodhuese.
    45. Deget e bujqesise jane : lavertaria, blegtoria, pylltaria, gjahu dhe peshkimi.
    46. Veprimtarite sekondare jane: Xehtaria, Industria, Zejtaria, Ndertimtaria.
    47. Bujqesia eshte dege e rendesishme ekonomikeqe siguron prodhime bujqesore dhe blegtorale.
    48. Ne R. E Maqedonise ka gjithesejt 600mije hektare toke punuese.
    49. Lavertaria eshte dege e rendesishme e bujqesise.
    50. Ne vendin tonekultivohenruri, misri, elbi, orizi, thekra.
    51. Ne vendin tone kultivohen peme te Evropes se Mesme dhe te Evropes jugore.
    52. Me te perhapura jane olla, dardha,,pjeshka,,kajsia, kumbullat, vishnjet.
    53. Mollat kultivohen me teper ne fushgropen e Prespes, Ohrit, Struges, Pollogut.
    54. Ne vendin tone dallohen tre rajone te vreshtave:Anavardari, Maqedonia lindore dhe perendimore.
    55. Blegtoria eshte dege e rendesishme ekonomike qe mirrret me kultivimin e kafsheve shtepiake.
    56. Deget e blegtorise jane jedhtaria ,deltaria, derrtaria, dhe shpeztaria.
    57. Si raca me te perhapura te lopeve ne vendin tone jane: raca zvicerane, frizise dhe busha.
    58. Ne vendin tone ruhen keto raca te deleve: kaleshe, delja e sharrit karakacanit, dhe delja merino.
    59. Djathi me cilesor eshte ai i Beroves, Marioves, Krusheves, Tetoves.
    60. Ne rrrethin e Shkupit, Manastirit, Tetoves, Negotines.
    61. Pylltaria eshte dege e rendesishme ekonomike qe perfshin kultivimin dhe shfrytzimin e pyjeve.
    62. Molika eshte e perhapur ne malin Baba me Pelisterin.
    63. Gjuetia eshte dege ekonomike me karakter turistik,rekreativ-sportiv.
    64. Ne vendin tone ka disa rajone te gjuetise:Ovēe Pole, Pellagonise, Malisheves, Kumanoves.
    65. Hidrocentralet me te njohura jane: Vrutok”, Raveni”, Verbeni” Shpile, Gllobocica”,Tikvesh “ etj.
    66. Termoelektranat me te njohura ne vendin tone jane: BITOLLA , ne Manastir , Negotino”, dhe Osllomej “ ne Kerēove.
    67. Industria ndahet ne dy pjese: Industria e rende dhe Industria e lehte.
    68. Deget e industries se rende janeetalurgjia, industria e metaleve, ind.e perpunimit te metaleve, maqinerike dhe industria e rende kimike.
    69. Metelurgjia ndahet ne metalurgjine e zeze dhe me ngjyra.
    70. Industria e tekstilit ndahet ne dy grupe: per prodhimin e fijeve dhe per prodhimin e pelhurave.
    71. Si kompani me te njohura jane””Granit”, “Beton” ,”Mavrovo”; Pellagonia” etj.
    72. Komunikacioni bene bartjen e mallrave dhe te udhetareve prej nje vendi ne vendin tjeter.
    73. Deget e komunikacionit jane: komunikacioni Tokesor, Komunikacioni ujor dhe ai ajror.
    74. Tregetia eshte veprimtari e vjeter ekonomike.
    75. Me termin eksport kuptojm—prodhimet nxirren jashta vendit kurse me import ato hyjne brenda.





    BIOLOGJI KLASA E 6

    1. Numro tre lloje tė rrėnjėve tė trashura (shndėruara)?
    2. Ēėshtė transpiracioni?
    3. Trego llojet e shumimit jogjinor ?
    4. Ēka quajm pllenim ose fekondim?
    5. Numro sė paku tre lloje tė indeve bimore!
    6. Numro pesė mbretėri tė organizmave tė gjalla!
    7. Cilat janė materiet e nevojshme pėr fotosintezė?
    8. Si quhet organi mashkullor i lules?
    9. Si quhet organi femėror i lules?
    10. Cilat janė llojet e lėvizjeve te bimėt?
    11. Kush bėnė pjesė nė grupin e bimėve pa fara?
    12. Nė prerje tė gjethit dallojm kėto shtresa ?
    13. Ēka ndodhė gjatė frymėmarjes nė qelizat bimore ?
    14. Plastidet janė organele bimore qė i japin bimės ngjyrėn trego llojet sipas ngjyrės ?
    15. Ēka quajmė pllenim ?
    16. Materie organike janė ato materie qė:
    a. nuk kanė energji b. kanė energji tė deponuar
    17. Rrėnja zhvillohet nga :
    a. sythet gjethore b. Kėrcellthi i embrionit
    c. rrėnjėza e embrionit d. Lulet
    18. Sistem rrėnjor quajm _______________________________________________
    19. Rrėnja ka kėto funksione:
    a. ________________________________________
    b. ________________________________________
    c. ________________________________________
    20. Rrėnjėt mitake i quajm ato rrėnjė ______________________________________
    21. Funksioni i biskut ėshtė: ( rretho tė saktėn)
    a. tė thithė ujin dhe minerale
    b. tė prodhojė ushqim
    c. ti pėrēojė ujin dhe mineralet deri nė gjethe.
    22. Llojat e bisqeve mbitoėsore janė: ( bimėt e shėnuara mė poshtė renditi pranė llojit tė kėrcellit :
    kumbulla, manafera, gruri, bari, domatet, ahu, vjollca, specat, lajthia, plepi )
    a. Barishtore _______________________ b. Perimore ____________________________
    c. Shkurrore _______________________ d. Drurore ____________________________
    23. Kėrcelli druror rritet edhe nė trashėsi, trego me se ritet nė trashėsi!
    24. a. Gjethe tė thjeshta janė _________________________________
    b. Gjethe tė pėrbėra janė _________________________________
    25. Fotosinteza ėshtė ________________________________________________
    26. Produktet e fotosintezės janė: a.__________________ b.____________________
    c._____________________
    27. Llojet e sytheve janė: 1. sythe _____________ 2. sythe _______________
    3. sythe _____________ 4. sythe _______________
    28. Stome tė gjetheve mė shumė ka nė:
    a. Epidermėn e sipėrme b. Epidermėn e poshtme
    c. Nė bishtin e gjethit d. Tehun e gjethit
    29. Te rrėnja dallojmė tri zona :
    a. zona _____________ b, zona _____________ c. Zona ____________
    30. Transpiracioni ėshtė:____________________________________________ ___________.
    31. Dy llojet e enėve ose gypave pėrēues janė :
    a. Enėt pėrēuese _____________, pėrēojnė ___________________
    b. Enėt pėrēuese _____________, pėrēojnė ___________________
    32. Bimėt: qepa , patatja dhe fieri kan bisqe nėntokėsore si quhen bisqet e tyre?
    a. Qepa ________________
    b. Patatja ________________
    c. Fieri ________________
    33. Ēka ndodhė me energjiin diellore gjatė fotosintezės:
    a. Lirohet b. Deponohet
    c. Harxhohet d. Reflektohet
    34. Cilat i quajmė bimė farėfshehura___________________________________
    sipas ndėrtimit tė farės i ndajmė: a.________________________
    b.________________________
    35. Katėr kushtet qė e shpejtojnė procesin e fotosintezėn janė:
    a.___________________ b.___________________
    c.___________________ d.___________________
    36. Shtresa e gjethit qė ka mė shumė kloroplaste eshtė:
    a. Epiderma e poshtme b. Shtresa shpuzore
    c. Shtresa palisade d. Bishti i gjethit
    37. Frymėmarja kryhet nė tė gjitha organet :
    a. Mė lehtė me _________________________
    b. Mė vėshtir me _________________________
    38. Organet bimore i ndajmė:
    a. Organe ______________ janė ________________________________
    b. Organe ______________ jan _________________________________
    39. Si quhet kėrpudha prej tė cilės bėhet antibiotiku i penicilinit dhe kush e zbuloi atė?
    40. Transpiracioni zvoglohet dy tė mundshme )
    a. Koha e qetė dhe e vranėt b. Kur ka ujė tė mjaftueshėm
    c. Kur nuk ka ujė tė mjaftueshėm d. Kur koha ėshtė e ngohėt dhe kthjellėt
    41. Transpiracioni rritet: ( rretho tė saktat )
    a. Kur nuk ka ujė tė mjaftueshėm b. Kur ka ujė tė mjaftueshėm
    c. Kur ėshtė koha e ngohėt dhe me erė d. Kur ėshtė koha e qetė dhe me mjegull
    42. Organelet e qelizės bimore janė: __________________________________________________ ____
    43. Numro sė paku 4 proceset jetėsore te bimėt!
    44. Trego funksionin e mbėshtjellėsit (murit) qelizor!
    45. Ē’janė algat? Dhe si i ndajmė sipas numrit tė qelizave?
    46. Si i ndajmė bakteret sipas formės dhe si quhen ?
    47. Si shumohen myshqet dhe fiernat cilat janė gjeneratat?
    48. Pse myshqet i quajm pioner tė jetės
    49. Myshqet janė: ( trego tė saktėn)
    a. bimė me lule dhe organe tė formuara b. bimė heterotrofe
    c. bimė pa organe dhe ind pėrēues tė formuar c. as bimė as shtazė
    50. Theksoi emėrat e bimėve drurore te monokotiledonet!
    51. Bakteret sipas mėnyrės sė jetės i ndajmė nė:_________________________________________
    52. Viruset janė: a. tė gjalla b. jo tė gjalla c. tė gjalla dhe jo tė gjalla
    53. Numėro sė paku tre viruse!
    54. Trupi i baktereve quhet ___________________ ai ėshtė i ndėrtuar nga pejzat
    tė quajtura ___________________
    55. Pse themi se viruset jan nė kufirin midis tė gjallės dhe jo tė gjallės?
    56. Trego disa baktere ?
    57. Si quhet bakteri qė i prish mbėlsirat?
    58. Ēka janė kloroplastet:_____________________________________ _
    nė to ndodhet materia me ngjyrė tė ________________ quhet ___________________.
    59. Ēka quajm Polenizim ?
    60. Llojet e polenizimit (pluhėrimit) janė:___________________________________________.
    61. Polenizimi i kryqėzuar bėhet me:_______________________________________________ _.
    62. Algat sipas ngjyrės munden me qenė: a. ___________________________
    b. ___________________________
    c. ___________________________
    63. Ēėshtė theku dhe prej cilave pjesė pėrbėhet ?
    64. Ēėshtė pistili cilat pjesė e pėrbėjnė atė ?
    65. Pse quhen bimė farėzhveshura?
    66. Numėro disa bimė halore – gjethmbajtėse?
    67. Si quhen lulet e bimėve farėzhveshura?
    68. I quajmė bimė monokotiledone sepse kanė:
    a. njė gjeth faror b. njė embrion
    c. njė lule d. njė gjeth
    69. I quajmė bimė dikotiledone sepse kanė:
    a. dy lule b. dy gjethe farore
    c. dy fryte d. dy embrione
    70. Trego tri veti me tė cilat i dallon bimėt monokotile nga ato dikotile!
    71. Faza e parė zhvillimit tė embrionit nė bimė tė re quhet:
    a. mbirje b. fekondim
    c. mugullim d. polenizim
    72. Pllenimi ėshtė :
    a. bartja e polenit deri te pistili b. bashkimi i qelizės mashkullore dhe femėrore
    c. dalja e bimės mbi tokė d. hapja e lules
    73. Kushtet pėr mugullim janė:_____________________________________________ _________.
    74. Kushtet e jashtme pėr mugullimin e farės janė:______________________________________.
    75. Kushtet e mbrendshme pėr mugullimin e farės janė:___________________________________.

    PĖRGJIGJE
    1. Boshtore, repore, tuberore
    2. Lėshimi i ujit nga bima nė formė tė avullit
    3. Me gjeth, me bisk, shartim, klonim etj.
    4. Bashkimi i qelizės mashkullore (spermatozoidit) me qelizėn femėrore-vezė
    5. Indi sipėrfaqėsor, indi themelor, indi pėr`ues, indi mekanik, indi krijues etj.
    6. Mbretėria e baktereve, e parashtazorėve dhe algave,e kėrpudhave, e bimėve dhe e shtazėve.
    7. Dioksid karboni, uji dhe kripėrat minerale, drita e diellit dhe plastidet
    8. Theku
    9. Pistili
    10. Tė mėvetėsishme, tė nxitura
    11. Myshqet dhe fierėt
    12. Epiderma e sipėrme Shtresa palisade Shtresa shpuzore Epiderma e poshtme
    13. Digjen (zbėrthehen ) materiet organike, lirohet dioksid karboni
    14. Kloroplaste, kromoplaste dhe leukoplaste
    15. Bashkimimi qelizės mashkullore (spermatozoidit ) me qelizėn vezė femrore.
    16. b. kanė energji tė deponuar
    17. c. rrėnjėza e embrionit
    18. Rrėnja kryesore bashkė me rrėnjėt anėsore
    19. Pėrforcon bimėn, bartja e materjeve dhe deponimin e ushėqimit
    20. Qė nuk zhvillohen nga embrioni por nga kėrcelli ose gjethet
    21. c - ti pėrēojė ujin dhe mineralet deri nė gjethe
    22. a. Barishtor: gruri, vjollca, bari b. perimor: domatet, specat;
    c. shkurorajthia, manafera; d. druror: ahu, plepi
    23. Me qeliza kambiale (unaza kambiale)
    24. a. nė bisht kan nji petė ose lapė b. nė bisht mė shumė peta ose lapa
    25. Procesi i prodhimit tė ushqimit te bimėt
    26. a. karbohidratet ( sheqeri) ; b. Oksigjeni ; c. energjia;
    27. kulmore, anėsore, gjethore, lulore, tė fjetura
    28. b. Epidermėn e poshtme
    29. a. Zona e kėsulės ; b. Zona e rritjes; c. Zona e thithjes
    30. Lėshimi i ujit nga bima nė formė tė avullit tė ujit
    31. a. Enėt drurore – ujin dhe mineralet ; b. Enėt sitore – materjet organike
    32. a. Bulbi; b. Tuberi; c. Rizomi .
    33. b. Deponohet
    34. Bimėt qė i kanė farat e fshehura me fryt ; a, monokotiledone ; b. Dikotiledone
    35. a. nxehtėsia ; b . drita ; c. dioksidi i karbonit dhe d. uji
    36. c. Shtresa palisade
    37. a. me gjethe ; b. me rrėnjė
    38. a. Vegjetative : rrėnja, kėrcelli dhe gjethi; b. Gjenerative: lulja, fryti dhe fara
    39. Kėrpudha e peniciliumit e zbuloi Aleksandar Fleming
    40. a. Koha e qetė dhe e vranėt c. Kur nuk ka ujė tė mjaftueshėm
    41. b. Kur ka ujė tė mjaftueshėm c. Kur ėshtė koha e ngohėt dhe me erė
    42. Muri qelizor, citoplazma, bėrthama, plastidet vakuolet, kokėrrzat e nishestes
    43. Tė ushqyerit, frymėmarja , tajitja, ndjeshmėria, rritja, zhvillimi, shumimi
    44. a. I jep formėn qelizės, b. i lėshon materjet tė hyjnė dhe tė dalin
    c. kontrollon ēka hyn dhe ēka del nga qeliza
    45. Bimė tė thjeshta pa organe tė formuara, i ndajmė: njiqelizore dhe shumqelizore
    46. Topthore – koke ; shkopore – bacile ; Spirale – spirokete ; presje – vibrio
    47. Me ndrrim tė gjeneratave a, sporofiti b. gametofiti
    48. Tė parat i banojn vendet e varfura shkėmbore
    49. c. bimė pa organe tė formuar dhe ind pėrēues
    50. Bambusi dhe palma
    51. a. Parazite b. saprofite c. fermentuese d. azotike etj.
    52. c. tė gjalla dhe jo tė gjalla
    53. Virusi i sidės, virusi i duhanit, virusi i paralizės sė fėmijėve
    54. Micel – Hife
    55. Nė brendi tė organizmave tė gjallė jan tė gjalla, jashta jan materje jo e gjallė
    56. Bakteri i tuberkulozit, sallmonella, bakteri i qumėshtit
    57. Sallmonella
    58. Plastide me ngjyrė tė gjelbėrtr - Klorofili
    59. Bartja e polenit nga strajca e polenit deri te kreza e pistilit
    60. a. Vetpolenzimi ( vetpluhėrimi) b. polenizimi i kryqėzuar
    61. a. Me anė tė erė b. me insekte c. me anė tė njeriut
    62. a. tė gjelbėrta b. tė murme c. tė kuqe
    63. Organ mashkullor i lules - strajcolenit dhe fjolla
    64. Organ femror i lules - kreza, shtyllėza dhe vezorja
    65. Farat i kan tė zhveshura pa fryt
    66. Bredhi i Dagllasit, molika , tisi, omorika etj
    67. Boēa
    68. a. njė gjeth faror
    69. b. dy gjethe farore
    70. 1. gjethet shiritore 2. fara ka njė kotil 3. rrėa xhufkore
    71. c. mugullim
    72. b. bashkimi i qelizės mashkullore dhe femėrore
    73. a. Kushtet e jashtme 2. kushtet e mbrendshme
    74. lagėshtija , ajri , temperatura, ndonjiherė edhe drita
    75. fara tė jet e shėndoshė, e pjekur, e madhe dhe e freskė

    ARSIM MUZIKOR KLASA E 6

    1. Emėrto shkallėn themelore me alfabetin latin?
    2. Cilat janė shenjat pėr zgjatjen e vlerės sė notės?
    3. Nota me 1/4 me pikė sa zgjatė?
    4. Si ndahen vallet?
    5. Kush kompzoi "Stinėt e vitit"?
    6. Ēėshtė motivi?
    7. Cilat janė shenjat qė e ndryshojnė lartėsinė e tonit?
    8. Cila ėshtė kjo shkallė:


    9. Sa llojesh janė shkallėt minore?
    10. Ēėshtė tempo?
    11. Cilat janė llojet e tempos?
    12.Kush e kompozoi "Labinin dhe Dojranėn"?
    13.Cilat janė llojet e dinamikės?
    14.Cilat ianė kėto shenja:

    15.Kush e kompozoi "Vallsin e luleve"?
    16.Sipas numrit tė valltarėve ēfarė valle kemi?
    17.Gjeji frazat nė kėtė ushtrim:

    18. Nga cila simfoni ėshtė "Oda e gėzimit"?
    19. Ēėshtė kėnga popullore?
    20. Ēėshtė kėngė artistike?

    PĖRGJIGJE

    1. C,D,E,F,G,A,H,C.
    2. Pika ,ligature, korona
    3. Zgjat njė herė e gjysėm
    4. Epiko-lirike
    5. Antonio Vivaldi
    6. Motivi ėshtė pjesa mė e vogėl e kompozicionit muzikor, qė pėrbėhet prej njė takti
    7. Diezisi, bemolat


    9. Shkallėt minore janė 3 llojshe: Natyrale,harmonike dhe melodike
    10. Tempo ėshtė shpejtėsia me tė cilėn interpretohet ndonjė kompozicion
    11.Kemi tre lloje: tė ngadalshėm (adagjio), mesatar(andante) dhe i shpejt(allegro)
    12. Trajko Prokopjev
    13. PP(pianopianissimo),P(piano),MP(mecopiano),F(forte ),FF(fortefortissimo)
    14 Kreshendo dhe Dekreshendo
    15. Ēajkovski
    16. Dyshe. gjysmėrreth dhe rrethi i mbyllur - Njishe


    18. 0da e gėzimit ėshtė nga simfonia e 9 e Bethovenit
    19. Kėnga popullore ėshtė kėnga e shkruar nga populli
    20. Kėnga artistike ėshtė kėnga e kompozuar nga artisti (KOMPOZITORI).





























    ART FIGURATIV KLASA E 6

    1. Gjuha e artit figurativ pėrbėhet nga _______________________ dhe
    ____________________.

    2. Cilat janė elementet e artit figurativ:

    3. Cilat janė parimet e artit figurativ:

    4. Ēka quajmė motiv?

    5. Veprat nė tė cilat nuk ka pėrmbajtje dalluese ose motiv,
    i quajmė vepra ____________.

    6. Pėrmendi disa lloje tė motiveve?

    7. Ēka ėshtė portret?

    8. Ēka ėshtė karikatura?

    9. Kur vepra paraqet skena dhe veprime nga jeta e pėrditshme e njeriut atė e quajme
    motiv i _________.

    10. Qka quajmė akt?

    11. Kur njė vepėr paraqet brendinė e hapsirės sė mbyllur, motivi ėshte:
    a) pejsazh, b) enterier

    12. Kujt i themi natyr e vdekur?

    13. Ēka quajmė autoportret?

    14. Nė sa lloje e ndajmė kompozicionin?

    15. Si arrihet paraqitja e baraspeshės?

    16. Ēka ėshtė forma?

    17. Sa lloje tė formave kemi?

    18. Ēka paraqet drejtimi?

    19. Pėrmend disa nga llojet e drejtimit?

    20. Ēka ėshtė hapsira?

    PĖRGJIGJET

    1. -Elementet e artit figurativ dhe parimet e artit figurativ
    2. -vija, ngjyra, toni, tekstura, madhėsia, drejtimi, forma – vėllimi dhe hapėsira.
    3. -kontrasti, pėrsėritja – ritmi, harmonia, baraspesha, gradacioni, proporcion,
    uniteti dhe kompozicioni.
    4. -Pėrmbajtja qė na paraqitet nė njė vepėr artistike quajmė motiv.
    5. -abstrakte
    6. -autoportreti, karikatura, figura, akti, zhanri, shtazė, peisazhi, enterieri,
    natyra e vdekur etj
    7. -paraqitja e fytyrės sė njeriut quajmė portret.
    8. -Paraqitja e figurės sė njeriut, por me potencimin e veēorive tė tij negative
    dhe qesharake.
    9. -zhanrit.
    10. -paraqitja e figurės sė njeriut pa veshje.
    11. b) enterier
    12. -natyra e vdekur ėshtė motiv ku paraqiten, sende(gots, enė tė vjrtra, shishe etj),
    bimė te ndryshme(pemė, perime),
    13. -Paraqitja e figurės sė vetė autorit nė njė vepėr.
    14. -kompozicion i hapur, i mbyllur dhe gjysėm i mbyllur.
    15. -Baraspesha arrihet me anė tė simetris, ku nė tė dy anėt kemi tė renditura vija,
    forma, madhėsi dhe tone tė njejta.
    16. - pamja e jashtme fizike e sendeve ėshtė formė.
    17. -tri lloje, ata janė: tė hapura, tė mbyllura dhe tė performuara.
    18. -drejtimi paraqet pamjen vizuale e cila lėviz syrin tonė nė drejtim tė caktuar.
    19. -drejtim horizontal, vertikal, i pjerrėt etj.
    20. -E gjithė ajo qė na rrethon e quajmė hapsirė.















    ARSIM FIZIK KLASA E 6

    1. Cila ėshtė mbretėresha e sporteve dhe ē’paraqet ajo?
    2. Cilat janė tri fazat e vrapimit tė shpejtė (sprintit)? 3. Tregoji fazat e shtytjes sė gjyles (teknika shkollore)!
    4. Cilėt janė elementėt kryesore tė teknikės “kėrcimi sė gjati”?
    5. Cilėt janė elementėt kryesore tė teknikės “kėrcim sė larti”?
    6. Sa krampe kanė atletet e vrapimit?
    7. Sa krampe kanė atletet e vrapimit nėpėr rrugė?
    8. Ē’ėshtė pistoleta e startit?
    9. Ku zhvillohen dhe ku e kanė startin e cakun garat maratonike?
    10. Cilat janė ushtrimet akrobatike?
    11. Ēfarė disipline paraqet hekuri gjimnastikor dhe ēfarė lėvizjesh bėhen nė tė?
    12. Paralelet me dy lartėsi, ėshtė disiplinė vetėm pėr meshkuj apo vetėm pėr femra?
    Ēfarė lėvizjesh duhet tė bėjė gjimnastja gjatė pėrdorimit?
    13. A janė paralelet disiplinė e meshkujve dhe ēfarė lėvizjesh bėhen nė to?
    14. Ēfarė ushtrimesh bėhen nė gjimnastikėn ritmike sportive?
    15. Ēfarė lėvizjesh kryhen nė gjimnastikėn ritmike-sportive?
    16. Ēfarė figurash bėhen gjatė lojės me shirit?
    17. Si vepron gjimnastja me rrethin?
    18. Si manipulon me top njė gjimnast?
    19. Si pėrdoret litari?
    20. Si pėrdoren birilėt?
    21. Si i ndajmė pasimet nė basketboll?
    22. Si bėhen pasimet me dy duar?
    23. Si bėhen pasimet me njė dorė?
    24. Cilat janė llojet e driblimit?
    25. Si ndahen fintet me top?
    26. Cili ėshtė qėllimi i lojės nė basketboll?
    27. Prej sa lojtarėsh pėrbėhet ekipi dhe pasi tė fillojė loja sa prej tyre mbeten nė fushė?
    28. Si pėrdoret topi nė lojėn e basketbollit?
    29. Ē’mbajnė tė veshur lojtarėt?
    30. Si duket topi dhe prej se ėshtė i pėrbėrė ai?



    PĖRGJIGJE

    1. Atletika. Ajo ėshtė sport qė paraqet bazėn e tė gjitha aktiviteteve trupore, tė cilat aplikohen pėr
    aftėsimin e organizmit tė njeriut.
    2. Nė vend;
    -Pėrgatitu dhe
    -Fillo.
    3. Ato janė:
    a) Pozita e shtytėsit dhe mbėrthimi e gjyles
    b) Nėnkėrcimi
    c) Shtytja
    d) Kėrcimi
    4. Ato janė:
    1. Vrulli; 2. Shtytja; 3. Fluturimi dhe 4. Rėnia.
    5. Elementėt kryesore janė:
    1. Vrulli;
    2. Shtytja dhe
    3. Rėnia. 6. Atletet e vrapimit kanė 11 krampe.
    7. Atletet e vrapimit nėpėr rrugė nuk kanė krampe. 8. Me pistoletėn e startit jepet shenja pėr fillimin e garės.
    9. Garat maratonike kryesisht zhvillohen nė rrugė, por startin dhe cakun mė shpesh e kanė nė stadiume.
    10. Ato janė:
    1. Kapėrdimi para
    2. Kapėrdimi prapa
    3. Kapėrdimi fluturimthi
    4. Vertikalja mbi duar
    5. Rrotullimi anash -Ylli 11. Hekuri gjimnastikor ėshtė njė disiplinė vetėm pėr meshkuj.
    Gjimnasti bėn lėvizje tė pandėrprerė dhe rrotullime unazore. 12. Kjo disiplinė ėshtė vetėm pėr femra. Gjimnastja duke u luhatur dhe duke bėrė lėvizje rrotulluese
    kėrcen nga njėri mbajtės nė tjetrin.
    13. Paralelet janė disiplinė vetėm pėr meshkuj. Nė paralele kryhen lėvizje dhe mbajte tė shpeshta.
    14. Gjimnastėt bėjnė ushtrime me muzikė duke pėrdorur rekuizita dore qė janė nė lėvizje tė vazhdueshme.
    15. Kryhen vallėzime e jo lėvizje akrobatike.
    16. Me shirit gjimnastėt bėjnė figura tė ndryshme tė pėrkulura nė ajėr dhe nė dysheme.
    17. Gjimnastja rreth vetes e rrotullon rrethin, e hedh dhe e kap atė.
    18. Gjimnastja e hedh topin, e godet, e rrokullis dhe e kap atė.
    19. Gjimnastja kėrcen, e kapėrcen litarin duke e hedhur dhe duke e kapur atė.
    20. Gjimnastja i hedh, i rrotullon dhe zhonglon me dy berilė.
    21. Pasimet nė basketboll i ndajmė nė:
    a)Pasimet me dy duar dhe
    b)Pasimet me njė dorė.
    22.Ato bėhen:
    a. Nga gjoksi
    b. Mbi kokė dhe
    c. Me pėrplasje nė tokė.
    23. Ato bėhen:
    a. pasimi me njė dorė nga supi
    b. Pasimi me njė dorė me pėrplasje nė tokė dhe
    c. Pasimi me njė dorė nga poshtė.
    24. Llojet e driblimit:
    a ) Driblimi i lartė (i shpejtė)
    b) Driblimi i ulėt (kontrollues) dhe
    c) Driblimi me kthesė.
    25. Fintet me top i ndajmė nė:
    a. Fintet e pasimit
    b. Fintet e depėrtimit dhe
    c. Fintet e gjuajtjes.
    26. Qėllimi i lojės ėshtė tė hidhet topi nė koshin e ekipit kundėrshtar.
    27. Ekipi pėrbėhet nga dhjetė lojtarė prej tė cilėve, nė fushė mbeten vetėm pesė.
    28. Lojtarėt topin mund ta kthejnė nga dyshemeja dhe ta hedhin, por nuk guxojnė ta bartin me dorė
    ose ta godasin me kėmbė.
    29. Lojtarėt mbajnė bluza dhe shorce me ngjyrė tė njėjtė. Nė bluza, prapa dhe pėrpara shkruhen
    numrat e mėdhenj.
    30. Topi ėshtė nga goma i veshur me lėkurė, gomė ose sintetikė.
    urtėsia

  3. #3
    i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    429
    Faleminderit
    0
    Falenderuar 1 herė nė 1 postim
    Pyetje nga gjuha shqipe,klasa 7

    1.Trego disa vepra tė Naim Frashėrit?
    2.Naim Frashėri ėshtė shkrimtarė mė i dalluar i periudhės
    3.Sipas Naimit Ē'ėshtė "Atdheu"?
    4.Trego disa vepra tė Mihal Gramenos?
    5.Ē'janė memoaret?
    6.Cilat janė gjinitė letrare?
    7.Ē'ėshtė epika?
    8.Cilat janė llojet e veprave epike?
    9.Ē'ėshtė lirika?
    10.Cilat janė llojet e poezisė lirike?
    11.Ē'ėshtė dramatika?
    12.Cilat janė llojet e gjinisė dramatike?
    13.Trego veprat e Ndre Mjedės?
    14.Cili ishte roli i Mjedės pėr Ē'ėshtjen kombėtare?
    15.Poezia "I mbetuni" i Ndre Mjedės karakterizohet si poezi shoqėrore!Pse?
    16.Ē'ėshtė poezia shoqėrore?
    17.Ē'janė ninullat?
    18.Ē'ėshtė monologu i brendshėm?
    19.Nga cila vepėr e Pjetėr Bogdanit ėshtė marrė teksti "O,dashuria ime"?
    20.Ēka quajmė letėrsi e vjetėr shqiptare?
    21.Ēfarė karakteri kanė veprat e letėrsisė sė vjetėr shqiptare?
    22.Ēfarė alfabeti kanė pėrdorur shkrimtarėt e letėrsisė sė vjetėr?
    23.Cilat janė dokumentet e para tė letėrsisė sonė?
    24.Pėrfaqėsuesit e letėrsisė sė vjetėr janė...
    25.Cila ėshtė rėndėsia e veprave tė shkrimtarėve tė letėrsisė sė vjetėr shqiptare?
    26.Cila ėshtė vepra e parė nė gjuhėn shqipe?
    27.Kush e shkroi poezinė "Anės lumenjve"?
    28.Ku ndodhej Noli kur e shkroi poezinė "Anės lumenjve" dhe pse kishte ikur nga Shqipėria?
    29.Cila figurė ėshtė pėrdorur nė vargjet…Anės detit I palarė
    Anės dritės I paparė
    Pranė sofrės I pangrėnė…
    30.Noli ka ditur shumė gjuhė botėrore.Si i quajmė njerėzit qė flasin shumė gjuhė?
    31.Ē'ėshtė fabula (pėrallėza)?
    32.Cilėt janė fabulistėt mė tė njohur?
    33.Si sajohet simboli?
    34.Cilit lloj te poezisė I takon “Mė tė bukurės qė ėshtė nė Strigar” I Zef Serembe?
    35.Cilat janė etapat e zhvillimit te veprimit nė veprėn epike?
    36.Ē’lloj e poezisė ėshtė “Gjeniu I anijes”?
    37.Ē’quajmė poezi peizazhiste?
    38.Pėrputhja e tingujve nė fund tė dy ose mė shumė vargjeve qė nisin nga zanorja e theksuar quhet?
    39.Trego llojet e rimave?
    40.Ēėshtė elegjia?
    41.Ē’pėrshkruan Ēajupi ne elegjinė “Vaje” dhe nga u frymėzua?
    42.Trego veprat e Ēajupit?
    43.Kė e quajmė “Poet I mjerimit” dhe pse?
    44.Nė cilin lloj tė kėngėve hyn kėnga “Tanushėn vet e kam pa”?
    45.Si quhet vepra e gjatė epike lirike e shkruar nė vargje?
    46.Cilėt janė pėrfaqesuesit e letėrsisė arbėreshe?
    47.Vepra e gjatė letrare e gjinisė epike,e shkruar ne prozė qe pasqyron njė reth te gjerė ngjarjesh e
    dukurish nga jeta shoqėrore quhet?
    48.Cilat janė llojet kryesore tė romanit?
    49.Nga cili roman ėshtė marrė fragmenti “Tė hani I Bishtanakes?
    50 Ē’quajmė poezi lirike e dashurisė ?
    51.Cilat elemente i hasim nė pėrralla?
    52.Si ndahet poezia popullore lirike?
    53.Kėngėt epike i ndajmė ne dy grupe.Cilat janė ato?
    54.Tregimet e shkurtėra humoristike tė thurrura rreth njė personi tė njohur , ose te trilluar qė
    shquhet pėr mendjehollėsi quhen?
    55.Gjinitė kryesore te dramatikės janė?
    56.Sipas gjinisė filmat si ndahen?
    57.Cila ėshtė ideja e poezisė “Ti ke pas kenė njė zonjė e randė” e Pashko Vasės?
    58.Ē’shpreh pyetja retorike?
    59.Numro veprat e Pashko Vasės?
    60.Ē’janė baladat?
    61.Alfabeti i cilės shoqėri u pranua nė Kongresin e Manastirit?
    62.Romani nė tė cilėn shkrimtari pasqyron dukurit tė ndryshme negative tė shoqėrisė quhet?
    63Ē’ėshtė tregimi?
    64.Nė ē` krijime hynė udhė pėrshkrimi?
    65.Nė cilėn vepėr Sami Frashėrin e shohim si vizionar?
    66.Ē’ėshtė personifikimi?
    67.Si sajohet alegoria?
    68.Cila ėshtė ideja e romanit “Sikur t’isha djalė”?
    69.Ē’ėshtė rrokja?
    70.Llojet e theksave janė …?
    71.Shenjat kryesore tė pikėsimit i ndajmė nė tri grupe?
    72.Nga cilat gjuhė shqipja ka huazuar fjalė?
    73.Kryefjala mund tė shprehet me …?
    74.Si i quajmė kryefjalėt qė i pėrkasin tė njėjtės folje nė fjali?
    75.Ē’shpreh kallėzuesori i kryefjalės?
    76.Ē’ėshtė kundrinori i drejtė?
    77.Cilat pyetje i pėrdorim pėr tė gjetur kundrinorin e drejtė?
    78.Sa lloje ka kundrinori i zhdrejtė?
    79.Nė cilat rasa e hasim kundrinorin e zhdrejtė me parafjalė?
    80.Ē’shprehin foljet kalimtare?
    81.Shndėrroi fjalinė veprore nė fjali pėsore? Gjithė paraditėn shiu dhe sqota e kishin qullur qytetin.
    82.Cilat fjalė mund tė kryejnė funksionin e rrethanorit?
    83.Ē’shpreh pėrcaktori i shprehur me mbiemėr:
    84.Pėrcaktori i shprehur me mbiemėr mund tė jetė:
    85.Pėrcaktori i shprehur me pėremėr nė ēka pėrshtatet me emrin?
    86.Pėrcaktori i shprehur me emėr me parafjalė mund tė jetė …?
    87.Ē’tregon pėrcaktori i shprehur me emėr?
    88.Cilat janė llojet e ndajshtimit?
    89.Ndajshtimi qė qėndron gjithmonė nė rasėn emėrore dhe qė nuk ndryshon nė rasė,nuk ndahet me
    presje quhet…?
    90.Emrat sipas mbaresave nė rasėn emėrore,numrin njėjės,trajtėn e shquar klasifikohen nė…?
    91.Nė cilat rasa pėremri vetor ka trajta tė shkurta?
    92.Ē’farė funksione kryejnė pėremrat vetorė nė fjali?
    93.Si quhen pėremrat qė shėrbejnė pėr tė treguar frymorė apo sende qė ndodhen nė afėrsi tė folėsit
    (ky,kjo,kėto,kėta) ose larg (ai,ajo,ata,ato)?
    94.Pėremrat pronorė pėrdoren…?
    95.Pėremri pyetės kush pėrdoret pėr tė pyetur pėr…?
    96.Ē’funksion kryejnė pėremrat e pacaktuar kur janė tė shoqėruara me njė emėr?
    97.Si I ndajmė numėrorėt ?
    98.Cilat janė karakteristikat e foljes?
    99.Cili ėshtė dallimi nė mes kohės sė thjeshtė dhe kohės sė pėrbėrė e foljes?
    100.Cilat folje janė nė formėn veprore?
    101.Cilat folje janė nė formėn joveprore!
    102.Fjalinė veprore ktheje nė fjali joveprore?- Kryeredaktori i gazetės ka shkruar kėtė artikull.
    103.Cila mėnyrė i ka tė gjitha kohėt?
    104.Sa forma ka koha e shkuar?
    105.Cilat janė mėnyrat e foljes?
    106.Cilat janė format e pashtjelluara?
    107.Cilat mėnyra e paraqesin veprimin si tė mundshėm?
    108.Ē’shpreh folėsi me anėn e mėnyrės urdhėrore?
    110.Cilat janė fjalėt e pandryshueshme tė ligjėratės?
    111.Llojet e ndajfoljeve janė…?
    112.Ē’quajmė fjali tė thjeshtė?
    113.Cilat janė llojet e pjesėve te fjalit e pėrbėra?
    114.Llojet e fjalive me bashkėrenditje janė…?
    115.Ē’funksion kryen pjesa e nėnrenditur ftilluese te fjalitė e pėrbėra?
    116.Llojet e strofave…?
    117.Ē’janė antonimet?
    118.Ē’janė sinonimet?
    119.Ē’ėshtė autoportreti?
    120.Ē’ėshtė shkallėzimi ose gradacioni?
    121.Pėrfaqėsuesi i pare i Letėrsisė sė Rilindjes Kombėtare ėshtė…?
    122.Portretin e kujt e jep autori nė fragmentin ,,Nėnat Shqiptare“ ?
    123.Ē’na mėson fabula ,,Breshka qė fluturon“ ?
    124.Autori popullor perms fjalėve tė Halilit ēfarė pėrshkruan?
    125.Cilit lloje tė pozisė i takon poezia ,,Rreth zjarreve“ e Dritėro Agollit dhe ēka parashtron nė tė poeti?
    126.A pėrdoren fjalė emocionuese dhe si ėshtė shkrimi tek letrat zyrtare?
    127.Si krijohet ritmi i poezisė?
    128.Ē’ka shpreh poeti nė poezinė ,,Lulėkuqja“ dhe ēka simbolizon me lulen?
    129.Cka paraqet poeti nė fragmentin e dramės ,, Pesha e dheut“?
    130.Cili ėshtė personazhi kryesor dhe tema nė tregimin Lisi I Milosaos?
    131.Si pėrdoren trajtat e shkurta dhe tė plota tė pėremrave vetorė?
    132.Pse shėrben pėremri lidhor?
    133.Cilėt pėremra pyetės kanė tė njejtėn formė pavarsisht nga funksioni qė kryejnė?
    134.Cilat janė veēoritė kryesore tė kryefjalės?
    135.Kėngėt humoristike janė:
    136.Fjali e pėrbėrė me nėnrenditje dhe llojet e saj?
    137.Cila ėshtė tema e tregimit ,,Perroi i keq“ i Nazmi Rrahmanit?
    138.Cka tregon pėremri pronor dhe si pėrdoret?
    139.Cilat janė kohėt e foljes?
    140.Udhėpėrshkrimi ėshtė …?
    141.Cilat vepra hyjnė nė krijimet letraro-shkencore?
    142.Si e formojnė gjininė femėrore mbiemrat?
    143.Cilėt janė personazhet e fabulave?
    144.Cila figure letrare paraqitet pėrmes vargjeve ,,Vetulla e saj si fiskaja“ ,,shtegu i ballit si shtegu i malit...“
    145.Pse shėrbejnė lidhėzat?
    146.Sipas funksionit si I ndajmė lidhėzat?
    147.Trego cila pjesė ėshtė e varur te kjo fjali e pėrbėrė? Njeriu qė mbytet kapet pėr fijen e kashtės.
    148.Trego llojin e fjalisė sė pėrbėrė: E dim se ē’rėndėsi ka gjuha amtare pėr kombin.
    149.Trego llojin e kėsaj fjalieekė Dukagjini u shėrua pas disa ditėsh dhe atėherė iu bashkangjit ēetės pėrsėri.
    150.Trego llojin e kėsaj fjalie dhe trego pjesėn e varur: Po qe se fryn juga, do tė ketė plot ngjala.

    Pėrgjigje nga gjuha shqipe,klasa VII

    1. ”Lulet e verės-pėrmbledhje poezisė” “Bagėtia e bujqėsia-poemė” “Qerbelaja”
    “Historia e Skenderbeut”
    2. Letėrsisė sė Rilindjes sonė Kombetare.
    3. Atdheu ėshtė vendi ku kanė lindur stėrgjysherit babai,nėna,motra e vėllai.
    “Kėngėtare shqipe”-pėrmbledhje poezish
    “Mallkimi I gjuhės shqipe”-komedi
    “Vdekja e Pirros”-tragjedi
    “Oxhaku” “E puthura” ”Varri I pagėzimit”-novela
    5. Me moaret janė lloj letrar ku njė personalitet I rėndėsishėm rrėfen ngjarjet e ndryshme tė kohės sė
    vet,nė tė cilat ka marrė pjesė active dhe ka qenė dėshmitar.
    6. Epika,lirika dhe dramatika.
    7. Epika ėshtė lloj letrar ku jeta pasqyrohet nėpėrmjet rrėfimit pėr njarje
    dhe pėr njerėz qė kanė marrė pjesė nė to,pėr sjellje dhe emocione tė tyre nė rrethana tė ndryshme.
    8.Pėrralla,tregimi,novela,romani etj.
    9.Lirika ėshtė lloji letrar ku pėrshkruan gjendja shpirtrore,mendimet,ndjanjat qė i lindin poetit nėn
    ndikimin e jetės shoqėrore.
    10.Poezia sociale,patriotike,erotike,peizazhiste,refleksive e tj.
    11.Dramatika ėshtė krijim letrar ku pasqyrohet jeta e njeriut me anėn e veprimit skenik tė
    personazheve dhe tė dialogėve e monologėve tė tyre.
    12.Komedia,tragjedia dhe drama.
    13.”vaji I bilbilit’-poemth “Juvenilia”-pėrmbledhje me poezi “Skodra”-poemė “Lissus”-poemė
    14.Me 1901 nė Shkodėr themeloi shoqėrinė “Agimi”,e cila pėrpiloi njė alfabet tė ri dhe botoi njė varg librash pėr shkolla, ishte anėtar i komisionit pėr hartimin e alfabetit tė njėsuar te shipes.
    15.Poeti pėrshkruan jetėn e vetmuar tė njė vocrraku,tė cilit I ati I ishte vrarė nė luftė pėr liri,ndėrsa e ėma nė shtėpi dhe ai jetonte vetėm nė kushte shumė tė vėshtira..
    16.Eshtė krijim letrar i gjnisė lirike, nė tė cilėn poeti shpreh qėndrimin dhe botėkuptimet e veta ndaj shoqėrisė,dukurive tė ndryshme tė jetės shoqėrore tė njerėzve.
    17.Janė kėngė qė u kėndohen foshnjeve nė djep,atėherė kur gjyshja ose nėna I ven ne gjumė.Nėna shpreh ėndrrat dhe dėshirat e veta pėr fėmijėn.
    18.Monologu I brendshėm ėshtė pjesė e njė vepre letrare,qė pėrmban kuvendimin e njė personazhi me vetveten duke shprehur nė kėtė mėnyrė mendimet dhe ndjenjat e tij,jetėn e brendshme dhe gjendjen shpirtėrore.
    19.”Ēeta e profetėve”.
    20.Letėrsi e vjetėr shqiptare quhet ajo letėrsi qė ėshtė krijuar qė prej fillimit tė shkrimit tė saj,deri nė peridhėn e lėvizjes sonė kombėtare do tė thotė gjer tė Letėrsia e Rilindjes Kombetare.
    21.Karakter fetar e didaktik..
    22.Shkrimtarėt e veriut-alfabetin latin: shkrimtarėt e jugut-alfabetin arabo-turk..
    23.-Formula e pagėzimit (1462)
    -Fjalori i Arnold von Harfit (1497)
    -Perikopeja e ungjillit.
    24. Marin Barleti, Gjon Buzuku, Pjetėr Budi, Frang Bardhi, Pjetėr Bogdani, Nezim Frakulla Berati, Hason Zyko Kamberi etj.
    25.Kanė rėndėsi tė madhe historike pasi ruajnė tė dhėnat pėr vjetėrsinė apo fillimet e shkrimit tė shqipes dhe paraqesin vazhdimėsinė e shkrimeve qė vijnė pas dhe ishin njė pike mbėshtetje pėr utorėt nė vazhdim.
    26.”Meshari” i Gjon Buzukut (1555)
    27. Fan Stilian Noli.
    28.Hamburg tė Gjermanisė (1930).Ishte i ndjekur nga qeveria e Ahmet Zogut.
    29.Antiteza
    30.Poliglot.
    31.Tregim i shkurtėr alegorik qė pėrmban ndonjė mėsim morali.
    32.Ezopi, La Fonten , Naim Frashėri, Ēajupi, Ndre Mjeda, Nonda Bulka etj.
    33.Simboli sajohet kur njė ide abstrakte ose dukuri e karakterizojmė duke e zėvendėsuar me ndonjė gjėsend,i cili merr njė kuptim tė caktuar.
    34.Poezisė sė dashurisė (erotike).
    35.Paraqitje e veprimit,thurja e veprimit, kulminacioni,peripecia dhe shthurja e veprimit..
    36.Poezi peizazhiste (pėrshkruese).
    37.Pėrshkrimi i natyrės dhe dukuritė e ndryshme qė shfaqen nė tė.
    38.Rimė.
    39.Rimė e puthur, rime e alteruar,e kryqėzuar,e ndėrprerė,e ndėrlikuar,e ngarkuar etj.
    40.Lloj i poezisė lirike,nė tė cilėn poeti shpreh ndjenjat e dhembjes,pikėllimit dhe hidhėrimit pėr
    gjėnė e humbur, qė nuk mund tė kthehet mė.
    41.Pėrshkruan ndjenjėn e dashurisė dhe tė dhembjes pėr gruan e tij tė vdekur Evgjeninė..
    42.”Baba Tomorri”,”Katėrmbėdhjet vjeē dhėndėrr”,”Pas vdekjes”.
    43.”Poet i mjerimit” e quajmė Migjenin dhe ai nė veprat e tij shkruan pėr vuajtjet dhe skamjen e
    fshatarit,pėr jetėn e vėshtirė tė lypėsve ,pėr jetėn e varfėr tė qytetarit shqiptar.
    44.Kėngėt kreshnike (legjendare).
    45.Poemė.
    46.Jeronim de Rada, Anton Santori,Gavril Dara-I Riu, Zef Serembe e tjer..
    47.Romani.
    48.Aventurier,historik,shoqėror,psikologjik,humori stik,satirik,fantastik etj.
    49.”Lumi I vdekur “nga Jakov Xoxa.
    50 Vjersha nė tė cilėn poeti shpreh ndjenjat e dashurisė ndaj tė dashurės dhe anasjelltas.
    51.Reale dhe fantastike.
    52.Lirike familjare dhe lirike shoqėrore.
    53.Epike legjendare dhe epike historike.
    54.Anekdota.
    55.Tragjedia,komedia,dhe drama.
    56.Artistike,dokumentare dhe vizatimore.
    57.Tė luftojmė pėr mbrojtjen e trojeve shqiptare.
    58 Shpreh njė mendim,njė ndjenjė nė formėn e pyetjes qė e ka pergjigjen brenda.
    59.”Bardha e Temalit”,”Trendafile e gjemba”,”Shqipėria dhe shqiptarėt” etj.
    60.Janė hartime tė shkurtra ose tė gjata epiko-lirike,nė tė cilat pėrshkruhen ngjarje pėr fatin e ndonjė
    personazhi,qė perfundon tragjikisht.
    61.Shoqėria “Bashkrimi” i Shkodrės pėrfaqėsues i tė cilit ishte Gjergj Fishta.
    62.Roman satirik.
    63.Vepėr e vogėl epike nė prozė, nė tė cilin pėrshkruhet zakonisht ndonjė ngjarje me rėndėsi nga jeta e njė heroi a personazhi.
    64.Nė krijimet letraro-shkencore.
    65.”Shqipėria ē’ka qėnė , ē’ėshtė dhe ē’do tė bėhet”
    66.Shprehje poetike e cila sajohet kur sendeve pa shpirt , ideve abstrakte ose dukurive
    natyrore ua japim vetitė e njeriut.
    67.Alegoria sajohet kur me anė tė njė fjale, fjalie,strofe ose njė vepre tė tėrė tregojmė ndonjė
    mendim tė fshehtė , pra shprehja e ideve dhe e mendimeve bėhet tėrthorazi.
    68.Porsia e romanit ėshtė pėrpjekjet qė duhet tė bėhen pėr emancipimin e femrės shqiptare, si
    faktor me rėndėsi pėr edukimin e fėmijėve dhe nė pėrgjithėsi pėr pėrparimin e shoqėrisė.
    69.Njė grup fonemash tė pėrqėndruara rreth njė zanoreje.
    70.Theksi i fjalės , theksi i fjalisė ,theksi i insistimit.
    71.-Shenjat qė pėrdoren nė fund tė fjalisė.
    -Shenjat qė pėrdoren brenda fjalisė.
    -thonjėzat,viza.
    72.Nga latinishtja,greqishtja,turqishtja,sllavishtja,ital ishtja,frengjishtja e anglishtja.
    73.Emėr,grup emėror,me pėremėr,me njė pjesė tė nėnrenditur.
    74.Gjymtyrė homogjene.
    75.Njė gjendje ose cilėsi tė personit a sendit qė shėnohet nga kryefjala.
    76.Njė emėr,grup emėror ose pėremėr nė rasėn kallėzore qė ndėrtohet gjithmonė pa parafjalė.
    77.Kė? , cilin?.cilėn?,cilėt?,cilat?,Ē’?,ēfarė?
    78.-kundrinori i zhdrejtė pa parafjalė
    -kundrinori i zhdrejtė me parafjalė
    79.Nė rasėn emėrore,kallėzore ose rrjedhore gjithnjė i paraprirė me parafjalė.
    80.Veprime qė kalojnė mbi njė send a mbi njė frymor.
    81. Gjithė paraditėn qyteti ishte qullur nga shiu dhe sqota.
    82.-njė emėr ose grup emėror.
    -njė ndajfolje ose shprehje ndajfoljore. –njė formė e pashtjelluar foljore
    -njė pjesė e nėnrenditur rrethanore (te fjalitė e pėrbėra.).
    83.Pėrcaktori i shprehur me mbiemėr shpreh njė cilėsi tė sendit,dukurisė ose frymorit tė treguar nga
    emri qė pėrcakton.
    84.-pėrcaktori i paveēuar
    -percaktori i veēuar
    85.Nė gjini,numėr dhe rasė
    86.Emėr nė rasėn emėrore,kallėzore dhe rrjedhore.
    87.Tregon nuanca tė ndryshme kuptimore si pėrkatėsi-cilėsi,vend,emėr tė pėrveēėm tė sendeve,lloj etj.
    88.Ndajshtim i paveēuar
    Ndajshtim i veēuar
    89.Ndajshtim i pavaēuar
    90. emra tė gjinisė mashkullore – i,u
    emra tė gjinisė femėrore – a
    emra tė gjinisė asnjanėse – t,tė
    91. dhanore dhe kallėzore
    92.Kryefjalės,kundrinor I drejtė,i zhdrejtė me parafjal dhe rrethanorė.
    93.Pėremra dėftorė
    94.-Si pėrcaktorė tė njė emri
    -nė vete
    95.Pėrdoret pėr tė pyetur pėr njerėz ose pėr qenie tė personifikuara (nė fabula)
    96.Si pėrcaktorė
    97.tė thjeshtė tė pėrngjitur dhe shprehje
    98.fjalisė – tip.
    99. -Koha e thjeshtė – formohet nga njė folje e vetme
    -Koha e pėrbėrė – formohet kur pjesores sė foljes qė zgjedhohet I shtohet para folja ndihmėse kam ose jam.
    100.Tė gjitha foljet qė shprehin veprime qė kryhen nga kryefjala dhe qė zakonisht mund tė kalojnė tė
    njė kundrinori drejtė.
    101.Tė gjitha foljet qė shprehin veprime qė mbeten ose qė bien mbi kryefjalėn , pra qė i pėson kryefjala.
    102.Ky artikull ėshtė shkruar nga kryeredaktori I gazetės.
    103.Mėnyra dėftore
    104.Koha e pakryer e kryera e thjeshtė,e kryer,mė se e kryer dhe e kryera e tejshkuar. (5 forma)
    105.Dėftorja,habitorja,lidhorja,kushtorja,dėhirorj a dhe urdhėrorja.
    106.Pjesorja,pėrcjellorja,paskajorja,mohorja
    107.Lidhorja dhe kushtorja.
    108.Urdhėr,kėrkesė,porosi,kėshillė,ftesė etj.
    109.Pjesorja – Shtuarja e njė nga prapashtesave – rė (r), -ur-ė,-nė
    Forma e pashtjelluar mohore: pa + pjesore
    Pėrcjellorja: duke+pjesore, paskajorja: pėr tė+pjesore
    110.Ndajfoljet,parafjalėt,lidhėzat,pasthirrmat dhe pjesėzat.
    111.Ndajfoljet e mėnyrėt, vendit,kohės,sasisė dhe qėllimit
    112.Njė grup fjalėsh qė pėrmban njė folje tė zgjedhuar nė njė nga mėnyrat vetore.
    113.-Pjesė e pavarur,pjesė e varur dhe pjesė kryesore
    114.-Fjalia e pėrbėrė me bashkėrenditje shtuese,veēuese,kundėrshtore dhe pėrmbyllėse
    115.Kryefjalės ose tė kundrinorit tė drejtė
    116.Strofa me dy vargje,tri,katėr,pesė etj.
    117.Fjalė me kuptim tė kundėrt (lartė-poshtė etj)
    118.Fjalė me kuptime tė njėjtė ose tė pėrafėrt
    119.Pėrshkrimi I pamjes sė jashtme tė autorit si dhe ndjenjat e tij.
    120.Ėshtė atėherė kur poeti bėn renditjen e fjalėve nė fjali nė mėnyrė qė tė arrihet efekti I caktuar (pra
    renditjae ideve,dukurive,mendimeve e ndjenjave).
    121.Naum Veqilharxhi i cili botoi abetaren e parė shqipe ,,Ėvetari”.
    122.Portretin e nėnave trimėresha tė cilat krenoheshin me luftėn e bijve tė tyre.
    123.Mendjemadhėsia ėshtė veti negative e njeriut.
    124.Portretin e Tanushės dhe pėrshkrimin pranveror tė bjeshkėve shqiptare.
    125.Poezi liriko – epike (baladė) autori pėrshkruan shqetėsimin e Skėnderbeut nga tradhėtia e Hamza
    Kastriotit.
    126.Nė letrat zyrtare nuk pėrdoren fjalė emocionuese dhe shkrimi ėshtė i drejtpėrdrejtė. Fillojnė me :
    I nderuar ose e nderuar ose vetėm z-ose znj-
    Nė fund shkruhet: Me respekt -
    127.Kur theksi pėrsėritet sipas njė numri tė barabartė rrokjesh brenda njė vargu , krijohet ritmi i poezisė.
    128.Poeti shpreh protestėn kundėr shtresave sunduese-shkaktarė pėr gjendjen e mjeruar - Lulėkuqja
    simbolizon shtresėn e varfėr e tė mjerė qė shtypen pa mėshirė.
    129. ,,Pesha e dheut’’
    Rezistencėn e shqiptarėve dhe torturat nga pushteti famėkeq – shpėrnguljen pėr nė Turqi me detyrim.
    130.Poeti i madh arbresh Jeronim de Rada
    Tema: nderi dhe respekti I popullit pėr poetin e madh arbresh tė Rilindjes Kombėtare – De Radėn
    131.Trajtat e shkurta mund tė pėrdoren pa tė plotat ndėrsa trajtat e plota nuk mund tė pėrdoren pa trajtat
    e shkurta.
    132.Pėr tė lidhur pjesėn e nėnrenditur pėrcaktore me emrin,grupin emėror ose pėremrin paraprijės qė e
    plotėson.
    133. Ē’? ēfarė?
    134.Vendi qė zė nė fjali, pėrshtatja me foljen, pėremėrzimi.
    135.Janė ato krijme popullore ku pėrqeshin dukuri tė ndryshme jetėsore, qė pėrshkruhen nė mėnyrė
    qesharake ndonjė dukuri shoqėrore a ndonjė veti tė njė personi.
    136.Janė ato fjali tė pėrbėra qė kanė njė pjesė kryesore dhe njė apo mė shmė pjesė tė varura.Fjali
    ftilluese,pėrcaktore dhe rrethanore.
    137.Vuajtjet e fshatėrave pas Luftės sė Dytė Botėrore, por edhe shpresa pėr njė tė ardhshme tė mire.
    138.Tregon se kujt i pėrket prona e caktuar dhe pėrdoret si pėrcaktor.
    139.Koha e tashme - njė formė
    Koha e shkuar – pesė forma
    Koha e ardhme – dy forma
    140.Krijim letrar ku shkrimtari pėrshkruan njė vend ose mjedis ashtu siē e ka pare dhe pėrjetuar gjatė
    udhėtimit.
    141.Ditari,memoarėt,biografia,autobiografia,report azhi dhe udhėpėrshkrimi.
    142.-Disa mbiemra duke ndryshuar nyjen e pėrparme i nė e
    -disa marrin edhe mbaresėn e
    -disa mbiemra pėr dy gjinitė kanė tė njėjtėn formė
    143.Kafshėt,shpezėt,bimėt,insektet
    144.Krahasimi
    145.Pėr tė lidhur dy gjymtyrė tė fjalisė ose dy pjesė tė fjalisė sė pėrbėrė.
    146.Lidhėza bashkėrenditėse dhe lidhėza nėnrenditėse.
    147.Qė mbytet-pjesė e varur pėrcaktore.
    148.Fjali e pėrbėrė me pjesė tė nėnrenditur kundrinore.
    149.Fjali me bashkėrenditje shtuese.
    150.Po qe se fryn juga-pjesė e varur kushtore.


    HISTORI KLASA 7

    1. Kush e shpiku maqinėn me avull?
    2. Kur u kurorzua Napoleon Bonaparta pėr Perandor nė Francė?
    3. Kur shpėrtheu Kryengritja e parė sėrbe dhe kush e udhėheqi ate?
    4. Kush e themeloi Pashallėkun e Shkodrės?
    5. Kur u themelua lidhja shqiptare e Prizrenit?
    6. Kush udhėheqi shqiptarėt nė mbrojtjen e Plavės dhe Gusisė?
    7. Kush udhėhoqi vullnetarėt e lidhjes nė mbrojtjen e Hotit dhe Grudės?
    8. Cilat forca i ēliruan forcat e rregullta ushtarake tė lidhjes nė vitin 1881?
    9. Kush dhe kur e formoi ēeten e parė tė armatosur?
    10. Kur dhe ku themelohet alfabeti i sotėm i Gjuhės Shqipe?
    11. Kush i priu Kryengritjes shqiptare nė vitin 1911?
    12. Kur u shpall deklarata e pavarsisė nga Kongresi i kolonive angleze nė Amerikėn Veriore?
    13. Kur shpėrtheu revolucioni Xhon Turk?
    14. Ku dhe kush e zbuloi rrezen X?
    15. Kur u shpall Hatisherifi i Gjylhanit?
    16. Kush e bashkoi Gjermanin dhe kur?
    17. Si quheshte shoqrija e Stambollit e formuar 2.X.1879 dhe kush e udhėheqte ?
    18. Cilėt ishin veprimtart mė tė dalluar tė ORM ?
    19. Cili ishte ideologu I pushtetit kryengritės nė Krushevė ?
    20. Cilat vende I ēliruan forcat e lidhjes shqiptare n vitin 1881 ?
    21. Si ndaheshte popullsia n Franc para revolucionit ?
    22. Kush e themeloi pashallėkun e Shkodrs ?
    23. Kush e udheheqi kuvendin e Prizrenit ?
    24. Si shiheshte Shqipėrija nga shtetet e aleancės ballkanike ?
    25. Kur dhe ku u pranua plotsisht pavarsija e Shqipėris?

    II
    26. Llokomotiven e parė me avull e konstruktoi? a) Robert Flutoni, b) Xhorxh Stivenson, c) Xhems Vati
    27. Revolucioni Borgjez nė Francė filloi: a) 4 korrik 1776, b) 14 korrik 1789, c) 10 qėrshor 1878
    28. Nė cilin vit u mbajt Kongresi i Berlinit:
    a) 1815, b) 1848, c) 1878
    29. Shoqata greke “FILIKIE ETERA”- Shoqata e miqve u formua mė:
    a) 1814 b) 1804, c) 1813
    30. Lidhja shqiptare e Pejės e quajtur Besa e formoi
    a) Axhi Zeka 1899 b) Ymer Prizren 1878 c) Bajo Topoll 1906
    31. Pavarsia e Shqipėrisė plotėsisht u pranua mė: a) Kongresin e Berlinit 1878, b) Kongresin e Vienes 1815, c) Konferencėn e Londrės 1913

    32. Shkolla e parė shqipe nėn drejtimin e Pandeli Sotirit hapet: a) me 7 mars 1887 nė Korēė, b) 2 tetor 1879 nė Stamboll c) 17 tetor 1878 nė Kresne
    33. Kryengritja e Ilindenit filloi : a) 1908, b) 1903 c) 1912
    34. Ideologu i pushtetit kryengrites nė Krushevė ishte? a) Pitu Guli, b) Goce Dellēevi, c) Nikolla Karevi
    35. Kryengritja e Razllovcit filloi: a) 20 mars 1876, b) 17 tetor 1878, c) 29 korrik 1913
    36. Shtypshkronjėn e parė nė Maqedoni e hapi: a) 1838 nė Selani Teodosie Sinatesk, b) 4 nėntor 1893- Gorgj Pulevski c) 2 tetor 1879- Gorgj Puleski
    37. Kryetar i parė i Qeverisė sė Vlorės u zgjodh: a) Ismail Qemali, b) Luigj Gurakuqi, c) Isa Boletini
    38.
    39. Kush ishte komandant i forcave tė armatosur te Lidhjes sė Prizrenit?
    a) Haxhi Zeka, b) Sulejman Vokshi, c) Abdyl Frashėri
    40. Kryengritja e Dėrvish Cares filloi : a) 1844, b) 1830, c) 1757
    41. Kongresi i Berlinit u mbajt : a. 1778 b. 1789 c. 1878
    42. Skllavėrin nė SHBA e suprimoi a. Xhorxh Uashingtoni b. Xhejms Vati c. Abraham Linkoln
    43. Forcat e kryengritjes tė Dervish Carės numronin :
    a. 100 000 kryengritės
    b. 15 000 kryengritės
    c. 10 000 kryengritės
    44. Kur u formua Qeverija e pėrkohshme e lidhjes shqiptare tė Prizrenit : a. 1899 b. 1869 c. 1881

    45. Lidhjen shqiptare Besa Besė e Pejės udhheqet nga : a. Ali Pash Tepelena b. Ali Pash Gusija c. Haxhi Zeka
    46. Lufta e parė ballkanike u zhvillua : a. 1899 b. 1908 c. 1912
    47. Kongresi i Manastirit u mbajt mė : a. 2.X.1879 b. 29.VII.1913 c. 14-21.XI. 1908
    48. Shkolla e parė shqiptare pėr vajza u hap: a. 1789 b. 1899 c. 1891
    49. Kryengritja e Razllovcit filloi : a. 2.VIII.1903 b. 17.X. 1878 c. 20.V.1876
    50. Me punėn e kuvendit tė Vlorės kryesonte : a. Haxhi Zeka b. Ymer Prizreni c. Ismail Qemaili
    III
    51. Kuvendin e Prizrenit e udhėhoqi Iljas Loku (Dibra). PO JO
    52.Ali Pash Tepelena sundoi nė Pashallėkun e Janinės. PO JO
    53.Greqia fitoi pavarsinė nė vitin 1878. PO JO
    54. Skllavėria nė SH.B.A. u siprimua nga Abraham Linkoln nė vitin 1863. PO JO
    55. Nė Janar 1881 nė Kuvendin e Prizrenit u formua qeveria e pėrkohshme nė krye me Ymer Prizrenin. PO JO
    56. Revolucioni Borgjez nė Francė filloi mė 14 korrik 1789. PO JO
    57. Xhorxh Stivenson konstruktoi anijen me avull. PO JO
    58. Aleancėn Ballkanike e formuan: Sėrbia, Greqia dhe Bullgaria. PO JO
    59. Mė 2 tetor 1879 nė Stamboll krijohet shoqėria e tė shtypurit shkronja shqip me kryetar Sami Frashėrin. PO JO
    60. Shkolla e parė shqipe pėr vajza u hap nė vitin 1891 nė Korēė e udhhequr nga Gerasim Qiriazi dhe motrės sė tij Sevastijes. PO JO
    61. Organizata revolucionare Maqedonase(ORM) u themelua mė 4 nėntor 1893. PO JO
    62. Pitu Guli vritet nė fshatin Banje nė vitin 1903.
    PO JO
    63. Hajdutet ishin ēeta tė armatosura qė pėrbėheshin prej 5-10 antarė. PO JO

    64. Rumena Vojvoda ishte harambash i ēetave hajdute. PO JO
    65. Shqiptaret nė mbrojtjen e Ulqinit i udhehoqi Haxhi Zeka. PO JO
    66. Shkolla e par shqipe filloi punėn mė 7 mars 1887 nė Korēė e udhhequr nga Pandeli Sotiri. PO JO
    67. Nė fronin shqiptar fuqit e mėdha vendosin Franc Feridianin. PO JO
    68. Kuvendi i Graēkės u mbajt m ė 23.VI.1911. PO JO
    69. Pashallku I Shkodrės shėnoi rėnje nė vitin 1931. PO JO
    70. Organizata greke ,,Flike Etere “ u formua 1814 ne Odeos. PO JO
    71. Komiteti I fshehtė shqiptar ,, Pėr liri tė shqiptarve “ formohet 1905, udhėheqet nga Bajo Topolli. PO JO
    72. Lidhjen shqiptare tė Pejs nė vitin1899 e formoi Ymer Prizreni. PO JO
    73. Komandat I forcave tė armatosura tė lidhjes sė prizrenit ishte Sulejman Vokshi. PO JO
    74. Kryengritja e Dervish Cars Filloi nė vitin 1844. PO JO
    75. Deklarata pėr pavarsin e SH.B.A u shpall mė 4 korrik 1776 e hartuar nga Tomas Xheferson. PO JO


    PĖRGJIGJE

    1. Xhems Vati
    2. 1804
    3. 1804- Karagjorgj Petroviqi
    4. Mehmed Pashė Bushtliu nė vitin 1757
    5. Mė 10 qershor 1878
    6. Ali pashė Gusia
    7. Hod Sokoli
    8. Kosovėn, Shkupin, Tetovėn, Gostivarin, Dibrėn, etj.
    9. Bajo Topulli 1906 nė krahinėn e Korēės
    10. Nė Kongresin e Manastirit prej 14 deri 21 nėntor tė vitit 1908
    11. Ded Gjo Luli
    12. 4 korrik 1776 e hartuar nga Toma Xheferson
    13. Nė vitin 1908.
    14. Nė vitin 1895 nė Gjermani Rentgeni zbuloi rrezen X.
    15. Hatisherifi i Gjylhanit u shpall mė 1839
    16. Anton Fon Bizmarku 1871
    17. Shoqrija e tė shtypurit shqip Sami Frashri
    18. Goce Dellēev, DameGruev, P. Toshevi, Jane Sandanski
    19. Nikolla Karevi
    20. Kosovėn, Shkupin, Tetovėn, Gostivarin, Dibrėn
    21. Krerėt, bujarėt dhe borgjezija fshatare
    22. Mehmet Pash Bushtaliu 1757
    23. Iljaz Loku Dibran
    24. Si objekt coptimi,ata tokat shqiptare I konsideronin si tė vetat
    25. 29 Korrik 1913,nė konferencėn e ambasadorve nė Londėr

    II


    28. c 29. a 30. a 31. c 32. a 33. b34. c35. a36. a37. a38. a39. b40. a41. c42. c43. c44. c45. c46. c47. c48. c49. c50. c51. po52. po53. 54. po55. po56. po57. jo58. po59. po60. po61. po62. o 63. po64. po65. jo66. po67. jo68. po69. po70. po71. o72. jo73. po74. po75. po
    GJEOGRAFI KLASA E 7

    1. Prej nga rrjedhė emri i Evropes?
    2. Nė ēfarė gjėrsie gjeografike shtrihet Evropa?
    3. Cilat ujra e rrethojne Evropėn?
    4. Kush e ndan Evropėn dhe Afrikėn?
    5. Cilat ujra i bashkon ngushtica e Gjibraltarit?
    6. Numroni gadishujt me te medhej te Evropes perendimore?
    7. Kah kalon meridiani fillestar?
    8. Ēfarė vendi ėshtė Evropa sipas relievit?
    9. Si ndahen malet e Evropes ?
    10. Cila ėshtė maja mė e lartė nė Evropė?
    11. Numroni faktorėt kryesor klimatik nė Evropė?
    12. Ku ėshtė e pėrhapur rryma e Golfstrimit?
    13. Numroni vullkanet e gjalla nė mesdhe?
    14. Cili ėshtė lumi mė i madhė nė Evropė? a) Danubi, b) Vollga , c) Vardari
    15. Si ndahen liqejt sipas formimit nė Evropė?
    16. Sa ėshtė numri i banorėve ne Evropė?
    17. Nė sa rajone gjeografike ndahet Evropa?
    18. Sa shtete gjinden nė Evropėn jugore?
    19. Sa shtete gjinden nė Evropė?
    20. Sa shtete ka nė Bashkėsinė Evropiane ?
    21. Cilat shtete fqinje janė anėtare tė Bashkėsisė Evropiane?
    22. Numroni prej sa gadishujve pėrbėhet Evropa Jugore?
    23. Cilat tipe klimatike janė tė pėrhapura nė Evropėn Jugore?
    24. Cilat detra i lidhė kanali i Suezit?
    25. Ēfarė pozite gjeografike ka Evropa Perėndimore ?
    26. Cilat ujra i lagin brigjet e Francės?
    27. Si quhet kanali qe e ndane Britanin e Madhe nga Franca?
    28. Cilat vende e pėrbėjnė Evropėn Veriore?
    29. Numroni shtetet e Evropes Veriore?
    30. Kush e lidhė Detin e Veriut me Detin Baltik?
    31. Ē’janė fjordet?
    32. Sa milion banorė jetojnė nė Evropėn Veriore?
    33. Ēfarė pozite gjeografike ka Evropa e Mesme?
    34. Ēfarė vende janė Zvicra dhe Austria ?
    35. Nė cilat pjesė shtrihet Evropa e Mesme ?
    36. Sipas relievit ēfarė vendi ėshtė Evropa Lindore?
    37. Cilėt lumenjė derdhen nė liqenin Kaspik?
    38. Me ēka ėshtė e pasur Evropa Lindore?
    39. Cilat kultura kultivohen nė Evropėn Lindore?
    40. Pse themi se Rusia ėshtė vend evro-aziatik?
    41. Nga rrjedhė emri Azi?
    42. Ēfarė pozite gjeografike ka Azia?
    43. Cilat ujra e rrethojne Azinė?
    44. Cili ėshtė kufiri qė e ndanė Evropėn dhe Azinė?
    45. Sa ėshtė sipėrfaqja e Azisė?
    46. Sa gadishuj tė mėdhenj ka nė Azinė Jugore?
    47. Sipas relievit ēfarė vendi ėshtė Azia?
    48. Sa ėshtė lartėsia mesatare e Azisė?
    49. Si quhet rrafshnalta mė e njohur nė Azi ?
    50. Cila ėshtė maja mė e lartė nė Azi?
    51. Nė cilin brez tė ngrohtėsisė gjindet Azia?
    52. Cilėt janė faktorėt kryesor klimatik?
    53. Cilat zona klimatike hasen nė Azi?
    54. Nė sa pellgje derdhen lumenjtė e Azisė?
    55. Cili ėshtė liqeni mė i madhė nė Azi?
    56. Cili ėshtė liqeni mė i thellė nė botė?
    57. Me ēka ėshtė i pasur kontinenti i Azisė?
    58. Sa milion banorė jetojnė nė kontinentin e Azisė?
    59. Sa milion banorė jetojnė nė Kinė ?
    60. Cila ėshtė gjuhė zyrtare nė Indi?
    61. Nė sa rajone ndahet Azia?
    62. Me ēka ėshtė e njohur Azia Lindore?
    63. Ē’janė cunamet?
    64. Cili ėshtė ushqimi kryesor i popullsisė nė Kinė?
    65. Me ēka ėshtė e pasur Kina ?
    66. Ēfarė karakteri ka blegtoria nė Kinė ?
    67. Si quhet akullnaja me e njohur nė Himalaje?
    68. Si quhet liqeni me i madh nė Himalaje?
    69. Cilat pjesė i pėrfshin Azia jugperėndimore?
    70. Si quhet ndryshe Kanali i Suezit?
    71. Si quhen lumenjtė mė tė njohur nė Azinė Jugperėndimore?
    72. Cili ėshtė shkaku i konflikteve nė Azinė Jugperėndimore?
    73. Cilat janė rajonet mė tė pasura me naftė?
    74. Me ēka ėshtė e njohur Arabia Saudite?
    75. Me ēka ėshtė i njohur Irani?

    PĖRGJIGJE

    1. Emrin Evropa e ka marre prej fjales se vjeter asiriane EREB- qe dmth.vend ku perendon dielli.
    2. Evropa shtrihet ne hemisferen veriore ne mes 36 °dhe 71° te gjersise gjeografike veriore.
    3. Evropen e rrethojne keto ujra: Oqeani i ngrire i Veriut, Oqeani Atlantik dhe Deti Mesdhe.
    4. Evropen dhe Afriken i ndan Deti Meshe, afersia me e madhe eshte te ngushtica e Gjibraltarit.
    5. Ngushtica e gjibraltarit i bashkon ujrat e Oqeanit Atlantik dhe te D.Mesdhe.
    6. Gad.me te medhej te Evropes perendimore jane: Gad.JUTLAND, NORMANDIA,dheBRETANJA.
    7. Meridiani fillestar ose, i Griniēit kalon neper Griniē afer Londrės.
    8. Evropa sipas relievit eshte vend ultesinor dhe malor.
    9. Malet e Evropes sipas formimit ndahen : ne male te reja vargore dhe ne male te vjetra mollake.
    10. Maja me e larte ne Evrope eshte Mon Blani me 4810m . lartesi mbidetare.
    11. Si faktir kryesor klimatik ne Evrope janejersia gjeografike,afersia e ujrave ,rrymat detare, levizjet e ererave, dhe relievi.
    12. Kjo rryme formohet nga gjiri I Meksikos fryn neper oqeanin Atlantik duke u perhapur kah Evropa perendimore dhe G.i Skandinavise.
    13. Si vullkane me te njohura janetna,Vezuf, dhe Stromboli.
    14. a)Danubi, b)Vollga , c) Vardari .
    15. Liqejt sipas formimit ne Evrope ndahen ne l.Tektonike,te akullnajave,karstik, lumor dhe artificial.
    16. Ne Evrope jetojne mbi 720 mil. banore.
    17. Evropa ndahet ne 5 rajone gjeografikevropa jugore, perendimore, veriore, lindore dhe E.qendrore.
    18. Ne Evropen jugore gjinden 17 shtete.
    19. Ne kontinentin e Evropes gjinden 44 shtete.
    20. Per momentin ne B.E. ka gjithsejt 27 shtete.
    21. Ne BE. Prej shteteve fqinje si anetare jane: Greqia dhe Bullgaria.
    22. Ne Evropen Jugore gjinden keto Gadishujad.Ballkanik, Gad.Apenin, dhe Gad.Pirinej.
    23. Ne Evropenjugore hasen keto tipe klimatikel.mesdhetare,e ndryshueshme mesdhetare, dhe kl. Malore.
    24. Kanali I Suezit I lidhe Detin Mesdhe dhe D.e Kuq.
    25. Evropa perendimore ka pozite te volitshme sepse I lidhe vendet e Evropes dhe ato tej oqeanike.
    26. Brigjet e Frances I lagin ujrat e Oqeanit Atlantik dhe te Detit Mesdhe.
    27. Kanali qe e ndane Britanin e Madhe prej Frances quhet Kanali Lamansh.
    28. Evropen Veriore e perbejne Gadishulli I Skandinavise,Gad.Jutland, dhe ishulli Island.
    29. Ne Evropen Veriore gjinden keto shtete:Norvegjia;Suedia,FInlanda,Danimarka dhe Islanda.
    30. Keto detra I lidhen ngushtica Skagerak,Kategat dhe Sund.
    31. Fjordet jane gadishuj,gji deti te ngushta e te gjata.
    32.Ne Evropen Veriore jetojne24.4 mil. banore.
    33. Evrope Qendrore ka pozite te volitshme gjeografike sepse I lidhe pjeset tjera te Evropes.
    34. Zvicra dhe Austria jane vende Alpike sepse shtrihen ne Alpe.
    35. D.i Bardhe ;kurse ne jug deri te D.Azof dhe D. e Zi. (Evropa e Mesme shtrihet:ne veri deri te D.Barenc,dhe
    36. Evropa lindore sipas relievit eshte vend ultesinore.
    37. Ne liqenin Kaspik derdhen keto lumej:Vollga , l. Don,Dnjeper dhe Dnjester.
    38. Evropa lindore eshte e pasur me pasuri xeheroreymyr,hekur ,nafte,thėngjill, dhe gaze natyrore.
    39. Ne Evropen lindore kultivohenruri,misri, thekra,tershera, pambuku dhe panxhar sheqeri.
    40. Sepse teritori i Rusise shtrihet ne dy kontinente.
    41. Emri Azi rrjedhe nga fjala asire”asu” qe dmth.toke e lindjes.
    42. Azia ka pozite te volitshme sepse lidhe Azin me kontinentet tjera.
    43. Kontinentin e Azise e rrethojne keto ujra:Oqeani i ngrire i Veriut, Oqeani Paqesore, dhe Oqeani Indian.
    44. Evropen dhe Azine i ndane Mali Ural, lumiUral, Liqeni Kaspik, Deti i ZI, ngushtica e Bosforit, Deti Mramor, dhe ngushtica e Dardaneleve.
    45. Azia eshte kontinenti me I madhe ne bote me nje s. prej 44.4 mil. km2.
    46. Ne Azine jugore ka tre Gad. te medhenj: Gad.indokines, Gad.Industanit dhe Gad.Arabik.
    47. Azia sipas relievit eshte vend malore,ultesinore, rrafshnalte, dhe lugina te lumejve.
    48. Lartesia mesatare mbidetare e Azise eshte 950m.
    49. RRafshnalta me e njohur ne Azi eshte Tibeti.
    50. Maja me e larte ne Azi eshte Mont Everest (Xhomolungma ne gjuhen vendore me 8848m.lartesi.
    51. Kontinenti I Azise shtrihet ne hemisferen veriore.
    52. Si faktore kryesore klimatik jane jersia gjeografike ,afersia e ujrave,masat ajrore,rrymat detare, dhe relievi.
    53. Ne Azi hasen keto zona klimatike :Zona ekuatoriale,tropikale,subtropike,zona e mesme , emesme kontinentale,subpolare dhe polare.
    54. Lumejt e Azise derdhen ne keto pellgje:Pellgu I Oqeanit te ngrire te Veriut,P. Oq.Paqesore, P.Oq.Indian dhe ne Pellgje te mbyllura.
    55. Liqeni me I madhe ne bote eshte l. Kaspike 371.000 km.2.
    56. Liqeni me I thelle ne bote eshte l. I Bajkallit me 1741m. thellesi.
    57. Kontinenti I Azise eshte I pasur me nafte sepse 65%e rezervave gjinden ne kete kontinent.
    58. Ne kontinentin e Azise jetojne 3.6 mliard banore.
    59. Ne Kine jetojne mbi 1.3 miliard banore.
    60. Sigjuhe zyrtare ne Indi eshte gjuha angleze.
    61. Azia ndahet ne keto rajone :Azia lindore,juglindore,jugore,Azia jugperendimore,Azia qendrore,dhe Azia veriore.
    62. Azia lindore njihet me numer te madhe te vullkaneve dhe te termeteve.
    63. Cunamet jane vale deti te gjata dhe te larta te shkaktuara ne fund te Oqeaneve.
    64. Si ushqim kryesor I popullsise ne kine eshte orizi.
    65. Kina eshte e pasur me pasuri natyrore:nafte,qymir,dhe metale me ngjyra.
    66. blegtoria ne Kine ka karakter nomad.
    67. Akullnaja me e njohur ne Himalaje eshte akullnaja Sjacen.
    68. Liqeni me I madhe ne Himalaje eshte l. PANGONG CO.
    69. Perfshin pjesen jugperendimorene mes D. Mesdhe,ne perendim,dhe Pakistanit ne lindje ne veri tek D. I Zi.
    70. Kanali I Suezit ndryshe quhet”Kanali I naftes”.
    71. Si lumej me te njohor jane igri dhe Eufrat.
    72. Shkaku kryesor I konflikteve ne azin jugperendimore eshte nafta.
    73. Si vende me te njohurame nafte jane uvajti,Emiratet e Bashkuara,Arabe,Arabia Saudite, Omani,dhe Iraku.
    74. Arabia Saudite ka te zhvilluar turizmin.
    75. Irani perpos naftes eshte I njohur edhe me prodhimin e qilimave te njohur si”QIlimat e Persise”.




    BIOLOGJI KLASA E 7

    1. Trego tri shtresat e lėkurės?
    2. Si quhen organet pėr lėvizje te lėkurgjemborėt (ylli i detit)?
    3. Si quhet mbėshtiellėsi trupor te butakėt?
    4. Sistemi i organeve tė qarkullimit tė gjakut pėrbėhet nga:_____________________________
    5. Cilat janė pjesėt pėrbėrėse tė `do organi shqisor?
    6. Te cila shtazė paraqitet sė pari herė sistemi nervor dhe si quhet ai?
    7. Numro tri fazat e zhvillimit embrional?
    8. Prej sa pjesėve pėrbėhet zemra te ujėtokėsorėt?
    9. Numro llojet e lėngjeve qė qarkullojnė nė trupin e organizmave shtazorė?
    10. Nė prerje tėrthore tė veshkės dallojmė tri shtresa? Cilat janė ato?
    11. Cilat nga shtazėt e pėrmendura pėrveē lukthit ka edhe planc:
    a. gjarpėri b. majmuni c. lopa d. derri
    12. Cilat nga shtazėt qė fluturojnė ėshtė gjitar ?
    a. Bleta b. Pėllumbi c. Lakuriqi d. Pata
    13. Me `ka marin frymė : peshqit, insektet dhe shpendėt?
    14. Trego mėnyrat e shumimit jogjinor ( joseksual ) te shtazėt !
    15. Cilėt shtazė i quajmė zvaranik dhe trego grupet e tyre ?
    16. Prokariota janė ato qreliza qė u mungon :
    a. Citoplazma b. bėrthama
    c. vakuolet d. plastidet
    17. Rretho organelin qelizor qė paraqet rezervar tė proteineve:
    a. Kromozomet b. vakuolet
    c. Ribozomet d. Lizozomet
    18. Grykorėt i quajm sepse kanė _________________ kėta i ndajmė nė 4 grupe:
    19. Cilin nga organelet e pėrmendura e hasim vetėm ke qelizat bimore:
    a. Klorofili b. membrana qelizore
    c. Mitohondret d. Ribozomet
    20. Shkenca qė merret me grupimin e organizmave quhet ____________________ ,
    klasifikimin, tė cilin edhe sot e shfrytėzojmė e ka bė ___________________
    21. Zvaranik i quajm sepse _________________ i ndajmė nė 4 grupe ato janė:
    22. Cilat nga qelizat e pėrmendura kanė aftėsi tė bėjnė lėvizje ameboide
    a. qelizat nervore b. qelizat e bardha tė gjakut
    c. qelizat epiteliale d. qelizat e kuqe tė gjakut
    23. Organizmat shtazor i grupojmė sipas disa kritereve ato janė:
    a. _________________________________
    b. _________________________________
    c. _________________________________
    24. Cili nga organet nuk i takon organeve digjestive (tretjes)
    a. goja b. zorrėt
    c. laringu d. Ezofagu
    25. Pigmenti qė pėrmban gjaku – Hmoglobina nė vete pėrmban
    a. Bakėr b. Magnezium
    c. zink d. Hekur
    26. Enėt e gjakut qė nxjerrin gjakun nga zemra quhen:
    a. Venė b. kapilar
    c. Trakeje d. Artere
    27. Hidra ka sistem tė tretjes vetėm me njė hyrje.
    Po Jo
    28. Cilat nga shtazėt kanė sistem tė hapur tė gjakut
    a. Gjitarėt b. Butakėt
    c. Shpendėt d. Ameba

    29. Zemra te peshqit ka ___ veshėza dhe ____ barkusha,
    te ujtokėsorėt ___ veshėza dhe ____ barkushe,
    te njeriu ___ veshėza dhe ____ barkushe
    30. Ēdo organ shqisor pėrbėhet nga tre elemente ata janė:
    31. Fotografi nė formė tė mozaikut shohin:
    a. njeriu b. Insektet
    c. peshqit d. gjarpėrinjėt
    32. Cila nga materjet e pėrmendura gjindet nė sasi mė tė madhe nė trupin e organizmave tė gjalla:
    a. proteinat b. yndyrat
    c. uji d. sheqeri
    33. Organet e tajitjes te skrraja e shiut quhen :
    a. nefride b. Veshkė
    c. gjėndrra e gjebėrt d. Kanale tė malpigut
    34. Te organizmat shtazore dallojmė kėto lloje tė sistemeve nervore, (plotėso) pran shtazė
    shkruaje sistemin:
    Hidra ______________________ ; Skrraja e shiut _____________________
    Planari ______________________ ; Gjitarėt _____________________
    35. Si quhen ndryshimet qė ndodhin nė gjenet e kromozomeve:
    a. selekcionim b. modifikime
    c. mutacione d. Adaptim
    36. Lėngu trupor te kėrmilli dhe gaforet quhet
    a. Hidrolimf b. gjak
    c. Hemolimf d. Limfė
    37. Mjedisi jetėsor ėshtė ___________________________________________
    Pjesa e mjedisitn jetėsor ku janė relativisht kushte tė njėjta jetėsore quhet ______________.
    38. Cili nga shkencėtarėt e pėrmendur ka studijuar trashigimin:
    a. Ēarlls Darvini b. Gregor Mendeli
    c. Avton Van Levenhuk d. Karll Line
    39. Bashkėsa jetėor quhet ___________________ ajo ėshtė e pėrbėrė nga:
    a. ______________________ b. _______________________
    40. Te gjitarėt dallojm 4 lloje dhėmbėsh: a.________________ b. ________________
    c._________________d. _______________
    41. Frymėmarja te shtazėt ujore kryesisht bėhet me ____________________ , ndėrsa te
    shtazėt tokėsore me ___________________ dhe ___________________.
    42. Enėt e gjakut qė lidhin venėt me arteret quhen _______________________
    ndėrsa ato enė qė nxjerrin gjak nga zemra quhen _______________________
    43. Rrugėt e frymėmarjes nė mushkri pėrfundojn verbėrisht nė
    a. Verėza b. Laringu
    c. Qeset ajrore d. Trakeja
    44. Cilat nga shtazėt nuk kanė skelet tė mbrendshėm:
    a. Bretkoca b. shpendėt
    c. Hardhuca d. Insektet
    45. Nė procesin e digjestionit marrin pjesė shumė materie aktive ato janė:
    a. Mineralet b. Enzimet
    c. Vitaminet d. Hormonet
    46. Cila shkencė i studion lidhjet farefisnore ndėrmjet shtazėve?
    a. filogjenia b. botanika
    c. zoologjia d. ekologjia
    47. Si quhet grupa e organizmave qė pėrfshin mė shumė gjini?
    a. rendi b. familja
    c. lloji d. Klasa
    48. Shtazė dygjinore – hermafrodite ėshtė
    a peshku. b. bretkoca
    c. kėrmilli. d. kali
    49. Temperaturė tė pėrhershme trupore kan:
    a peshqit... b gjitarėt
    c. ujtokėsorėt d. zvaranikėt.
    50. Kahja e qarkullimit tė lėngjeve cirkulatore nė qarkullimin e vogėl ėshtė
    a. zemėr – mushkri - zemėr b. zemėr - organe - zrmėr
    c. zemėr – kokė - kėmbė d. zemėr - aortė - zemėr
    51. Cila nga shtazėt ka temperatur konstante?
    a picrraku. b. hardhuca
    c. struthi d. trofta
    52. Cilėt elemente tė gjakut bėjnė pjesė nė pėrbėrjen e limfės?
    a qelizave tė kuqe tė gjakut. b. qelizave tė bardha tė gjakut.
    c. pllakėzave tė gjakut. d. kapilarėt e gjakut
    53. Mbėshtetjen trupore kėmbėnyjorėve ja jep:
    a. skeleti i jashtėm - kitina. b. hidroskeleti.
    c skeleti eshtror d.skeleti i mbrendshėm.
    54. Zbėrthimi i materjeve ushqyese nė mitokondre me pjesmarjen e oksigjenit quhet:
    a. klonim qelizor b. shumim qelizor.
    c. tajitje qelizore. d. frymėmarje qelizore.
    55. Sistemin nervor shkallėzor e hasim te:
    a. skrrajat unazore. b meduza.
    c. shpuza. d. hidra.
    56. Numėro organelet e qelizave shtazore: ________________ , ______________ ,
    ______________ , _______________ , ________________ , ________________ .
    57. Indet janė __________________________________________________ _____
    llojet e indeve shtazore janė: _____________________ , ____________________
    _____________________ , ___________________ .
    58. Grykorėt i quajm Pėcėllues sepse kanė ______________________ kan dy shtresa
    qelizash i ndajmė nė 4 grupe: a.____________________ b. ________________________
    59. Cila nga pjesėt e shėnuara nuk ėshtė organel i qelizės , por i bėrthamės.
    a. Membrana qelizore b. kromozomi
    c. Citoplazma d. vakuolet
    60. Sipas mėnyrės si e fitojnė energjinė bimėt, bėjnė pjesė nė grupin:
    a. Heterotrof b. parazit
    c. autotrof d. insektngrėnės
    61. Gjitarit sipas placentit i ndajmė nė dy grupe ato janė:
    1.Gjitar __________________ janė _________________ , _______________
    2. Gjitar __________________ janė _________________ , _______________,
    _______________, _________________ , _______________ ,_______________
    62. Eukariota ata organiyma qė nė qeliyat e tyre kan:
    a. Citoplazma b. bėrthama
    c. vakuolet d. Plastidet
    63. Disa inde ndėrtojn _______________. Trego tre sisteme organesh :______________
    __________________ ; __________________________ , ____________________________
    64. Cila shtazė ka mėnyrėn parazitare tė ushqyerit?
    a. kėlbaza e melqis b. parameciumi
    c. euglena d. korali
    65. Pakurrizor i quajmė sepse ___________________________ grupet e tyre janė:
    _______________ , _______________ , ___________________,
    _______________ , _______________ , ___________________ .

    66. Kėmbėnyjorėt trupin e kanė tė mbuluar me __________________, grupet e janė:
    Merimangorėve janė: a.. ____________________ b. __________________
    c. _____________________ d. __________________.

    67. Pastrimi dytėsorė i gjakut dhe kthimi i kriprave dhe ujit nė kapilarėt e gjakut quhet:
    a. filtririm. b. rifiltririm
    c. kullim. d. derdhje
    68. Simetri rrezore – radiale ka trupi i
    a.. gjarpėrit b. meduzės
    c. hardhucės. d. planaries
    69. Cili grupė i pakorrizorėve ka ndėrtim mė tė thjeshtė?
    a. lėkurgjemborėt b. butakėti
    c. shpuzorėti d. pėrcėlluesit
    70. Te cilėt nga kurrizor nė barkushė qarkullon gjaku i pėrzier i oksiduar dhe reduktuar?
    a. dallėndyshja b. gjarpėri
    c. orangutani d.. lopa
    71. Funksioni i vėshkės ėshtė qė tė mare pjesė nė:
    a. baraspeshėn e ujit. b. krijimin e djersės.
    c. pėrfitimin e energjis d. termoregullacion
    72. Sistemin nervor gypor e hasim te:
    a..kėrmilli b. hidra.
    c. peshqit. d. planaria.
    73. Sistemi nervor pėr herė tė parė paraqitet te shtazėt __________________________
    dhe quhet ____________________________
    74. Ēka kupton me termin – Zhvillim me metamorfozė, trego ndonji shembull
    75. Kur njė shtazė i posedon tėdy organet pėr shumim quhet _____________________
    jep njė shembull ____________________________________ .

    PĖRGJIGJE

    1. Epiderma, derma dhe indi nėnlėkuror
    2. Kėmbėt ambulakrale
    3. Manteli.
    4. Zemra, enėt e gjakut, dhe gjaku
    5. Pranuesi – receptori, nervi ndijor – senzitiv, efektori – qendra e pėrpunimit
    6. Te hidra – sistem nervor rrjetor
    7. Morula, blastula dhe gastrula.
    8. Dy veshėza dhe njė barkushe.
    9. Hidrolimfa, hemolimfa, limfa dhe gjaku
    10. Korja veshkore, palca veshkore, dhe legeni veshkor
    11. c
    12. c
    13. Peshqit me verėza; insektet me trake; shpendėt me mushkri
    14. Me ndarje tė thjeshtė, me bulėzim, me coptim, fragmentim
    15. Ato shtazė qė me trup zvariten me anėn barkore.
    Ato shtazė qė me trup zvariten me anėn barkore.
    16. b
    17. c
    18. Grykė; a. Hidrat, b. Meduzat.c. aktiniet, d. Koralet
    19. a
    20. Taksonomi ose Sistematikė , Suedezi - Karl Line
    21. Zvariten , a. Hardhucat, b. Gjarprinjėt, c. Breshkat, d. Krokodilat
    22. b
    23. a. Ndėrtimit tė trupit, b. Prejardhjes, c. Lidhjes farefisnore
    24. c
    25. d
    26. d
    27. po
    28. b
    29. 1 : 1 ; 2 : 1 ; 2 : 2
    30. Pranuesi (receptori); pėrēuesi –(nervi shqisor); qendra nė tru
    31. b
    32. c
    33. a
    34. Sistem nervor rrjetor; Sistem nervor shkallėzor; Sistem kurdelor; Sistem nervor gypor
    35. c
    36. c
    37. Vendi ku jetoj organizmat e gjalla; Biotop
    38. b
    39. Biocenozė ; a. Fitocenoza , b. Zoocenoza
    40. a.Prerėsit, b. Coptuesit, c. Paradhėmballat dhe d. Dhėmballat
    41. Nė ujė me verėza; nė tokė me trake dhe mushkėri
    42. Kapilar, Artere
    43. c
    44. d
    45. b
    46. a
    47. b
    48. c
    49. b
    50. a. zemėr – mushkri - zemėr
    51. c
    52. b
    53. a
    54. d
    55. a
    56. Membrana, citoplazma, bėrthama, ribozomet, centrozomet, lizozomet, aparati i golxhit
    57. Grumbull qelizash me form, ndėrtim dhe funksion tė njėjt.
    – indi eshtror, muskulor, nervor, lidhor ( kėrcor, i gjakut, dhjamor)
    58. Qeliza djegėse – pėrcėllues - a ektoderma, b endoderma
    59. b
    60. c
    61. 1. Gjitar pa placent janė: sqepori dhe strajcorėt
    2. Gjitar me placent janė : Insektngrėnėsit, brejtėsit, bishat, fletarė, primatėt etj.
    62. b
    63. Organe – Sistemi i tretjes, Sist. nervor, Sist. i frymėmarjes, lėvizjes, Sis. shqisor
    64. a
    65. Nuk kan bosht kurrizor - Parashtazorėt, Shpuzorėt, Grykorėt, skrrajat, nyjorėt,
    Butakėt, Lėkurgjemborėt
    66. Kitinė - a. Gaforet, b. Insektet, c. Merimangorėt, d. Shumkėmbėshat
    67. b
    68. b
    69. c
    70. b
    71. a
    72. c
    73. Hidra quhet Sistek nervor rrjetor
    74. kur tė vegjlit nuk i ngjajn prindėve tė tyre – insektet, bretkoca etj.
    75. Hermafrodit – skrraja e shiut, krmilli etj.


    FIZIKĖ KLASA E 7

    1. Cila ėshtė vetia themelore e materies ?
    2. Prej cilave madhėsi fizike varet dendėsia e trupave ?
    3. Sa decimetra nė kub (dm³) ka 1l (litėr) ?
    4. Pse era e parfumit pėrhapet shumė shpejt nė ajėr ?
    5. Instrumenti pėr matjen e masės sė trupave ėshtė :
    a) kronometri b) peshorja c) dinamometri
    6. Vėllimi i njė trupi tė ngurtė matet me:
    a) litra b) kilogram c) metėr nė kub
    7. 5 g janė :
    a) 5000 mg b) 0,5 mg c) 500 mg
    8. Vaji qėndron mbi ujė sepse:
    a) ka dendėsi mė tė madhe
    b) ka dendėsi mė tė vogėl
    c) ka dendėsi tė njejtė
    9. Si ndahen lėvizjet mekanike sipas formės sė traektorės ?
    10. Me ēka ėshtė e barabartė shpejtėsia te lėvizja e njėtrajtėshme drejtvizore ?
    11. Ēfar lėvizje bėn trupi nėse gjatė kohės shpejtėsia e tij ndryshon ?
    12. Gjatė rėnies sė lirė,shpejtėsia e trupit:
    a) nuk ndryshon
    b) zvogėlohet vazhdimisht
    c) rritet vazhdimisht
    13. Lėvizja e makinės gjatė frenimit ėshtė:
    a) lėvizje e njėtrajtshme
    b) lėvizje e nxituar
    c) lėvizje e ngadalsuar
    14. Makina me shpejtėsi 10 m/s pėr kohėn prej 10s kalon rrugė prej:
    a) 10 m b) 100 m c) 1000 m
    15. Dinamometri ėshtė instrument pėr matjen e:
    a) shpejtėsisė dhe nxitimit
    b) forcės dhe peshės
    c) masės dhe dendėsisė
    16. Si thotė ligji i Njutonit pėr aksionin dhe reaksionin ?
    17. Prej ēka varet forca e gravitetit me tė cilėn trupat tėrhiqen nė mes veti ?
    18. Trupi me masė 50 kg ku peshon mė shumė: nė Tokė,Hėnė apo Jupiter?
    19. Prej ēka varet madhėsia e forcės sė fėrkimit ?
    20. Nėse pikėmbėshtetja O ėshtė nėn qendrėn e rėndimit T ,trupi ndodhet nė gjendje:
    a) stabile b) labile c) indiferente
    21. Pikėveprimi i peshės sė trupit quhet :
    a) forcė e gravitetit
    b) forca e rėndimit
    c) qendra e rėndimit tė trupit
    22. Me ēka ėshtė e barabartė shtypja te trupat e ngurtė ?
    23. Pse kur qėndrojmė mbi ski shkaktojmė shtypje mė tė vogėl mbi borė sesa
    kur qėndrojmė pa ski ?
    24. . Barazimi qė shpreh shtypjen ėshtė :
    a) P = b) P = c) P =
    25. Si thotė ligji i Paskalit ?
    26 Cilat janė mėnyrat e ndrimit tė energjisė sė brendshme ?
    27 . Syprina e njė trupi ėshtė 0,4 m² . Trupi vepron me forcė 4 N mbi bazėn ku ėshtėvendosur.
    Sa ėshtė shtypja mbi bazė ?
    a ) 1 Pa b) 10 Pa c) 0,1 Pa
    28. Nė lėngjet ose gazrat e mbyllura veprimi i forcės sė jashtme bartet nė tė
    gjitha drejtimet njėlloj. Ky ėshtė :
    a) Ligji i Njutonit b) Ligji i Arkimedit c) Ligji i Paskalit
    29. Ēka ėshtė temperatura ?
    30. Me ēka ėshtė e barabartė puna mekanike ?
    31. Nėse shpejtėsia e njė trupi dyfishohet atėherė energjia kinetike e tij:
    a) nuk ndryshon b) zmadhohet dy herė c) zmadhohet katėr herė
    32. Pėr bartjen e njė trupi duhet tė veprojė forca prej 120N. Sa punė do tė kryhet
    nėse trupin e zhvendos ajo forcė pėr 7m ?
    a) 84 J b) 840 N c) 840 J
    33. Pėr kryerjen e punės prej 420J na nevoiten 6s. Sa do tė jetė fuqia ?
    a) 700 W b) 70 W c) 60 W
    34. Gjatė kohės sė rėnies nga njė lartėsi, trupi zotėron:
    a) vetėm energji potenciale (Ep)
    b) vetėm energji kinetike (Ek)
    c) edhe energji potenciale edhe kinetike
    35. Me rritjen e lartėsisė tė trupit nga toka , energjia potenciale e tij:
    a) nuk do tė ndryshojė
    b) do tė rritet
    c) do tė zvoglohet
    36. Me cilin barazim njehsohet sasia e nxehtėsisė (Q) :
    a) Q = c • m • ∆t b) Q = m• g • h c) Q = m • g • ∆t
    37. Nėse e mbajmė njė copė akulli nė dorė, nxehtėsia kalon:
    a) nga dora nė akull
    b) nga akulli nė dorė
    c) njėlloj nė tė dy drejtimet
    38. Sfera metalike kur nxehet :
    a) bymehet vetėm nė gjatėsi
    b) bymehet nė tė gjitha drejtimet njėlloj
    c) nuk bymehet fare
    39. Uji vlon nė temperaturė :
    a) 100 K b) 0ŗ C c) 373 K
    40 Kalimi i lėndės nga gjendja e ngurtė nė tė lėngėt quhet:
    a.) avullim b) shkrirje c) kondenzim
    41. Numro madhėsitė themelore fizike nė sistemin internacional ( SI ).
    42. Cila ėshtė vetia themelore e materies ?
    43. Sa centimetra nė kub (cm3) ka nė 1m3
    44. Ēka ėshtė menzura ?
    45. Cilat janė gjendjet agregate tė substancave ?
    46. Ēka quajm lėvizje mekanike ?
    47. cila ėshtė njėsia themelore pėr matjen e shpejtėsisė ?
    48. Si ndahen madhėsitė fizike ?
    49. Si mund tė jenė lėvizjet jo tė njėtrajtshme (lėvizjet e ndryshuara)?
    50. Ēka quajm nxitim ?
    51. Cila ėshtė njėsia themelore pėr matjen e nxitimit ?
    52. Si definohet forca ?
    53. Pse forca ėshtė madhėsi fizike vektoriale ?
    54. Si thot ligji i inercionit ( ligji i parė i Njutonit) ?
    55. Si thot ligji i aksionit dhe reaksionit (ligji i tretė i Njutonit) ?
    56. Ēka quajm forcė e rėndimit ( rėndimi tokėsor) ?
    57. Cilat janė llojet e fėrkimit ?
    58. Cila forcė e fėrkimit ėshtė mė e madhe ?
    a) forca e fėrkimit nė rrėshqitje b) forca e fėrkimit nė rrokullisje
    59. Me ēka ėshtė e barabartė rezulltanta e dy forcave qė veprojnė nė drejtim dhe kahe tė njejtė ?
    60. Ēka quajm qendėr e rėndimit tė trupit (T) ?
    61. Cilat janė llojet e ekuilibrit (drejtpeshimit) ?
    62. Ē’ėshtė llozi ?
    63. Cilat janė njėsit pėr matjen e shtypjes ?
    64. Cilat janė njėsit pėr matjen e punės ?
    65. Sa xhul (J) ka 1megaxhul (MJ) ?
    66. Njeriu vepron me forcė prej 100N,por trupin nuk mundet ta lėvizė.Sa punė ka kryer ?
    67. Sa punė kryen forca F=80N e cila e lėvizė trupin nė distancė s=0,5m ?
    68. Numro disa lloje tė energjisė ?
    69. Ēka quajm energji kinetike (Ek) ?
    70. Prej cilave madhėsi fizike varet energjia kinetike (Ek) e njė trupi ?
    71. Prej cilave madhėsi fizike varet energjia potenciale e gravitacionit (Ep) ?
    72. Cilat lloje tė energjisė mekanike posedon aeroplani gjatė fluturimit ?
    a) energjinė kinetike b) energjinė potenciale c) tė dy llojet e energjisė
    73. Cilat janė llojet e energjisė mekanike ?
    74. Si thot ligji pėr ruajtjen e energjisė ?
    75. Cilat janė njėsit pėr matjen e fuqisė ?
    76. Pėr ēka shėrbejnė makinat e thjeshta ?
    77. Numro disa makina tė thjeshta .
    78.Ēka quajm rrafsh i pjerėt ?
    79. Si thot rregulla e artė e mekanikės.
    80. Ēka quajm energjia e brendshme e trupit ?

    Pėrgjigjet

    1. Lėvizja e materies
    2. Masės dhe vėllimit
    3. Njė decimetėr nė kub (1dm³)
    4. Lėvizjes sė madhe tė molekulave tė parfumit
    5. b) peshorja
    6. c) metėr nė kub (m³)
    7. a) 5000 mg
    8. b) ka dendėsi mė tė vogėl
    9. Drejtvizore dhe tė lakuara
    10. Me herėsin e rrugės sė kaluar nė njėsi tė kohės
    11. lėvizje jo tė njėtrajtshme
    12. c) rritet vazhdimisht
    13. c) lėvizje e ngadalėsuar
    14. b) 100 m
    15. b) forcės dhe peshės
    16. Forca e aksionit pėr nga madhėsia ėshtė e barabartė me forcėn e reaksionit,veprojnė
    nė drejtim tė njejtė por me kah tė kundėrt. Fa =-Fr
    17. masa dhe distanca ndėrmjet trupave.
    18. Jupiter
    19. pesha e trupit dhe koeficientit tė fėrkimit
    20. b) labile
    21. c) qendra e rėndimit tė trupit
    22. herėsin e forcės qė vepron normal mbi njėsi tė sipėrfaqes
    23. sipėrfaqja mė e madhe e skijave
    24. b)
    25. Ligji i Paskalit :shtypja e jashtme nė lėngje dhe gazra tė mbyllura nė enė bartet nė tė gjitha drejtimet njėlloj.
    26. Me kryerjen e punės mekanike dhe me kalimin e saj prej njėrit nė trupin tjetėr.
    27. b) 10 Pa
    28. c) ligji i Paskalit
    29. Temperatura ėshtė madhėsi fizike e cila e pėrcakton shkallėn e nxehjes sė njė trupi.
    30. Puna mekanike ėshtė e barabartė me prodhimin e forcės dhe rrugės sė kaluar. A=F•s
    31. c) zmadhohet katėr herė
    32. c) 840 J
    33. b) 70 W
    34. c) edhe energji potenciale edhe kinetike
    35. b) do tė rritet
    36. a) Q = c • m • ∆t
    37. a) nga dora nė akull
    38. b) bymehet nė tė gjitha drejtimet njėlloj
    39. c) 373 K
    40. b) shkrirje
    41. Gjatėsia,masa,koha,temperatura,intenziteti i rrymės elektrike,intenziteti i dritės dhe
    sasia e substancės.
    42. Lėvizja
    43. 1m3 = 1000.000cm3
    44. Menzura ėshtė mjet pėr caktimin e vėllimit tė trupave tė ngurtė me formė tė paregullt qė
    nuk treten dhe lėngjeve.
    45. E ngurtė,e lėngėt dhe e gazt.
    46. Ndėrrimi i pozitės sė trupit nė krahasim me trupat tjerė quhet lėvizje mekanike.
    47. metėr nė sekond (m/s).
    48. Madhėsitė fizike mund tė jenė: skalare dhe vektoriale
    49. Lėvizja e njėtrajtshme e nxituar dhe e njėtrajtshme e ngadalsuar
    50. Ndėrimi i shpejtėsisė nė njėsi tė kohės quhet nxitim.
    51. metėr nė sekond nė katror (m/s2)
    52. Masa e bashkėveprimit midis trupave quhet forcė.
    53. Forca ėshtė madhėsi vektoriale sepse pėrcaktohet me madhėsin (intenzitet),drejtim dhe
    kahe.
    54. Ēdo trup nė natyrė tenton ta ruaj qetėsinė relative ose tė lėvizė nė mėnyrė drejtvizore tė
    njėtrajtshme deri sa nuk ndėrhynė ndonjė forcė tjetėr qė tia ndryshon kėtė gjendje.
    55. Forca e aksionit dhe reaksionit kanė madhėsi dhe drejtim tė njejtė,kurse kahe tė kundėrta.
    56. Forca e rėndimit ėshtė forcė me tė cilėn Toka i tėrheq tė gjithė trupat tė cilėt ndodhen nė tė
    ose nė afėrsi tė saj.
    57. Fėrkim nė rrėshqitje dhe fėrkim nė rrokullisje (rrotullim).
    58. Forca e fėrkimit nė rrėshqitje.
    59. Rezultanta e dy forcave qė veprojnė nė drejtim dhe kahe tė njejtė ėshtė e barabartė me
    shumėn e tyre ( R=R1 + R2 )
    60. Pika sulmuese (vepruese) e peshės sė trupit quhet qendėr e rėndimit tė trupit (T)
    61. Ekuilibėr stabil,labil dhe indiferent.
    62. Ēdo trup i ngurtė i cili mund tė rrotullohet rreth njė pike tė palėvizshme ose qendre,
    ndėrsa mbi tė veprojnė sė paku dy forca qė shkaktojnė mėnjanime tė kundėrta quhet lloz
    63. Paskal (Pa),hektopaskal (hPa),kilopaskal (kPa),megapaskal (MPa) dhe bar (bar).
    64. Xhul (J),kiloxhul (kJ) dhe megaxhul (MJ).
    65 1MJ=1000.000J
    66. Zero – nuk ka kryer punė.
    67. A=F s = 80N 0,5m = 40J Puna e kryer ėshtė 40J
    68. Energjia e Diellit (solare),energjia mekanike,kimike ,energjia elektrike,energjia e ujit,
    energjia bėrthamore (nukleare) etj.
    69. Energjinė tė cilėn e kanė trupat kur gjenden nė lėvizje quhet energji kinetike (Ek).
    70. Nga masa (m) dhe shpejtėsia ( )
    71. Nga masa (m),nxitimi i rėndimit tė tokės (g) dhe lartėsisė (h) nė tė cilėn gjendet trupi.
    72. c) tė dy llojet e energjisė
    73.Energjia kinetike (Ek) dhe energjia potenciale e gravitacionit (Ep)
    74. Energjia mundet tė shėndrohet prej njė lloji nė tjetrin,tė kalon prej njė trupi nė tjetėr,por nė
    sistem tė mbyllur nuk mundet as tė zhduket e as tė fitohet.
    75. Vat (W), kilovat (kW) dhe megavat (MW)
    76. Me forcė mė tė vogėl pėrvetsojmė rezistencė mė tė madhe ,pėrkatėsisht e lehtėsojmė
    kryerjen e punės.
    77. Llozi, rrafshi i pjerėt, makaret, cilindri, vinēi, presa etj.
    78. Ēdo rrafsh i ngurtė i cili me rrafshin horizontal formon kėnd tė ngushtė quhet rrafsh i pjerėt.
    79. Gjatė pėrdorimit tė njė makine tė thjeshtė nuk fitohet nė punė,por fitohet nė forcė dhe
    rrugė.Sa fitohet nė forcė aq humbet nė rrugė dhe e kundėrta.
    80. Energjia e pėrgjithshme – potenciale dhe kinetike e tė gjitha molekulave tė njė substance
    quhet energji e brendshme e trupit.


    KIMI KLASA E 7

    1. Format e ndryshme tė materjes prej tė cilave pėrbėhen trupat quhen___________________.

    2. Cila veti e substancave bėn pjes nė grupin e vetive kimike?

    a) gjendja agregate b) era c) djegia d) ngjyra

    3. Substancat qė mund tė zberthehen nė dy ose mė tepėr substanca tė thjeshta quhen___________

    4. Tretėsi dhe substanca e tretur formojnė njė tėrėsi qė quhet___________________________.

    5. Protonet janė thėrmi qė gjenden nė bėrthamėn e atomit dhe kanė ngarkes:

    a) -1 b) +1 c) 0 d) +2

    6. Atomi i azotit nė berthamė ka 7 protone dhe 8 neutrone . Sa ėshtė numri i ngarkesave
    pozitive nė bėrthamė ?

    a) 8 b) 15 c)7 d)0

    7. Shėndrrimi i njė lėngu nė avull dhe mė pas kondenzimi i avullit me anė tė ftohjes
    quhet________________________.

    a) dekantim b) filtrim c) sublimim d) destilim

    8. Me anė tė cilės metodė mund tė bėhet ndarja e alkoolit nga uji?

    a) filtrim b) dekantim c) destilim d) sublimim

    9. Ndarja e kristaleve tė jodit nga pėrzierja me kristalet e klorurit tė natriumit mund tė
    bėhet me anė tė:

    a) avullimit b) kristalizimit c) destilimit d) sublimimit

    10. Shenjat me tė cilat shėnohen elementet kimike quhen:

    11. Procesi i zbėrthimit tė ujit nėn veprimin e rrymės elektrike quhet:

    12. Subsatancat qė me asnjė veprim fiziko-kimik nuk mundė tė zbėrthehen nė substanca
    mė tė thjeshta quhen:

    13. Qė tė fitohet pėrbėrja me formulė kimike H2O duhet te veprojnė elementet:

    a) hidrogjen dhe azot b) helium dhe oksigjen
    c) hekur dhe azot d) hidrogjen dhe oksigjen

    14. Nė formulen kimike Al2O3 numrat 2 dhe 3 i quajmė __________________________.

    15. Elementet kimike janė tė radhitura nė njė tabelė qė quhet sistem periodik i
    elementeve tė cilėn e zbuloi kimisti________________________________.


    16. Formulat kimike me tė cilat tregohet pėrbėrja cilėsore dhe sasiore e molekulave
    quhen__________________________.

    17. Vetia e njė atomi pėr tu lidhur me njė numer tė caktuar tė atomeve tjera quhet______.

    18. Te amoniaku me formulė kimike NH3 azoti paraqitet si:

    a) 1 valent b) 3 valent c) 4 valent d) 0 valent

    19. Nė bėrthamėn atomike gjenden :

    a) elektronet b) neutronet c) protonet dhe neutronet d) elektronet dhe protonet

    20. Shėndrrimet gjat te cilave vetit karakteristike tė substancave ruhen i quajm:

    21. Thėrmijat qė pėrbėhen prej dy ose mė tepėr atomesh quhen:

    a) elemente b) pėrbėrje c) pėrzierje d) molekula

    22. Molekula e fosforit pėrbėhet prej :

    a) 1 atom b) 2 atome c) 4 atome d) 8 atome

    23. Dukuritė qė shoqėrohen me shėndrimin e substancave ne substanca tjera quhen:

    24. Simbolet e elementeve kimike qė janė nė tabelėn e sistemit periodik i propozoi
    kimisti____________________

    25. Sa substanca e fillojnė reaksionin e analizės?

    26. Sa substanca fitohen gjat reaksionit tė sintezės?

    27. Cili ėshtė simboli kimik i hekurit nė sistemin periodik?

    a)He b) H c) Fe d) F

    28. Me anė tė cilės shprehje paraqitet molekula e fosforit?

    a) P4 b) F2 c) Fe d) Po

    29. Cilėt janė vlerat e indekseve nė formulėn e acidit sulfurik (H2SO4)

    a) 2,1,4 b) 1,4,2 c) 1,6,2 d) 2,0,4

    30. Shprehja me tė cilėn shėnohet njė reaksion kimik quhet:

    31. Substancat qė fitohen gjat reaksionit kimik i shėnojmė nė anėn e djathtė tė barazimit
    kimik dhe i quajmė:

    32. Pėr ti barazuar numrin e atomeve tė njėrės anė me ato tė anės tjetėr tė barazimit kimik
    pėrdoren:



    33. Sa ėshtė valenca e elementit nė gjendje elementare?

    a) 1 b) 2 dhe 3 c) 0 d) 4

    34. Cili prej gazrave nė pėrbėjen e ajrit e ndihmon djegien?

    a) O2 b) H2 c) CO2 d) N2

    35. Cili nga ndryshimet e mėposhtme paraqet shėndrim kimik?

    a) shkrirja e akullit b) filtrimi i qumshtit c) djegja e letrės d) tretja e sheqerit

    36. Ujrat e burimeve qė pėrmbajnė sasi tė mėdha substancash tė tretura quhen:

    37. Uji i shiut bėn pjesė nė grupin e:

    a) ujrave tė lehtė b) ujrave tė rėndė c) ujrave termale d) ujrave minerale

    38. Oksigjeni nė pėrbėrje ēdoher ėshtė :

    a) 2 valent b) 3 valent c) 5 valent d) 0 valent

    39. Shėndrim fizik paraqet:

    a) elektroliza e ujit b) avullimi i ujit c) fermentimi i qumshtit d) frymėmarja

    40. Reaksioni kimik qė zhvillohet me ndihmėn e katalizatorit quhet________________________.

    41. Reaksioni kimik gjat tė cilit prej dy ose mė tepėr substancave fitohet njė substancė e
    re quhet:

    42. Uji nėn veprimin e rrymės elektrike zbėrthehet nė dy gazra nė hidrogjen dhe
    oksigjen .Ky reaksion quhet :

    43. Gjat reaksionit kimik substanca shendrohet por masa nuk ndryshon .Ky
    fakt paraqet :

    44. Nė reaksionin kimik N2 + H2 NH3 azoti dhe hidrogjeni gjenden nė anėn
    e majtė dhe paraqesin:

    45. Reaksioni kimik gjat tė cilit oksigjeni lidhet me njė element tjetėr quhet:

    46. Oksidet qė nuk veprojnė me ujin i quajmė:

    47. Substancat tė cilat e ndryshojnė ngjyrėn nė tretėsira tė acideve dhe bazave quhen:

    48. Tretjet ujore tė bazave letrėn e lakmusit e ngjyrosin me ngjtrė tė:

    a) kuqe b) kaltėr c) vjollce d)gjelbėrt

    49. Ajri ėshtė pėrzierje e mė shumė gazrave prejt tė cilave pjesmarje mė tė madhe ka:

    a) oksigjeni b) azoti c) dioksidi i karbonit d) argoni

    50. Gjat reaksionit kimik ndėrmjet zingut dhe acidit klorhidrik lirohet

    a) Cl2 b) O2 c) N2 d) H2

    51. Hidrogjeni i gaztė mund tė fitohet nėse hekuri vepron me:

    a) H2O b) H2SO4 c) NH3 d) CH4

    52. Dukuria e paraqitjes sė njė elemetni kimik nė dy ose mė tepėr forma quhet:

    53. Disiplina shkencore qė merret me mbrojtjen e mjedisit jetėsor nga ndotja quhet:

    54. Sulfuri vepron me metalet dhe formėn kripėra tė cilat quhen:

    a) sulfate b) sulfite c) sulfure d) tiosulfate

    55. Prej modifikimeve alotropike tė karbonit fortėsi mė tė madhe ka:

    a) grafiti b) dijamanti c) fullereni C60 d) fullereni C70

    56. Substanca qė e shpejton reaksionin kimik ndėrsa vet nuk merr pjesė nė reaksionin
    quhet__________________________.

    57. Substancat qė e pėrcjelin elektricitetin nė tretėsira ujore quhen_______________________.

    58. Me djegien e shiritit tė magnezit fitohet oksid magnezi i cili bėn pjesė nė grupin e:

    a) oksideve acidike b) oksideve bazike
    c) oksideve asnjanėse d) oksideve amfoterne

    59. Oksidi me formulė kimike N2O3 emėrtohet si:

    a) oksid azoti (III) b) oksid azoti (I) c) oksid azoti (II) d) oksid azoti (V)

    60. Ujrat termale kanė temperaturė mė tė lartė se:

    a) 10 °C b) 16 °C c) 20 °C a) 50 °C

    61. Procesi qė ėshtė i pėrcjellur me lirimin tė nxehtėsis quhet:

    a) proces endoterm b) proces egzoterm c) proces i bashkimit
    d) proces i zbėrthimit

    62. Oksidet e jometaleve kur veprojnė me ujin japin

    a) baza b) hidrokside c) acide d) nuk veprojnė me ujin

    63. Nė grupin e acideve njėprotonike bėn pjesė:

    a) acidi nitrik b) acidi sulfurik c) acidi karbonik d) acidi fosforik




    64. Gjat reaksionit tė bakrit me acid nitrik tė pėrqėndruar lirohet oksidi i azotit me
    formule kimike:

    a) NO b) NO2 c)N2O d)N2O3

    65. Letra e lakmusit nė tretėsirat e acideve mer ngjyrėn e

    a) verdhė b) kaltėr c) vjollce d) kuqe

    66. Grafiti, dijamanti dhe fullerenet janė modifikime alotropike tė :

    a) sulfurit b) fosforit c) karbonit d) silicit

    67. Acidi me formulė kimike H2SO3 emėrtohet

    a) acidi sulfhidrik b) acidi sulfuror c) acidi sulfurik d) acidi sulfonik

    68. Cili prej acideve tė pėrqėndruar ka veti higroskopike tė theksuara ?

    a) acidi klorhidrik b) acidi nitrik c) acidi karbonik d) acidi sulfurik

    69. Valenca e azotit te acidi nitrik (HNO3)

    a) +2 b) -3 c) +5 d) +6

    70. Me tretjen e klorurit tė amonit nė ujė tretja ftohet .Si quhet procesi
    qė pėrcillet me kėtė efekt termik ?

    71. Marrja e oksigjenit nga substancat qė e pėrmbajnė atė quhet :

    72. Nga cili prej mineraleve fitohet hekuri ?

    a) magnetiti b) galeniti c) kupriti d) smitsoniti

    73. Ripėrpunimi i mbeturinave metalike pėr tė dhėnė produkte tė reja quhet :

    74. Cila nga vetit e pėrmendura mė poshtė nuk ėshtė karakteristike pėr metalet ?

    a) e pėrēojnė rrymėn elektrike b) kanė shkėlqim metalik

    c) kanė strukturė kristalore d) dallohen me temperaturė tė ulėt tė shkrirjes

    75. Pėrqindja e klorurit tė hidrogjenit nė acidin klorhidrik tė pėrqėndruar ėshtė :

    a) 3% b)7% c) 14% d) 38%

    76. Reaksionet kimike ndėrmjet acideve dhe bazave gjat tė cilave fitohet kripė dhe
    ujė quhen reaksione tė :

    a) neutralizimit b) sintezės c) analizės d) zėvendėsimit

    77. Sipas pėrbėrjes kripa me formulė kimike NaHCO3 ėshtė kripė

    a) acidike b) bazike c) asnjanėse d) e dyfishtė
    78. Pėrbėrja me formulė kimike Al (OH)3 paraqet :

    a) oksid b) acid c) hidroksid d) kripė

    79. Substanca qė nė tretje ujore japin jone H bėjnė pjesė nė grupin e :

    a) acideve b) bazave c) hidroksideve d) oksideve

    80. Ata substanca qė nė tretje ujore japin jone OH bėjnė pjesė nė grupin e :

    a) acideve b) bazave c) hidroksideve d) oksideve

    Pėrgjigje:

    1. substanca
    2. c
    3. pėrbėrje
    4. tretėsirė
    5. b
    6. c
    7. d
    8. c
    9. d
    10. simbole kimike
    11. elektrolizė
    12. elemente
    13. d
    14. indekse
    15. Dimitri Mendelejev
    16. formula molekulare
    17. valencė
    18. b
    19. c
    20. shėndrrime fizike
    21. d
    22. c
    23. ndryshime kimike
    24. Berceliusi
    25. njė substancė
    26. njė substancė
    27. c
    28. a
    29. a
    30. barazim kimik
    31. produkte tė reaksionit
    32. Koeficientėt stehiometrik (indekse)
    33. c
    34. a
    35. c
    36. ujra minerale
    37. a
    38. a
    39. b
    40. reaksion katalitik
    41. reaksion i sintezės
    42. elektrolizė
    43. ligjin pėr ruajtjen e masės
    44. reaktantė
    45. oksidim
    46. okside neutrale
    47. indikatorė
    48. b
    49. b
    50. d
    51. b
    52. alotropi
    53. ekologji
    54. c
    55. b
    56. katalizator
    57. elektrolit
    58. b
    59. a
    60. c
    61. b
    62. c
    63. a
    64. b
    65. d
    66. c
    67. b
    68. d
    69. c
    70. proces endoterm
    71. reduktim
    72. a
    73. reciklim
    74. d
    75. d
    76. a
    77. a
    78. c
    79. a
    80. b


    ARSIM MUZIKOR KLASA E 7

    I.Emėrtoi tonet nė pentagram:

    2. Pse e quajmė shkalla G-dur?
    3. Emėrtoi me alfabet tingujt e shkallės G-dur?

    4. Si ndahen sipas lartėsisė zėrat?
    5. Numėroi zėrat e femrave?
    6.Numėroi zėrat e meshkujve?
    7.Numėroi llojet e koreve?
    8. Ēdo tė thotė muzikė vokale?
    9. Ē'ėshtė termi akapella?
    10. Ēdo tė thotė vepėr instrumentale?
    11. Sa llojshe janė shkallėt minore?
    12. Cila ėshtė kjo shkallė?


    13.Emėrto me alfabet kėto shkallė?


    14. Ē*ėshtė motivi?

    15. Ēėshtė fraza?
    16. Sa motive dhe fraza i kemi nė kėtė ushtrim?

    17. Nėse njėsifn themelore te numėrimit e ndajnė nė katėr pjesė cilėn vlerė do ta
    fitojmė?
    18. Nė cilat takte bėn pjesė 5/8
    a) simetrike b) jo simetrike
    19. Numėro ndonjė kompozitor tė njohur botėror?
    20. Ēka janė ansamble vokale?


    PĖRGJIGJE

    2. Sepse fillon me tonin G dhe mbaron me tonin G
    3. G,A.H.C.D,E Fis,G
    4. Tė ulta, tė mesme dhe tė larta
    5. Sopran, mecosopran dhe alto
    6. Tenor, bariton.bas.
    7. Kori i meshkujve, femrave, i pėrzier dhe i fėmijėve
    8. Muzikė vokale do tė thotė interpretim me zėrin e njeriut
    9. Kur kori kėndon pa pėrcjellje tė instrumenteve
    10. Vepra e cila interpretohet me anė tė instrumenteve
    11. Natyrale, harmonike dhe melodike


    14. Pjesa mė e vogėl e kompozicionit muzokir i pėrbėrė prej njė takti 15.Fraza ėshtė tėrėsi muzikore e pėrbėrė prej dy motiveve



    17.Fitojmė notėn 1/16 Frazė.
    18. b) jo simetrike.
    19. L.VBethoven, Moxart, Vivaldi, Ēajkovski etj
    20.Grupe qė interpretojnė muzikė vokale.



    ART FIGURATIV KLASA E 7

    1. Si fitohet vija?

    2. Ēka ėshtė toni?

    3. Si ndryshon toni i ngjyrės?

    4. Ēka ėshtė tekstura?

    5. Ēfarė tekstura dallojmė?

    6. Ēka kanė arritur artistėt me pėrdorimin e perspektivės?

    7. Kur kemi ritėm nė artin figurativ?

    8. Cila vepėr quhet pejsazh?

    9. Si quhet drejtimi qė vetėm me anė tė shtypjes krijohen vepra figurative?

    10. Nė cilėt materiale punohet skulptura dhe cili ėshtė mė i qėndrueshėm?

    11. Ēka nėnkuptojmė me perspektivė ajrore?

    12. Cilat janė ngjyra kromatike?

    13. Cilat janė ngjyra akromatike?

    14. Cilė ėshtė kontrasti i ngjyrės sė bardhė ?

    a) e kuqe b) e zeza c) e kafta

    15. Cilat janė teknikat e grafikės?

    16. Ēka ėshtė skulptura?

    17. Ku gjinden piramidat mė tė njohura nė botė?

    18. Ēfarė teknike ėshtė monotipia nė grafikė?

    19. Me ēka modelon skulptori?


    PĖRGJIGJET

    1. – vija fitohet duke shėnuar nė bazė tė caktuar, por fitohet edhe me shėnime nė
    vizatim, pikturė etj.
    2. – toni ėshtė sasia e ndritshmėrisė nė njė ngjyrė.
    3. – toni i ngjyrės ndryshon duke shtuar ngjyrė tė bardhe dhe tė zezė nė ngjyrė.
    4. – tekstura ėshtė sipėrfaqe e jashtme tė cilėn e ndjejmė me prekje.
    5. – dallojmė tekstura natyrore dhe artificiale sipas materialeve
    6. – kanė arritur rezultate tė mira nė paraqitjen e hapsirės sė brendshme dhe
    tė jashtme
    7. – kur njė element me vlera tė njejta njėtrajtėsisht pėrsėritet
    8. – quhet ajo vepėr figurative e cila paraqet bukuritė e natyrės.
    9. – grafikė
    10. –gurė, plastikė,hekur, dru, bronzė, alumin, etj.Mė i qėndrueshėm ėshtė bronza.
    11. –paraqitja e njė figure tė vogėl nė tė cilėn kemi ndjenja se ėshtė mė largė syve tonė,
    kurse figura e madhe mė afėr syve tonė.
    12. –ngjyrat primare dhe sekondare quhen ngjyra kromatike.
    13. –e zeza dhe e bardha dhe tonet e tyre tė pėrhitura quhen ngjyra akromatike.
    14. - b)
    15. – teknikat e grafikės janė: shtyp i lartė, i thellė, i rrafshėt dhe i kombinuar.
    16. –ėshtė drejtim i fushės figurativespecifike, nė tė cilėn punohen vepra figurative
    tredimenzionale, qė kanė vėllim i cili merr pjesė nė hapsirė.
    17. –nė Egjipt.
    18. –Monotipia ėshtė teknikė e cila dallohet sipas asaj qė me tė mund tė shtypim
    vetėm njė kopje.
    19. –skulptori modelon duke punuar me argjilė.
























    ARSIM FIZIK KLASA E 7

    Atletikė
    1. Kur pėr herė tė parė nė historinė e atletikės haset vrapimi nė largėsi tė shkurtra?
    2. Si ndahet nė faza teknika e vrapimit nė largėsi tė shkurtra?
    3. Nė lojėrat olimpike tė cilit vit pėr herė tė parė futet nė program “stafeta” pėr meshkuj dhe nė cilin vit pėr femra?
    4. Si bėhet nisja e stafetės dhe si duhet mbajtur ajo?
    5. Nė sa mėnyra bėhet ndėrrimi i stafetės?
    6. Sa lloje tė shtytjes sė gjyles ndeshen sot?
    Volejboll: 7. Kur dhe ku paraqitet pėr herė tė parė loja e volejbollit?
    8. Cilat janė dimensionet e fushės sė volejbollit?
    9. Nė sa mėnyra bėhet pasimi i topit?
    10. Cilat janė tri fazat e shėrbimi?
    11. Prej sa fazash pėrbėhet gjuajtja?
    12. Prej sa fazash pėrbėhet blloku?
    13. Cilat janė elementet teknike tė organizimit tė mbrojtjes?
    14. Prej sa lojtarėsh pėrbėhet njė skuadėr volejbolli?
    15. Me sa sete luhet njė ndeshje dhe me sa pika diferencė?
    Futboll 16. Nė sa mėnyra udhėhiqet topi?
    17. Si ndahen goditjet e topit me kėmbė?
    18. Nė sa mėnyra mund tė bėhet pranimi i topi?
    19. Cilat driblingje pėrdoren mė shpesh?
    Mundja: 20. Ku dhe kur ėshtė formuar Federata Internacionale e Mundjes Amatore(FILA)?
    21. Sa lloje tė mundjes ekzistojnė?
    22. Ku qėndron dallimi mes kėtyre mėnyrave tė mundjes?
    23. Sa herė gjatė garave bėhet matja e mundėsve?
    24. Nga sa referė udhėhiqen garat?
    25. Sa ėshtė kohėzgjatja e garave nė mundje?
    26. Si bėhet vlerėsimi?
    27. Si duhet tė jetė i veshur mundėsi?
    28. Si duhet tė vishen mundėsit nė mundjen popullore?
    29. Me se lyhen mundėsit para ndeshjes dhe ku zhvillohet loja?
    30. Ku dhe kur ėshtė themeluar Lidhja e Mundjes nė Maqedoni?

    PĖRGJIGJE
    Atletikė
    1. Vrapimin nė largėsi tė shkurtėr haset qė nė Lojėrat e para Olimpike nė vitin 776 p.e.r.
    2. Ndahet nė kėto faza:
    a. pozita e garuesit nė nisje
    b. vrulli i nisjes c. vrapimi nė shteg dhe ē. arritja.
    3. Stafeta 4x100m dhe 4x400m janė nė program tė Lojėrave Olimpike qė nga viti 1912. Femrat nė
    kėtė disiplinė vrapojnė mė vonė, 4x100m mė 1926 dhe 4x400m mė 1972. 4. Nisja e stafetės bėhet nga starti i ulėt, garuesi e mban stafetėn me dorėn e djathtė, me tre gishtat e
    fundit, ndėrsa gishti i madh dhe tregues vendoset buzė vijės sė startit. 5. Ndėrrimi i stafetės bėhet nė dy mėnyra:
    -lart-poshtė dhe
    -poshtė-lart 6. Nė arenėn e atletikės sot i ndeshim tri lloje tė teknikės sė shtytjes sė gjyles:
    a) Shtytja shkollore
    b) Shtytja racionale dhe
    c) Shtytja me rrotullim Volejboll: 7. Volejbolli paraqitet nė Amerikėn veriore kah fundi i shekullit XIX(1896). 8. Fusha e volejbollit ėshtė9x18m. 9. Pasimi i topit rėndom ekzekutohet nė dy mėnyra:
    a)me gishtėrinj-nga lart dhe
    b)me ēekan -nga poshtė 10. Shėrbimi i ka kėto faza:
    -fazėn pėrgatitore
    -fazėn e hedhjes sė topit dhe
    -fazėn e goditjes. 11. Gjuajtja pėrbėhet prej kėtyre fazave:
    -vrullit
    -kėrcimit
    -goditjes dhe
    -rėnies
    12. Blloku pėrbėhet nga kėto faza:
    -faza e vrullit
    -faza e kėrcimit
    -faza e bllokut dhe
    -faza e rėnies.
    13. Organizimi i mbrojtjes i ka kėto elemente teknike:
    -pranimi i shėrbimit -bllokimi dhe -mbrojta e fushės.
    14. Njė skuadėr volejbolli duhet tė ketė 6 lojtarė dhe 6 lojtarė rezervė.
    15. Ēdo ndeshje luhet nė 3 sete tė fituara. Njė set fitohet kur njė ekip udhėheq me 2 pika diferencė
    p.sh.25:23, 25: 20 etj. Futboll 16. Udhėheqjen e topit mė sė tepėrmi e hasim nė tri mėnyra:
    -Udhėheqjen e topit me trinė tė plotė
    -Udhėheqjen e topit me trinėn e brendshme dhe
    -Udhėheqjen e topit me trinėn e jashtme. 17. Ndarja e goditjeve me kėmbe bėhet sipas angazhimit tė forcės sė kėmbės me tė cilėn
    ekzekutohet goditja:
    - goditja e topit me trinė tė plotė
    -goditja e topit me trinė tė brendshme dhe
    -goditja e topit me trinė tė jashtme. 18. Pranimi i topit mund tė klasifikohen sipas:
    a)Lartėsisė sė topit qė vjen dhe
    b)Pjesės sė trupit me tė cilėn dėshirojmė ta pranojmė. 19. Driblingjet qė pėrdoren mė shpesh gjatė lojės janė:
    -driblingu me pjesėn e brendshme tė shputės dhe
    -driblingu me pjesėn e jashtme tė shputės. Mundja:
    20. Federata Internacionale e Mundjes Amatore(FILA) ėshtė formuar nė vitin 1921 nė Francė. 21. Ekziston mundja klasike dhe e lirė. 22. Dallimi nė mes tė kėtyre mėnyrave tė mundjeve ėshtė:
    a)nė mundjen e lirė lejohen tė gjitha veprimet tekniko taktike me tėrė trupin
    b)nė mundjen klasike(Greko-Romake)veprimet janė tė kufizuara(prej brezit e lart) 23. Matja e mundėsve bėhet pėr ēdo ditė, aq ditė sa zgjasin garat,kuptohet pėr ata qė e vazhdojnė
    garėn.
    24. Garat i udhėheqin 3 referė:
    Njėri ėshtė kryesor-kryetar, tjetri e udhėheq luftėn, kurse i treti ėshtė anėsor.
    25. Garat nė mundje zgjasin:
    -pėr pionerė2x1min, me 1min pushim
    -pėr kadetė 2x2min, me 1min pushim dhe
    -pėr tė rritur 2x3min, me 1min pushim. 26. Vlerėsimi bėhet sipas rregullores: 1-5 pikė dhe tush. 27. Mundėsi ėshtė i obliguar qė tė bėjė gara me triko me ngjyrė tė kuqe apo tė kaltėr dhe me
    mbathje speciale. 28. Nė mundjen popullore mundėsit vishen me kispete.
    29. Mundėsit lyhen me vaj, ndėrsa ndeshja zhvillohet nė livadh.
    30. Lidhja e Mundjes nė Maqedoni u themelua nė Shkup nė vitin 1960.
    urtėsia

  4. #4
    i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    429
    Faleminderit
    0
    Falenderuar 1 herė nė 1 postim
    Pyetjet nga gjuha shqipe pėr klasėn e 8

    1.Ē′ ėshtė monologu?
    2.Ciles pjeljadė tė shkrimtarėve u takon Pjetėr Budi?
    3.Ēfarė vepre ėshtė Epi i Gilgameshit?
    4.Cila ėshtė ideja nė epin Epi i Gilgameshit?
    5.Ē’ėshtė tragjedia?
    6.Ēka quhet pyetje retorike?
    7.Ē’ėshtė romani historik?
    8.Cilės plejadė tė shkrimtarėve u takon Marin Basleti?
    9.Vepra e Andon Zako Ēajupi eshte?
    10.Numėro mė sė paku tri vepra tė Andon Zako Ēajupi?
    11.Romani Don Kishoti e ka skenar?
    12. Si ndahet folklori letrar?
    13.Ē’ėshtė linka familjare?
    14.Ē’ėshtė linka shoqėrore?
    15.Ē’ėshtė kritika letrare?
    16.Soneti ose tingėllima ėshtė?
    17.Ēfarė teme trajtohet nė romanin Ultimatum nga Petro Marko?
    18.Cilat janė pjesėt e kompozicioit tė njė veper?
    19.Ē’ėshtė koneclija?
    20.Molieri ėshtė shkrimtar?
    21.Nė gjuhėn shqipe komedi kanė shkruar?
    22.Ē’ėshtė poema?
    23.Ē quajm poezi pezizhiste ose pėrshkruese?
    24.Ē quajmė roman shoqėror?
    25.Ē ėshte asindeti?
    26. Ēėshtė opera?
    27. Ēquajmė reportazh?
    28. Numėro disa nga veprat e Ismail Kadaresė?
    29. Ēquajmė rrimė?
    30. Sa lloje tė rimave kemi?
    31. Ēėshtė polisindeti?
    32. Ēėshtė poezi mendimtare?
    33. Ēėshtė fejtoni?
    34. Cilat janė grupet e zanoreve nė gjuhėn shqipe?
    35. tregoni nga dy fjalėqė fillojnė me grupet e bashkėtingėlloreve mb, nd?
    36. Ēėshtė ndajshtimi?
    37. Me se ndėrtohet pėrcaktuesi i shprehur me emėr?
    38. Ēėshtė kryefjala?
    39. Ēka na pėrcakton kryefjala nė njė fjali?
    40. Me se mund tė shprehet kryefjala?
    41. Cila ėshtė gjymtyra e dytė nė njė fjali?
    42. Ēquajmė kundrinė tė drejtė?
    43. Me se shprehet kundrina e drejtė?
    44. Me cilat pyetje gjendet kundrina e drejtė?
    45. Ēquajmė kundrinė e zhdrejtė?
    46. Ējanė rrethanorėt?
    47. Sa lloje rrethanorėsh kemi?
    48. Ēėshtė gjymtyrė homogjene ?
    49. Me anė tė cilave lidhėza bashkohen gjymtyrėt homogjene?
    50. Si quhet shkenca qė merret me studimin e origjinės sė fjalės?
    51.Ēquajmė pėrcaktor?
    52. Cilat fjalė mund tė jenė pėrcaktor?
    53. Cilat janė pėremrat dėftor pėr afėr?
    54. Cilat janė pėremrat pėr larg?
    55. Pėr se shėrbejnė pėremrat pyetės?
    56. Cilat janė pėremėrta pyetės?
    57. Sa loje tė mbiemrave kemi?
    58. Sa shkallė kemi te mbiemrat?
    59. Ēquajmė pėremra vetor?
    60. Ēėshtė folje kalimtare?
    61. Ēėshtė folje jokalimtare?
    62. Kur ėshtė njė folje nė formėn joveprore?
    63. Kur ėshtė njė folje nė formėn veprore?
    64. Cilat janė folje pavetore?
    65. Numėroi tri kohėt themelore tė foljes?
    66.Cilat janė mėnyrat e foljes?
    67. Cilat janė folje t ndihmėse?
    68. Sa forma tė pashtjelluara ka folja/
    69.Ēparaqesin fjalitė me ngjyrim emocional?
    70. Fjalėt me ngjyrim emocional mund tė ketė kontekst?
    71.Sa lloj fjalish mund tė kemi?
    72. Ējanė fjalitė dėftore?
    73. Pėr se na shėrbejnė fjalitė pyetėse?
    74. Ēquajmė fjali nxitėse?
    75. Ēquajmė fjali dėshirore?
    76. Ēka shprehim me fjalitė thirmore?
    77. Cili ėshtė rendi i zakonshėm i fjalive nė fjali?
    78. Sa lloj regjistrash kemi?
    79. Sa lloj tė stilesh tė gjuhės shqipe kemi?
    80. Sa dialekte kemi nė gjuhėn shqipe?
    81. Ēquajmė fjali tė thjeshtė?
    82. Ēquajmė fjali tė pėrbėrė?
    83. Fjlaitė e pėrbėra mund tė jenė fjali tė pėrbėra me?
    84. Ēka kuptojmė me fjalėn ligjeratė nė gramatikė?
    85. Ligjerata mun dtė jetė?
    86. Ēėshtė ligjerata e drejtė?
    87. Ēėshtė ligjeratė e zhdrejtė?
    88. Nė gjininė epike bėjnė pjesė ato ato krijime....... dhe ndahen nė?
    89. Ēėshtė paralelizmi figurativ?
    90. Krijimi letrar i gjinisė lirike qė pėrshkohet nga njė ndjenjė e thellė pikėlluese nė lidhje me ndonjė
    ngjarje tragjike a vdekje quhet?
    91. Kallėzuesori i kryefjalės ėshtė?
    92. Cili kundrinor ndėrtohet me parafjalėt dhe lokucionet parafjalore: nga, tek, te, me bashkė me?
    93. Nė fjalinė e mėposhtme gjeje kallėzuesin dhe ēfarė kallėzuesi kemi aty?
    Skenderbeu hante,pinte dhe rrinte gjithjė me ushtarėt.
    94. Nė grupet emėrore: jufka Dibre, ulli Berati pėrcaktuesi i shprehur me emėr tregon lėndė, origjinė
    apo cilėsi?
    95. Nė fjalinė: Biblioteka ime ėshtė e pasur. Pėrcaktuesi i emrit ėshtė?
    96. Ēka vė nė dukje shprehja absolute?
    97. Ēka shpreh Zef Serembe nė ēpoezinė “ Te bregu i detit”?
    98. Soneta mė tė bukur nė gjuhėn shqipe kanė shkruar?
    99. Me fjalėn ritėm kuptojmė?
    100. Drama e parė nga autorėt e Rilindjes e shkruar nė gjuhėn turke por me subjekt shqipėtar ėshtė?
    101. Ēėshtė prologu dhe epilogu?
    102. Format e mėnyrės lidhore janė?
    103. Vargjet e poezisė “Shkodra squhet mė qytet” ėshtė marrė nga poema?
    104. Ēka zbulon poema”Poema e mjerimit
    105. Zėvendėsimi i njė emri me njė pėremėr quhet?
    106. Cilat janė veēoritė kryesore tė poezisė lirike?
    107. Cilat janė rregullat e hartimit tė njė pėrshkrimi?
    108. Sa shtresa fjalėsh dallojmė nė gjuhėn shqipe?
    109. KU pėrdoren mė shumė fjalitė pa folje?
    110. Cilės kohė i takon poema “Erveheja”dhe ēfarė personazhi ėshtė ajo?
    111. Nga kush pėrfaqėsohet epika legjerndare te ne?
    112. Fjalia pėrbėhet nga?
    113. Dallojmė dy mėnyra pėr tė shprehur cilėsinė e mbiemrit?
    114. Shkalla krahasore mund tė jetė?
    115. Pse ndryshon rendi i fjalėve nė fjali?
    116. Kush meret si kufi ndėrmjet dy dialekteve?
    117. Fjalitė e pėrbėra me mėshumė se dy pjesė ndėrtohen?
    118. Cili ėshtė rendi normal i pėrbėrėsve tė fjalisė?
    119. Cilat janė shkrimet e para tė shqipes?
    120. Cila ėshtė vepra e parė?
    121. Cila prej fjalėve tė dhėn aėshtė shkruar saktė?
    njėqindtė, shendetėsor, qėndroj, shenim
    122. Shkronja sh mund tė pėrdoret para fjalėve?
    verdh, kėmbej, udhėzim, mbrapsje
    123. Me shkronjė tė madhe shkruhen emrat e?
    sendeve, ideve, bimėve, njerėzve.
    124. Ritmi nė poezi ndihmon qė tė ketė?
    lexim tė kėndshm, pėrmbajtje tė kėndshme, tingėllim tė kėndshėm , rrėfim tė kėndshėm.
    125. Nė fjalinė e dhėnė “Tani qė tė erdhi radha duhet disiplinė” trajta e shkurtėr ėshtė?
    tani, tė, qė, erdhi,
    126. Folja flejė ėshtė?
    folje njėvetore, folje pavetore, folje veprore, folje joveprore.
    127. Cila kohė shpreh njė veprim qė kryhet nė tė njejtėn kohė me ēastin e ligjėrimit?
    e kryera, e pakryera, e kryera e thjeshtė, e tashmja,
    128. Gjymtyra qė tregon atė qė e kryen e qė e pėson veprimin quhet?
    kryefjalė, kallėzes, rrethanor, pėrcaktor
    129. Zef Serembe ėshtė poet qė i takon letėrsisė?
    tė vjetėr, arvanitas, arbėresh, bashkėkohor
    130. Legjendat i takojnė letėrsisė?
    gojore, tė shkruara, tė pėrpunuara, tė ritreguara
    131. Kontributi i veprimtarit tė rilindjes Kombėtare shqipėtare –Gjerasim Qiriazi?
    132. Pėrbėrėsit e grupit emėror janė?
    133. Cilat janė pėrcaktuesit e emrit bėrthamė?
    134. Cila ėshtė tema nė fragmentin “Errėsira dhe jeta “ nga Nazmi Rahmani?
    135. Ēka shpreh rrethanori i vendit dhe si ndėrtohet?
    136. Ēmentalitet godet autori nėpėrmjet satirės nė pjesėn e shkėputur tė novelės “DR. Gjilpėra shėron
    Arifenė e Zylfikar Agajit”?
    137. Emri qė pėrcakton mund tė tregojė?
    138. Si pėrcaktues i emrit ėshtė edhe mbiemri ?
    139. E ardhmja e dėftores ėshtė?
    140. Nė ēfarė forme ėshtė shkruar romani “Gremina e dashurisė” e Mustafa Greblezhit?
    141. Ēka thekson Pjetėr Budi nė poezinė “ Ku janė ata djem tė ri” dhe nga cila vepėr ėshtė shkėputur
    kjo poezi?
    142. Ēdhurata tė vlefshme u bėri prometeu njerēzve dhe nga kush u dėnua?
    143. Fjali tė thjeshta dhe tė pėrbėra janė?
    144. Dalloni llojet e fjalisė: a. Jeta nė fshat ėshtė e ėmbėl. b.Shpejtoni shokė!
    145. Dalloni llojet e fjalisė: a.Rroftė populli shqiptar! b.Sa qenke rritur?
    146. Tregimin “Jehona qė bashkon botėn” e shkruajti?
    147. Joana Rouling ėshtė shkrimtare?
    148. Ēfarė teme trajton romani” Ultimatum” nga Petro Marko?
    149. Poezinė “Ngadal po vdes” e ka shkruar?
    150. Kush ka shkruar komedi?

    Pėrgjigjet nga gjuha shqipe pėr klasėn e VIII

    1. Monologu ėshtė pjesė e njė vepre letrare ku personazhi flet me vetėveten duke e shprehur nė kėtė mėnyrė jetėn e brendshme dhe shpirtėrore tė tij.
    2. Pjetėr Budi i takon plejadės sė shkrimtarėve mė tė shquar tė letėrsisė sė vjetėr .
    3. Epi i Gilgameshit ėshtė vepra mė e vjetėr letrae e shkruar dhe e zbuluar deri mė sot.
    4. Ideja nė kėtė ep ėshtė lufta e njeriut kundėr tė keqes.
    5. Tragjedia ėshtė lloji i gjinisė dra,matike qė pėrfshinvepra, tė cilat pėrshkohen nga tragjikja dhe kanė nė bazė njė konflikt tė mbrendshėm ose njė hero tragjik.
    6. Ėshtė figurė stilistike qė tėrheq vėmendjen e lexuesit dhe dėgjuesit duke pohuar diēka nė trajtė tė pyetjeve, por pa priturpėrgjigje.
    7. Roman historik ėshtė roman ku me besnikėri mbi bazėn e dokumenteve, ngjarjeve tė rėndėsishme historike nė jetėn e njė populli.
    8. Marin Barleti i takon plejadės sė humanizmit tė letėrsisė sė vetėr shqiptare.
    9. Vepra e ndon Zako Ēajupit “ Atdheu dhe dashuria “ėshtė baladė.
    10. “Baba Tomori” “Katėrmbėdhjet vjet dhėndėr”; “ Pas vdekjes”, “Buri i dheut”.
    11. Romanin “Don Koshoti i Manēes “e ka shkruar Miguel De Servantes”.
    12. Folklori letrar ndahet nė: lirikė dhe epikė.
    13. Lirika familjare shpreh gėzimin e lindjes sė fėmijės, gėzimin e martesės, hidhėrimin e vdekjes etj.
    14. Lirika shoqėrore pėrfshin kėngėt pėr kurbetin, pėr nizamėt, pėr padrejtėsitė shoqėrore dashurinė etj.
    15. Kritika letrare ėshtė vlerėsim konkret dhe aktual i njė vepre tė caktuar letrare.
    16. Soneti ose tingėllima ėshtė poezi me 14 vargje tė rradhitura nė katėr strofa ku 2 strofat e para janė me nga 4 vargje,kurse dy tė dytat me nga 3 vargje.
    17. Nė kėtė roman trajtohet tema nga koha e luftės ndėrmje shqiptarėve dhe turqve.
    18. Pjesėt ekompozicionit janėaraqitja e veprimit, zhvillimi i veprimit, kulminacioni dhe zgjidhja.
    19. Komedia ėshtė njė lloj i gjinisė dramatike ku pasqyrohen dukuri shoqėrore tė shėmtuara dhe tė ulėta qė vihen nė lojė dhe goditen pėrmes ironisė dhe sarkazmės.
    20. Molieri ėshtė shkrimtar Franēes.
    21. Nė gjuhėn shqipe komedi kanė shkruar Ēajupi, Spiro Ēomora dhe Ruzhdi Pulaha.
    22. Poema ėshtė njė rrėfim epiko-lirik pak mė i gjatė nė vargje.
    23. Poezi peisazhiste ose pėrshkruese quhet krijimi letrar , nė tė cilin poeti pėrshkruan natyrėn dhe dukuritė e ndryshme qė shfaqen nė tė.
    24. Romani shoqėror trajton njė problem apo dukuri tė rėndėsishme nga jeta shoqėrore.
    25. Asindeti ėshtė figurė letrare ku poeti gjatė rradhitjes dhe emėrtimit tė gjėrave dhe kuptimeve nuk pėrdor lidhėza.
    26. Opera ėshtė vepėr muzikore dramatike qė luhet nė skenė me orkestėr e me kėngėtarė e ndėrthurur edhe me pjesė baleti.
    27. Reportazh quajmė pėrshkrimin artistik qė u bėhet ngjarjeve dhe njerėzve tė vėrtetė.
    28. “Gjenerali i ushtrisė sė vdekur”, “ Kronikė nė gur”, “Koncert nė fund tė dimrit”.
    29. Rimė quhet pėrputhja nė fund tė dy a mė shumė vargjeve e tingujve qė nisin nga zanorja e theksuar.
    30. Kemi rimė tė puthitur, rimė tė kryqėzuar, dhe rimė tė pėrmbyllur.
    31. Polisindetim ėshtė figurė letrare kun poeti bėn pėrsėritjen e njė lidhėzeje ndėrmjet fjalėve e fjalive.
    32. Poezia mendimtare merret me probleme tė thella tė natyrės, shoqėrisė njerėzore e tė diturisė.
    33. Fejtoni ėshtė lloj letraro-shkencor e cila ėshtė rubrikė e pėrhershme e njė gazete qė ka tė bėjė me vepra letrare dhe me shkrime tė lehta e tė popullarizuara.
    34. Grupet e zanorevenė gjuhėn shqipe janėa, ue, ie,ye.
    35. Mb-mbaj, mbiemėr, nd-nderoj,ndėrtoj.
    36. Ndajshtimi shėrben pėr tė saktėsuar dalluar ose sqaruar qenien a sendin qė emėrton emri bėrthamė.
    37. Pėrcaktori i shprehur me emėr ndėrtohet me emėr nė rasėn emėrore me parafjalė, nė rasėn kallėzore me parafjalė dhe nė rasėn rrjedhore me parafjalė dhe pa parafjalė.
    38. Kryefjala ėshtė frymori a sendi qė e kryen apo pėson veprimin.
    39. Kryefjala na pėrcakton se pėr kė bėhet fjalė nė fjali.
    40. Kryefjala mund tė shprehet me njė emėr apo pėremėr .
    41. Gjymtyrė e dytė nė fjali ėshtė kallėzuesi.
    42. Kundrinė e drejtė quhet gjymtyra, mbi tė cilėn bie drejtpėrdrejt veprimi i shprehur nga folja.
    43. Kundrina e drejtė shprehet me njė emėr,pėremėr apo grup emėror.
    44. Kundrinėn e drejtė e gjejmė e pyetjet kė?, cilin?, cilėn?, ē?, ēfarė?.
    45. Kundrinė e zhdrejtė quhet sepse veprimi i foljes nuk bie drejtpėrsėdrejti por sė pari bie nė kundrinėn e drejtėne pastaj kalon nė atė tė zhdrejtė.
    46. Rrethanorėt plotėsojnė kuptimin e foljeve , shumė rrallė edhe kuptimin e njė emri.
    47. Kemi rrethanorė: vendi, kohe, mėnyre, shksku, qėllimi dhe sasie.
    48. Gjymtyrėt homogjene janė ato qė kryejnė funksion tė njejtė dhe qė plotėsojnė kuptimin e sė njejtės gjymtyrė nė fjali.
    49. Gjymtyrėt homogjene bashkohen me anė tė lidhėzave bashkėrenditėse shtuese, veēuese dhe kundėrshtore.
    50. Shkenca qė meret me studimin e origjinės sė fjalės quhet ETIMOLOGJI.
    51. Fjalėt qė pėrdoren pėr tu konkretizuar, pėr tu karakterizuar quhen pėrcaktorė.
    52. Pėrcaktorėt mund tė jenė: emrat, mbiemrat, pėremrat, numėrorėt dhe format e pashtjelluara tė foljes.
    53. Pėremėrat dėftor pėr afėr janė: ky, kjo,kėta, kėto.
    54. Pėremėra dėftor pėr larg janė: ai, ajo, ata, ato.
    55. Pėremėrat pyetės shėrbejnė pėr tė pyetur pėr frymorė, sende a sasi.
    56. Pėremėrat pyetės janė : kush?, cili?, cila?, cilėt?, ē?, ēfarė?, sa?, me se?.
    57. Kemi mbiemra tė nyjshėm dhe tė panyjshėm.
    58. Te mbiemrat kemi shkallėn pohore, krahasore dhe krahasore tė sipėrisė dhe ultėsisė.
    59. Pėremėrat vetorė janė fjalėt qė tregojnė vetat.
    60. Folje kalimtare janė ato folje qė emėrtojnė njė veprim qė bie mbi ndonjė[ frymor a send.
    61. Folje jokalimtare janė folje qė emėrtojnė njė veprimi cili nuk bie mbi ndonjė frymor a send, po mbetet tek ai qė e kryen veprimin.
    62. Njė folj eėshtė nė formėn veprore kur emėrton njė veprim qė e kryen kryefjala apo vetė vepruesi.
    63. Foljet janė nė formėn joveprore atėherė kur nė kohėn e tashme tė mėnyrės dėftore marrin mbaresa tė ndryshme.
    64. Folje pavetore janė disa folje qė emėrtojnė dukuri atmosferoke.
    65. Kohėt themelore tė foljes janė: e tashmja, e shkuara dhe e ardhmja.
    66. Mėnyrat e foljes janė:dėftore,lidhore, kushtore,dėshirore dhe urdhėrore.
    67. Foljet ndihmėse janė KAM, JAM.
    68. Folja ka 4 forma tė pashtjelluara: pjesorja, pėrcjellorja,paskajorja dhe mohorja.
    69. Me anė tė fjalėve me ngjyrim emocional ne i shprehim mendimet, qendrimet apo ndjenjat tona.
    70. Fjalėt me ngjyrim emocional mund tė ketė kontekst pozitiv dhe negativ.
    71. Kemi fjali dėftore, pyetėse, nxitėse, dėshirore dhe urdhėrore.
    72. Fjali dėftore janė ato fjali qė shėrbejnė pėr ti njoftuar pėr diēka qė ka ndodhur, ndodh apo do tė ndodhė.
    73. Fjalitė pyetėse na shėrbejnė pėr tė pyetyr pėr diēka qė nuk e dimė.
    74. Fjali nxitėse quhen fjalitė, me tė cilat folėsi shpreh vullnetin e tij nė formė tė urdhėrit tė prerė, tė kėrkesės, tė kėshillės, tė lutjes etj.
    75. Fjali dėshirore janė fjalitė qė shprehin vullnetin e folėsit nė formė dėshire, urimi a mallkimi pėr realizimin ose mosrealizimin e njė veprimi.
    76. Me fjalitė thirmore shprehim ndjenja tė fuqishme habie, gėzimi, admirimi, zemėrimi etj.
    77. Nė njė fjali rendi i zakonshėm ėshtė kryefjala, pėrcaktori i kryefjalės, folja, plotėsori i foljes si dhe pėrcaktori i kundrinės.
    78. Kemi regjistrin e thjeshtė, e tė folmeve sociale si dhe regjistri i gjuhės sė ngritur.
    79. Kemi stilin e letėrsisė artistike, stilin shkencoro-teknik, stili politiko-shoqėror, stili administartivo-juridik.
    80. Nė gjuhėn shqipe kemi 2 dialekte: dialektin e veriut- (dialektin gegė ) dialektin e jugut ( dialektin tosk).
    81. Fjali foljore e thjeshtė quhet fjalia qė ka vetėm njė folje.
    82. Fjali e pėrbėrė quhet fjalia qė pėrbėhet tė paktėn prej dy pjesėsh foljore.
    83. Fjalitė e pėrbėra mund tė jenė me bashkėrenditje dhe nėnrenditje.
    84. Nė gramatikė me termin ligjeratė kuptojmė ritregimin apo riprodhimin e fjalėve tė pėrmendura mė parė nga dikush apo nga vetė folėsi.
    85. E drejtė dhe e zhdrejtė.
    86. Ligjeratė e drejtė ėshtė kur fjalėt e njė personazhi apo tona pėrsėriten ashtu siē janė thėnė ashtu pa ndryshim.
    87. Ligjeratė e zhdrejtė quhet pokėshtu riprodhimi i fjalėve tė thėna mė parė por me pak ndryshiim.
    88. Bėjnė pjesė ato kroijime qė dallohen pėr nga karakteri i tyre tregimtar ku zakonisht tregohet si ndodhi njė ngjarje dhe ndahen nė poezi epike ( nė vargje) dhe krijime poetike –prozė.
    89. Ėshtė figurė e shpeshtė nė letėrsinė shqipe me tipare tė ngjajshme me personifikimin dhe simbolin qė sajohet kur gjendjen shpirtėrore tė njeriut e vėmė pėrballė dukurive tė natyrės ku veēoritė njerėzore marrin njė vlerė figurative dhe emocionale.
    90. Ky krijim letrar quhet elegji.
    91. Njė mbiemėr, emėr, ose grup emėror qė lidhet me kryefjalėn nėpėrmjet tė foljes jam , dukemi, mbetem.
    92. Me kėto ndėrtohet kundrinori i zhdrejtė me parafjalė.
    93. Kallėzesi hante, pinte, rrinte ėshtė kallėzes homogjen.
    94. Pėrcaktuesit e shprehur me emėr tregojnė origjinėn.
    95. Pėremėr pronor ( Biblioteka ime).
    96. Shprehje absolute tregon cilėsinė duke e patur parasysh vetėm atė pa e krahasuar me diēka tjetėr.
    97. Shpreh dhimbjen dhe ndihet i vetmuar me brengėn pėr atdheun ku pranė detit gjen paqėn dhe harmoninė e ėndėruar.
    98. Zef Serembe dhe Ndre Mjeda.
    99. Ndryshimin e njėtrajtshėm tė rrokjeve tė theksuara e tė patheksuara nė vargjet e poezisė i cili i ndihmon qė ti arihet njė melodicitet sa mė i madh.
    100. Drama “Besa” e Sami Frashėrit.
    101. Prologu ėshtė hyrje nė njė vepėr letrare si monologu qė e lidh lexuesin me temėn, ndėrsa epilogu
    ėshtė pjesė pėrmbyllėse e njė vepre letrare .
    102. E tashme.
    103. Kjo poezi ėshtė marrė nga vepra “ Kėngėt e Milosaos”.
    104. Kjo poemė zbulon tė gjitha karakteristikat sociale dhe politike tė shoqėrisė, pasqyruimin e tė
    varfėrve e tė mjerėve sepse rrugėdalje nuk egziston.
    105. Pėremėrzim.
    106. Veēoritė kryesore tė poezisė lirike janė : emocionet ku janė pėrfshirė gėzimet , kėnaqėsitė,
    dėshirat, shpresat, pikėllimi, dhembja dhe vuajtjet e tyre.
    107. Pikėvėshtrimi uniteti, qartėsia, theksi.
    108. Shtresėn asnjėanėse.
    109. Kėto fjali mė shumė pėrdoren nė titujt e gazetave, poshtė fotografive si dhe nė fragmentet e
    letėrsisė artistike.
    110. Kjo poezi i takon letėrsisė sė bejtexhinjve tė shek 18-19 e shkruajtur me alfabet arabo-
    turk.Erveheja ishte personazh pozitiv me karakter tė fortė, femėr besnike, e cila pati njė dashuri
    dhe mirėkuptim pėr tė shoqin.
    111. Nga eposi i kreshnikėve i quajtur ndryshe edhe cikli i Mujit dhe Halilit.
    112. Njė grup emėror (GE) dhe njė grup foljor (GF).
    113. Sahprehje absolute tė cilėsisė dhe shprehje relative tė cilėsisė.
    114. Krahasore e sipėrisė barazisė dhe ultėsisė.
    115. Rendi i fjalėve ndryshon pėr tė shprehur fuqishėm njė ide ose njė emocion .
    116. Si kufi meret lumi Shkumbin.
    117. Vetėm me pjesė tė bashkėrenditur, vetėm me pjesė tė nėnrenditur me pjesė tė bashkėrenditur dhe
    nėnrenditur.
    118. Kryefjalė+folje+plotėsues tjetėr.
    119. Shkrimet e para tė shqipes
    -Formula e pagėzimit 1462
    -Fjalorthi i Arnold Von Harfit 1492
    -Perikopeja e Ungjėllit shek XV-XVI
    120.Vepra e parė ėshtė “Meshari” nga Gjon Buzuku.
    121. qėndroj
    122. kėmbej,
    123. njerėzve.
    124. tingėllim tė kėndshėm
    125. tė
    126. folje joveprore.
    127. e tashmja,
    128. kryefjalė
    129. arbėresh,
    130. gojore,
    131. pėr pėrparimin e shkollės shqipe nė Manastir , Korēė e gjetiu ku bashkė me motrat mė 1891 hapi
    shkollėn e parė pėr vajza nė Korēė
    132. Emri bėrthamė – pėrcaktuesit e emrit bėrthamė
    133.Mbimeri, pėrenri, numėrori njė emėr tjetėr, format e pashtjelluaara tė foljes dhe pjesėt e nėnre
    nditura pėrcaktore.
    134. Detyrimi i popullatės tė ērrėnjoset nga trualli i tij dhe tė rrėnjoset nė njė vend tė huaj pėr shkak
    tė dhunės nga sistemi i kohės .
    135. Shpreh pozicion ku kryhet veprimi dhe ndėrtohet me grup emėror, rrethanor vendi dhe ndajfolje
    vendi psh.Te dera na priste mėsusja.
    136.Nė kėtė novelė autori pėrmes satirės godet mentalitetin e prapambetur tė pa ditur etė pashkolluar.
    137.Njė karakteristikė e veēantė-njė lidhje tė veēantė.
    138.I nyjshėm, i panyjshėm, i veēuar, i paveēuar.
    139.Gjthēka qė vjen pas ēastit tė ligjerimit.
    140.Ky roman ėshtė shkruar i shkruar nė formė ditari me prolog dhe epilog ku nė qendėr tė vemendjes
    janė dy tė rinjtė dhe fati i dashurisė sė tyre.
    141.Poeti thekson disa cilėsitė shqiptarėve(trimėrinė, bukurinė,shkathtėsinė)si dhe krenohet me rininė e
    vendit dhe tė kaluarėn e ndritur tė kombit.
    142. Prometeu njerėzve u dha zjarrin qė deriatėherė e kishin vetėm hyjnit por u dėnua nga Zeusi pėr
    krijimin e dashurisė mes njerėzve.
    143.Fjali e thjeshtė ajo fjali qė ka vetėm njė folje.
    Fjali e pėrbėrė ėshtė ajo fjali qė pėrmban tė paktėn dy pjesė tė pavarura me bashkėrinditje dhe
    nėnrendotje.
    144.a. Fjali dėftore, b. fjali nxitėse
    145. a. fjali dėshirore, b. fjali thirmore.
    146. Gjakomo Skoti
    147. Angleze
    148. Nė kėtė roman bėhet fjalė pėr kohėn e luftės ndėrmjet shqiptarėve dhe turqve.
    149. Pabllo Neruda.
    150. Kanė shkruar Aristofani, Shekspiri, Molieri, Gogoli.



    HISTORI KLASA E 8
    I
    1. Cilat ishin dy blloqet kundershtare ne Luftėn e Parė Botėrore?
    2. Kur i shpalli luftė Sėrbisė Austrohungaria
    3. Me urdhėrin e kujt ėshtė vra Jane Sandanski?
    4. Kur mbaroi Lufta e \Parė Botrore?
    5. Kur u mbajt marrėveshja paqėsore e Parisit-Varsait?
    6. Kur ėshtė shpallur autonomija nė rrethinėn e Korēes?
    7. Kur ėshtė emėruar Adofl Hitleri pėr kancelar tė Gjermanisė?
    8. Kur Turqia u bė Republikė?
    9. Kur u pranua Shqipėria nė lidhjen e kombeve?
    10. Ku dhe kur vritet Luigj Gurakuqi?
    11. Kur Shqipėria u shpall Republikė?
    12. Kur filloi Lufta e Dytė Botėrore?
    13. Cilėt shtete pėrbėnin paktin tripalesh?
    14. Kur kapitulloi Japonia?
    15. Kur u formua blloku atlantės dhe cilėt shtete bėnin pjes
    16. Kur e sulmuan forcat Austro Hungareze serbian dhe nė sa drejtime?
    17. Sa familje serbe dhe malazeze jan vendosur gjer nė fund tė vitit 1940 nė Kosovė ?
    18. Kur u mbajt koferenca e Teheranit dhe kush mori pjesė ?
    19. Kur kapituloi Italia ?
    20. Sa shtete morrėnpjesė nė Luftėn e parė botėrore?
    21. Kur u formua PKM ?
    22. Kur u formua qeverija e parė e Maqedonisė Demokratike Federative ?
    23. Kur u themelua OKB ?
    II
    24. Shqipėria pėr mbretėri u shpall mė? a) 1 dhjetor 1918, b) 1 shtator 1928, c) 7 prill 1939
    25. Konferenca Bujanit u mbajt mė: a) 24 maj 1944, b) 31 dhjetor 1943, c) 1 deri mė 3 gusht 1943
    26. Shqipėria u ēlirua nga okupimi fashist gjerman mė? a) 28 nėntor 1944, b) 13 nėntor 1944, c) 19 nėntor 1944
    27. Shoqata e popujve u formua: a) 1919 b) 1922 c) 1933
    28. Me 1 shtator 1939 Gjermani sulmoi: a) Francėn, b) BRSS, c) Poloninė
    29. Jugosllavia kapitulloi gjatė Luftė sė Dytė Botėrore mė? a) me 18 prill 1941, b) 9 maj 1945, c) 2 shtator 1945
    30. Blloku i fuqive qendrore u formua nė vitin? a) 1882 b) 1907, c) 1943
    31. Nė Luftėn e Parė Botėrore moren pjesė? a) 33 shtete, b) 60 shtete, c) 49 shtete
    34. OKB u themelua mė?
    a) 24 tetor 1945,
    b) 2 gusht 1944,
    c) 15 maj 1945
    35. Traktati i Varshavės u themelua:
    a) 1949,
    b) 1955,
    c) 1945
    38. Shqipėria nga okupatorėt fashist u ēlirua :
    a. 27.III.1945
    b. 29.VII.1944
    c. 28.IX.1944
    39. Kur dhe ku u shpall kuvendi i Kosovės Republike:
    a.17.XI.1989
    b.10.X.1991
    c. 7.IX.1990
    40. Kur u muarr autonomija e Kosovės nga kuvendi i Sėrbisė:
    a. 24.X.1999
    b. 29.V.1997
    c. 28.III.1989
    41. Kur dhe ku u formua brigada e parė Kosovaro - Maqedonase :
    a. 11.X.1941
    b. 11.XI.1942
    c. 11.XI.1943
    42. Kur Gjermania dhe Italija sulmuan Jugosllavinė?
    a. 11.X.1941
    b. 7.VII.1941
    c. 6.IV. 1941
    43. Kongresi i Durrėsit u mbajt :
    a. 1.XII.1918
    b. 11.X.1917
    c. 25.XII.1918


    44. Tirana pėr kryeqytit tė Shqipėrisė u shpall :
    a. 28 qershor 1914
    b. 23 gusht 1918
    c. 11 shkurt 1920
    45. Shqipėria sulmohet nga forcat fashiste :
    a. 18.IV.1941
    b. 22.IV.1941
    c. 6.IV.1941
    46. Kush nuk e nėnshkroi Traktatin e Londrės pėr moscoptimin e trojeve shqiptare ?
    a. Franca
    b. Italija
    c. SHBA
    47. Kur dhe ku formohet Traktati i Varshavės ?
    a. Bruksel 1948
    b. Paris 1945
    c. Varshavė 1955
    III
    48. 1 shtator 1939 ishte shkaku i Luftės sė Dytė Botėrore? a) PO b) JO
    49. Kryeminister i parė i qeverisė mbretėrore shqiptare ishte Kostaq Koto? a) PO b) JO
    50 . Paktin tripalesh e pėrbėnin: Anglija, Rusija, SHBA? a) PO b) JO
    51. Holokausti ėshtė fjalė me prejardhje greke qe don tė thotė FLIJIM NĖ ZJARR a) PO b) JO
    52. Mė 12 prill 1941 agresoret fashist pushtuan Shqiperinė? a) PO b) JO
    53. Partia komuniste nė Maqedoni u formua mė 19 mars 1941? a) PO b) JO
    54. Lufta qytetare ne Greqi u zhvillua gjatė viteve 1946-1949? a) PO b) JO
    55. Nė Luftėn e Dytė Botėrore morėn pjesė 33 shtete? a) PO b) JO
    56. SH.B.A. Pėr herė tė parė hudhėn bomben atomike mė 6 gusht 1945 nė Tokio, mė 9 gusht 1945 nė Peking. a) PO b) JO
    57. Nė pranverė tė vitit 1944 nė Ēamėria u krijua bataljoni “Ali Ademi”? a) PO b) JO
    58. Me 18 gusht 1943 nė malin Sllovej bataljoni “Mirēe Acev” a) PO b) JO
    59. Mė 12 shkurt tė vitit 1945 doli numri i parė i gazetes “Rilindja” a) PO b) JO
    60. Me 15 shkurt tė vitit 1970 u themelua Universiteti i Prishtinės a) PO b) JO
    61. 28 qershor 1991 Sėrbia zbaton masat e dhunshme ne Kosovė a) PO b) JO
    62. Gjatė viteve 1946-1949 nė Kinė shpėrtheu lufta qytetare. a) PO b) JO
    63. Kosova e shpalli pavarsinė mė 17.II.2009 . a) PO b) JO
    64. Pakti veriatlantik I NATOS u formua nė vitin 1949. a) PO b) JO
    65. Zgjedhjet shumpartiake nė Maqedoni u mbajtėn nė vitin 1990. PO JO
    66. Mbledhja e parė e KAĒKM u mbajt 2. VIII.1944 nė manastirin Prohorpēinski PO JO
    67. Kryengriyja antifashiste nė Maqedoni filloi 11.X.1941 PO JO
    68. Nė Luftėn e Dyte Botėrore morrėn pjes 61 shtete . PO JO
    69. Referendumi pėrshkeputjen e Maqedonisė nga Jugosllavija u mbajt 1991. PO JO
    70. Mė 17.XI.1991 u miratua kushtetuta e parė e mvetsimit nė Maqedoni. PO JO
    71. Mė 15.II.1970 u themelua Universiteti i Prishtinės . PO JO
    72. Mė 1946 u nxorr ligji pėr denacionalizim. PO JO
    73. Bomba atomike u hodh me 2 Shtator 1945 ne Berlin ? PO JO
    74. Ne vitin 1943 u formua batalioni Shqiptar Ali Demaj ne Kosovė PO JO
    75. Me 28 Nentor 1943 u mbajt Konferenca nė Teheran PO JO
    PĖRGJIGJE

    1. Antanta dhe fuqitė Qėndrore
    2. 28 korrik 1914 Austrohungaria i shpalli luftė Sėrbisė
    3. Jane Sandanski me urdhėrin e Perandorit bullgar vritet mė 22.prill 1915
    4. Lufta e parė botėrore mbaroi me kapitullin e Gjermanisė mė 11 nėntor 1918
    5. Prej 18 janar deri me 28 qershor 1919
    6. Autonomija nė rrethinėn e Korēės u shpall mė 10 dhjetor 1916
    7. 1933
    8. Turqia republikė u bė pas luftėrave greko-turke nė vitin 1923
    9. 17 dhjetor 1920
    10. Nė vitin 1925 nė Bari tė Italisė
    11. 1925
    12. 1 shtator 1939
    13. Gjermania, Italia, Japonija
    14. Japonia kapitulloi mė 2 shtator 1945
    15. 1907- Anglija, Franca, Rusija
    16. 12.VIII.1914- Bosnja, Sremi
    17. 4200 familje serbe
    18. 28.XI.1943-Ēerēili –B.Madhe , Ruzvelti SHBA dhe Stalini i BRSS.
    19. 8.IX.1943
    20. 33 shtete
    21. 19 III 1943 nė Tetovė
    22. Nė mbledhjen e tretė tė Asnomit 16.IV.1945
    23. 24.X.1945
    24. a
    25. a
    26. c
    27. a
    28. c
    29. a
    30. a
    31. a
    32. c
    33. a
    34. a
    35. b
    36. a
    37. a
    38. c
    39. c
    40. c
    41. c
    42. c
    43. c
    44. c
    45. c
    46. c
    47. c
    48. a
    49. a
    50. b
    51. a
    52.
    53. b
    54.
    55. b
    56. b
    57. a
    58. a
    59. a
    60.
    61.
    62.
    63. jo
    64. po
    65. po
    66. po
    67. po
    68. po
    69. po
    70. po
    71. po
    72. jo
    73. jo
    74. jo
    75. po


    GJEOGRAFI KLASA E 8

    1. Ku gjindet Afrika ?
    2. Kush e ndanė Afrikėn prej Azisė ?
    3. Ēfarė bregdeti ka Afrika ?
    4. Si ndahet Afrika sipas relievit?
    5. Sa ėshtė lartėsia mesatare mbidetare e Afrikės?
    6. Si ndahet Afrika e lartė?
    7. Si quhet maja mė e lartė nė Afrikė ?
    8. Cilat janė karakteristikat e klimės ekuatoriale?
    9. Cili ėshtė lumi mė i madhė nė Afrikė ?
    10. Numėroni disa liqene nė Afrikė?
    11. Sa milion banorė jetojnė nė Afrikė ?
    12. Si ndahet popullsia e Afrikės?
    13. Si ndahen popujt zezak nė Afrikė?
    14. Nė sa rajone gjeografike ndahet Afrika?
    15. Ēfarė pozite gjeografike ka Afrika Veriore?
    16. Cili ėshtė kryeqiteti i Egjiptit?
    a ) Tunisi b) Kairo c) Tripoli.
    17. Cilat kultura kultivohen nė Etiopi?
    18. Cilėt popuj jetojnė nė Afrikėn Jugore:
    19. Me ēka ėshtė e pasur Republika Jugoafrikane?
    20. Si e ka marrė emrin kontinenti i Amerikės?
    21. Si ndahen malet e Amerikės?
    22. Si quhen malet e reja nė Amerikė?
    23. Si quhet maja mė e lartė nė Amerikėn Jugore?
    24. Cilat janė zonat klimatike nė Amerikė?
    25. Nė sa pellgje derdhen lumenjtė e Amerikės?
    26. Cili ėshtė lumi mė i madhė nė Amerikė?
    27. Numėroni disa liqene nė Amerikė?
    28. Cili ėshtė liqeni mė i lartė nė botė?
    29. Ēka dini pėr ujvaren e Niagarės?
    30. Si ndahet popullsia e Amerikės?
    31. Numėroni popujt vendas tė Amerikės?
    32. Cilat shtete gjinden nė Amerikėn Veriore?
    33. Ku shtrihet Kanada?
    34. Cili ėshtė kryeqyteti i Kanadės?
    35. Ēfarė pozite gjeografike kanė SHBA-tė?
    36. Cili ėshtė kryeqyteti i SHBA-ve?
    a) Uashingtoni, b) Nju jorku c) Filadelfia.
    37. Me ēka janė tė pasura SHBA-tė?
    38. Ēfarė kultura bujqėsore kultivohen nė SHBA?
    39. Me cilat shtete kufizohet Meksika?
    40. Me cilin mineral Meksika e zė vendin e parė nė botė?
    41. Ku shtrihet Kuba?
    42. Cili ėshtė kryeqyteti i Kubės?
    43. Ku shtrihet Amerika Jugore?
    44. Ēfarė pasuri minerale ka nė Amerikėn Jugore?
    45. Cilat janė rajonet mė tė njohura nė Brazil?
    46. Sa milion banorė jetojnė nė Brazil?
    47. Cilat degė ekonomike janė mė tė zhvilluara nė Argjentinė?
    48. Cili ėshtė kryeqyteti i Argjentinės?
    49. Nga rrjedhė emri i Australisė?
    50. Cilat janė veēoritė e relievit tė Australisė?
    51. Numėroni zonat klimatike nė Australi?
    52. Cilat lloje tė kafshėve rriten nė Australi?
    53. Si eėshtė e zhvilluar blegtoria nė Australi?
    54. Ku shtrihet Arktiku?
    55. Si quhet njeriu i parė qė arriti nė Polin e Veriut?
    56. Ku shtrihet Antarktiku?
    57. Nė cilin vit ėshtė zbuluar antarktiku?
    a ) 1850 b) 1911 c) 1920
    58. Ēka studion gjeografia?
    59. Ēka kuptojmė me termin mjedis natyror?
    60. Numėroni llojet e tokave !
    61. Ku ėshtė e pėrhapur toka e kuqe?
    62. Cilat kafshė jetojnė nė zonat tropikale?
    63. Ēfarė rėndėsie kanė tokat, bota bimore dhe shtazore pėr njeriun?
    64. Si bėhet toka pjellore?
    65. Ē’ėshtė ekumena?
    66. Ē’ėshtė enekumenė?
    67. Cilat vise tė siperfaqes sė tokės janė mė tė banuara?
    68. Kush e ndotė tokėn?
    69. Si ndotet toka ?
    70. Si ndoten ujrat?
    71. Si bėhet klasifikimi i ujit sipas ndotjes?
    72. Cilat janė ujra tė klasit tė parė?
    73. Numėroni disa liqene mė tė ndotura?
    74. Cilėt janė ndotėsit e ajrit?
    75. Me ēfarė veprimtari mirret popullsia fshatare?

    PĖRGJIGJE

    1. Kontinenti i Afrikės shtrihet nė jug ti D.Mesdhe duke uirrethuar nga Oqeani Atlantik dhe Indian.
    2. Afrikėn nga Azia e ndan Kanali i Suezit dhe Deti i Kuq.
    3. Afrika bregdetin nuk e ka shumė tė degėzuar sepse ka pak ujdhesa, gjire dhe kanale.
    4. Afrika sipas relievit ndahet nė Afrikėn e lartė dhe tė ulėt.
    5. Lartėsia mesatare mbidetare e Afrikės ėshtė 750 m lartėsi.
    6. Afrika e lartė ndahet nė: Rrafshnaltėn e Etiopisė, tė Liqeneve dhe Rrafshnaltėn Jugoafrikane.
    7. Maja mė e lartė nė Afrikė quhet Kilimanxharo 6010 m. lartėsi mbidetare.
    8. Klima ekuatoriale shtrihet pėrgjatė ekuatorit dhe karakterizohet me temperatura tė ngrohta gjatė gjithė vitit.
    9. Lumi mė i madhė nė Afrikė ėshtė Nili qė pėrbėhet prej Nilit tė Bardhė dhe tė Kaltėr.
    10. Afrika ka njė numėr tė madh tė liqeneve si: Viktoria, Tanganjika, Njasa, Malava, Kivu etj.
    11. Nė kontinentin e Afrikės jetojnė mbi 750 mil. banorė.
    12. Popullsia e Afrikės ndahet nė zezak dhe tė racės sė bardhė.
    13. Popujt zezak tė Afrikės ndahen nė zezakė tė Sudanit dhe Bantu.
    14. Kontinenti i Afrikės ndahet nė katėr rajone gjeografike: Afrika Veriore, Lindore, Jugore dhe Perėndimore.
    15. Afrika Veriore ka pozitė tė volitshme gjeografike sepse ka dalje nė D.Mesdhe, Oqeanin Atlantik dhe nė Detin e Kuq.
    16. b)
    17. Nė Etiopi kultivohet : kafeja, ēaji, pambuku, kallam sheqeri, orizi, kikiriket, duhani etj.
    18. Nė Afrikėn Jugore jetojnė: zezakėt bantu, bushmanėt, hotentotėt fiset Nama etj.
    19. R.Jugoafrikane ėshtė e pasur me: qymyr, ari, diamant, argjent, baker, zing etj.
    20. Kontinenti i Amerikės emrin e ka marrė sipas zbuluesit detarit italian Ameriko Vespuēi.
    21. Malet nė Amerikė ndahen nė male tė reja dhe nė male tė vjetra.
    22. Malet e reja nė Amerikėn Veriore quhen Kordiliere, kurse nė Amerikėn Jugore quhen Ande.
    23. Maja mė e lartė nė Amerikėn Jugore quhet Akonkagua 6958 m.
    24. Nė kontinentin e Amerikės gjinden kėto zona : Zona ekuatoriale, Z.Tropikale. Z. nentropike Z. kontinentale , nenkontinentale, shkretinore, nėnpolare dhe Z. polare.
    25. Lumenjtė e Amerikės derdhen nė tre pellgje : P. Oqeanit Atlantik , P. Oqeanit Paqėsor dhe P. Oqeanit tė ngrirė tė Veriut.
    26. Lumi mė i madhė nė Amerikėn Veriore ėshtė Misisipi me degėn e tij Misuri.
    27. Si liqene mė tė njohura nė Amerikė janė: L.Vinipek, L. i Madhe i skllevėrve, L. i madhe i Ariut, Miēigeni , Njuron, Eri , Ontario.
    28. Liqeni mė i lartė nė botė ėshtė L.Titikaka nė Peru.
    29. Kjo ujevare ėshtė e formuar nė lumin Niagara ėshtė 49 m. e lartė dhe 1500 m. e gjėrė.
    30. Popullsia e Amerikės ndahet nė vendas dhe tė ardhur.
    31. Si popuj vendas tė Amerikės janė : actekėt, inkėt , majėt dhe eskimėt.
    32. Nė Amerikėn Veriore gjinden kėto shtete: Kanada , SH.B.A. dhe Meksika.
    33. Kanada pėrfshinė pjesėn veriore tė Amerikės Veriore.
    34. Kryeqiteti i Kanadės ėshtė Otava.
    35. SH.B.A. kanė pozitė tė volitshme gjeografike sepse kanė dalje nė Oqeanin Atlantik dhe Oqeanin Paqėsor.
    36. a)
    37. SH.B.A.-tė janė tė pasura me pasuri tė shumta: naftė, qymyr, baker, alumin dhe plumb.
    38. SH.B.A.-tė prodhojnė: grurė, misėr, pambuk, duhan , kallam sheqeri.
    39. Meksika kufizohet nė veri me SH.B.A. nė jug me Guatemalėn dhe Belizen dhe ka dalje nė Oqeanin Atlantik dhe gjirin e Meksikės.
    40. Meksika ka pasuri tė shumta minerale por me prodhimin e argjendit e zen vendin e parė nė botė.
    41. Kuba shtrihet nė mes Amerikės Veriore dhe Jugore, ėshtė vend ishullor.
    42. Kryeqyteti i Kubės ėshtė Havana.
    43. Amerika Jugore shtrihet nė hemisferėn jugore.
    44. Nė Amerikėn jugore ka: hekur, bakėr, kallaj, zing, plumb dhe burime energjitike.
    45. Nė Brazil dallohen tri rajone: Ultėsira e Amazonės, Rrafshnalta e Brazilit dhe Bregdeti Atlantik.
    46. Nė Brazil jetojnė mbi 165 mil. banorė.
    47. Nė Argjentinė ėshtė shumė e pėrhapur bujqėsia dhe blegtoria.
    48. Kryeqiteti i Argjentinės ėshtė Buenos Aires.
    49. Emri i Australisė rrjedhė nga TERRA AUSTRALIS qė do tė thot TOKĖ JUGORE.
    50. Relievi i Australisė ėshtė shumė i ngjashėm me ate tė Afrikės.
    51. Nė Australi dallohen kėto zona: Zona tropikale, steporo-shkretinore, nentropikale, kontinentale.
    52. Nė kontinentin e Australisė gjinden disa lloje tė kafshėve qė gjinden vetėm nė Australi si: kanguri, arusha me xhep, lepuri me xhep, ujku me xhep etj.
    53. Nė Australi ėshtė e zhvilluar blegtoria e sidomos ruajtja e deleve qė e zenė vendin e parė nė botė.
    54. Pėrfshinė pjesėn mė veriore polare midis polit verior dhe Rrethit Polar Verior.
    55. Njeriu i parė qė arriti nė Polin e Veriut ishte Robert Eduin nė vitin 1909.
    56. Antarktiku pėrfshin pjesėn jugore e mbuluar me borė dhe akull.
    57. a ) 1850, b) 1911, c) 1920
    58. Gjeografia ėshtė shkencė qė merret me studimin e hapsirės dhe popullsisė nė Tokė.
    59. Me termin mjedis natyror pėrfshin: relievin, klimėn, ujrat, botėn bimore dhe shtazore.
    60. Tokat e zeza , tokat podzole , toka e kuqe, malore aluviale.
    61. Ky lloj i Tokės ėshtė i pėrhapur kah D.Mesdhe, nė Amerikėn Veriore, nė disa pjesė tė Evropės Perėndimore dhe tė Azisė.
    62. Nė zonėn Tropikale jetojnė kėto kafshė: elefanti, gjirafa, zebra, luani, leopardi etj.
    63. Tokat, bota bimore dhe shtazore pėr njeriun kanė rendesi tė madhe sepse ato janė pasuria mė e madhe pėr njeriun.
    64. Njeriu ėshtė faktori kryesor i cili me anė tė plehrimit Tokėn e bėnė shumė pjellore.
    65. Ekumena ėshtė e gjithė hapėsira Tokėsore e banuar me njerėz.
    66. Do tė thot hapėsirė ku nuk mundet njeriu tė jetoj pėr shkak tė kushteve tė vėshtira klimatike.
    67. Pjesėt mė tė banuara tė sipėrfaqes sė Tokės janė: Azia musonike , Evropa Perėndimore, pjesėt verilindore tė SH.B.A.-ve.
    68. Ndotės kryesor i Tokės ėshtė vetė njeriu.
    69. Toka ndotet nga shkatrrimi i bimėve, ndėrtimi i objekteve, hudhja e mbeturinave, e ujrave tė ndotura , djegėja e mbeturinave etj.
    70. Ujrat ndoten po ashtu nga dora e njeriut duke lėshuar kanalizimet , ujrat e papastėrta tė fabrikave, hudhjen e mbeturinave etj.
    71. Ujrat sipas ndotjes ndahen nė 4 klasa: ujra tė klasės sė parė , dytė, tretė dhe tė katėrt.
    72. Ujra tė klasit tė parė janė tė gjithė ato ujra qė pėrdoren nė jetėn e pėrditėshme pėr pije, larje.
    73. Si liqene mė tė ndotura janė : liqeni i Sipėrm, Miēigen, Njuron, Ontario, liqeni i Gjenovės Cyrihut, Balaton nė Hungari etj.
    74. Ndotės tė ajrit janė : transporti, industria ,energjitika, fabrikat etj.
    75. Popullsia fshatare kryesisht mirret me bujqėsi dhe blegtori.

    BIOLOGJI KLASA E 8

    1. Organizmi i njeriut pėrbėhet nga dy lloje qelizash ato janė:
    2. Qelizat ndahen (shumohen) nė dy mėnyrė ato janė:
    3. Kush e ndėrton sistemin lokomotor?
    4. Si quhet pjesa qė e lidhė muskulin me ashtin?
    5. Nė prerje tė njė ashti dallojm kėto shtresa:
    6. Sa lloje tė muskujve e ndėrtojnė muskulaturėn e njeriut, ata janė?
    7. Trego dy deformime tė skeletit!
    8. Trego tre pėrbėrėsit kryesor tė ushqimit!
    9. Enzimet janė prodhime qė i zbėrthejn ushqimin. Sipas asaj se ku veprojn i ndajm nė:
    10. Pse mėlēin e quajn laborator i organizmit sepse:
    11. Trego tre funksione kryesore tė gjakut nė organizėm !
    12. Qelizat qė notojnė nė plazmėn e gjakut munden me qenė tre lloje. Cilat janė ato?
    13. Sa herė nė minutė rrafė zemra te njeriu i rritur?
    14. Nė sa takte punon zemra, cilėt janė ato?
    15. Pse ndodhė infarkti ?
    16. Numėro tri sėmurje tė gjakut!
    17. Ē’janė antigjenet e ē’janė antitrupat?
    18. Ē’ėshtė transfuzioni , trego grupet e gjakut?
    19. Numėro rrugėt e frymėmarrjes!
    20. Gjatė mekanizmit tė frymėmarrjes dallojmė dy procese, ato janė:
    21. Reanimimi ose ringjallja bėhet pėrmes dy proceseve, ato janė:
    22. Ē’ėshtė tajitja , si i ndajmė organet e tajitjes?
    23. Numėro tri shtresat e lėkurės!
    24. Ē’farė cilėsi ka qeliza nervore, e qė nuk i kanė qelizat tjera?
    25. Cilėt janė pjesėt e sistemit nervor vegjetetiv ose autonom?
    26. Cilat janė pjesėt qė e ndėrtojn harkun refleksiv?
    27. Cilėt janė agjensat qė e dėmtojn sistemin nervor?
    28. Ēdo shqisė e jona pėrbėhet nga tre elemente, ato jane :
    29. Tri shtresat e mollėzės sė syrit janė:
    30. Numėro tri tė meta tė syrit!
    31. Kush e prodhon insulinėn dhe ēka rregullon ajo?
    32. Cila gjėndėrr prodhon hormonin e rritjes?
    33. Tri fazat e zhvillimit embrional janė:
    34. Sa kromozome kan qelizat gjinore te njertiu , cilėt kromozome pėrcaktojnė gjinin?
    35. Nėpėrmjet kujt barten cilėsitė nga prindi te pasardhėsi?
    36. Kėmbimi i gazrave ndėrmjet mushkėrive dhe gjakut quhet __________________
    kurse kėmbimi i gazrave ndėrmjet gjakut dhe qelizave quhet ___________________
    37. Si quhet rruga nėpėr tė cilėn kalon ngacmimi?
    38. Trupi i qelizės nervore ndėrton masėn e _______________________
    kurse neuritėt e ndėrtojnė masėn e _______________________ .
    39. Lėngu lukthor pėrmban:_____________ , ______________ , fermentin ______________
    40. Vakcina pėrmban ________________________________________
    Numro sė paku dy lloje tė vaksinave: a. ________________________
    b. _________________________
    41. Ku krijohet urina primare dhe ēka pėrmban ajo?
    42. Sistemi transportues i organizmit pėrbėhet nga :
    Sistemi i gjakut i pėrbėrė: __________ , ______________ , _____________
    Sistemi limfatik i pėrbėrė __________ , ______________ , _____________
    43. Brendia e qelizave tė kuqe tė gjakut ėshtė e ndėrtuar nga materia qė quhet ___________ e cila
    pėrmban njė element qė ka ngjyrė tė ___________ .
    44. Nė prerje tėrthore tė veshkės dallojmė tri shtresa ato janė:
    45. Harku refleksiv pėrbėhet nga 5 (pesė) elemente, ato janė:
    46. Numro gjėndrrat qė ndihmojnė tretjen e ushqimit: a. ________________b. ________________,
    c.________________ d. ________________ .
    47. Ushqimi i zbėrthyer thithet nė _______________________ nėpėrmjet tė __________________
    48. Sipas pėrshkrimit tė shkurtėr tė funksioneve, cakto cilit organ i pėrkasin ato funksione dhe nė:
    Ushqimin e lėshon prej zgavrės sė gojės nė ezofag
    Tajon HCl, nuk zbėrthehet nė te sheqerin ________________________
    49. Sėmundjet mė tė shpeshta tė sistemit digjestiv janė: a. _______________ b. _______________
    c. _________________ .
    50. Venėt janė __________________ tė cilat ___________________________________________.
    51. Nė cilėn anė tė zemrės qarkullon gjak i oksiduar, e nė cilėn anė gjak i reduktuar?
    a. gjak i oksiduar ____________________ , b. gjak i reduktuar _______________________
    52. Trupthin veshkor e quajmė ____________i pėrbėrė nga _____________dhe _____________.
    53. Sėmurjet e gjakut janė: a.__________________b. _________________ c.__________________
    tė enėve tė gjakut janė: a. _________________b. __________________c.__________________
    54. Numro pjesėt e jashtme dhe tė brendshme tė dhėmbit:
    a. Pjesėt e jashtme: 1_________________, 2. _______________ , 3. ______________
    b.Pjesėt e brendshme:1. ________________, 2. _______________ , 3. ______________ .
    55. Qarkullimi i madhė fillon __________________ mbaron _________________
    qarkullimi i vogėl fillon ____________________mbaron________________
    56. Imuniteti ėshtė __________________________________________________ ______
    ai ndahet nė : a) __________________________ b) ________________________
    57. Transfuzioni ėshtė ______________________________________________
    grupet e gjakut janė: ______ , _______ , _______ , _______ .
    58. Ēka quajm transplantim ?
    59. Llojet e transplantimit janė:
    60. Sipas pėrshkrimit tė shkurtėr tė funksioneve cakto, pė cilat organe bėhet fjalė:
    Bėnė tretjen pėrfundimtare dhe resorbon ushqimi__________________.
    Laborator kimik i organizmit dhe tajon vrerin _____________________.
    61. Nė duadenum lėngjet (enzimet ) e tyra i derdhin: _______________ dhe _________________
    62. Antitrupthat janė __________________________________________________
    antigjenet janė _________________________________________________
    63. Organet ndihmėse tė frymėmarrjes janė: ____________________________________________
    larigu ėshtė edhe _______________________________________________ .
    64. Sistemin e organeve tė frymėmarrjes e pėrbėjnė: a) __________________
    b) _________________________ c) _________________________ .
    65. Frymėmarrjes mushkrore paraqet ______________________________________________
    Frymėmarja qelizore paraqet ______________________________________________
    66. Numėro funksionet e lėkurėsė 1. _______________________ 2. ______________________
    3. ______________________________ 4. ______________________________
    67. Artere janė____________________________ , tė cilat ________________________________
    68. Trashjen ose ngjizjen e gjakut e quajm ________________ ate e bėjnė ____________________
    69. Numri i i qelizave tė gjakut nė 1 cm 3 ėshtė si vijon: Eritrocite ____________________
    Leukocite______________________, Trombocite __________________________ .
    70. Eshtrat pėr ta formuar skeletin lidhen nė tri lloje, ato janė:
    71. Eshtrat e kokės i ndajm nė _____________________ dhe tė _________________________
    72. Numėro organet e dermės: _______________________________________
    73. Boshti kurrizor pėrbėhet nga _______ deri ________ unaza, ato i ndajm nė 5 regjione
    Qafore ___ , shpinore ____ , ijore ____, kryqeve _____ dhe Bishtore _____
    74. Truri pėbėhet nga 5 pjesė ato janė : !. ______________ ___ 2. _____________ 3______________
    4.___________________ 5. ______________
    75. Qendrat asociatve ( veprimtarive tė larta psiqike gjinden nė _____________________________
    numėro disa veprimtari _________________ , _________________ , _________________ .


    PĖRGJIGJE

    1. Qelizat Somatike (trupore) , 2. qelizat gjinore (seksuale)
    2. Mitoza ( qelizat trupore) ; Mejozė ( qelizat gjinore)
    3. Eshtrat dhe muskujt
    4. Tejza (tetiva)
    5. periosti, materia kompakte, materia shpuzore, palca eshtrore
    6. 1. Muskujt tėrthorovijor ( vijor, skeletor) 2. tė lėmuet 3 tė zemrės
    7. Skolioza , Kifoza , kifoskolioza
    8. Proteinat, sheqerėrat dhe yndyrėrat
    9. Amilazė, Lipazė dhe proteazė
    10. Prodhon vrerin, Neutralizon materiet helmuese, mban gjak rezerv.
    11. 1. Bartja e O2 dhe CO2 2. Bartja e ushqimit 3. Rroli mbrojtės
    12. 1.Eritrocitet (tė kuqe), 2. Leukocitet (tė bardha), Trombocitet (pllakėzat e gjakut)
    13. 70 herė nė minutė.
    14. Sistola (shtrydhja) 2. Diastola (lėshimi) 3. Pushimi (pauza)
    15. Mbyllet ndonjė ena e gjakut qė i furnizon muskujt e zemrės me gjak.
    16. Anemia, leukemia, hemofilia, tromboza.
    17. antigjenet – shkaktar tė sėmurjeve trupa tė huaj,
    antitrupat – trupa mbrojtės tė organizmit
    18. Dhėnia e gjakut nga njė njeri nė njėri tjetrin , A , B , AB , O .
    19. Hunda , fyti , laringu (gurmazi) , trakeja (skėrfyelli), bronket
    20. Frymėmarrja (inspirimi) dhe Frymėnxjerrja (ekspirimi).
    21. 1. Frymėmarrjes artificiale dhe 2. Masazhit tė zemrės.
    22. Evitimi (mėnjanimi) i materieve tė dėmshme nga organizmi.
    1. Tajitjes sė urinės (Veshkėt) dhe 2.Tajitjes sė djersės (lėkura).
    23. Epiderma , Derma , Hipoderma ( shtresa nėnlėkurore)
    24. Ngacmueshmėri dhe Pėrēueshmėri
    25. 1. Pjesa simpatike , 2. pjesa parasimpatike
    26. 1. receptori, 2. Nervi ndijor (aferenti) 3. Qendra ( palca kurrizore)
    4. Nervi motorik (eferenti) 5. Muskuli (efektori).
    27. Agjensat fizik, agjensat kimik , agjensat biologjik.
    28. 1. Receptori (pranuesi), 2. nervi ndijor (rruga), 3. Qendra nė tru.
    29. 1. Sklera, 2. Koroida, 3. Rrėtina
    30. 1.Shkurtpamėsia ( miopia), 2. Largpamėsia (presbiopia), 3. Dalltonizmi.
    31. Pankreasi , rregullon sheqerin nė gjak.
    32. Hipofiza
    33. 1. Morula, 2. Blastula 3. Gastrula
    34. 46 , kromozomet gjinore ( “ XX” , “XY” ).
    35. Qelizave gjinore ( kromozomeve, Gjeneve)
    36. Frymėmarje mushkrore; Frymėmarje qelizore
    37. Harki refleksiv
    38. a. e pėrhimtė ; b. e bardhė
    39. Ujė, acid klorhidrik dhe fermentin pepsin
    40. Shkaktar tė dobėsuar tė sėmundjes ose helme; BeSe Zhe , Xhenerit e Salkut dhe Sejbinit etj.
    41. Nė kapsulat e trupthave veshkor; pėrmban materje qė i nevoiten njeriut
    42. a. Gjaku, enėt e gjakut dhe zemra; b. limfa, enėt limfatike dhe nyjet limfatike
    43. Hemoglobinė ngjyrė tė kuqe
    44. 1. korja veshkore , 2. palca veshkore, 3. legeni veshkor
    45. 1. Receptori (pranuesi), 2.Nervi ndijor (senzitiv); 3. Qendra (masa e pėrhim e palcės kurrizore),
    4. Nervi motorik, 5. Organi qė reagon.
    46. gj. Pėshtymore, gj. Lukthore, mėlqia, pankreasi
    47. Zorrėt e holla - thithseve zorrore
    48. Bėhet fjalė pėr lukthin
    49. Ulēeri, botulizmi, dizenteria tifoja e zorrėve, sarillėku (verdhėza)
    50. Enė tė gjakut qė e largojnė gjakun nga zemra
    51. a, anėn e majtė , b. anėn e djathtė
    52. Nefron - nga kapsula dhe tubuli (kanalthi)
    53. gjakut: anemia, hemofilia, leukemia
    Enėve tė gjakut: arteriosleroza, venėt e zgjėruara, tensioni i lartė
    54. a. 1. rrėnja 2. trupi 3. kurora dhe b. 1.zmalta 2. dentina ,3. pulpi
    55. fillon nė barkushen e majtė mbaron nė veshėzėn e djatht
    Fillon nė barkushen e djatht mbaron nė veshėzėn e majtė
    56. Aftėsia mbrojtėse e organizmit ndaj shkaktarėve tė sėmundjeve. a) natyror , b) artificial
    57. Dhėnia e gjakut nga njeriu i shėndosh njeriut tė sėmurė – A ; B; AB ; dhe O
    58. shartimi i ndonji organi nė organizėm
    59. Autotransplantimi, transplantimi izogjen, alogjen dhe ksenogjen
    60. Zorrėt e holla dhe Mėlqija
    61. Mėlqia dhe pankreasi
    62. Antitrupthat - Qeliza mbrojtėse tė organizmi
    Antigjenet – Shkaktar tė sėmundjeve dhe helmet e tyre
    63. Mushkrit - Organ i prodhimit tė zėrit
    64. a. Rrugėt e frymėmarjes b. Organet kryesore, c. Organet ndihmėse
    65. Frymėmarrjes mushkrore paraqet ______________________________________________
    Frymėmarja qelizore paraqet ______________________________________________
    66. 1 Organ i tajitjes djersės 2. organ shqisor, 3. organ mbrojtės 4, Termorregullatoe
    67. Enė gjaku – nxjerrin gjakun nga zemra
    68. Koagulim - Trombocitet
    69. Eritroc. 4.5 – 5 milion, Leukoc. 6 –8.000, Tromboc. 200,000 – 300.000
    70. 1. E palėvizshme - Sutur - 2. Gjysėm e lėvizshme – me kėrcė 3. E lėvzshme -me nyje
    71. Tė kafkės dhe tė fytyrės
    72. qimet, thonjėt, gjėndrrat djersore, gjėndrrat dhjamore, mbaresat nervore etj.
    73. 33 – 34 Qafore – 7 Sh.pinore - 12, ijore.- 5, kryqeve – 5, bishtore – 4 -5 unaza
    74. 1. Truri i madh 2. Ndėmjettruri 3. Truri i mesėm 4. Truri i vogėl 5. arēi
    75. Koren e trurit tė madh - tė folurit, tė menduarit, tė logjikuarit, mbamendja etj.



    FIZIKA KLASA E 8

    1. Ēka ndodh kur trupat e elektrizuar bashkėveprojnė nė mes veti ?
    2. Ēka paraqet fusha elektrike ?
    3. Njėsia pėr matjen e tensionit (U) elektrik ėshtė :
    a) amper (A) b) volt (V) c) xhul (J)
    4. Kapaciteti elektrik i kondenzatorit (C) varet nė pėrpjestim tė drejtė me:
    a) madhėsinė e sipėrfaqeve tė pllakave
    b) distancėn ndėrmjet pllakave
    c) llojit (materialit) tė pllakave
    5. Ampermetri nė qarkun e rrymės elektrike lidhet nė lidhje:
    a) paralele b) serike (nė varg) c) serike dhe paralele
    6. Tensioni i njė qelule tė akumulatorit ėshtė:
    a) 2 V b) 12 V c) 24 V
    7. Rryma elektrike rrjedh nėpėr qarkun elektrik kur ėshtė:
    a) i hapur b) i mbyllur c) nė tė dy rastet
    8. Rezistenca elektrike ėshtė e barabartė me:
    a) U = I•R b) I = c) R =
    9. Sipas ligjit tė Omit, intenziteti i rrymės ėshtė i barabartė me:
    a) prodhimin e tensionit dhe rezistencės elektrike
    b) herėsin e tensionit dhe rezistencės elektrike
    c) herėsin e rezistencės dhe tensionit elektrik
    10. Rezistorėt R1= 5 Ω dhe R2= 3 Ω janė tė lidhur nė mėnyrė serike nė qarkun elektrik.Sa ėshtė rezistenca e pėrgjithshme ?
    a) 8 Ω b) 2 Ω c) 15 Ω
    11. Numro disa objekte elektroenergjetike ?
    12. Xhul (J) ėshtė njėsia pėr matjen e:
    a) punės dhe fuqisė
    b) punės dhe energjisė
    c) tenionit dhe rezistencės elektrike
    13. Ligji i Xhul-Lencit e jep shėndrimin e energjisė elektrike nė:
    a) mekanike
    b) kimike
    c) termike (tė nxehtėsisė)
    14. Bartėsit e rrymės (elektricitetit) te pėrēuesit metalik janė:
    a) elektronet b) jonet c) elektronet dhe jonet
    15. Procesi i disocimit elektrolitik zhvillohet te:
    a) metalet b) elektrolitėt c) gjysmėpėrcjellėsit
    16. Si ndahen burimet energjetike nga tė cilat fitohet energjia elektrike?
    17. Dukuria e formimit tė joneve pozitive dhe elektroneve quhet:
    a) elektrizim b) disocim c) jonizim
    18. Cilat grimca tė elektrizuara janė bartėsit e elektricitetit (rrymės) te gazrat?
    19. Dukuria e lėshimit tė elektroneve nga katoda e nxehur quhet:
    a) disocimi elektrolitik
    b) emisioni termoelektronik
    c) emisioni termoelektrik
    20. Bartėsit e rrymės te gjysmėpėrcjellėsit janė:
    a) elektronet negative dhe zbraztirat pozitive
    b) elektronet dhe jonet
    c) jonet dhe zbraztirat pozitive
    21. Cilat janė format e magnetėve permanent (tė pėrhershėm)?
    22. Ēka quajmė fushė magnetike?
    23. Prej ēka varet intenziteti (madhėsia) i fushės magnetike qė formohet rreth solonoidit nėpėr tė cilin rrjedh rryma elektrike?
    24. Bėrthama e hekurit te elektromagneti:
    a) zmadhon fushėn magnetike
    b) zvogėlon fushėn magnetike
    c) nuk ndikon nė fushėn magnetike
    25. Kur elektromagneti i humb vetit e tija magnetike?
    26. Si quhet forca me tė cilėn fusha magnetike vepron mbi pėrēuesin me rrymė?
    27. Aparati elektrik qė e shėndron energjinė elektrike nė punė mekanike quhet:
    a) gjenerator b) elektromotor c) transformator
    28. Rryma e induksionit fitohet me ndihmėn e:
    a) fushės elektrike
    b) fushės magnetike
    c) energjisė kimike
    29. Gjeneratori ėshtė aparat (makinė) e cila e shėndron:
    a) energjinė mekanike nė energji elektrike
    b) energjinė elektrike nė mekanike
    c) energjin mekanike nė energji kimike
    30. Mjeti i cili i ndryshon vlerat e tensionit alternativ quhet:
    a) elektromotor b) gjenerator c) transformator
    31. Cilat janė burimet kryesore pėr prodhimin e energjisė elektrike nė Maqedoni?
    32. Ryma elektrike te e cila gjatė kohės i ndryshojnė intenziteti dhe kahu quhet:
    a) rrymė e vijueshme
    b) rrymė alternative
    c) rrymė njėkahėshe
    33. Tensioni ndėrmjet dy fazave ka vlerė:
    a) 24 V b) 220 V c) 380 V
    34. Dielli ėshtė burim i dritės:
    a) primar b) sekundar c) artificial
    35. Shpejtėsia e dritės nė vakum ėshtė:
    a) 300.000 km/h b) 300.000 m/s c) 300.000 km/s
    36. Gjatė reflektimit (pasqyrimit) tė dritės te pasqyrat e rrafshta kėndi i rrėnies (α)
    dhe kėndi i reflektimit (β) janė:
    a) α > β b) α = β c) α < β
    37. Njė fėmijė qėndron pranė njė pasqyre tė rrafshėt nė largėsi prej 2 m.Nė ē’largėsi bėhet pasqyrimi i fėmijės ?
    a) 1m b) 2 m c) 3 m
    38. Te pasqyrat sferike rrezet paralele tė dritės pas reflektimit kalojnė nėpėr:
    a) kulmin e psqyrės sferike (T)
    b) fokusin (vatrėn) e pasqyrės sferike (F)
    c) qendrėn e pasqyrės sferike (O)
    39. Shpejtėsia e dritės gjatė kalimit prej mjedisit mė tė rrallė optik (ajri) nė mjedis mė tė dendur optik (uji):
    a) zvoglohet b) zmadhohet c) nuk ndryshon
    40. Cilat janė llojet e thjerrėzave optike ?
    41. Kur trupat e elektrizuar shtyhen e kur tėrhiqen nė mes veti?
    42. Ēka ėshtė voltmetri dhe si lidhet nė qarkun elektrik ?
    43. Cilat janė njėsitė mė tė mėdha se volti pėr matjen e tensionit elektrik?
    44. Ēka quajm veēues ose izolatorė?
    45. Cilat janė njėsitė mė tė vogla se amperi pėr matjen e intenzitetit tė rrymės elektrike?
    46. Numroi burimet kimike tė rymes elektrike.
    47. Cilat janė pjesėt e qarkut elektrik?
    48. Ē’ėshtė 1Om (1Ω) ?
    49. Ēka janė rezistorėt?
    50. Ēka ėshtė vati (W) ?
    51. Sa vat ka nė 100kilovat (100kW)?
    52. Cilat grimca janė bartėsit e elektricitetit te elektrolitėt?
    53. Ēka quajm elektrolit ?
    54. Ēfarė procesi ėshtė elektroliza ?
    55. Cilat janė format e pėrēuesve me rrymė?
    56. Ē’ndodh kur magnetėt bashkėvepronė ndėrmjet veti ?
    57. Ēka ka vėrtetuar fizikani danez Erstedi?
    58. Prej ēka varet kahu i fushes magnetike rreth pėrēuesit me rrymė ?
    59. Ēka ndodh kur ndėrpritet rrjedhja e rrymės nė elektromagnet ?
    60. Ēka ėshtė elektromotori ?
    61. Cilat janė llojet e rrymės elektrike ?
    62. Ēfarė rryme japin burimet kimike tė rrymės
    63. Ēka quajm induksion elektromagnetik ?
    64. Prej ēka varet kahu i rrymės sė induktuar (rryma e induksionit) qė fitohet nė bobinė?
    65. Ēka ėshtė gjeneratori elektrik ?
    66. Nė cilėn dukuri bazohet parimi i punės sė gjeneratorit elektrik?
    67. Ēka quajm alternator ?
    68. Sa ėshtė frekuenca e rrymės alternative qė e prodhojnė gjeneratorėt nė centrale elektrike?
    69. Ē’ėshtė transformatori ?
    70. Cilat janė pjesėt e transformatorit ?
    71. Ēka quajm rrymė alternative ?
    72. Ē’eshtė frekuenca ?
    73. Sa ėshtė vlera e tensionit fazor e sa e tensionit ndėrfazor te rryma trefazėshe ?
    74. Numro disa karburante fosile ?
    75. Ēka quajm sistem elektroenergjetik ?
    76. Pėr ēka shėrben rrymė matėsi (njehsor elektrik)?
    77. Ēka quajm burime tė dritės?
    78. Numro disa mjedise (mediume) tė tejdukshme optike.
    79. Ēka quajm pasqyra sferike?
    80. Ēfarė dukuri ėshtė thyerja e dritės?

    Pėrgjigjet
    1. Tėrhiqen ose shtyhen
    2. Hapsira ku ndihet veprimi i forcave elektrike
    3. b) volt (V)
    4. a) madhėsinė e sipėrfaqeve tė pllakave
    5. b) serike (nė varg)
    6. a) 2 V
    7. b) i mbyllur
    8. c)
    9. b) herėsin e tensionit dhe rezistencės elektrike
    10. a) 8 Ω
    11. Centrale elektrike,largėpėrēues,stacione transformatorėsh etj.
    12. b) punės dhe energjisė
    13. c) termike (tė nxehtėsisė)
    14. a) elektronet
    15. b) elektrolitėt
    16. Burimet energjetike tė cilat riparohen dhe burime energjetike qė nuk riparohen.
    17. c) jonzim
    18. Jonet dhe elektronet
    19. b) emision termoelektronik
    20. a) elektronet negative dhe zbraztirat pozitive
    21. Thupra magnetike,gjylpėra magnetike dhe magneti nė formė tė patkoit.
    22. Hapsira nė tė cilėn veprojnė forcat magnetike quhet fushė magnetike.
    23. Nga numri i spirave (dredhave)tė solonoidit dhe nga intenziteti i rrymės.
    24. a) zmadhon fushėn magnetike
    25. Kur ndėrpritet rryma elektrike
    26. Forca e Amperit (FA)
    27. b) elektromotor
    28. b) fushės magnetike
    29. a) energjinė mekanike nė energji elektrike
    30. c) transformator
    31. Karburantet fosile (qymyri) dhe uji.
    32. b) rrymė alternative
    33. c) 380 V
    34. a) primar
    35. c) 300.000 km/s
    36. b) α = β
    37. b) 2 m
    38. b) fokusin (vatrėn) e pasqyrės sferike (F)
    39. a) zvoglohet
    40. Pėrmbledhėse (konvergjente) dhe shpėrndarėse (divergjente)
    41. Trupat me lloj tė njejtė tė elektricitetit shtyhen (dėbohen),ndėrsa me lloj tė ndryshėm tėrhiqen.
    42. Instrument pėr matjen e tensionit elektrik dhe nė qarkun e rrymės lidhet nė mėnyrė paralele.
    43. Kilovolt (kV) , megavolt (MV) dhe gigavolt (GV)
    44. Veēues janė substancat tė cilat nuk e pėrēojnė elektricitetin (rrymėn).
    45. Miliamper (mA) dhe mikroamper ( )
    46. Elementi i thatė (Leklansheut),bateria e xhepit,akumulatori i plumbit etj.
    47. Burrimi i rrymėselektrike,harxhuesi,pėrēuesit dhe ndėrprerėsi elektrik.
    48. Njėsia themelore pėr matjen e rezistencės elektrike.
    49. Mjetet qė shėrbejnė pėr ndryshimin e rezistencės nė qarkun e rrymės elektrike.
    50. Vati ėshtė njėsia themelore pėr matjen e fuqisė (efekti).
    51. 100kW = 100.000W
    52. Jonet.
    53. Tretjet ujore tė acideve,bazave dhe kryprave janė lėngje qė e pėrēojnė elektricitetin dhe quhen elektrolit.
    54. Procesi i shtresimit tė ndonjė substance mbi elektrodat gjatė rrjedhjes sė rrymės elektrike nėpėr elektrolit quhet elektrolizė.
    55. Pėrēuesi i drejt,rrethor dhe nė formė solonoidi (bobina).
    56. Tėrhiqen ose shtyhen (dėbohen).
    57. Rreth ēdo pėrēuesi nėpėr tė cilin rrjedh rryma elektrike formohet fusha magnetike.
    58. Nga kahu i rrjedhjes sė rrymės nėpėr pėrēues.
    59. Elektromagneti i humb vetit magnetike.
    60. Elektromotori ėshtė aparat elektrik i cili energjinė elektrike e shėndron nė energji mekanike
    61. Rryma njėkahėshe (e vijueshme) dhe alternative.
    62. Rrymė njėkahėshe ( e vijueshme).
    63. Dukuria nė tė cilėn fitohet rrymė elektrike nė pėrēues me ndihmėn e fushės msgnetike tė ndryshuar quhet induksion elektromagnetik.
    64. Kahu i rrymės sė induktuar varet nga kahu i fushės magnetike dhe nga kahu i lėvizjes sė magnetit.
    65. Gjeneratori elektrik ėshtė aparat (makinė) e cila energjinė mekanike e shėndron nė energji elektrike.
    66. Nė dukurinė e induksionit elektromagnetik.
    67. Gjeneratori i tensionit alternativ quhet alternator.
    68. f 50Hz (Herca)
    69. Transformatori ėshtė mjeti i cili i ndryshon vlerat e tensionint tė rrymės alternative.
    70. Transformatori pėrbėhet prej dy bobinave (primare dhe sekondare)me numėr jo tė barabartė tė dredhave qė kanė tė pėrbashkėt njė kuadėr prej hekuri.
    71. Rryma elektrike te e cila gjatė kohės ndryshojnė intenziteti(madhėsia) dhe kahu quhet rrymė alternative.
    72. Numri i periodave (T) nė njė sekond quhet frekuencė.
    73. Tensioni fazor U=220V ndėrsa tensioni ndėrfazor U=380V
    74. Qymyri (thėngjilli),gazi nėntokėsor ,nafta etj
    75. Sistemi qė pėrbėhet prej centraleve elektrike,transformatorėve dhe stacioneve shpėrndarėse tė cilat janė tė lidhura nė njė tėrėsi me largėpėrēues quhet sistem elektroenergjetik.
    76. Pėr matjen dhe regjistrimin e energjisė elektrike tė harxhuar.
    77. Trupat tė cilat emitojnė dritė quhen burime tė dritės.
    78. Vakumi,ajri,qelqi,uji,hapėsira kozmike etj.
    79. Pasqyrat tė cilat janė pjesė tė ndonjė sipėrfaqe sferike quhen pasqyra sferike.
    80. Dukuria gjatė sė cilės rrezet e dritės e ndryshojnė drejtimin e tyre tė pėrhapjes kur kalojnė pre njė mjedisi tė tejdukshėm nė tjetėr qhet thyerje e dritės.



    KIMI KLASA E 8

    1. Nėse atomi i oksigjenit nė bėrtham ka 8 protone nė mbėshtjellėsin atomik do tė ketė:

    a) 6 elektrone b) 7 elektrone c) 8 elektrone d) 9 elektrone

    2. Shuma e numrit tė protoneve dhe neutroneve nė bėrthamėn atomike paraqet:

    3. Izotopet janė atome qė nga njėri tjetri dallohen pėr nga:

    a) numri i protoneve b) numri i elektroneve c) numri atomik d) numri i masės

    4. Masa molekulare relative shprehet nė:

    a) g/mol b) g c) mol d) pa njėsi

    5. Masa molare ėshtė madhėsi qė shprehet me njėsin:

    a) g/mol b) kg c) mol/L d) mol

    6. Simboli i masės molare ėshtė:

    a) m b) M c) Mr d) mr

    7. Njė mol i ēdo substance tė gaztė nė kushte standarde zė vėllim prej:

    a) 11.2 L b) 10 L c) 12.4 L d) 22.4 L

    8. Ligji periodik i Mendeleevit thotė: vetit e elementeve janė nė varėsi periodike nga:

    a) numri i izotopeve b) masa atomike c) numri atomik d) numri i masės

    9. Sipas Mozlit vetit e elementeve nė sistemin periodik janė nė varėsi periodike nga:

    10. Sistemi periodik i elementeve pėrbėhet nga gjithsej:

    a) 7 grupe b) 8 grupe c) 9 grupe d) 12 grupe

    11. Vargjet horizontale tė elementeve kimike nė tabelėn e sistemit periodik quhen:

    12. Rendet vertikale tė elementeve kimike nė tabelėn e sistemit periodik quhen:

    13. Elementet e grupit tė parė janė:

    a) metale b) jometale c) metaloide d) gazra

    14. Perioda e dytė pėrbėhet prej gjithsej:

    a) 2 elemente b) 7 elemente c) 8 elemente d) 18 elemente

    15. Elementet e grupit 0 ndryshe quhen:

    a) elemente alkaline b) elemente halogjene c) gaze fisnike d) metaloide
    16. Okteti elektronik formohet nėse shtresa e fundit elektronike plotėsohet me:

    a) 2 elektrone b) 3 elektrone c) 6 elektrone d) 8 elektrone

    17. Forcat qė i mbajnė atomet tė lidhura nė molekulė quhen:

    18. Natriumi dhe klori veprojnė kimikisht me ē’rast ndėrmjet tyre formohet lidhje kimike:

    a) kovalente b) jonike c) hidrogjenike d) metalike

    19. Cila prej grimcave ka radius mė tė madhė, atomi i natriumit ose katjoni i natriumit?

    20. Nėse krahėsohet radiusi i atomit tė klorit dhe anionit tė klorit, radius mė tė madh do
    tė ketė:

    21. Lidhja kimike qė realizohet me lėshim dhe pranim tė elektroneve quhet:

    22. Lidhja kovalente formohet ndėrmjet ēiftit:

    a) metal - metal b) jometal - metal c) jometal - jometal d) metal - metaloid

    23. Lidhja kovalente qė realizohet midis atomeve tė llojit tė njejtė, pėr nga karakteri
    themi se ėshtė:

    24. Si quhet lidhja kovalente qė formohet ndėrmjet atomeve tė jometaleve tė ndryshme?

    25. Aftėsia e atomit pėr ta tėrhequr ēiftin e pėrbashkėt elektronik nė lidhjen kovalente
    quhet!

    26. Nė cilėn molekulė lidhja kovalente ėshtė trefishe?

    a) Cl2 b) H2 c) O2 d) N2

    27. Cila molekulė pėrmban lidhje kovalente polare?

    a) N2 b) HCl c) O2 d) P4

    28. Ndėrmjet atomeve tė magnezit mbretėron lidhja kimike:

    a) kovalente b) koordinative c) hidrogjenike d) metalike

    29. Nėse atomi pranon elektrone, atėher do tė formohet:

    a) oktet b) katjon c) anion d) molekulė

    30. Lidhja metalike formohet ndėrmjet atomeve tė elementit:

    a) karbon b) natrium c) oksigjen d) jod

    31. Nė qoftėse atomi i kalciumit lėshon dy elektrone vlera oksiduese etij do tė jetė:

    a) +1 b) -1 c) 0 d) +2

    32. Reaksionet kimike qė zhvillohen me lėshim dhe pranim tė elektroneve quhen:

    33. Atomi qė pranon elektrone gjat procesit tė oksido - reduktimit themi se ėshtė:

    34. Kur atomi pjesmarrės nė procesin redoks jep elektrone themi se ėshtė:

    35. Nėse atomi i azotit pranon 3 elektrone gjendja e tij oksiduese dotė jetė:

    a) +3 b) 0 c) -3 d) +5

    36. Pėr here tė pare pėrbėrje organike sintetizoi kimisti gjerman:

    37. Cila nga pėrbėrjet nuk ėshtė pėrbėrje organike?

    a) alkooli b) dioksidi i karbonit c) acetoni d) uthulla

    38. Nė pėrbėrjet organike karboni ēdo here ėshtė:

    a) 0 valent b) 2 valent c) 4 valent d) 6 valent

    39. Pėrbėrje organike qė kanė varg karbonik tė mbyllur quhen:

    a) aciklike b) ciklike c) alifatike d) heterociklike

    40. Hidrokarburet qė nė unazė pėrveē atomeve tė karbonit pėrmbajnė edhe ndonjė
    atom tė elementeve siē janė: N,S,Oetj. quhen:

    41. Ato pėrbėrje organike qė kanė vargun karbonik pėrmbajnė njė lidhje trefishe quhen:

    a) alkane b) alkene c) diene d) alkine

    42. Sa lidhje njėfishe pėrmban molekula e etenit?

    a) 4 b) 1 c) 3 d) 5

    43. Hidrokarburet pėrbėhen vetėm prej elementeve:

    a) H dhe O b) C dhe O c) N dhe O d) C dhe H

    44. Si quhet radikali qė fitohet kur nga propani largohet njė atom hidrogjeni?

    a) propen b) propenil c) propil d) propin

    45. Pėrbėrjet kimike qė kanė formula molekulare tė njejta por qė dallohen ndėrmjet
    tyre pėr nga struktura dhe vetit quhen:

    46. Gazi i sintezės ėshtė pėrzierje e:

    a) CH4 dhe H2O b) CO2 dhe H2 c) CH4 dhe O2 d) CO dhe H2

    47. Numri i atomeve primar tė karbonit te propani ėshtė:

    a) 2 b) 1 c) 0 d) 3


    48. Atomi i karbonit qė lidhet me tre karbone dhe njė hidrogjen ėshtė atom karboni:

    a) primar b) sekondar c) tercijar d) kuaternar

    49. Formula e pėrgjithshme e alkeneve ėshtė:

    a) Cn H2n-2 b) Cn H2n c) Cn H2n+2 d) Cn H2n+4

    50. Molekulat qė e fillojnė reaksionin e polimerizimit quhen:

    51. Dehidratimi i etanolit bėhet me acid sulfurik tė pėrqėndruar me ē’ rast si produkt
    kryesor pėrfitohet:

    52. Substanca e gaztė qė lirohet gjat reaksionit kimik tė karbur kalciumit dhe ujit ėshtė:

    53. Gjat djegies sė etinit me oksigjen, lirohet njė sasi e madhe e energjisė ndėrsa
    produkte tė reaksionit janė:

    54. Pėr alkenet karakteristik ėshtė reaksioni i:

    a) substituimit b) adicionit c) reduktimit d) eliminimit

    55. Procesi i rrjetėzimit tė polimereve lineare me ndihmėn e sulfurit quhet:

    56. Prej naftės mund tė fitohen shumė produkte tė ndryshme tė cilat me njė emėr tė
    pėrbashkėt i quajmė:

    57. Alkoolet janė pėrbėrje organike qė si grup funksional e kanė grupin:

    a) - CHO b) -COOH c) - OH d) = CO

    58. Zbėrthimi i sheqerit me ndihmėn e fermenteve quhet:

    59. Oksidimi i etanolit bėhet me mjete tė forta oksiduese me ē’ rast si produkt
    pėrfundimtar fitohet:

    60. Tretėsira e etanolit qė pėrmban 70% etanol dhe 30% ujė quhet:

    a) etanol teknik b) alkool apsolut c) etanol mjeksor d) etanol i denatyruar

    61. Procesin e fermentimit alkoolik e zbuloi shkenctari :

    62. Alkooli apsolut pėrmban:

    a) 70% etanol b) 100% etanol c) 96% etanol d) 4% etanol

    63. Reaksioni kimik ndėrmjet etanolit dhe acidit acetik quhet:

    64. Formula e pėrgjithshme e acideve karboksilike ėshtė:

    a) R – CO – R b) R – CHO c) R – COOH d) R – OH



    65. Emri trivial i acidit metanoik ėshtė:

    a) uthull b) shpirto c) acid formik d) acid karbonik

    66. Procesi i pėrfitimit tė uthullės prej verės quhet:

    67. Si quhet tretėsira e acidit acetik qė pėrmban 80 % acid?

    a) uthull b) esencė c) acid acetik pa ujė d) acid acetik glacial

    68. Cili grup i pėrbėrjeve organike nuk bėn pjesė nė pėrbėrjet organike biologjike
    kryesore?

    a) alkoolet b) sheqernat c) vajrat d) albuminat

    69. Cili prej acideve tė larta yndirore pėrmban dy lidhje dyfishe?

    a) acidi palmetik b) acidi stearik c) acidi oleik d) acidi linoleik

    70. Zbėrthimi i molekulės sė njė komponimi me ndihmėn e e ujit ose enzimeve
    pėrkatėse quhet:

    71. Cili nga karbohidratet paraqet monosakarid?

    a) maltoza b) fruktoza c) laktoza d) celuloza

    72. Nė pėrbėrjen e karbohidrateve bėjnė pjesė kėto elemente:

    a) C,H dhe O b) C,H dhe N c) H,O dhe N d) C dhe H

    73. Sakaroza ėshtė sheqeri i repės dhe bėn pjesė nė grupin e:

    a) monosakarideve b) disakarideve c) polisakarideve d) enzimeve

    74. Laktoza ndryshe njihet si:

    a) sheqer i rrushit b) sheqer i qumshtit c) sheqer i rėndomt d) sheqer i frutave

    75. Sheqer i frutave ndryshe njihet si:

    a) glukozė b) fruktozė c) maltozė d) sakarozė

    76. Produkti pėrfundimtar i hidrolizės sė amidonit ėshtė:

    a) maltoza b) glukoza c) fruktoza d) saharoza

    77. Pėr identifikimin e glukozės na shėrben tretėsira e NaOH dhe CuSO4 e cila
    quhet:

    78. Procesi kimik gjat tė cilit yndyrnat dhe vajrat veprojnė me hidrokside alkaline
    quhet:

    79. Hidroliza e vajrave dhe yndyrnave kryhet nė zorrėt e holla nėn veprimin e ferme-
    ntit me emrin:

    80. Nė pėrbėrjen e proteinave pėrveē elementeve: C, H dhe O, merr pjes edhe
    elementi:

    a) azot b) natrium c) magnez d) silic

    Pėrgjigje:

    1. c
    2. numri i masės
    3. d
    4. d
    5. a
    6. b
    7. d
    8. b
    9. numri atomik
    10. c
    11. perioda
    12. grupe
    13. a
    14. c
    15. c
    16. d
    17. lidhje kimike
    18. b
    19. atomi i natriumit
    20. anioni i klorit
    21. lidhje jonike
    22. c
    23. lidhje kovalente jopolare
    24. lidhje kovalente polare
    25. elektronegativitet
    26. d
    27. b
    28. d
    29. c
    30. b
    31. d
    32. reaksione tė oksidoreduktimit
    33. reduktu
    34. oksidu
    35. c
    36. Fridrih Veler
    37. b
    38. c
    39. b
    40. pėrbėrje heterociklike
    41. d
    42. a
    43. d
    44. c
    45. pėrbėrje izomere
    46. d
    47. a
    48. c
    49. b
    50. monomere
    51. eteni
    52. etini
    53. CO2 dhe H2O
    54. b
    55. vulkanizim
    56. produkte petrokimike
    57. c
    58. fermentim alkoolik
    59. uthulla
    60. c
    61. Luj Paster
    62. b
    63. esterifikim
    64. c
    65. c
    66. fermentim acidik
    67. b
    68. a
    69. d
    70. hidrolizė
    71. b
    72. a
    73. b
    74. b
    75. b
    76. b
    77. reagjenti i Tromerit
    78. saponifikim
    79. lipaza
    80. a



    ARSIM MUZIKOR KLASA E 8

    1. Cilat janė kompozitorėt e rilindjes?
    2. Cilėt janė pėrfaqėsuesit kryesor tė Barokut?
    3. Numėroi kompozitorėt e klasicizmit (Treshi i Vienės)?
    4. Nė cilin shekull paraqitet romantizmi?
    5. Kush janė kompozitorėt mė tė njohur tė romantizmit?
    6. Ēėshtė sonata?
    7. Sa kohė ka sonata?
    8. Ēėshtė simfonia?
    9. Cilėt janė kompozitorėt e shquar tė simfonive?
    10. Ēėshtė koncerti?
    11. Ēėshtė rondo?
    12. Ēdo tė thotė fjala variacion?
    13. Ē'ėshtė opera?
    14. Ēėshtė libreti?
    15 Ēėshtė korepetitori nė operė?
    16. Numėro disa opera tė njohura?
    17. Ēėshtė baleti?
    18. Kush e kompozoi baletin "Liqeni i mjellmave"?
    19. Ē^ėshtė muzika bashkėkohore?
    20. Cilat janė sitlet e muzikės zbavitėse?

    PĖRGJIGJE

    1. Orlando Di Lassi dhe Xhivano Palestrina.
    2. Johan Sebastian Bah dhe Georg Fridrih Hendel.
    3. Franc Jozef Hajden, Volfgang Amadeus Mocart dhe Ludvig Van Bethoven
    4. Nė shekullin XIX
    5. Robert Shuman, Hektor Berlioz, Johan Shtraus, Xhoakino Rosini, FrancList,
    Edvard Grig, Johanes Braus, Karl Maria Veber, Franc Shubert, Frederik Shopen
    6. Sonata ėshtė vepėr muzikore pėr njė ose mė shumė instrumente prej kohėve tė ndryshme
    7. Sonata ka katėr kohė
    8. Simfonia ėshtė vepėr e madhe orksetrale nė formė tė sonatės ciklike
    zakonisht i ka 3 ose 4 kohė
    9. Hajden, Mocart, Bethoven, Shubert, Dvorzhak, Ēajkovski
    10. Koncerti ėshtė vepėr pėr solo instrument me pėrcjellje orkestrale dhe ka 3 kohė.
    11. Rondo ėshtė formė muzikore ku pėrsėritet refreni
    12. Variacion do tė thote ndryshim instrumental qė bazohet nė njė temė qė shpesh e ka
    formėn e kėngės.
    13. Opera ėshtė formė muzikore skenike nė tė cilėn zhvillohet pėrmes kėndimir vallzimit dhe
    pėrcjellet me orkestėr
    14. Teksti i pregaditur pėr operė
    15. Korepetitori ėshtė personi qė tia mėsoj partiturat solistėve dhe korit me ndimėn e pianos
    16. "Aida"Gj. Verdi, "Mrika"P.Jakova, "Fyelli Magjik", "Dasma e Figaros" Mocart
    17. Baleti ėshtė vepėr muzikore skenike qė e ka bazė vallen dhe lėvizjen artistike
    18. Petar lliē Ēajkovski
    19. Muzikė e krijuar nė mėnyrė elektronike
    20. Xhez,pop,rok,rap,hiphop etjerė.





    ART FIGURATIV KLASA E 8

    1. Ēka shėrben Kritika Figurative?

    2. Ēka ėshtė deformimi?

    3. Veprat e rrejshme, me shije tė keqe, pa harmoni etj. i quajmė vepra:
    a) Kiē, b)Improvizuse, c) Miniaturė.

    4. Nė cilėn fushė tė artit figurative bėn pjesė Litografia:

    5. Ēka janė miniaturat?

    6. Vendi ku ruhen dhe ekspozohen veprat figurative e quajmė __________.

    7. Ēka ėshtė Etnografija?

    8. Pasteli ėshtė teknikė e: a)skulpturės, b)grafikės, c)pikturės.

    9. Ēka ėshtė skica?

    10. Ku shėrben skica?

    11. Kujt i themi atelie?

    12. Si quhen punimet qė vendohen nė muret e brendshme tė xhamisė?

    13. “Mona Liza” ėshtė pikturė e:
    a) Pikasso, b)Rembrandt, c)Leonardo da Vinci.

    14. Ēka ėshtė enterieri?

    a) dizajn i brendshėm i shtėpisė, b) dizajn i jashtėm i shtėpisė

    15. Pėrmend disa nga teknikat e pikturės?

    16. Kur mund tė kemi teknikė tė kombinuar?

    17. Si punohet kolazhi?

    18. Cili ėshtė dallimi mes skulpturės nga piktura?

    19. Si quhet artisti i cili merret me grafikė?

    20. Kur ka lindur Vincent Van Gogh?


    PĖRGJIGJET

    1. - disciplinė teorike e cila na paraqet njohuri per artin figurativ,
    ajo i vlerėson veprat artistike tė reja.
    2. - forma e ndryshuar, nė lidhje me pamjen reale tė sendeve(e stilizuar)
    3. - a) Kiē,
    4. - c) grafikė
    5. - Vepra artistike me format tė vogėl (pikturė, vizatim, skulpturė)
    6. - Galeri
    7. - Ėshtė shkencė e cila i mėson veprimet popullore tė tė gjitha vendeve.
    8. - c)pikturės
    9. - Ėshtė lloj vizatimi qė paraqet idenė themelore tė njė vepre.
    10. -Skica shėrben pėr pėrgaditje tė tregimit figurativ me ngjyrė,
    nė skulpturė, grafikė ose pikturė.
    11. -Puntori, hapsirė punuesee njė artisti.
    12. -Arabeska
    13. - c) Leonardo da Vinci
    14. -a) dizaj i brendshėm i shtėpisė
    15. - vaj nė pėlhurė, temperė, akuarell, pastel etj.
    16. -Atėherė kur tė pėrdorim dy ose mė shum teknika nė nje punim.
    17. -Kolazh mund tė punojmė me anė tė letrave ngjitėse, gazeta, pelhura, kartone etj.
    18. -Sepse skulptura punohet nė formė tredimensionale.
    19. -grafist
    20. -1853

    ARSIM FIZIK KLASA E 8

    ATLETIKĖ
    1. Ē’domethėnie kanė rrathėt nė simbolin e Lojėrave Olimpike?
    2. Prej kur e ka zanafillėn zjarri olimpik?
    3. Si dukej kurora nė lojėrat e lashta olimpike?
    4. Ēfarė medaljesh ndahen nė Lojėrat Olimpike?
    5. Njė herė nė sa vjet organizohen Lojėrat Olimpike?
    6. Sa ėshtė i gjatė rrethi i garuesve dhe sa shtigje ka ai?
    7. Cilat gara vrapohen me shtigje?
    8. Si vrapohen garat mė tė gjata se 110 metra?
    9. Stafeta:ēdo atlet i ekipit me katėr anėtarė vrapon njė pjesė tė shtegut. 10. Kur jepet shkopi i stafetės?
    GJIMNASTIKA SPORTIVE
    11. Cila disiplinė e gjimnastikės sportive ėshtė vetėm pėr femra dhe sa zgjat ushtrimi?
    12. Si e kapėrcejnė kalin gjimnastikor femrat e si meshkujt?
    13. Paralelet me dy lartėsi, ėshtė disiplinė vetėm pėr meshkuj apo vetėm pėr femra? Ēfarė lėvizjesh duhet tė bėjė gjimnastja gjatė pėrdorimit?
    14. Ēfarė disipline paraqet hekuri gjimnastikor dhe ēfarė lėvizjesh bėhen nė tė?
    15. A janė paralelet disiplinė e meshkujve dhe ēfarė lėvizjesh bėhen nė to?
    BASKETBOLL
    16. Cilat janė llojet e driblimit?
    17. Si i ndajmė pasimet?
    18. Si bėhen pasimet me dy duar?
    19. Cilat janė dy mėnyrat e ekzekutimit tė hapave?
    20. Prej sa lojtarėsh pėrbėhet njė skuadėr basketbolli?
    21. Si duhet tė veprohet me topin?
    22. Sa sekonda nuk guxon lojtari tė mbetet nė hapėsirėn e goditjeve tė lira tė kundėrshtarit?
    23. Sa kohė lojtari nuk guxon ta mbajė topin?
    24. Pėr sa kohė duhet qė, ekipi i cili e posedon topin, tė kalojė nė fushėn e ekipit kundėrshtar?
    25. Pėr sa kohė duhet qė, ekipi i cili e posedon topin, tė tentojė ta gjuajė topin nė kosh?
    VOLEJBOLL
    26. Ēfarė loje ėshtė volejbolli dhe cila ėshtė pėrbėrja e ekipeve?
    27. Sa herė ka tė drejtė ta prekė topin ekipi, para se ta kthejė nė anėn tjetėr tė rrjetės?

    HENDBOLLI
    28. Cili ėshtė qėllimi i lojės sė hendbollit?
    29. Sa ekipe marrin pjesė nė njė ndeshje dhe me sa nga lojtarė?
    30. Sa hapa mund t’i bėjnė lojtarėt duke e mbajtur topin?

    PĖRGJIGJE

    ATLETIKĖ
    1. Pesė rrathė tė bashkuar mes vete qė paraqesin Evropėn, Azinė, Afrikėn, Australinė dhe
    Amerikėn, janė simbol i Lojėrave Olimpike.
    2. Nga lojėrat e lashta olimpike, nė Greqi, shumė vrapues mbajtėn flakadanin deri te stadiumi ku
    mbahet Lojėrat Olimpike. 3. Nė lojėrat e lashta olimpike fituesit kanė qenė tė kurorėzuar me kurorė qė ėshtė bėrė nga dega e
    shenjtė e ullirit.
    4. Individėt ose ekipet, nė lojėrat bashkėkohore garojnė pėr medalje tė arta, tė argjendta dhe tė bronzta. 5. Ēdo katėr vjet sportistė nga tėrė bota mblidhen pėr tė garuar nė Lojėrat Olimpike.
    6. Rrethi standard i garuesve ėshtė i gjatė 400m dhe ka 8 shtigje. 7. Garat deri nė njė rreth garuesit i vrapojnė me shtigje. 8. Garat mė tė gjata se110 m garuesit i vrapojnė nė anėn e kundėrt tė akrepave tė orės. 9. Stafeta:ēdo atlet i ekipit me katėr anėtarė vrapon njė pjesė tė shtegut.
    10. Shkopin e stafetės atletit tė ardhshėm i jepet nė hapėsirėn e shėnuar.
    GJIMNASTIKA SPORTIVE
    11. Trari. Kjo disiplinė ėshtė vetėm pėr femra. Ushtrimi duhet tė zgjasė 70deri mė 90sekonda pa
    ndėrprerje dhe me ritėm.
    12. Femrat e kapėrcejnė veglėn gjimnastikore tėrthorazi, kurse meshkujt nė gjatėsi. 13. Kjo disiplinė ėshtė vetėm pėr femra. Gjimnastja duke u luhatur dhe duke bėrė lėvizje rrotulluese
    kėrcen nga njėri mbajtės nė tjetrin.
    14. Hekuri gjimnastikor ėshtė njė disiplinė vetėm pėr meshkuj. Gjimnasti bėn lėvizje tė pandėrprerė
    dhe rrotullime unazore nė shufrėn e hekurit. 15. Paralelet janė disiplinė vetėm pėr meshkuj. Nė paralele kryhen lėvizje dhe mbajte tė shpeshta.
    BASKETBOLL
    16. Llojet e driblimit:
    a)Driblimi i lartė (i shpejtė)
    b)Driblimi i ulėt (kontrollues) dhe
    c)Driblimi me kthesė.

    17. Pasimet i ndajmė nė:
    a)Pasimet me dy duar dhe
    b)Pasimet me njė dorė.
    18. Ato bėhen:
    a. Nga gjoksi b. Mbi kokė dhe c. Me pėrplasje nė tokė.
    19. Ato janė:
    a. Dyhapėshi i vazhdueshėm dhe
    b. Dyhapėshi plotėsues. 20. Ekipi pėrbėhet nga dhjetė lojtarė prej tė cilėve, nė fushė mbeten vetėm pesė, ndėrsa pesė tė
    tjerėt janė rezervė.
    21. Lojtarėt topin mund tė kthejnė nga dyshemeja dhe ta hedhin, por nuk guxojnė ta bartin me dorė
    ose ta godasin me kėmbė. 22.Lojtari, 3 sekonda nuk guxon tė mbetet nė hapėsirėn e goditjeve tė lira tė kundėrshtarit. 23.Lojtari nuk guxon ta mbajė topin 5 sekonda.
    24. Ekipi, i cili e posedon topin, nga fusha e tij duhet tė kalojė nė fushėn e ekipit kundėrshtar
    pėr10 sekonda.
    25. Ekipi, i cili e posedon topin, duhet tė tentojė ta gjuajė topin nė kosh brenda 24 sekondave.
    VOLEJBOLL
    26. Volejbolli ėshtė lojė me top tė cilėn e luajnė dy ekipe me nga gjashtė lojtarė. 27. Ekipi mund ta prekė topin tri herė para se ta kthejė nė anėn tjetėr tė rrjetės.
    HENDBOLLI
    28. Qėllimi i lojės ėshtė qė pėrmes dhėnies dhe driblingut, me dorė tė hidhet topi nė rrjetėn e
    kundėrshtarit. 29. Luajnė dy ekipe me nga shtatė lojtarė. 30. Duke e mbajtur topin lojtarėt mund t’i bėjnė tri hapa.
    urtėsia

  5. #5
    i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    429
    Faleminderit
    0
    Falenderuar 1 herė nė 1 postim
    sadopak per shkollaret fillor.
    suksese ne mesime
    urtėsia

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

  • Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •