Close
Duke shfaqur rezultatin 1 deri 4 prej 4
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    16,169

Flet fotografi Adem Rreli: “Fotografia ėshtė art i vėshtirė dhe konkret”

INTERVISTA/ Flet fotografi Adem Rreli: “Fotografia ėshtė art i vėshtirė dhe konkret”

Ja 195 intelektualėt qė nderojnė Tiranėn

Albert Zholi

Para disa ditėsh nė ambientet e Muzeut Kombėtar u hap ekspozita vetjake e fotografit tė talentuar Adem Rreli, i pari fotograf privat shqiptar, i cili ka tė drejtėn ekskluzive tė prodhimit tė portretit tė Presidentit tė Republikės. Nė kėtė ekspozitė me titull “Intelektualėt qė nderojnė Tiranėn” merrnin pjesė shumė personalitete tė artit, kulturės shkencės, ku midis tė tjerave binte nė sy Presidenti i Republikės, z. Bamir Topi. Nė kėtė ekspozitė ishin ekspozuar 195 portrete intelektualėsh qė i kanė dhėnė emėr Tiranės, ku midis tė tjerave binte nė sy fotografia e Presidentit tė Republikės.

-Cili ishte qėllimi i kėsaj ekspozite?
    Qėllimi i kėsaj ekspozite ishte qė tė interpretoja aftėsitė e mia dhe mėnyrėn e organizimit tė punės dhe tė vlerėsojė njerėzit qė kanė punuar dhe kanė jetuar nė Tiranė. Ti vlerėsoj ata nė kuadrin e vlerave tė tyre dhe konsideratėn qė kanė lėnė tek njerėzit. Kjo ishte njė pėrzgjedhje e klientelės. Qėllimi kryesor nuk ka qenė pėrzgjedhja e klientelės, por vlerėsimi i njerėzve dhe interpretimi dhe aftėsimi profesional.
    -Sa personazhe keni nė kėto foto?
    Janė 195 personazhe, duke pėrfshirė edhe tim atė. Janė zgjedhur njerėz tė profesioneve tė ndryshme, qė kanė lėnė njė emėr tė mirė nė punėn e tyre.
    -Ju keni vėnė edhe Presidentin?
    E para se unė kam vlerėsuar punėn e Presidentit dhe e dyta unė jam autori i fotografisė zyrtare tė Presidentit tė Republikės dhe ėshtė nder pėr ēdo person dhe pėr ēdo fotograf qė tė ketė bėrė fotografinė zyrtare tė kryetarit tė shtetit. Respektohet si njė djalė i Tiranės. Unė e njoh qė nė moshė tė re. Z.Topi ėshtė nė moshė pak mė i ri se unė. Ka qenė djalė i mirė dhe punėtor dhe rezultatet qė ka pasur nė punėn e tij dhe ishte njė nder pėr mua tė bėj portretin e tij zyrtar. Ka dalė njė fotografi e pranueshme dhe ai pranoi qė ta bėja unė atė fotografi. Nuk ka qenė pėrzgjedhja e Presidentit si individ, por ka qenė pėrzgjedhja e njė grupi njerėzish qė u morėn me atė punė. Ishim disa persona qė ēuam letrat dhe unė isha fituesi. Ėshtė pėrvoja ime qė nė vitin 1975 qė merrem me portretin dhe kam qenė nė moshėn 22 vjeē kur fillova kėtė profesion. Kryesisht kam pasur nė dorė fotografitė e studiove nė Shqipėri. Jam marrė shumė me restaurimin e fotografive dhe nė fotografinė direkte sepse kam pasur modele tė Marubit, etj.. Mė kanė rėnė nė dorė edhe shumė fotografi nga qyteti i Beratit, qė kanė qenė fotografi shumė tė mira.

Shkollimi juaj, ku bazohet?
    Kam bėrė shkollėn e mesme pėr pikturė. Kam qenė nxėnės i mirė dhe iu kam pėrkushtuar shumė punė, shkollės profesionit. Gjėja mė kryesore ėshtė se unė i marr gjėrat shumė seriozisht. Kur ju futa fotografisė ajo mė rrėmbeu. Pas kėtij momenti sikur e lashė pas dore pikturėn, e cila ishte hobi i vegjėlisė.
    -Sot jeni fotograf apo piktor?
    Jam tek fotografia, Pikturė nuk kam bėrė mė, qė kur kam mbaruar shkollėn.

Ēfarė mund tė na thoni pėr shoqatėn e fotografėve?
    Shoqatat nė Shqipėri nuk kanė pasur rezultatet e vėrteta. Nuk ka ndonjė shoqatė tė shėrbimit fotografik. Ēdo fotograf ėshtė specializuar nė fushėn e vet, disa nė portrete, disa merren me pikturėn. Nė fushėn e portretit, unė kam punuar mė shumė se tė tjerėt sepse kam pasur edhe studion i pari. Studio ėshtė hapur mė 19 prill 1991. Studio e parė private. Kjo nuk ka qenė fillimi. Fillimi ka qenė nė korrik tė vitit 1975. Duke qenė edhe studio e parė pata mė shumė shanse. Unė kam preferuar tė ofroj klientėve njė shėrbim tė mirė dhe tė marrin vlerat tona pėr punėn qė ne bėjmė. Me shėrbimin qė i kemi dhėnė njerėzve, kemi gjetur njė emėrues tė pėrbashkėt si personel. Disa tė tjerė kanė tjetėr shtresė. Klientela jonė ka kėtė lloj pretendimi, dhe janė tė tė bindur se paguajnė aq sa marrin pėr shėrbimin dhe pėr kualitetin.
    -Mendoni ndonjėherė se do tė merreni me politikė?
    Asnjėherė. Unė nuk kam qenė asnjėherė me ndonjė parti dhe nuk kam shkuar nė ndonjė mbledhje partie, por kam bėrė shumė fotografi pėr kandidatėt pėr deputetė. Mendoj se, kam marrė vlerėsimin e merituar sepse ka shumė prej tyre qė vijnė pėr tė tretėn dhe tė katėrtėn herė pėr tė bėrė fotografi tek studiot tona. Parimi im ka qenė qė ne t’i afrojmė klientėve shėrbim tė mirė. Ne duam qė klienti ta sjelli atė qė nuk i qėndron mirė nė shtėpi, tė vijė dhe ta ndėrrojė sepse i duhet. Nė kėtė kuadėr mendoj se klientėt e kanė vlerėsuar shėrbimin tonė dhe e kanė gjetur vetveten nė ēmim, shėrbim etj..

i/e regjistruar Maska e Marita
    Anėtarėsuar
    02-03-2012
    Vendndodhja
    into the universe
    Postime
    54
    keta Rrelt jane te vjeter ne TR profesionist jane por prap gjithesesi Marubt e shkodres jane me te talentuar

i/e regjistruar Maska e Maya Maya
    Anėtarėsuar
    03-03-2012
    Postime
    79
    nuk kam ndonje ide se jane kaq shume profesionist keta Rrelet e sotem.....
    Truth is, everybody is going to hurt you; you just gotta find the ones worth suffering for

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    19,084
    jan jan por nuku jini ju dy bibat marita dhe maja maja rripa rripa qe ndani cmimet per profesionistet..

suksese foto Rrelit per dashurin per njerzit e tiranen e per punen e paster qe bejne ..

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •